Løgn:

Blikket avslører løgnere

AVSLØRENDE: Løgn eller sannhet? Kroppsspråket avslører partneren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
AVSLØRENDE: Løgn eller sannhet? Kroppsspråket avslører partneren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Du må gjøre fem ting for å se om folk lyver.

Ekspertene:

Daneel Foyer er opprinnelig britisk, men har bodd i Norge en årrekke. Mens han studerte psykologi, fattet han interesse for hypnose og kroppsspråk. I dag er han en av landets fremste eksperter på disse feltene.

Han har kontor i Oslo og Moss, og holder kurs i tolkning av kroppsspråk. Han har også holdt kurs for politi og tollere. Han eier nettstedet kroppsspråk.no.

Live Bressendorf Lindseth er kommunikasjonsrådgiver og forfatter. Hun har embetseksamen med fagkretsen psykologi, pedagogikk, sosiologi, engelsk og nordisk.

Lindseth har skrevet to bøker om kroppsspråk, «Kroppsspråkets makt» og «Sats på førsteinntrykket», og hun har holdt kurs for blant annet næringslivet, politiet og tollvesenet i dette emnet. Hun eier og driver selskapet Kondor AS.

– Folk er stort sett elendige til å lyve, sier Daneel Foyer, en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk.

– For å vite om noen forteller sannheten, må du rett og slett lære deg hvordan de ser ut når de snakker helt sant, forklarer han.

Øynene avslører løgn

Det gjør du på følgende måte:

1. Først stiller du helt ufarlige spørsmål som: «Hvordan er mønsteret på sengetøyet ditt?». «Hvordan går sømmene i biltrekket ditt?». «Hvor mange stoler har du rundt kjøkkenbordet ditt?».

2. Legg merke til øynene til vedkommende når de skal svare. For å svare på disse spørsmålene vil blikket gå opp til en av sidene. Ganske enkelt for å hente frem bilder fra bildebanken i hjernen.

3. Så kan du be vedkommende fortelle hvordan den ultimate drømmestranden ser ut.

4. Nå skal vedkommende fantasere. Da går øynene opp i motsatt retning. Nå har du kartlagt hvilken vei blikket flytter seg når vedkommende tenker på faktaopplysninger og når han eller hun henter informasjon fra sin egen fantasi.

5. Hvis du så spør din kjære: «Hvor var du mellom klokken 18 og 19 i går?». Da kan du ut fra hvilken retning blikket går for å se om han eller hun henter frem en fantasi eller om han fremkaller bilder fra gårsdagen. Hvis blikket går til fantasisiden, vet du at det kommer en løgn.

– Vær likevel forsiktig med å beskylde partneren for utroskap. Det kan jo hende han var ute for å kjøpe en fin gave til deg, sier Foyer.

Hukommelse styrer blikket

Kommunikasjonsrådgiver og forfatter Live Bressendorf Lindseth er enig i at det er viktig å kjenne folks naturlige kroppsspråk for å vite om de lyver.

– Men det er ikke så enkelt at man vet at noen lyver hvis blikket går til «fantasihjørnet». Det kan også være at vedkommende ikke husker helt, og må tenke seg om for å sette sammen bruddstykker fra hukommelsen til en logisk helhet, sier hun.

Lindseth advarer derfor mot å beskylde noen for å lyve kun basert på blikket.

– Da kan man ta feil, og det kan skape problemer for en selv, sier hun.

Følelsene avslører deg

Foyer hevder også at det er direkte forbindelse mellom følelser og ansiktet, og dette lar seg ikke øve bort.

Du kan øve deg på å se det. Men da må du følge veldig nøye med, for noen av uttrykkene varer bare et brøkdels sekund.

– Du kan for eksempel snakke veldig pent om en person, og bruke utelukkende rosende og positive ord, men ansiktet vil avsløre deg hvis du ikke kan fordra vedkommende. En liten rykning i leppen avslører deg. Når du trekker opp overleppen og blotter fortennene, som om to tråder ved neseroten trekker i overleppen, avslører du hva du egentlig føler for vedkommende, nemlig avsky. Hva som ligger bak krever grundigere undersøkelser selvsagt, derfor er det viktig å ikke trekke forhastede konklusjoner, understreker Foyer.

Å lyve er krevende

– Det er skikkelig hjernegymnastikk å lyve, for den forklaringen du kommer med må passe inn i en vev av andres observasjoner og på en tidslinje. Det krever faktisk så mye av hjernen at det ikke er kapasitet igjen til å klø seg på nesen, tromme med fingrene eller dra seg i håret.

Det er en utbredt misforståelse at de som lyver sitter urolig på stolen og egentlig viser tegn på at de vil flykte fra situasjonen.

– Nei, nei og atter nei. Han som sitter som en hjulvisp, han snakker sant, hevder Foyer.

Gjennom tollen

Alle som skal gjennom tollen ber en stille bønn om å slippe å bli stoppet. Ikke nødvendigvis fordi de har med for mye, men fordi alle har noe i kofferten de ikke ønsker å vise frem. Det kan være skitne truser , noen har kanskje sexleketøy eller en forferdelig uorden som de ikke for noen pris vil vise frem til fremmede mennesker.

Når tolleren stopper en som blir sint, skyldes det at han blir irritert fordi alt må opp av kofferten og private ting vil komme for en dag.

– Han som har kokain i kofferten blir redd, og vil vise det umiddelbart, men kanskje bare i et brøkdels sekund. Når man blir redd, trekker ansiktet seg sammen, og det samme gjør pupillene. Men det er over før du vet ordet av det, forteller Foyer.

«Bløffen» om Susan Boyle

Vi husker det alle sammen, den berømte scenen fra «Britain’s Got Talent» (tilsvarende «Norske talenter») der den middelaldrende kvinnen med stramme permanentkrøller og gørrkjedelig kjole slår pusten ut av et blasert dommerpanel idet hun åpner munnen og synger, nesten like vakkert som Elaine Paige.

Kamera går mellom henne og dommerpanelet. De var himmelstormende overrasket, hele sangen igjennom.

– Ren bløff, sier Daneel. De var ikke det minste overrasket. Når du blir virkelig overrasket, sperrer du øynene opp i et sekund, og så tar følelsene over. Men dommerne spilte overrasket i minutt etter minutt. De hadde selvsagt vært til stede under prøvene, og visste nøyaktig hva som kom. Men det var god TV. For alle unntatt oss som kan lese kroppsspråk, sier Foyer.

Lindseth mener overraskelsen godt kan være ekte.

– Men fordi dette er fjernsynsunderholdning, og dommerne vet det, kan det hende de spiller ut overraskelsen lenger enn de ville gjort i en naturlig situasjon, sier hun.

Er han utro?

Hvis partneren din plutselig blir opptatt av å holde mobiltelefonen tett til kroppen, alltid i lommen, og med skjermen slik at du ikke kan se hvem som ringer eller sender melding, kan det være fare på ferde. Hvis det også dukker opp en ny kode på telefonen, kan det være smart å følge ekstra godt med, sier Daneel Foyer.

Er du selv utro, er endrede mobilvaner et tegn som også kan avsløre deg. Men det er én ting som avslører kvinner mer enn noe, ifølge Foyer.

– Kvinner maser ofte om et eller annet. Det er faktisk et tegn på at dere bryr dere. Og når dere bryr dere, er følelsene der. Den dagen dere slutter å mase, er det fare på ferde. Da har dere fokuset på noe annet, hevder Foyer.

Sinne kan avsløre

Lindseth råder folk som er ute etter å avsløre en utro parther, til å se etter en unormal reaksjon på en direkte konfrontasjon.

– Man må stille et direkte spørsmål. Og hvis partneren er uskyldig, og faktisk har jobbet overtid som han sier, så vil et slikt spørsmål føre til at han blir overrasket, forvirret og kanskje litt trist for at du kunne tenke det om ham. Men hvis han faktisk har vært utro, og ikke jobbet overtid, så vil ikke spørsmålet komme overraskende på ham. Da vil han gjerne reagere enten med et eksplosivt sinne, eller forsøke å le det bort. Blir partneren din veldig sint hvis du spør direkte, er det grunn til bekymring, sier Lindseth.

Hun anbefaler å tenke nøye gjennom om man er klar for å få vite sannheten hvis man stiller direkte spørsmål om utroskap.

– Og kanskje vil han nekte, men man er overbevist om at han lyver. Hva vil du gjøre da? sier hun.

Moral

Det er ingen fasit på hvordan folk ser ut når de lyver, ifølge Lindseth. Det er svært individuelt hvor gode folk er til å manipulere.

– Det kommer også an på hvor viktig det er for den som lyver. Hvis det ikke betyr så mye, vil det være vanskeligere å avsløre. Men er det helt eksistensielle forhold som står på spill, som tap av ekteskap eller oppsigelse på jobb, så vil kroppsspråket være mer avslørende, forteller hun.

Les også:

Slik gjenkjenner du en ekte psykopat

Dette avslører alle løgner

Dette er kvinners sexløgner

Slik leser du henne i senga

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Din Kropp og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy