Meny

Nysgjerrige barn

Er du lei av «hvorfor»?

UNDRER SEG MED BARNA: Førskolelærer og forfatter Sondre Harvik Bjaberg liker å undre seg sammen med barna. Foto: Privat

Nå får du gode råd slik at du kan svare på alt barna lurer på.

Nysgjerrige barn

Slik undrer du deg med barna:

  • Ta barnet på alvor - Le sammen med barnet, men ikke le av forklaringene
  • Noen spørsmål har ikke svar: Hva skjer egentlig etter døden? Da kan man svare ”det lurer jeg også på. Hva tror du?” Og la det være stille.
  • Ikke arrester barnet- - Hvis barnet svarer ”feil” ut fra voksent synspunkt, må du ikke arrestere dem
  • Ikke møt barnet med ”hvorfor spør du om det, da?” Det kan virke anklagende, og barnet kommer i forsvarsposisjon. Spør heller ”hva gjør at du tenker det?”
  • Prøv ut - Hvis barnet lurer på om man kan holde øynene åpne hele dagen, så prøv!

Dette kan barn undre seg over:

  • Du har bein i nesa, som du kan kjenne ved å trykke på nesetippen.
  • Bæsjen blir ikke lengre selv om du spiser spagetti til middag.
  • Du kan ikke kile deg selv så du ler på ordentlig.
  • Det du tisser på morgenen er mørker enn det du tisser på kvelden.

Foreldre kan ha godt av å undre seg mer med barna sine. «Fordi det er sånn» er ikke er et godt nok svar lenger.

Men det kan være vrient å vite akkurat hva du som foreldre skal si til barna når de bombarderer deg med alt de undrer seg over i hverdagen.

– Barn må få tid og rom til å undre seg, mener førskolelærer og forfatter, Sondre Harvik Bjaberg.

Bjaberg har over tjue års erfaring fra skole og barnehage, de seks siste årene som pedagogisk leder i Ragnas Hage på Torshov i Oslo.

Verdifulle tanker

Bokserien «Kule ting for en 2-åring», «Kule ting for en 3-åring», «Kule ting for en 4-åring» og «Kule ting for en 5-åring» har han skrevet sammen med journalist Håkon Forfod Sønneland.

– Når barnet får tro på at sine egne tanker er verdifulle, gir det grunnlag for den første filosoferingen om verden omkring. Å få barn til å bli interessert i å ta til seg kunnskap er en fantastisk ting, sier Bjaberg.

Hvorfor ville dere skrive disse bøkene?

– Det begynte med at jeg fikk idé om en bokserie for barn. Sondre jobbet i barnehagen til datteren min, og tente på ideen da jeg spurte om han ville jobbe sammen med meg, forteller Håkon Forfod Sønneland.

Ulike meninger om samme tema

De to har svært forskjellig bakgrunn, men også nettopp derfor passet de to godt sammen.

– Sondre har en veldig god kjennskap til det som barn synes er spennende gjennom sin erfaring som førskolelærer, forklarer Sønneland.

Barn lurer på så veldig mye forskjellig og Sønneland var overrasket over at det er så spredte meninger blant barna om de samme temaene.

Han påpeker at det å undre seg sammen med barna også har en positiv effekt for voksne, og at vi derfor ikke bør feie vekk barna selv om de spør om mye rart.

– Barn undrer seg hele tiden, og noen ganger som voksen har man ikke alltid så god tid. Det vi oftest gjør er å avvise barna, noe som er synd, mener Sønneland.

BEIN I NESEN: Her sjekker Sondre Harvik Bjaberg hvorvidt man har bein i nesen sammen med et av barna i barnehagen på Torshov. Foto: PrivatBEIN I NESEN: Her sjekker Sondre Harvik Bjaberg hvorvidt man har bein i nesen sammen med et av barna i barnehagen på Torshov. Foto: Privat

Ikke svar med voksenfakta

Voksne har en tendens til å svare veldig fakta og voksent i stedet for å faktisk undre seg over det. Han mener at dette også fører til at barn etter hvert slutter med å spørre.

