Bærbar barndom:Nå skal barna bæres

BÆRING OG LÆRING: Hver tirsdag klokka 12 fylles butikken Bæreglede av foreldre som vil ha en gratis innføring i nyfødtbæring. (Alle foto: Erlend Aas/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare har PC-en og telefonen blitt mobile, nå skal også barna bæres tett til kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ulike bæremuligheter

Bæresjal: Et bæresjal er et langt stykke tøy spesiallaget for å bære barn i. Det er vanligvis 50-80 cm bredt og 2-5 meter langt. Med et bæresjal kan du bære barnet ditt på magen, hoften og ryggen fra det er nyfødt til det er rundt tre år. Det er stor forskjell på elastiske og vevde sjal, de fleste nybegynnere velger et elastisk.

Ringslynge: En ringslynge er et rundt to meter langt stykke tøy, med to ringer festet til ene enden. Den andre enden tres gjennom disse ringene og fungerer som en justerings- og låsmekanisme for bæretøyet. Bæres kun over en skulder og er raskere å få på enn et bæresjal, men ikke like komfortabelt å ha på i lengden.

Lommeslynge: Ligner en ringslynge, men er i de fleste tilfeller ikke justerbar, og kan sjelden brukes av alle omsorgspersonene. Et enkelt bæretøy som tar lite plass og er veldig komfortabelt når det passer.

Asiatiske bæreseler: Fire typer asiatiske bæreseler er kjent i Norge i dag; meitai, onbuhimo, podaegi og chunei. Meitai er mest vanlig, og er helt enkelt et firkantet tøystykke og fire stropper som knytes på bæreren.

Formsydd bæretøy: Formsydd bæretøy er den typen bæresele som ligner mest på det mange foreldre assosierer med moderne bæretøy. Denne typen er mer som en ryggsekk, med klips, knapper og lignende, i tillegg til at de har bredt sitteområde slik at barnet får korrekt ergonomisk sittestilling.

(Kilde: Tettinntil.no, Bereglede.no)

Hva skal du velge?

• Til nyfødt: Sjal gir best støtte til en liten kropp som ennå ikke kan holde seg oppe ved egen hjelp, og både sjal og ringslynge muliggjør enkelt både vertikale og horisontale stillinger. En ikke altfor vid meitai samt visse bæreseler kan også fint benyttes fra begynnelsen av.

• Hvis du vil ha ett fleksibelt bæretøy som varer i mange år: Vevd sjal, meitai samt delvis formsydd bæresele vil dekke de fleste behov fra nyfødt og til 3-4 år. Skal du bære spedbarn i meitai eller bæresele, må du passe på at barnet får god støtte til hodet, utsikt og frie luftveier til siden og god støtte langs hele ryggen. Pass på at det ikke blir presspunkter ved barnets bein.

• Når du trenger noe lettvint: Ringslynge og lommeslynge er kjekt til småbæring, kosebæring hjemme og når du er på farten. Supre til å amme spedbarn i når man går eller vil være diskré.

(Kilde: Bæreglede)

Nettsteder

Tettinntil.no.

Nettsted som gir mye informasjon om ulike typer bæretøy. Har også et forum der man kan diskutere ulike temaer eller komme i kontakt med andre bæreinteresserte.

Bereglede.no.

Bæregledes nettsider inneholder både nettbutikk, instruksjoner om bruk av de ulike typene bæretøy og tips til hva du skal velge.

Barnvedhjertet.no.

Forumet ble nylig stengt for nye brukere, men nettsiden inneholder fremdeles mye nyttig informasjon om bæring av barn.

Concerti.no.

Norskutviklet bæresele som kombinerer bæreegenskaper og bærekomfort fra tradisjonelle typer bæretøy med et moderne design.

Tettitett.com.

Norskdesignet meitai som skal ha god bærekomfort og kommer i mange farger og mønstre.

Titt-tei.no.

Et av flere nettsteder der du kan bestille en håndsydd meitai tilpasset dine ønsker.

Taitasi.no.

Tilbyr ulike varianter av håndlagde meitaier.

Ellevill.com.

Norskdesignede bæresjal produsert i India.

– Jeg var her og fikk demonstrert bæring i sjal i går, og for første gang har Marika roet seg og sovet ordentlig. Mens jeg har hatt hendene fri til å gjøre andre ting, sier en lettet nybakt pappa, Marcin Sawczuk-Szymkiewicz.

Nok en gang har han tatt turen til butikken Bæreglede med sin sju uker gamle datter, denne gangen for å få demonstrert flere former for nyfødtbæring.

– Vi bruker mye tid på å veilede hver kunde. Det er viktig at man ikke bare får hjelp til å velge passende bæreutstyr, men også får vist hvordan det brukes, sier daglig leder i Bæreglede, Astrid Helgesen.

I Bæreglede veileder man også gjerne dem som har kjøpt bæretøy andre steder. For bæretilhengerne drives mye av entusiasme. På nettsider som Tettinntil.no kan du finne dedikerte bærere som kommer gratis hjem til deg for en demonstrasjon. For ikke å snakke om de mange lokale samlingene og det årlige landstreffet som arrangeres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harmoniske barn

Helgesen fattet selv interesse for bæring da hennes førstefødte ikke ville roe seg i seng eller vogn.

– Jeg gikk fra å måtte holde barnet i armene hele tiden, til å kunne gjøre alt, blant annet ta eksamen få uker etter fødselen, sier hun.

I 2009 åpnet hun butikken Bæreglede.

– Det er ikke så mange butikker som har bæretøy, og de som har det vet ofte ikke hvordan det brukes, påpeker hun.

Hun mener at det å bære de siste årene har gått fra å være noe litt sært og rart, til noe foreldre flest kjenner til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil si at to tredjedeler av kundene mine kjøper bæretøy fordi det i mange sammenhenger er det mest praktiske. Ikke fordi de vil erstatte vogna eller er ekstremt opptatte av tilknytning, sier hun.

Bæreentusiastene har nemlig en lang liste over alle fordelene bæringen gir, utover det rent praktiske. En mye referert canadisk undersøkelse viste for eksempel at spedbarn som ble båret, gråt 43 prosent mindre enn andre. I tillegg skal bæring blant annet gi en mykere overgang fra livet inne i mors mage til verden utenfor, frigjøre hormonet oksytocin som får i gang amming etter fødsel. Det skal også fremme tilknytningen til foreldrene, stimulere barnets sanser på en god måte og være bra for dem med hofteleddsdysplasi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturlig utvikling

Etter hvert som populariteten har økt, har det kommet mange norske merker som tilbyr ulike bærevarianter. Tettitett og Taitasi står for eksempel bak norskdesignede varianter av den asiatiske bæreselen meitai. Ellevill lager bæresjal, mens nykommeren Concerti tilbyr bæreseler med et mer moderne design. Men selv om bæring er en trend i tiden, er det på ingen måte noen nymotens oppfinnelse.

– Historisk har spedbarn blitt båret på kroppen, å legge barnet i vogn og seng er en nyere vane vi har fått her i vesten. Så jeg vil si at trenden er at man går tilbake til bæring, sier Cecilie Revhaug, som er lege ved barneavdelingen på Rikshospitalet og ammehjelper på fritiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For bare noen tiår tilbake tok man på sykehusene barnet fra moren etter fødselen og la det i en seng, mens amming skulle skje til fast avsatte tider. I dag har man forstått viktigheten av nærhet og kroppskontakt, sier Revhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Rikshospitalet har man i likhet med mange andre fødeavdelinger sjal tilgjengelig for foreldre som vil bære babyen, og det er også blitt vanligere å bruke kombinasjonen av kroppsvarme og sjal som en naturlig kuvøse for premature barn.

– Genetisk er barn som små aper, med gripereflekser i hender og bein for å holde seg fast i «pelsen» til mammaen, sier Revhaug.

Les også: Slik lurer du barnet til å sove

Få motforestillinger

Revhaug mener ulempene ved babybæring er få.

– Noen bekymrer seg for at bæringen skal sinke barnets utvikling, men det er blant annet gjort en studie her i Norge som viser at barn som blir båret ikke begynner å gå senere enn andre, påpeker hun.

Viktig er det selvfølgelig også å passe på at selen sitter riktig, og at ansiktet ikke dekkes slik at barnet får nok luft.

Men uhell kan skje, selv med bæresjal. Pappa Marcin forklarer hvorfor han stiller med datteren uten sjal, tross sin nyvunne bæreentusiasme.

– I dag tidlig bæsjet hun gjennom bleia, og utover hele sjalet. Så vi burde vel kanskje kjøpe ett til.

Les også:

I denne luka leveres nyfødte

Rare fødselstradisjoner verden over

Les flere saker