Test av Sony Xperia S

Herlig skjerm og masse kraft

HD: Skjermen i Sony Xperia S har 720p-oppløsning. © FOTO: Marius S. Eltervåg, Mobili.no
HD: Skjermen i Sony Xperia S har 720p-oppløsning. © FOTO: Marius S. Eltervåg, Mobili.no

Sonys toppmobil imponerer.

Spesifikasjoner
 • Type: Berøringsskjerm
 • Størrelse: 129 x 64 x 10,6 mm, 144 gram
 • Skjerm: 1280 x 720 piksler, 4,3 tommer, TFT
 • Operativsystem: Android 2.3.7 (får 4.0)
 • Nettverk: GSM 850/900/1800/1900, 3G 850/900/1700/1900/2100
 • Internett: Edge, HSPA+ 21/5,76 Mbps, Wi-fi 802.11/b/g/n
 • Bluetooth: 2.1
 • NFC: Ja
 • GPS: APGS, GLONASS
 • Minne: 1GB RAM, 32 GB lagringsminne
 • Minnekort: Nei
 • Prosessor: 2 x Cortex A9 1,5 GHz
 • USB: 2.0, Micro-USB, USB OTG
 • Medieutgang: 3,5 mm minijack, HDMI (MHL)
 • FM-radio: Ja
 • Kamera: 12 MP, autofokus, geomerking, fotolys
 • Videoopptak: 1080p, 30FPS
 • Batteri: 1750 mAh
 • Taletid: 8 timer 30 min (3G) 7 timer 30 min (GSM)
 • Pris: Ca 3800 (nettbutikk)
 • Se alle spesifikasjoner

Sony har skilt lag fra Ericsson for å fortsette som selvstendig mobilprodusent. Under Mobile World Congress viste selskapet frem nykommerne Xperia U og Xperia P, mens toppmodellen Xperia S kommer i butikkene i disse dager.

Nå er det vanvittig mange slagkraftige mobiltelefoner på vei de neste månedene, men per i dag er det få modeller som kan konkurrere med Xperia S når det kommer til spesifikasjoner.

HD-skjerm

Det første som møter deg når du slår på Xperia S er en 4,3-tommers skjerm med 720p-oppløsning. Dette gir deg et krystallklart og sylskarpt bilde, og vil for mange være en av hovedårsakene til å kjøpe denne telefonen.

Oppløsningen har mange flere fordeler enn at det ser bra ut. Med 1280 x 720 piksler får du plass til svært mye i skjermbildet, noe du spesielt merker når du surfer på nettet.

De aller, aller fleste nettsider vises akkurat slik du vil de skal vises på skjermen, og selv den minste teksten er skarp.

Det er ikke bare skjermen som gjør Xperia S til en ypperlig telefon for surfing. Under skallet finner du doble prosessorkjerner som yter 1,5 GHz, i tillegg til en kraftig grafikkbrikke og 1 GB arbeidsminne (RAM).

Med denne kraften laster du alle elementer i nettsidene du besøker uten irriterende forsinkelser, og får generelt en flytende og fin surfeopplevelse.

Og den gode flyten er ikke forbeholdt surfing - det aller meste du foretar deg med Xperia S går unna på null komma niks. I løpet av testperioden opplevde vi ikke antydning til hakking eller forsinkelser, og ytelsestestene vi har kjørt bekrefter at Sony har utnyttet kraften i maskinvaren her til det fulle.

Android 4.0 i vår

Dersom du kommer fra Xperia Arc eller andre av fjorårets Xperia-telefoner vil du kjapt kjenne deg igjen i menysystemet, som føles akkurat som før, i tillegg til at det er kommet på plass løpende oppdateringer som har gjort det enda bedre - og på en 720p-skjerm tar widgetene seg unektelig bedre ut enn noensinne.

Xperia S er blant de få nye telefonene som ikke blir lansert med Android 4.0 Ice Cream Sandwich på plass fra dag én, men Sony lover at en oppdatering til denne versjonen av plattformen skal være på plass før juli.

Etter hva vi erfarer kan dette skje så tidlig som neste måned.

Spekket kamera

Siden forgjengeren Xperia Arc leverte et av fjorårets beste mobilkamera var vi naturlig nok spent på hvordan Xperia S gjorde det på denne fronten, da den har den samme sensortypen. Oppløsningen har økt fra 8 til 12 megapiksler.

I bruk har ting blitt enklere, og du kan nå starte kameraet ved å holde inne den dedikerte kameratasten - uten å deaktivere skjermlåsen først.

Bildekvaliteten er også god, og etter hva vi forstår skal den bli enda bedre med en kommende programvareoppdatering.

Stort lagringsminne

Et minus med Xperia S er at den ikke støtter minnekort, noe som betyr at du må begynne å slette ting når du har fylt opp internminnet.

Det som i stor grad veier opp for denne mangelen er størrelsen på internminnet, som er på hele 32 GB.

Men vi skulle gjerne hatt minnekort i tillegg, altså.

Pass på batteriet

En av ulempene med telefoner som har så mye kraft som Xperia S er at de er i stand til å tappe batteriet svært fort om du ikke passer på. Vi stresstestet telefonen ved å kjøre både push-epost, høy lysstyrke og full synkronisering mot Facebook, noe som kombinert med tung bruk slukket telefonen før arbeidsdagen var omme.

Da vi tok de vanlige forholdsreglene for å holde liv i batteriet varte den imidlertid like lenge som de fleste andre nye telefoner, altså rundt et døgn.

Mye for pengene

De billigste nettbutikkene selger Xperia S for ned mot 3800 kroner. Nå skal vi ikke påstå at dette er lite penger, men for en mobil av dette kaliberet er det en svært konkurransedyktig pris.

Det er ikke slik at det ikke finnes alternativer. En av de argeste konkurrentene er Samsung Galaxy Nexus, som har den samme skjermoppløsningen i en enda større skjerm. Da ofrer du imidlertid halvparten av internminnet og får dårligere kamera.

Galaxy Note er et annet bra alternativ med HD-oppløsning i skjermen, og denne støtter også minnekort. For mange vil denne likevel være uaktuell da den er svært stor, og koster en tusenlapp mer enn Xperia S.

HTC Sensation XE har den samme kraften i maskinvaren som Xperia S, men har ikke 720p-oppløsning i skjermen, og heller ikke like bra kamera. På den positive siden er den allerede oppdatert til Android 4.0, og er hakket mindre enn Sony-telefonen til tross for at skjermstørrelsen er lik.

I tillegg til eksisterende konkurrenter er det også viktig å ha i bakhodet at sluggere som LG Optimus 4X HD og HTC One X bare er noen uker unna butikkhyllene, sammen med et tog av andre supertelefoner.

Men per i dag er Xperia S et av de beste kjøpene du kan gjøre om du er ute etter best mulig spesifikasjoner over hele rekka.

Les hele testen av Sony Xperia S hos Mobili.no

LES OGSÅ:

Disse mobilene får du kjøpt før sommeren

Designmobil med rå skjerm

Sju grunner til å kjøpe ny mobil

Se mer om: android , sony , mobil , mobiltest,