Tilbud hos ICA:

Her blir ICA-kunder rundlurt

SAMME PRIS: En pakke vaffelmiks på ICA Supermarked på Ullevål er priset til 14,90 på tilbud. Den hvite prislappen bak viser det samme. Foto: Ivar Folkedal

Varer merkes med tilbud, men prisen er den samme som vanlig.

Handler du på ICA, har du trolig registrert at dagligvarekjeden til en hver tid har en rekke varer merket med gule tilbudspriser. Du bør imidlertid ikke stole blindt på at varene er satt ned i pris.

I løpet av mars har vi fulgt nøye med på tilbudsprisene ved to ICA-butikker i Oslo; ICA Maxi på Bjølsen og ICA Supermarked på Ullevål.

Bildene våre viser at butikkene er fulle av varer merket som tilbud, selv om prisene er identiske med det produktene koster til vanlig.

– Klart lovbrudd

Fagdirektør i Forbrukeromduet, Jo Torkel Gjedrem, har ingen problemer med å slå fast at markedsføringen er i strid med retningslinjene.

Bildene viser villedende markedsføring, og et klart brudd på markedsføringsloven. Salg og tilbud gir inntrykk av at varer er satt ned i pris. Et tilbud skal alltid være reelt. I dette tilfellet blir forbrukerne lurt til å tro at produktene er billigere enn vanlig, sier han.

ICAs kritikkverdige merking er velkjent. I november i fjor avslørte Klikk.no at ICA og Rimi hadde usynlig rabatt på bleier.

Kundene føler seg lurt

HELT RÅTT: Jakob Hamory reagerer på prisene hos Ica Maxi på Bjølsen i Oslo. Foto: Ivar Folkedal HELT RÅTT: Jakob Hamory reagerer på prisene hos Ica Maxi på Bjølsen i Oslo. Foto: Ivar Folkedal

Faste kunder hos ICA Maxi på Bjølsen reagerer med vantro når de blir klar over at de høyst sannsynlig har plukket med seg tilbudsvarer uten å spare et eneste øre.

Dette var jeg ikke klar over, men det er jo helt rått. Egentlig overrasker det meg ikke, for norske dagligvarekjeder tjener utrolig mye penger, sier Jakob Hamory.

– Slikt er råttent og sleipt. Vi handler her stadig, og har sett varer på tilbud som bare er satt ned noen få øre. At prisene faktisk er helt like er likevel nytt for oss, sier Stian Johansen og Aleksander Kristoffersen.

Heller ikke Marius Andersen har lagt merke til at varer på tilbud koster det samme som vanlig, men han reagerer på prisnivået i butikken.

– Jeg handler her jevnlig, og vet omtrent hva varene koster. Har derfor registrert at selv tilbudsvarene på Ica er temmelig dyre. Går du tvers over gata til Kiwi, er prisnivået langt lavere, forteller han.

ICA aviser tilbudjuks

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i ICA Norge beklager på det sterkeste at kunder føler seg lurt, men kan forklare hvorfor prisene på tilbudsvarene ikke er redusert.

Vi legger oss flate, og vedgår at merkingen er for dårlig, men dette er ikke juks. Vi har en kampanje som heter multikjøp, og alle varene du viser til hører til den. Dette innebærer at du får de aktuelle varene til redusert pris om du plukker med deg flere eksemplarer, sier han.

Hvordan fungerer dette i praksis?

SAMME PRIS: Bildet til venstre er tatt 19. mars og viser Melkerull på tilbud. Høyre bilde er tatt 26. mars, prisen er den samme. Foto: Ivar FolkedalSAMME PRIS: Bildet til venstre er tatt 19. mars og viser Melkerull på tilbud. Høyre bilde er tatt 26. mars, prisen er den samme. Foto: Ivar Folkedal

– Ta for eksempel Melkerullen du har tatt bilde av. Den koster 18,90 også til vanlig, men vi merker varen med gul tilbudspris for å indikere at den inngår i en kampanje. Plukker du med deg fem stykker, betaler du 50 kroner til sammen. Dessverre har vi ikke skiltet godt nok, slik at kundene blir klar over prisreduksjonen som inntrer ved kjøp av flere, forklarer Friis.

Ukjent blant ansatte

Kommunikasjonsdirektøren viser til en egen multikjøpsavis med oversikt over multikjøpene som er aktuelle i perioden fram til 3. mai.

Multikjøpsavisen inneholder mange av varene som er avbildet i denne artikkelen, men ikke alle. Blant annet er Melkerullen fraværende.

Oversikten ligger ikke sammen med de ukentlige tilbudsavisene i butikkene, og er ikke synlig blant ICAs tilbudsaviser på nettet i det vi publiserer denne saken.

Heller ikke ansatte i ICA-butikken på Bjølsen kjenner tilstrekkelig til kampanjen.

Da vi spurte en tilfeldig medarbeider i en av kassene ristet han på hodet, og svarte at han ikke kunne forklare hvorfor tilbudsprisene og originalprisene ofte er like.

– Dette skal vi ordne opp i og informere bedre om umiddelbart. Vi tar nå kontakt med de aktuelle butikkene for å be dem merke bedre. Det er viktig at kundene blir klar over fordelene ved multikjøp, og ikke går glipp av gode tilbud, sier Friis.

BildeSAMME PRIS: Cookies på tilbud forsvinner raskt. Uka etter er hylla velfylt, da de gule prislappene er fjernet. Foto: Ivar Folkedal

– ICA ingen versting

SAMME PRIS: En pakke vaffelmiks på Ica Supermarked på Ullevål er priset til 14,90 på tilbud. Den hvite prislappen bak viser det samme. Foto: Ivar Folkedal SAMME PRIS: En pakke vaffelmiks på Ica Supermarked på Ullevål er priset til 14,90 på tilbud. Den hvite prislappen bak viser det samme. Foto: Ivar Folkedal

ICA-kunder er blitt villedet over lenger tid. Bildet av ridderosten har vi fått av blogger Eigil Moe, og det er tatt i februar i fjor. ICA har svart på blogginnlegget hans, og forklarer at den hvite prislappen er feil.

Finansavisen brukte tittelen «ICAs store prisbløff» da de i desember 2010 fant varer annonsert som tilbud i kundeavisen som ikke var redusert i pris. Ica svarte med å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), men nådde ikke fram.

Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet mener likevel at ICA ikke er verre enn andre dagligvarekjeder.

Vi kan ikke utpeke ICA som noen versting. Vi mottar stadig klager på prising og markedsføring i matvarebutikker, men ingen kjede utmerker seg mer negativt enn andre, sier han.

Kunne vært unngått

SAMME PRIS: Ridderost avbildet i februar i 2010. Ved å løfte på tilbudsprisen vises den hvite lappen. Foto: Eigil Moe SAMME PRIS: Ridderost avbildet i februar i 2010. Ved å løfte på tilbudsprisen vises den hvite lappen. Foto: Eigil Moe

Misforståelsene rundt prisingen kunne vært unngått dersom det ble stilt krav til dagligvarebransjen om synlig merking av førpris ved tilbud, slik regelen er for de fleste andre bransjer.

Ved tilbud på for eksempel møbler- og hvitevarer, skal alltid den originale prisen på produktet være godt synlig.

– De samme kravene stilles ikke overfor dagligvarebransjen, fordi det er det mye lettere for forbrukerne å følge med på matvareprisene. De fleste handler mat mange ganger i uka, og har god oversikt over hva de ulike produktene pleier å koste. Vi antar derfor at de er i stand til å vurdere hvor gode tilbudene er, sier Gjedrem.

Les også:

Her er bleiene billigst

Butikker gir bort annenhver pakke gratis

- La embalasjen ligge igjen i butikken

Se hvilket skinkepålegg du bør velge

Les flere saker fra samme kategori her


Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy