- Alder ved skolestart ingen betydning

Om barnet ditt er født i januar eller desember, har ingen ting å si, mener ekspertene (Foto: Colourbox).
Om barnet ditt er født i januar eller desember, har ingen ting å si, mener ekspertene (Foto: Colourbox).

Er du bekymret for om barnet ditt er for ungt når det begynner på skolen? Skolestartalder har ingen ting å si for hvordan barnet gjør det senere i livet, sier professor.

Siden 1996 har norske barn begynt på skolen det året de fyller seks. Noen foreldre synes det er tidlig, spesielt dersom barnet deres er født sent på året. Professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole mener nå å kunne slå fast at det ikke er noen grunn til bekymring.


– Om barnet ditt er født i januar eller desember, har ingen ting å si for framtidsutsiktene. Selv om det kan være nesten ett år i forskjell på ungene når de begynner på skolen, har ikke dette betydning for hva de vil oppnå senere i livet, sier Salvanes til Babyverden.

Les mer: Stjernebarna - hva sier stjernene om ditt barn?


Forskeren har blant annet sett på faktorer som framtidig inntekt, hvor mange års utdannelse personene tar og sannsynligheten for at jenter skal bli tenåringsmødre.


Ingen grunn til å utsette skolestarten
–Vi finner ingen forskjeller. Og det er da interessant å se at det er mange land som holder igjen gutter i forhold til skolestart. I USA er det for eksempel 10-20 prosent av guttene som må vente ett år ekstra før de begynner på skolen, sier Salvanes. Og legger til at det i Norge heller er stikk motsatt, her pusher foreldre på for tidligere skolestart.

Professoren mener at funnene i studien gjør at foreldre kan slutte å spekulere på når det er best å sende barna på skolen. Det er ifølge Salvanes heller ikke noe poeng i å planlegge fødselen til bestemte måneder i året for å påvirke skolestarten.
Les mer: Dette bør barnet ditt kunne ved skolestart

Sammen med Sandra E. Back og Paul Devereux har Salvanes brukt norske registerdata for å se på hvordan personer med ulik skolestartalder presterer på kognitive tester. De har også sett på lønnsutvikling til individer mellom 24 og 35 år, skriver Forskning.no.

– Vi brukte resultatene fra IQ-tester utført på sesjoner i Forsvaret da elevene var rundt 18 år. Dette gjør det mulig for oss å sammenligne barn av samme alder, men med ulik skolestartalder, sier Salvanes.
Les mer: Er ditt barn smartere enn andre?

Men betyr det at det ikke er noen forskjell på barn født om våren eller høsten?
– Selvfølgelig kan tidspunktet for når på året barna er født ha noe å si, men det handler om biologi. Det er for eksempel forskning som viser at det er en fordel dersom mor går gravid om sommeren, fordi barnet i magen da får mye lys. Og noen barn er senere utviklet enn andre. Men våre studier viser at det ikke er noen generelle fordeler hverken ved å utsette eller framskynde skolestarten, sier Salvanes.

Les mer: Skoleforberedelse

Les mer: Læring

Les mer: Oppdragelse

Denne saken kommer fra Familieverden

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden