Stell av syrinerSyrinen som passer din hage

SYRINER I BLOMST: Hvem hadde vel ikke ønsket å hatt en slik velduftende og trendy plante i hagen sin.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriner er ikke alltid like lett å få de i blomst. Her får du råd og tips om hvordan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriner er ikke bare velduftende og romantiske, men også trendy.

Har du ikke en stor hage, finnes det små sorter som kan benyttes. Noen sorter klarer seg fint i krukker også, så lenge du velger riktig sort i forhold til klima.

Fra tidlig vår til sen høst

- Syriner står som regel alltid i potte, og så lenge du klarer å spa et hull i bakken, kan du plante syrin. Det vil si, fra telen går om våren til den fryser til igjen på høsten, forteller innkjøpskoordinator i Hageland AS, Knut M. Tveit.

Plassering

Syriner kan brukes både som buskas, hekk og som solitærplante.

Johan Strand driver bloggen Hagedesignerens Hjørne og har en cand.agric-grad ved UMB i grøntmiljø- og hagebruksvitenskap. Han forteller at plassering av syrin er noe man bør planlegge godt.

- Syriner blir store nok til å ta sola fra deg hvis du ikke tenker igjennom hvor du ønsker å sitte og hvor sola står - før planting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Felles for alle syriner er at de trives best i sol. I følge Strand kan de også tåle en del skygge, men vil da blomstre dårligere.

Jordforhold og næringsbehov

Syriner er ganske tørketålende når de er veletablerte, men foretrekker jevnt fuktig jord. En normal tilførsel av næring med en dose kalk av og til er også viktig for at plantene skal ha det bra.

- De trives i vanlig hagejord og bør kalkes lett dersom man bruker kunstgjødsel på dem. Vi anbefaler derfor alltid å gjødsle med hønsegjødsel, da denne ofte har en høyere ph-verdi, forteller Bernt Lindø fra Folkvord Hagesenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken syrin bør du kjøpe

Tommy Tønsberg, ansvarlig redaktør Norsk Hagetidend og Hageselskapet forteller at det finnes mange typer syrin på markedet. Duftsyrin-sorter, som også enkelte steder kalles edelsyrin finnes i alt fra hvit til forskjellige lyslilla og rødlilla varianter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • 'Mme Lemoine' har store hvite, doble duftende blomster.
  • 'Charles Joly' har purpurøde doble blomster.
  • 'Andenken an Ludwig Späth' er også en vanlig og godt kjent sort med store rødfiolette enkle og duftende blomster.
  • 'Sensation' har tofargede blomster i purpurødt og hvit.
  • Beauty of Moscow ('Krassvitsa Moskvy') har fyllte hvite blomster med en lavendelblå undertone.

Alle disse duftsyrinene går for å være herdige til sone H5.

Bor du i tøffere klimasoner råder Tønsberg deg til å satse på den vanlige syrinen (Syringa vulgaris), eller ungarnsyrin (Syringa josikae) som er herdig til sone H 7-8, men som mangler duftsyrinenes gode lukt.

(Les mer om soner).

For små hager

Selv om de fleste syriner blir flere meter høye, finnes det alternativ for deg med liten plass.

- Har du en veldig liten hage kan dvergsyirn (Syringa meyeri 'Palibin') være et godt forslag. Den blir bare én meter høy, men du får av og til kjøpt planter som er podet på en liten stamme. På den måten får du et lite tre i hagen. Den er herdig til sone H5.

Villskudd

Syriner setter ofte villskudd (rotskudd).

Tønsberg råder deg til å rive av skuddene inne ved hovedstammen om du synes slike villskudd er plagsomt.

- Noen sorter av syrin podes på grunnstammer av vanlig syrin. Når det da kommer villskudd er det vanlig syrin som kommer opp og ikke den sorten du kjøpte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse villskuddene er det spesielt viktig å fjerne for at de ikke skal ta over.

Han forteller at det derimot nå er blitt mer vanlig å formere syrinsorter med vevskultur og disse plantene står da på egen rot. Kommer det rotskudd fra disse plantene vil du få samme sort som du kjøpte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskjæring

Trenger planten en foryngelsesbeskjæring kan du klippe 1/3 av planten helt ned hvert år over en treårsperiode. Dette er mindre stressende for planten enn hvis du skjærer ned hele busken.

Johan Strand forteller at det er lurt å vente med beskjæring til syrinen er utvokst. Da blir det etterhvert lite blomster på de eldste greinene og disse greinene fjerner du da helt nede ved bakken.

- Du skjærer syrinen like etter at de har blomstret fra seg, altså i slutten av juni, råder han.

Ulike klimasoner

Når du skal kjøpe syriner til hagen din er det viktig at du velger en sort som er tilpasset klimaet der du bor. Alle planter som selges hos de store hageselskapene er derfor som regel merket med klimasone, også kalt herdighetssone eller H-sone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er delt inn i plantesoner fra H1 til H8. En syrin i klimasone H8 kan plantes i alle soner, mens en i klimasone H5 kan plantes i sone H1 til og med H5.

For å finne ut hvilken klimasone du bor i, og dermed hvilken syrin du bør kjøpe kan du enkelt sjekke dette med Bogrønt sitt klimasonekart.

Les også:

Utepeiser som holder deg varm om kvelden

Plukk blåveis med god samvittighet

Nå kan du så inne