Dette betaler du barnevakten

PASS PÅ: Bruker du mye barnevakt, bør du helst ha flere å spille på. I hvert fall om beløpet kommer på over 4.000 kroner i året. Foto: Colourbox.com
PASS PÅ: Bruker du mye barnevakt, bør du helst ha flere å spille på. I hvert fall om beløpet kommer på over 4.000 kroner i året. Foto: Colourbox.com

Av og til er det greit å kjøpe seg litt fritid, men skal du holde på barnevakten til neste anledning bør betalingen stå i stil. Og er du klar over skattereglene ved barnepass?

Astrid Bekkeheien i Norsk familieøkonomi mener det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til pris på barnepass.

– Babyer og små barn krever mer av barnevakten mens de er våkne. Har du barnevakt på dagtid eller i god tid før leggetid, kan du forvente at barnevakten leker med dem, mener Bekkeheien.

Betalingen til barnevakten avhenger dessuten mye av hvem som passer barna - er det ungdommer i nærmiljøet som ønsker å tjene litt ekstra lommepenger, eller er det voksne som ser på dette som en kjærkommen ekstrainntekt?

Les også: Ble foreldre - fikk pengetrøbbel

– Hvor du bor spiller også inn, sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Han råder familier til å forhøre seg med naboer, venner og familie for å finne ut hva som forventes. Det kan nemlig være greit å gi det «alle andre gir».

– Ikke legg deg for lavt, men heller ikke for høyt. Selv om du har god økonomi og har mulighet til det, bør du følge det som er vanlig. Hvis ikke risikerer du å bli upopulær hos naboer som bruker samme barnevakt, råder han.

Les også: Lær barn om penger

Mellom 30 og 100 kroner timen

Det ser ikke ut til å være noe entydig svar på hva «alle andre» gir – og mens Kvadsheim ikke tør å spekulere på noen veiledende sats, opererer forbrukerøkonomene med ulike satser.

– Mellom 30 og 50 kroner timen høres greit ut. Mange sier også maksimum 300 kroner for en kveld. Men skal man holde på barnevakten må man huske på at i tillegg til å like barn, så kommer de først og fremst for pengenes skyld, sier Bekkeheien.

Christine Warloe er forbrukerøkonom i Nordea mener barnevakten godt kan få bedre betalt.

– Jeg synes 100 kroner timen er et nivå man kan ta utgangspunkt i. Men skal barnevakten legge barna, kan man gi litt ekstra, sier hun.

Dersom barnevakten skal sove over, så er kanskje 100 kroner timen vel høyt. Da anbefaler Warloe å bli enig med barnevakten om en rund sum som gir riktig timesats for de timene han eller hun faktisk er våken, men også litt for tiden barnevakten sover over.

Les også: Voksentid med barna til stede

Skattegrensen - 4.000 kroner i året

Bruker du mye barnevakt, bør du helst ha flere å spille på. I hvert fall om beløpet kommer på over 4.000 kroner i året.

Det er nemlig makssummen du kan betale til én person per år, for tjenester uten at det må rapporteres til skattemyndighetene. Men du kan altså benytte deg av flere barnevakter, og for hver av dem vil grensen være 4.000 kroner, forklarer Warloe.

Som forelder har du dessuten krav på inntil 25.000 kroner i skattefradrag om du har ett barn. For hvert barn utover ett, stiger tallet med 15.000. Har du to barn kan du altså trekke av 40.000 kroner på skatten.

– Foreldrefradraget er til pass og stell av barn, og vanligvis er det barnehage og SFO som inngår i dette. Men også barnevakt vil høre inn her. Har du ikke brukt opp hele fradraget på barnehage og SFO, vil du kunne skrive opp utgifter du har hatt til barnevakt i løpet av året, sier Kvadsheim.

Er du bekymret for hvordan du skal dokumentere utgiftene, kan du ta det helt med ro.

– Dette er tjenester hvor det ofte er naturlig at det ikke finnes noen dokumentasjon. Ungdommer som har frikort vil ikke rapportere inn summen og i praksis godtas det at det ikke finnes noen dokumentasjon på det. Men du må jo faktisk ha hatt disse kostnadene, sier han.

Les også:

Ha sex under barne-TV

idsklemme og magiske øyeblikk

Ulike forventninger til familielivet?

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden