Hjemmefødsler

Her blir Felix født foran peisen hjemme

VELKOMMEN: Klokken 01.40 på julaften 2011 kommer verdens beste julepresang, lille Felix. Her ser vi navlestrengen som klippes. © Foto: Bippi Trovik
VELKOMMEN: Klokken 01.40 på julaften 2011 kommer verdens beste julepresang, lille Felix. Her ser vi navlestrengen som klippes. © Foto: Bippi Trovik

For Katrine Andresen Sundt var valget om å føde hjemmet det beste hun noen gang har tatt.

Fakta om hjemmefødsel

* Det er cirka 150 hjemmefødsel hvert år i Norge.

* Mange velger å føde i vann, enten i badekar eller i fødebasseng som er lindrende.

* Du kan ikke få epidural når du føder hjemme, men det tilbys andre alternativer til smertlindring som for eksempel akupunktur.

* Kvinner nevner kontiunitet, kjent jordmor, kontroll, frihet og nærhet med partner og eventuelt barn som de viktigste fordelene bak ønsket om hjemmefødsel.

Kriterier for å føde hjemme

* Du må ha vært frisk i svangerskapet.

* Du må ha ett barn i magen, ikke tvillinger.

* Barnets hode må ligge ned.

* Du må føde til termin. Tre uker før og to uker etter regnes innenfor terminen.

* Du kan være både førstegangsfødende og flergangsfødende.

23. desember 2011 er Katrine Andresen Sundt tolv dager over termin. Har gutten hennes tenkt til å komme snart?

– Etter som tiden gikk begynte jeg å bli bekymret for at om jeg skulle få sjansen til å føde hjemme slik jeg ønsket. Reglene er slik at dersom du går mer enn syv dager over termin, blir du også fulgt opp ved poliklinikken ved sykehuset, forklarer Sundt.

Samme dag var hun på overtidskontroll på sykehuset og fikk konstatert at alt var bra med babyen, og en oppfordring om å gå seg en lang tur når hun kom hjem for å som det kunne hjelpe fødselen litt i gang.

Ba mannen om å skynde seg

– Kun ti minutter etter at jeg kom meg inn døren etter gåturen, startet riene mine. Jeg ringte til jordmor Anette Schaumburg Huitfeldt og deretter til mannen min som fikk streng beskjed om ikke å somle på vei hjem, sier hun og humrer.

Jordmor Anette fra Jordmorteamet var raskt på plass hjemme hos Katrine. Også jordmor Bippi Trovik var med på fødselen.

– Jeg kjente meg veldig trygg da Anette og Bippi kom. Det var en god følelse å bli tatt så godt vare på umiddelbart.

Les også: Dette tåler babyen din

Etter som riene ble sterkere gikk Katrine opp til badekaret i andre etasje, og lot vannet fungere som smertelindring. Ved sin side hadde hun hele tiden sin mann, som støttet og pleiet henne gjennom det verste.

– Vi tente levende lys i hele badet. Det var en god og avslappet stemning i hele rommet, sier Sundt.

Planen var å føde gutten på soverommet, men med et rom uten varme og den kalde vinterluften som hadde strømmet gjennom et åpen vindu måtte de finne en annen løsning.

VANNET HAR GÅTT: Jordmor Anette Schaumburg Huitfeldt har akkurat undersøkt Katrine og fyller ut nødvendig papirarbeid. Katrine har her fire centimeter åpning og riene kommer tettere og tettere. © Foto: Bippi Trovik VANNET HAR GÅTT: Jordmor Anette Schaumburg Huitfeldt har akkurat undersøkt Katrine og fyller ut nødvendig papirarbeid. Katrine har her fire centimeter åpning og riene kommer tettere og tettere. © Foto: Bippi Trovik

For en julepresang

– I stedet la vi en madrass foran peisen nede i stuen, og presis klokken 01.40 på julaften kom den aller beste presangen, lille Felix, forteller Katrine.

Hele prosessen tok åtte og en halv time.

– Fødselen gikk akkurat slik jeg ønsket meg, det var rett og slett helt fantastisk å få oppleve det aller største i livet i sitt eget hjem, sier den stolte moren.

Var du aldri redd?

Nei, det var jeg ikke. Å føde er det mest naturlige i verden, kroppen min er jo skapt for nettopp dette. Jeg var trygg og rolig hele veien, og tvilte aldri på at Anette og Bippi skulle få meg trygt gjennom fødselen, forteller hun og legger til:

– Også mannen min sa det var en helt utrolig opplevelse. Han beskrev det som et eneste stort adrenalinsrush. I tillegg stolte han fullt og helt på Bippi og Anette, noe som gjorde at også han følte seg trygg og ivaretatt hele veien.

Begge må være enige

Første juledag kom Bippi for å sjekke at alt stod bra til med mor og barn. Med seg hadde de også en allmenpraktiker som tok nyfødtundersøkelsen, slik at Katrine kunne slappe helt av hjemme med sin nye sønn uten avbrytelser. Andre juledag ble hun fulgt opp av Anette som tok blodprøve av Felix og ga Katrine assistanse med ammingen.

Hva er ditt beste råd til andre kvinner som vurderer en hjemmefødsel?

Det aller viktigste er at kvinnen har god helse og et sunt og friskt svangerskap. I tillegg må begge foreldrene være enige i avgjørelsen. Jeg hadde aldri gjennomført dette dersom ikke mannen min stod bak meg ett hundre prosent, understreker Katrine.

Sundt kan forstå at det er stor skepsis, men hun mener det ofte er mangel på informasjon som er det største problemet.

Fikk akupunktur

– Disse jordmødrene har lang erfaring, ville aldri tatt unødvendige sjanser. Ved det minste tegn til noe galt ville vi dratt rett til sykehuset, og for meg som bor bare ti minutter unna følte jeg meg fullstendig trygg, sier hun.

Les også: Så lenge skal barna sove

Samtidig er det essensielt å være mentalt forberedt. Kvinner bør føde der de føler seg tryggest mener Katrine.

– Det jeg likte spesielt godt var å bli fulgt opp av samme jordmor fra starten av. Det gjorde meg veldig avslappet, noe som igjen fører til at det er mindre sjanse for ekstra hjelpemidler, sier hun.

Fikk du ikke noe smertelindring?

–Jeg fikk akupunktur, noe som var utrolig godt. Mannen min sa at det så ut som om jeg holdt på å sovne mellom riene etter at de satte nålene, sier hun og ler.

Ønsker en TV-dokumentar

Katrine synes det er på høy tid at det lages en egen TV-dokumentar om hjemmefødsler i Norge. På den måten kan folk få bedre kjennskap til hva en hjemmefødsel innebærer. Hun håper og tror at det kan gi flere kvinner lyst til å føde hjemme.

– Det er ikke noe større risk å føde hjemme enn det er på sykehus, forutsatt at mor har et normalt svangerskap og bra helse, sier hun og legger til:

– En annen fordel med å føde hjemme er at du lettere kan føle deg fri til å finne den fødestillingen som er best for deg. For meg var det sittende på huk med min mann støttende i ryggen. Som kiropraktor var det viktig for meg å ha en fødestilling som optimaliserer fødselens fremgang, forteller Katrine.

Les også: Dette gir færre rifter under fødselen

Det hersker liten tvil om at Katrine har tenkt å føde hjemme neste gang også.

– Så sant jeg er sunn og frisk under svangerskapet, skal også nestemann få komme inn i verden hjemme hos oss, påpeker hun.

LYKKE: Her er Katrine sammen med sin nyfødte sønn Felix og mannen Just. © Foto: Bippi TrovikLYKKE: Her er Katrine sammen med sin nyfødte sønn Felix og mannen Just. © Foto: Bippi Trovik

30 000 kvinner

Det er nylig gjort en stor Europeisk studie som innbefatter 30 000 kvinner som har født hjemme i land som Norge kan sammenligne oss med. Konklusjonen er at det ikke er noen grunn til å fraråde friske gravide å føde hjemme når de har kompetent jordmor sammen med seg.