Og selv om du ikke vet svaret bør det snakkes om

– Barnet tåler å høre at man ikke vet det, men at man kan finne det ut sammen, sier Sønneland.

Hva har dine barn spurt deg om?

Det har gått i perioder hva de spør om. Noen av de vanskeligste spørsmålene handler om liv og død, og der har heller ikke de voksne en fasit, understreker han.

Uansett mener Sønneland at det er veldig berikende å ta seg tid til å tenke med barna. På den måten får man sjansen til å se verden slik barna ser den.

Nysgjerrighet

Også Bjaberg har mye glede over å la barna i barnehagen undre seg.

– Det gir barnet tro på sine egne tanker, og trening i å dele tankene med andre. Det siste er jo noe mange sliter med hele livet. Å undre seg er en trening på å være nysgjerrig.

Som trebarnsfar kjenner han også selv på følelsen av å undre seg for lite sammen med sine egne barn.

– Barn har jo en tendens til å undre på ting akkurat når man skal rekke trikken. Men hvorfor ikke la trikken gå? Du vinner så mye på å gripe dagen, stunden og øyeblikket, sier Bjaberg som er sterk tilhenger av den spontane undringen.

Og det er viktig å ikke slå ned på barnet selv om det de sier er feil.

– Tenk hvordan du selv reagerer om alt du sier blir møtt med «nei, nei, nei, det går ikke an, det er helt feil». Hvis barnet spør om mennesker kan fly, trenger du ikke svare kontant «nei». Du kan for eksempel svare «jeg vet ikke om noen mennesker som kan fly». Kanskje fortsetter barnet med «men hvis man sitter i et romskip, da kan man fly», sier Bjaberg.

Ta barnet på alvor

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener det er helt vanlig at barn undrer seg over alt mellom på himmel og jord, og at det viktigste voksne kan gjøre er å ta spørsmålene på alvor.

– Barnet lærer forhåpentligvis noe av svarene dine, samtidig vil det at du tar barnet på alvor gjøre at det føler seg respektert, noe som er med på å styrke selvfølelsen

Selv om barn ofte kommer med pussige spørsmål er det viktig at du ikke viser at du synes det er komisk.

– Da vil de lett føle seg latterliggjort, understreker Gerhardsen.

Hun oppfordrer til å være saklig og svare.

– Slik får du og barnet også en hyggelig stund, der barnet opplever at det kan være givende å snakke med deg. Den følelsen er det lurt å etablere fra en tidlig alder fordi du vil sette veldig pris på at barnet kommer til deg når det blir eldre, sier Gerhardsen.

Greit å si nei

Også barnepsykologen påpeker at det er helt greit å ikke ha fasiten på det barnet spør om.

– Dersom barnet for eksempel spør deg om hvor de var før de ble født, får du svare ut ifra det du tror og tenker. Har du ikke en klar religiøs overbevisning kan det være lurt å undre deg høyt sammen med barnet, og forklare at ikke alle spørsmål kun har ett svar, sier Gerhardsen.

Hun forstår godt at foreldre kan blir slitne av å få hundre spørsmål om dagen, og det er i følge psykologen ikke noe i veien for å si at du kan gi svar på det de lurer på, men ikke akkurat nå.

– Det er det jevne som betyr noe. En gang i blant kan du godt si at nå er jeg sliten i hodet, men vi snakker om dette i morgen, sier hun.

Men da bør du også ta det opp i morgen og holde løftet ditt selv om du kanskje håper at de glemmer det. Slik lærer de at du er til å stole på, og at de trenger ikke mase på deg for at du skal holde ord.

Les også:

12 råd til positiv barneoppdragelse

Slik blir du kvitt barnas uvaner

Snakk med barna om terrorsaken

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08 PSG tok serietittelen uten å spille17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld
Siste nytt
22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08SportPSG tok serietittelen uten å spille17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld
Populært