Meny

Slik blir du kvitt menssmerter

Varmeflaske på magen kan hjelpe, men det finnes også mange andre råd for dem som sliter med smerter i forbindelse med menstruasjon. (Foto: Colourbox.com)
Varmeflaske på magen kan hjelpe, men det finnes også mange andre råd for dem som sliter med smerter i forbindelse med menstruasjon. (Foto: Colourbox.com)

Enkelte trenger operasjon, andre klarer seg med ibux. Her er rådene.

Mange kvinner opplever kraftige menssmerter hver måned.

- Ved smerter kan du ta medikamenter som Ibux og Paracet, sier jordmor Siri von Krogh.

- Jeg ønsker ikke å anbefale at du begynner på p-piller kun fordi du har smerter før eller under menstruasjon, ettersom det fører til en betydelig økt fare for blodpropp, sier von Krogh.

Hun understreker at norske kvinner hvert år får større eller mindre lammelser, eller i verste fall dør, av blodpropp på grunn av p-pillebruk.

Økt sirkulasjon lindrer smertene

All form for mosjon øker sirkulasjonen i kroppen. Kramper i livmor i forbindelse med menssmerter, skyldes sammentrekninger i vevet som fører til forsnevring av blodårene.

Mosjon øker blodsirkulasjonen og dermed gjennomstrømmingen til vevet, forteller treningsekspert Yngvar Andersen fra NRK Puls til Klikk.no.

Også onani hjelper mot menssmertene, da opphisselse og eventuell utløsning fører til økt blodgjennomstrømming i vevet.

Kan være sykdom

I stedet for å begynne på p-piller for å slippe smertene, synes von Krogh du skal vurdere andre alternativer.

- Da er det bedre å ta sterkere smertestillende, eller du kan sette inn en hormonspiral. Hormonspiralen gir samme effekt som p-piller, men uten like stor økt fare for blodpropp. Det er nok mest aktuelt dersom du har født, fordi det er lavere sjanse for at kroppen støter den ut hvis livmoren har utvidet seg under en graviditet, sier von Krogh.

Hormonspiral har gunstig effekt på PMS og derfor også på migrene som kan følge med menstruasjonen. Blødningene blir borte – eller kraftig redusert. 40 prosent får ingen blødninger – og spiralen er garantert å virke i minst fem år. Har kvinnen meget kraftige menstruasjoner, menstruasjonsbundet migrene eller problemer med PMS kan hormonspiral med fordel også benyttes av steriliserte kvinner, selv om disse ikke har behov for den preventive effekten, har gynekolog Unni Larsen tidligere opplyst overfor DinKropp.no.

Kan være sykdom

For en av ti kvinner er menssmertene unormale og skyldes en sykdomstilstand kalt endometriose.

- Har du så sterke smerter at det kreves medikamenter hver gang, bør du oppsøke lege og forsikre deg om at det ikke er endometriose, sier jordmor Siri von Krogh.

Endometriose er en tilstand der vev som ligner det vi har i livmoren, finnes andre steder i kroppen.

Dette vevet kalles endometriosevev og er funnet i bukhule, mage/tarm, vagina, i blindtarmen og i blæren, og i sjeldne tilfeller så langt unna livmoren som i lunger, armer, nese, bak øynene og i hjernen, ifølge Endometriose.no.

Vevet blør hver syklus, slik som livmorslimhinnen, og blodansamlingene forårsaker store smerter for kvinnene som er rammet.

Endometriose er en av mange årsaker til at kvinner oftere sliter med sexlysten enn menn.

Sjekklisten

Dette er tegnene på endometriose:

 • Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
 • Smerter ved eggløsning
 • Smerter ved samleie
 • Infertilitet
 • Smerter ved avføring og/eller vannlating
 • Forstoppelse og/eller diarè
 • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
 • Kvalme
 • Kraftige og/eller uregelmessige blødninger
 • Smerter i korsryggen
 • Lav feber

Endometriose kan også være symptomfritt. Tilstanden kan behandles medisinsk og kirurgisk.

Primær dysmenoré

Primær dysmenoré er menstruasjonssmerter som ikke skyldes sykelige forandringer i underlivet.

Over halvparten av alle kvinner opplever dysmenoré i ungdomsårene, og cirka 10 prosent er så plaget at de må holde seg hjemme fra skole eller arbeid første dagen av menstruasjonen.

Ifølge NHI.no er dette faktorer som øker sjansen for slike menstruasjonssmerter:

 • Ung alder
 • Har ikke født barn
 • Sterke menstruasjonsblødninger
 • Røyking øker risikoen for smerter
 • Forsøk på vektreduksjon blant kvinner 14-20 år gir økte menstruasjonssmerter
 • Det er usikkert om overvekt øker sjansen for menssmerter
 • Faktorer som fysisk aktivitet og alkohol øker ikke forbundet med dysmenoréDepresjon, angst og
 • Depresjon, angst og endringer i det sosiale nettverket er forbundet med dysmenoré, men ikke sosioøkonomisk status

Mest plager i tenårene

Dysmenoré er mest plagsomt i tenårene. Plagene avtar som regel fra 20-årsalderen og etter barnefødsler.

Smertene starter gjerne noen timer før blødningen setter inn. De sitter midt i nedre del av magen, men kan stråle til ryggen og innsiden av lårene.

Smertene varer vanligvis bare en dag, men noen kan være plaget i flere dager. Av og til er smertene ledsaget av kvalme, hodepine, diaré, ansiktsvarme og rødhet.

Bedre med smertestillende enn p-piller

Etter eggløsning dannes det noen stoffer som kalles prostaglandiner, i livmorslimhinnen. Disse stoffene kan medføre smertefulle sammentrekninger i livmoren.

- Dersom vanlig maksdose av Ibux eller Paracet ikke hjelper, er det bedre å ta sterkere smertestillende enn å begynne på p-piller, synes jordmor Siri.

- Et annet råd er å forsøke progesteronkrem eller -piller. Dette tar du fra eggløsning til menstruasjon.

Hun synes også at det er verdi i «gammeldagse» alternativer som varmeflaske på magen, som i likhet med trening og onani øker sirkulasjonen lokalt i området, og kamille-te, som får livmormuskulaturen til å slappe av.

Ny pille kan hjelpe mange

Qlaria er en relativt ny kombinasjonspille på markedet. I en undersøkelse gjort av legemiddelfirmaet Bayer, som står bak pillen, opplevde 62 prosent av kvinnene som benyttet Qlaira en halvering i mage- og hodesmerter, sammenlignet med perioder da kvinnene verken benyttet p-piller eller smertestillende medisin.

46 prosent av kvinnene som benyttet andre kombinasjonspiller, opplevde en tilsvarende reduksjon.

Kvinnene i Qlaira-gruppen benyttet betydelig mindre smertestillende medisin i resten av syklusen, sammenlignet med Microgynon-gruppen, skriver Bayer i en pressemelding.

- Det viser at to hormonfrie dager gir en betydelig reduksjon av uønskede symptomer i forhold til syv hormonfrie dager, som er det vanlige i en p-pille syklus, sier gynekolog Nina Willumsen, ved Dr Willumsen kvinneklinikk i Drammen.

- Dette kan skyldes mer stabile østrogennivåer gjennom hele 28-dagers syklusen. Resultatet er positivt for alle kvinner som hver måned lider av plagsomme bivirkninger av p-piller, sier Willumsen.

Hun legger til at det er gledelig at det forskes på nye prevensjonsmetoder og at man kommer frem til bedre p-piller som gir mindre bivirkninger og letter kvinnenes sykliske plager.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

LES OGSÅ:

Slik velger du riktig prevensjon

Uregelmessig mens og mannlig hårvekst

Sex og menstruasjon: Derfor sier hun "nei"

Slik vet du at du er i overgangsalderen

Les mer om helse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:26 Johansen og Fulham i tetstriden23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år
Siste nytt
23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:26SportJohansen og Fulham i tetstriden23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år