Lurt med utleieleilighet?

PÅ VISNING: Sara Hertzberg, som eier sin egen leilighet i nabolaget, er interessert i å kjøpe seg en ekstra leilighet for utleie. Her i samtale med megler Tam Le. (FOTO: Krister Sørbø / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis utleieleiligheten skal bli en lønnsom investering, forutsetter det riktig kjøp, høy leie og mye arbeid, sier ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Regnestykke for utleie
Her har vi tatt utgangspunkt i en konkret leilighet med kr 1950.000 i kjøpesum og kr 2019 i månedlige fellesutgifter. I eksempelet bruker vi en lånerente på 5 prosent.

Rentenivå: 5 prosent

Boligpris: kr 1.950.000

Dokumentavgift: kr 48.750

Lån: kr 1.998.750

Husleieinntekt per måned: kr 11.400

Renteutgift per måned: kr 8328

Fellesutgifter per måned: kr 2019

Diverse utgifter per måned: kr 1000

Overskudd før skatt på leieinntekten: kr 53

Skatt, 28 prosent: kr 15

Overskudd etter skatt på leieinntekten: kr 38

(Kilde: Agnes Bergo, Pengedoktoren. NB: Regnestykket forutsetter at hele kjøpesummen lånes, og inkluderer ikke betaling av avdrag. Skattefradraget på rentene (28 %) er lagt inn i regnestykket.)


Utleiemeglerens kjøpstips

Hvis du vil tjene på utleie, bør du passe på å kjøpe en bolig som er lett å leie ut:

* Kjøp selveierleilighet. Det er restriksjoner på utleie av aksje- og andelsleiligheter.

* Kjøp en leilighet som andre eiere ikke er så interessert i. Slike leiligheter er billigere i innkjøp. Leietakerne godtar at det ikke er badekar, garasje eller balkong fordi de har kortere horisont på leieforholdet.

* Kjøp ett-, to- eller treromsleilighet. Det er størst marked for slike leiligheter. Med større bolig henvender du deg til en mindre kundegruppe.

* Tenk sentral beliggenhet.

* Kjøper du i Oslo, er det gunstig å kjøpe på østkanten fordi boligene der er billigere enn på vestkanten. Men kjøp ikke på Grünerløkka der det er dyrere, velg heller en bolig i gangavstand til den populære bydelen.

(Kilde: Utleiemegleren)

(UNDERSAK 3) Flere leietvister

I 2010 mottok Husleietvistutvalget 907 saker, mot 755 i 2009. Det ble i 2010 tatt 344 avgjørelser og inngått 131 forlik. Skyldig leie var den vanligste sakstypen. Utvalget løser tvister mellom utleier og leietaker med hjemmel i husleieloven.

(Kilde: www.husleietvistutvalget.no)

(UNDERSAK 4) Disse organisasjonene hjelper deg

Huseiernes Landsforbund mener at det er rimeligere å gjøre utleiejobben selv enn å sette den ut til byrå. De tilbyr huseierne både råd og kontrakter. Leieboerforeningen tilbyr sine medlemmer de samme tjenestene.

Les mer på www.lbf.no og www.huseierne.no

Det er visning på en toroms selveierleilighet i Oslo sentrum og det er fullt av folk, til tross for en prisantydning på 1.950.000 kroner. Baderom og kjøkkenskap inspiseres. Er det plass til dobbeltseng? Spisebord? Mange er på jakt etter sitt første krypinn, men på denne visningen må de unge konkurrere med etablerte voksne som er på jakt etter investeringsobjekt.

– Jeg har bolig og ønsker en leilighet å leie ut, sier Sara Hertzberg.

Kjøper for utleie

De galopperende boligprisene har gjort mange voksne etablerte til takstmillionærer. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var boligprisene i fjerde kvartal i fjor 8 prosent høyere enn på samme tid i 2010. Det siste tiåret har prisene steget 75 prosent justert for inflasjon.

– Jeg har et inntrykk av at det er mange nå som kjøper leilighet for å investere, sier megler Tam Le.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er enkelt å få lån, og mange låner på huset. De trenger ikke å stille 15 prosent av egenkapitalen fordi de har betalt ned mye på egen bolig og låner på verdien av egen bolig.

Lønnsomhet

Men også leiemarkedet er hett. Ifølge SSB er gjennomsnittlig utleiepris for en toromsleilighet i Oslo 9403 kroner. Utleiemegleren som leier ut boliger, sier at vanlig leie for en toromsleilighet med grei standard er 10.000 kroner per måned.

Men skal du låne penger for kjøpe en toromsleilighet til 1.950.000 for utleie, og også låne til dokumentavgiften på 2,5 prosent, må du fort ha mer enn 10.000 kroner måneden i leie for at det skal lønne seg, mener Agnes Bergo, daglig leder daglig leder av det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med en rente på fire prosent må du ha leieinntekt på 9800 kroner per måned for å gå i pluss når skatt på leieinntekt er regnet med, og uten at du betaler avdrag på lånet. Er renta fem prosent, må du ha 11.400 kroner i månedlig leieinntekt, sier Bergo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For at investeringen skal lønne seg, er du avhengig av at boligen stiger i verdi, sier Bergo.

Forventninger

Akkurat nå regner SSB med at boligprisene kommer til å stige 5,5 til 8 prosent, eller 4 til 6 prosent justert for inflasjon, per år fram mot 2014 – dette som følge av blant annet lav rente og befolkningsvekst.

Man skal huske på spare bredt, sier førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, Trond Døskeland:

– Når du sparer alt i bolig, legger du alle eggene i én kurv. Man bør spre sparingen sin for å redusere risiko, sier Døskeland.

Arbeidskrevende sparing

Å forvalte en leilighet er mer arbeid enn å ha penger i banken eller i aksjefond, påpeker Bergo.

– Det er masse arbeid og alltid noe som skjer. Å leie ut passer for mennesker som ikke er redde for å ta i et tak, og som synes det er greit å bruke søndagen til å male og gjøre i stand for nye leietakere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du vil kjøpe deg fri fra arbeid med å finne leietaker og lage kontrakt, og derfor bruker et utleieselskap, vil det spise av avkastningen din. Hvis du vil gjøre utleiejobben selv, og ikke beregner en pris på egen innsats, kan utleie gi høyere avkastning enn annen sparing. Men hvis du må leie folk til alt, og ikke vil gjøre noe selv, er det sannsynlig at annen sparing vil gi høyere avkastning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utleiemegleren tar en halv månedsleie i oppstartshonorar og åtte prosent av hver måneds husleie pluss moms for å drive utleie for deg.

Tøft leiemarked

Å finne leietakere er ikke noe problem i dag, mener Utleiemegleren som har kontorer flere steder i landet.

– Det er mange nye som kommer fra de europeiske landene hvor det nå er krise. De stiller seg i kø med alle de andre, sier Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren. – Det er ikke nok utleieboliger, og leieprisene stiger i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Finn.no er det nå registrert 4100 boliger til leie i Norge.

– På det private markedet er det budkrig. For dem som har penger, er det greit. For dem som ikke har det, er det rått.

– En annen faktor som bidrar til tøft leiemarked, er at kravet til 15 prosent egenkapital for førstegangskjøpere:

– Kravet gjør det vanskeligere å bli boligeier, og dermed er flere leietakere lengre enn planlagt, sier megler Tam Le.

Etter en tøff budrunde på toromsleiligheten i Oslo får Sara Hertzberg leiligheten over takst.

– Jeg tror ikke det blir noe problem å få den leid ut, sier hun.

Les flere saker om bolig

Les flere nyheter