Meny

Spiseforeningen:

Et alternativ til restauranten

MIDDAGSKLUBB: To til tre ganger i uka er det stinn brakke i Saltoun Road i Brixton, takket være middagsklubben ved samme navn.
Hvis du er mett av restaurantlivet, er «supper club» kanskje noe for deg.
«Supper clubs»

* Uformelt, semiprivat restaurantalternativ som har spist på seg i verdens storbyer siden 2000-tallet

* Saltoun Supper Club holder til i Brixton i Sør-London (siste stopp på Victoria Line)

* Initiativtaker Arno Maasdorp har bakgrunn som kokk, kunstner, fotograf og skribent

* Mer informasjon på eatwithyoureyes.net

* Andre muligheter: theloftproject.co.uk, fernandezandleluu.co.uk, nomadchef.com

* En norsk, amerikanskdrevet variant: boldsoulkitchen.com

Bak en helt vanlig dør i en helt vanlig London-gate bor en høyst uortodoks, skjeggprydet sørafrikaner. Møt Arno Maasdorp (42), innehaveren av Saltoun Supper Club.

Minst to ganger ukentlig åpner han leiligheten sin for fremmede, spiselystne som ikke vet mer enn adressen og menyen. Begge deler har de fått ved å avtale gjennom nettsidene hans.

– Dette er ikke en restaurant, understreker Maasdorp og viser vei inn i stua, hvor han har dekket fire bord til i alt tolv personer.

– Det handler ikke bare om maten, heller, men om opplevelsen og fenomenet. Det handler om å kunne dele plassen din, dele talentet ditt. Vi mennesker har alle noe vi er flinke til. Selv fant jeg det i den framskredne alder av 39.

Norsk debutant

Norske Marta Moe (35) er blant gjestene i kveld. Som debutant legger hun ikke skjul på at hun var småskeptisk da hun satte fingeren på ringeklokka.

– Det så ikke veldig spennende ut utenfra, for å si det sånn. Men her inne er det jo magisk – behagelig og avslappende, rapporterer hun idet hun benker seg, med privatpynt og -kuriosa på alle kanter.

Straks Maasdorp har tent stearinlysene og ønsket velkommen, serverer han en appetittvekker i form av squash- og bønnesalat. Så vanker det knollsellerisuppe, før forsamlingen blir dirigert opp i overetasjen for mingling mens han forbereder hovedretten, and med anis og couscous.

– Det virker som om alle har følelsen av at de er med på noe helt spesielt, konstaterer Moe i pausen, som hun tilbringer sammen med Sylvie Sasaki (33) og James Stibbs (36) fra Streatham.

– Jeg tror det hjelper at kokken ikke er «profesjonell». Det virker nemlig som om han legger sjelen fullstendig i det han tilbereder, at han gjør alt for å blidgjøre oss.

Les også: Sterkt, rått og godt

Gjennombrudd

Det var mot slutten av 2000-tallet middagsklubbene begynte å bre om seg i den britiske hovedstaden. Maasdorps gjennombrudd kom da den profilerte spaltisten Jay Rayner skrøyt ham opp til gastronomiske høyder i The Observer.

Ifølge ham selv har interessen siden vært enorm.

– Selv om jeg ikke tjener penger på det, fungerer det som et interaktivt visittkort, forteller han under handlerunden tidligere på dagen.

Den foregår på Brixton Village Market, like rundt hjørnet.

– Det jeg lever av, er at noen blir inspirert til å be meg arrangere en større event, eller for den saks skyld skrive en artikkel, tilføyer Maasdorp mellom frukt- og grønnsaksdealene.

Sjokoladedrøm

Noen timer senere sitter Moe og koser seg med desserten, en brownie med chili og karamell.

– Dette er sjokolademonsens drøm, konkluderer hun.

– Jeg kan faktisk ikke huske et bedre måltid, alt i alt. Smakssammensetningen er utrolig original. Dette kommer jeg til å fantasere om lenge.

Hun er tydelig på at hun vil anbefale «medlemskap» til andre, enten de er londonere eller på besøk.

– Det er et perfekt sted å komme med venner. Jeg ser ikke bort fra at jeg tar mitt neste bursdagsselskap hit.

Les også: Fristende sjokoladekaker

Egen skål

Når det gjelder innsatsen, kan ikke Maasdorp ta seg betalt i ordinær forstand. I stedet ber han om en «donasjon» på minimum 35 pund, drøyt 300 kroner, per snute.

For øvrig oppfordres folk til å ha drikkevarer med, siden skjenkebevilling ikke er tema.

– Sånn kommer vi forbi lovverket. Uansett har lokale myndigheter viktigere saker på agendaen, forsikrer verten.

Etter å ha tatt farvel med Moe & Co., med all rosen det medfører, røper han at oppskriften opprinnelig er mellomamerikansk.

– Egentlig er dette en variant av tradisjonen der Cubas kvinner inviterte arbeiderne hjem på lapskaus på kjøkkenet, forklarer Maasdorp.

– Heldigvis har jeg verdens mest tolerante naboer.

Les også:

Londons østkant blomstrer

Pastasalat slik den burde være

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Populært