Ukemeny

Ukemeny med kule retter

OPPSKRIFT MED PØLSER: Det er ikke vanskelig å gjøre pølsene gode.

Bli blid med denne maten.

Vi må jo ha mat! Og jo bedre den er, desto blidere blir vi -og desto bedre mennesker blir vi. Slik tenker jeg om den saken. Her er ukens ukemeny!

Mandag: Pølsegryte

En kjele med pølser er et vakkert syn. Men, det kan også ha litt vel mye av hverdagens hverdagslighet ved seg. Om du har i noen grønnsaker (gulrot, purre, selleri...), et fedd hvitløk, kanskje en dæsj hvitvin og drysser over raust med persille eller andre urter har du forvandlet måltidet til noe lyst, frisk og fristende - du har satt feststemning i hverdagsgryta! (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Du kan servere denne som den er, men kanskje noen vil glede seg ekstra om du har noen knasende hvitløksbaguetter til.

Pølsegryte med urter

Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på. Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på.

Ingredienser:

750 g pølse, ta en du liker

1 stk gulrot

1 stk purre

1 stilk selleri

1 stk løk

2 stk fedd hvitløk

1 dl hvitvin

2 ss smør

3 ss urter, blanding av gressløk, timian, estragon etc

Fremgangsmåte:

Vask og skrell grønnsakene. Hakk løk, purre, gulrot og selleri og stek det på svak varme i smør i fem minutter. Prikk pølsene med en gaffel, ha dem i kjelen og stek videre i fem minutter.

Knus hvitløken og ha i. Stek i ett minutt. Hell i hvitvinen (bytt eventuelt ut hvitvin med 1 spiseskje hvitvinseddik og i dl vann).

La det koke inn til det så vidt er litt væske igjen. Hakk urtene, ha dem i og vend godt rundt.

Tirsdag: Ovnsbakt laks med dill og asparges

Ovnsbakt laks blir sjelden mislykket - og særlig dersom du er litt forsiktig med temperaturen (tenk at fisken ikke behøver å bli mer enn 50 grader) . I denne varianten treffer du på asparges og masse, fersk dill. Servér eventuelt med (verdens beste?) potetsalat.

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

Fremgangsmåte:

Laks

Legg halvparten av dillen i bunnen av en ildfast form. Legg laksen på dillen. Legg resten av dillen (men spar litt) på toppen. Krydre med litt salt og pepper.

Stek i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter (eller til fisken blir 50-60 grader i ovnen, absolutt ikke mer! Bruk steketermometer).

Asparges og mandler

Kutt av de nederste, tråete bitene av aspargessene. Kok asparges i godt saltet vann i ca 3-4 minutter (avhengig av størrelsen).

Ha i mandlene i kokevannet i ett minutt. (Fjerne skallet om det fortsatt sitter på).

Server

Del laksefileten i to og legg på tallerken. Legg på aspargessene, strø over mandler, finhakk dillen og strø over.

Riv parmesanen fin og dryss over før servering.

Onsdag: Kylling med potetmos

Denne er enkel og gir deg kjente og kjære smaker. Du trenger ikke å lage den i rund form, men det blir unektelig litt morsommere.

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst eller kyllinglår (eller blanding)

Potetmos

8 stk poteter, mellomstore

100 g smør

1 dl melk

Grønnsaker

3 stk sjalottløk

0,5 stk paprika

1 fedd hvitløk

200 g brekkbønner

ss timian

salt og pepper

olje/smør til steking

Fremgangsmåte:

Skrell potetene, del dem i mindre biter og kok dem møre i godt saltet vann. Mos dem sammen med smør og melk. Smak til med salt og pepper.

Skrell løken og hakk den fint. Kutt brekkbønnene i små biter. Skjær kyllingkjøttet i biter.

Stek løk, brekkbønner og kyllingkjøttet i litt smør. Knus i et fedd hvitløk og stek i noen minutter. Ha i litt vann (omtrent en desiliter) og timian. La det koke på svak varme til kyllingen er gjennomstekt - smak til salt og pepper. Når vannet har kokt ut, rør i en spiseskje smør.

Eventuelt: Stek litt løk og paprika til å pynte tallerkenen med.

For å lage dette i en rund form trenger du en stekering (eller noe som ligner). Sett ringen på tallerkenen, ha i potetmos, så grønnsaker og kylling.

Torsdag: Fisk med soyasmør

Oppskriften du finner nedenfor er på soyasmør. Det er nydelig sammen med fisk, helst hvit fisk som torsk, isgalt eller noe annet du finner i fiskedisken. Sei også.

Du trenger litt mer tilbehør for å få et fullverdig måltid og da foreslår jeg litt kul (og rask!) rødbete og mango-blanding.

Soyasmør

Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk.Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk.

Ingredienser:

150 g usaltet smør

1 dl soyasaus

3 cm ingefær

2 stk sjalottløk

1 stk lime

1 bt gressløk

salt

Fremgangsmåte:

Finn fram et sausenebb eller lignende. Hell i soyasaus og finhakket ingefær og sjalottløk.

Brun smøret (tar antakelig to-tre minutter). Sil smøret umiddelbart over soyasausblandingen.

Skvis over limesaft, finhakket gressløk og smak til med salt. Server med en gang.

Fredag: Nachos

Dette er fredagsmaten sin! Herlig, varm krydret kjøttdeig som serveres med smeltet ost, rømme og sprø nachos. Jeg har til gode å møte noen som ikke liker det her.

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett. Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomatsaus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 220 grader. Finhakk løken. Stek den gyllen i olje. Hakk hvitløk og stek i ett minutt til. Ha i kjøttdeigen og stek den til den får god farge. Del den opp mens du steker. Ha i chilipulver, kumin, sukker, bønner og tomatsaus. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med litt sitronsaft, salt og pepper. Legg kjøttdeigen på en ildfast form. Hakk chili og legg den på toppen. Legg tortillachips rundt langs kanten.

Dekk med revet ost og sett den i ovnen til osten smelter. Servér med rømme og koriander - eventuelt litt salat.

Lørdag: Andeconfit - eller kyllingconfit

Å lage andeconfit er nesten magisk første gangen. De aller fleste har enten bare spist det på restaurant eller kjøpt det på boks (jeg kjøper det ikke sjelden selv, se her hvordan jeg løser påskematen med boksmat og verdighet). Når sant skal sies er det ikke vanskelig å få til, men det krever en natt: Strø et solid lag med salt over andelårene (eller kyllinglårene) og la det stå over natten. Så dekker du lårene med andefett (det går også med olivenolje) og steker det på 80 grader i 4-8 timer.

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser. Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Ingredienser:

2 stk andelår

0,5 kg salt

3 dl andefett, eller nok til at lårene dekkes

Fremgangsmåte:

Dekk andelårene med salt. Sett dem i kjøleskapet natten over.

Børst bort saltet. Legg lårene i en ildfast form. Formen bør være liten og høy (så du slipper å bruke så mye fett).

Du kan smelte fettet først og helle det over lårene. Ellers kan du legge bitene i formen og passe på at det er nok når det smelter i ovnen.

Bruk helst et steketermometer. Sett ovnen på 80 grader. Andelårene skal bakes i ovnen på 80 grader. Bruk gjerne et steketermometer til å finjustere temperaturen (de fleste ovner er litt unøyaktige).

Andelårene blir gjennomstekt etter en times tid, men blir mørere jo lenger de bakes. Fire timer er ikke uvanlig og de kan gjerne stå i åtte timer.

Søndag: Biryani

Vi avslutter uke med en skikkelig smaksbombe fra India. Her ender til slutt all herligheten i én gryte. Servér gjerne med uslåelige nan-brødene.

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Ingredienser:

5 stk potet

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kyllingkraft

salt og pepper

olje til steking

Fremgangsmåte:

Kyllingen:

Skrell potetene og skjær dem i terninger. Stek potetterningene gylne i olje. Sett potetene til side.

Finhakk løk og ingefær. Stek dette gyllent. Ha i knust hvitløk og stek i 30 sekunder til - den må ikke svi seg.

Ha i chili, gurkemeie, kumin og tomater. Stek videre i fem minutter og smak til med salt og pepper.

Ha i yoghurt, kardemomme og kanel. La det koke på lav varme under omrøring til tomatene løser seg opp.

Ha i kyllingbitene og vend dem godt rundt. Ha på lokk og la det koke i ca 30 minutter. Denne blandingen skal være god og tykk. Om den ikke er det kan du fjerne lokket og la det koke seg litt tykkere.

Risen:

I en kjele, stek løken gyllen. Ha i safran, kardemomme, nellik, kanel, ingefær og ris. Stek under omrøring til risen er godt blandet. Dekk med vann og ha i kyllingkraft. Kok risen mør.Server ris sammen med kyllingen og steke poteter. (Noen liker å blande alt i én stor kjele før servering).

Ha en smakfull uke!

Trenger du mer inspirasjon? Se vår mat og drikke-side

Personvernpolicy