Lavkarbo:Slik lager du rundstykker og muffins på lavkarbo
Her får du nye ideer til lavkarbo-frokosten.
Å spise lavkarbo har blitt stadig mer populært de siste årene.
Det finnes ulike retninger innenfor lavkarbo. Mens den svenske lavkarbo-dronningen Annika Dahlqvist spiser en tykk skive smør til lunsj hver dag, er andre mer opptatt av å bytte ut raske karbohydrater som sukker og hvitt mel med grønnsaker og produkter av fullkorn.
Leger som Sofie Hexeberg og Fedon Lindberg har behandlet pasienter med ekstrem overvekt ved hjelp av dietter med lite karbohydrater i flere år, og i januar i fjor sa også Helsedirektoratet ja til lavkarbo om du vil ned i vekt.
Behandlingen til Hexeberg og Fedon er tilpasset den enkelte pasient, men baserer seg på lavkarbo-mat.
- Dette kostholdet kan få deg til å gå ned fra to til ti kilo i måneden , lover dr. Hexeberg, mens Fedon gir oss sin 14-dagersmeny for å gå ned i vekt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBrødmat
For noen kan det være vanskelig å holde seg unna brødmaten. Tidligere har vi presentert oppskrifter på lavkarbo pølsebrød og pizzabunn, nå gir vi deg oppskrift på lavkarbo rundstykker og muffins. Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas har beregnet næringsinnholdet i bakverkene.
Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.
Ønsker du flere lavkarbo-oppskrifter, finner du mange muligheter på DinLavkarbo.
Lavkarbo muffins
Dette er kanskje det nærmeste man kommer grove rundstykker med lavkarbobakst.
Nøtte-, oste- og klimuffins (12 store muffinsformer)
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDETTE TRENGER DU:
110 g malte mandler
80 g malte valnøtter
30 g hvetekli
80 g smør
110 g revet ost
4 egg (middels/store)
1 ts bakepulver
FREMGANGSMÅTE:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Pensle formene med rapsolje. Mal mandler og valnøtter, miks alle ingrediensene.
Artikkelen fortsetter under annonsenHvis miksen blir tørr, bland litt vann i, eller tilsett et ekstra egg.
Fordel røren på 12 former, og stek i ovnen i 15 minutter.
Bruker du papirformer, ta dem av når muffinsene er blitt kalde.
Næringsinnhold pr. 100 g deig:
Kcal: 392
Protein: 15,2 g
Fett: 35,3 g
Karbohydrat: 2,6 g
Kostfiber: 3,7 g
MUFFINS: Hvorfor ikke prøve lavkarbo-muffins som et alternativ til frokosten. Disse inneholder nøtter, ost og kli. Foto: Hot Chocolate Media
Lavkarbo rundstykker
Disse kan du spise med god samvittighet!
DETTE TRENGER DU:
50 g mandler
60 g linfrø
ca. 100–150 g
soyaproteinpulver
5 ss crème fraîche
150 g cottage cheese
3 ss kruskakli ca.
3–5 ss olivenolje
4 egg
1 ss bakepulver
FREMGANGSMÅTE:
Knus mandler og linfrø til de er mos. Ha i resten av ingrediensene og rør om. For en jevnere røre sørg for at cottage cheesen også er most, for å unngå klumper i deigen.
Artikkelen fortsetter under annonsenDette skal bli en seig deig (tilpass mengden av proteinpulver så den blir seig).
Bruk en spiseskje til å forme rundstykker på en plate med bakepapir. Stekes på 175 grader i ca. 20 minutter.
Næringsinnhold pr. 100 g deig:
Kcal: 279
Protein: 23,8
Fett: 19 g
Karbohydrat: 1,8 g
Kostfiber: 4,2 g
Les også:
Fem måter å lage lavkarbo-knekkebrød på
Lavkarbo-brød med bare fem ingredienser
Her er de beste lavkarbo-brødene
Les flere artikler om lavkarbo
Les flere nyheter her
Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.