Jakten på godt inneklima:

Lukter seg fram til mugg

DUFTPRØVE: Fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson, sjekker hva som skjuler seg av lukter i kjellerens dørmatte. Både bakterier og en del muggsopper lukter, og kan gi et pekepinn på om kjelleren har et fuktproblem. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Fukt og mugg kan fort ødelegge hjemmehyggen. Og selv om alt ser idyllisk ut på overflaten, kan problemene skjule seg fra kjeller til loft.

Senk fuktigheten

Norges Astma- og Allergiforbund har utarbeidet følgende råd for å holde luftfuktigheten i boligen på et akseptabelt nivå:

• Hold relativ luftfuktighet mellom 20 og 40 prosent i fyringssesongen.

• Klær skal kun tørkes i rom som tåler fukt, dvs. i baderom/vaskerom. Bruk eventuelt tørketrommel med kondensfjerning.

• Sørg for god ventilasjon på baderom/vaskerom. Det skal være lufteventil, og luftspalte under døren inn til baderom/vaskerom, for å få god gjennomlufting.

• Ikke dusj med baderomsdøren åpen.

• Gjennomluft hus/leilighet to– tre minutter hver dag i vintersesongen.

• Bruk kjøkkenvifte ved matlaging.

• Pipeløse gassovner anbefales ikke, da disse produserer mye luftfuktighet.

• Unngå bruk av luftfukter.

– Det blir nesten som detektivarbeid når jeg kommer inn i et hjem og skal kartlegge mugg- og fuktproblemer. Ofte må man kombinere flere metoder, en av dem er faktisk å snuse seg fram, sier fagsjef for muggsopp og inneklimaproblemer i Mycoteam, Johan Mattsson, og holder undersiden av en dørmatte i en bygårdskjeller opp mot nesa.

– Mugg og bakterier trives godt der det er fuktig, og det kan det fort bli under en slik matte. Lukter matta karakteristisk av jord og kjeller, er det et dårlig tegn, sier han, og leter seg videre innover rommet. Bak trappeløpet finner han en plankebit som har gitt muggen gode vekstforhold der den har ligget i en tett og klam krok. Og på murveggen er det tydelige saltutslag, et tegn på fuktvandring i muren.

– Nesten alle kjellere er fuktige, men det trenger ikke nødvendigvis bli et problem for inneklimaet. Problemet kommer hvis fuktigheten stenges inne bak vegger eller gjenstander, og gir grobunn for muggvekst, påpeker han.

Les også: Tvitret om mugg - saksøkes

Glemmer hjemmelufta

Mycoteam er et av mange firma som tilbyr konsulenthjelp til dem som sliter med dårlig inneklima, fukt, muggsopp, skadedyr og lignende, både i offentlige bygg og private hjem. Mattsson mener de fleste tenker for lite på sistnevnte.

– De fleste er opptatt av at det skal være et bra inneklima på skolen, i barnehagen og på arbeidsplassen, men tenker mindre på hva de puster inn i sitt eget hjem. De som tar kontakt med oss, har stort sett enten fått helseplager som luftveisirritasjoner eller unormal tretthet, eller har synlige fukt- og muggskader i boligen, sier han.

YTTERHJØRNE: Ytterhjørner er særlig utsatt for kondens og dermed mulig muggvekst. (FOTO: Mycoteam)YTTERHJØRNE: Ytterhjørner er særlig utsatt for kondens og dermed mulig muggvekst. (FOTO: Mycoteam)

Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Kai Gustavsen, mener folk flest har for lite kunnskap om mugg- og fuktproblemer.

– Ofte er det bare små grep som trengs for å forbedre forholdene. Det kan være så enkelt at det er blitt muggvekst bak et maleri fordi det henger inntil en kald yttervegg slik at det dannes kondens på baksiden, forteller han.

Allergiforbundet gir råd og tips på sine hjemmesider, og gir også råd om inneklima på telefon en gang i uka.

– Vi er opptatt av å ikke skremme folk, men heller gi kunnskap om hva de selv kan gjøre.

Les også: Verdens verste hoteller

Skjulte skader

Muggsporer finnes naturlig i lufta ute, og mugg kan finne grobunn på så godt som alle bygningsmaterialer dersom fuktigheten er tilstrekkelig høy. Optimale forhold er ved en temperatur på rundt 20 grader og en relativ luftfuktighet på over 95 prosent.

– Hvis luftfuktigheten i et rom er høy under ellers normale omstendigheter, er det ofte et tegn på at noe er galt, sier Mattsson.

Det finnes instrumenter som kan måle både fuktigheten i rommet generelt, og i veggen.

– Skadene kan ofte være skjult bak vegger eller andre ting, og disse skadene er ofte de verste. Både fordi de kan ha fått utvikle seg over lang tid, og fordi de krever mye å utbedre, påpeker han.

Kjelleren er som nevnt et problemområde som fort kan påvirke inneklimaet også i resten av boligen.

SALTUTSLAG: Fuktighet kan bevege seg gjennom mur og føre til at salt og murpuss drysser av. Fuktigheten blir imidlertid virkelig problematisk først når den stenges inne og skaper grobunn for muggvekst. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)SALTUTSLAG: Fuktighet kan bevege seg gjennom mur og føre til at salt og murpuss drysser av. Fuktigheten blir imidlertid virkelig problematisk først når den stenges inne og skaper grobunn for muggvekst. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

– En klassiker er at folk slutter å oppbevare ting i kjelleren fordi gjenstandene blir råtne og mugne. De tenker ikke på at den samme lufta som er i kjelleren, kan sive opp i første etasje, via rør og utettheter, sier Mattsson.

Også soverommet er verdt en ekstra sjekk.

– På soverommet har man det gjerne kjølig, og lav temperatur gir høy luftfuktighet. I tillegg er det ofte dårlig utlufting. Ikke sett senga eller andre møbler helt inntil en yttervegg. Da blir forholdene bak fort svært kalde og fuktige, råder han.

Les også:

Dette klosettet sjekker helsa di

- Oppussingsobjekt med ringeklokke som virker

Hussopp kan være årsaken til hodepinene din

Vask huset med eddik

Les alt om bolig og interiør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden