Lang arbeidsdag gir depresjonDerfor bør du ikke jobbe overtid

OVERTIDSARBEID: Lang arbeidstid kan fort gå utover privatlivet, og helst bør man ikke jobbe over 48 timer i uken. © FOTO: Crestock.
OVERTIDSARBEID: Lang arbeidstid kan fort gå utover privatlivet, og helst bør man ikke jobbe over 48 timer i uken. © FOTO: Crestock.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Depresjon er et av symptomene på utbrenthet, sier Asbjørn Grismo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse gjort ved Arbetshälsoinstitutet i Finland og University College i London viser at det er en klar sammenheng mellom lange arbeidsdager og depressive sykdommer.

- Depresjon er bare ett av symptomene på utbrenthet, sier Asbjørn Grismo, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Forskerne fulgte over 2000 middelaldrende ansatte i Storbritannia over fem år. De 2000 forsøkspersonene som jobbet i snitt 11 timer i døgnet, hadde rundt 2,5 ganger oftere perioder hvor de var rammet av depresjon sammenlignet med de som jobbet syv-åtte timer i døgnet.

Ikke nok tid til familie

Seniorforsker Grismo forteller at lange arbeidstider alene som regel ikke gir depresjon, men at det kombinert med andre ting kan få mennesker deprimert.

- Store krav og belastninger i jobben gir stress, spesielt om en har lite tilgang til ressurser til å håndtere arbeidssituasjonen. For en del arbeidstakere kan lange arbeidsdager være det samme som mye stress, og vedvarende stress kan igjen gi utbrenthet. Depresjon er et av symptomene på utbrenthet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grismo forteller at lang arbeidstid fort kan gå utover privatlivet. Risikoen for sykdom øker om en jobber over 48 timer i uken, men grensen for problemer i familien kan være lavere

- Lang arbeidstid kan også gå utover privatlivet. De som har eller har hatt små barn vet godt hvor mye stress tidsklemma kan medføre. Noen forskere ser på forhandlingsfamilien som det nye, et familiemønster hvor det til stadighet forhandles og reforhandles om tid som et knapphetsgode. Om en ikke finner frem til en fordelingsnøkkel, kan resultatet bli konflikter, krise eller brudd, og da med depresjon som følge, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Skaper irritasjon

Per Krister Halck, Organisasjonspsykolog hos Psykologbistand.no, er enig i at lange arbeidsdager fort kan bli et irritasjonsmoment i forhold til familie som er hjemme.

- Dette er ikke ny informasjon for oss. Lange arbeidsdager kan skape utfordringer i forhold til familie og barn. Konstant dårlig samvittighet eller opplevelse av å ikke strekke til på alle arenaer, kan helt klart gi nedstemthet og noen ganger depresjon, sier Halck til Kvinneguiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at stress og overbelastning fort vil påvirke humøret.

- Langvarig stress og overbelastning, med dertil hørende langvarig utskillelse av stresshormoner som adrenalin og kortisol, påvirker områder i hjernen som har med stemningsleie å gjøre. Dette kan endre den biokjemiske balansen slik at vi lettere blir deprimerte, forklarer han.

Psykologen advarer mot lange arbeidsdager siden dette også kan gå hardt utover søvnkvaliteten.

- Dette kan igjen bidra til depresjonslignende tilstander og mer alvorlige depresjoner, sier han.

Les også:

Alt om familieforhold

Seks metoder som bedrer konsentrasjonen din

TEST: Hvor effektiv er du på jobb?