En lignende studie av 1600 hjemmefødsler i Norge er snart klar, og jordmødrene fra jordmorteamet er ikke i tvil om hva de vil råde kvinnene til.

Trygt å føde hjemme

– Det er trygt å føde hjemme i Norge fordi vi som tar på oss hjemmefødsler er veldig nøye med seleksjonen, og fordi vi aldri tøyer grenser. Oppstår det tegn til at mor eller barn ikke har det bra i løpet av svangerskapet eller fødselen har vi klare kjøreregler for overflytting til sykehus, sier jordmor Katrine Lysne i Jordmorteamet.

Les også: Ikke vent til barna er «store nok»

Samarbeidet med sykehusene er i tillegg veldig godt.

– Dette er også noe vi alltid snakker med paret om på forhånd. Det vil si at det bare er friske kvinner med et barn i hodeleie til termin som anbefales hjemmefødsel. Vi følger utkastet til retningslinjer for hjemmefødsel fra helsedirektoratet, understreker Lysne.

Rett til å velge

Hun mener at grunnen til at ikke så mange kvinner vet om tilbudet kan ha å gjøre med at det ikke er noe organisert tilbud i Norge ennå.

– Det varierer ut fra hvor kvinnen bor om det er en eller flere jordmødre i hennes distrikt som påtar seg hjemmefødsler. Få fastleger er klar over at kvinner faktisk har rett til å velge dette tilbudet, og det er også en vel bevart hemmelighet at kvinner har rett til å velge mellom å gå bare til jordmor, bare til fastlegen eller en kombinasjon i svangerskapet, påpeker Lysne.

Les også: 12 råd til positiv barneoppdragelse

Denne informasjonen står i helsedirektoratets retningslinjer for svangerskapsomsorgen og burde være kjent for de fleste norske kvinner. Det er en økt tendens til medikalisering i fødselsomsorgen, og jordmødrene ser en rekke uheldige effekter av dette på kvinners helse.

Skremselspropaganda

– Dessverre treffer vi stadig kvinner som ikke har fått informasjon om det. Svært mange kvinner får ikke time hos jordmor før i svangerskapsuke 24 fordi kommunene ikke ansetter nok jordmødre. Det er heller ingen tvil om at det florerer med skremselspropaganda, konstaterer hun.

SJARMØR: Lille Felix kom som bestillt og var ute på knappe ni timer julaften 2011. © Foto: Katrine Andresen Sundt SJARMØR: Lille Felix kom som bestillt og var ute på knappe ni timer julaften 2011. © Foto: Katrine Andresen Sundt

Og til kvinner som egentlig vil føde hjemme kommer Lysne med følgende oppfordring:

– Bestill en samtale hos en jordmor som tilbyr hjemmefødsel og diskuter dine tanker med henne.

Jordmorteamet legger stor vekt på å kjenne kvinnen godt og det er aldri slik at de prøver å overtale noen til å føde hjemme.

– Det er også et stor poeng at far er med på samtalene og at paret er enige seg i mellom, påpeker hun.

Lysne forteller at hjemmefødsel er ikke bare for dem med et "alternativt" livssyn.

– Vår erfaring er at det stort sett dreier seg om kvinner som er godt orientert om fordeler og ulemper og at de på ingen måte er naive i forhold til eget valg. De har stor sett en sterk oppfatning av at dette er et riktig valg for dem og at de kjenner seg tryggest hjemme. Vi har erfart at kvinner føder lettest der de føler seg tryggest.

For informasjon over din lokale jordmor se Fødsel i fokus

Les også:

Bør bli lettere å føde hjemme

Fødsel på film

Advarer mot hårløse fødsler

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-kategori

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden