Tips dating:

Slik sikrer du deg date nummer to

VELLYKKET: Det er lett å tabbe seg ut på date. Vil du at daten skal bli vellykket, kan det lønne seg å unngå de verste fellene. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
VELLYKKET: Det er lett å tabbe seg ut på date. Vil du at daten skal bli vellykket, kan det lønne seg å unngå de verste fellene. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Skal det bli en date nummer to, må du unngå datingtabbene.

For å score en date nummer to gjelder det å oppføre seg eksemplarisk og vise seg fra den positive siden.

Tidligere har vi skrevet om datingtips for jenter, men mange, både kvinner og menn, kan være tjent med å noen flere råd.

Datingnettstedet Match.com har fått 1600 single nordmenn til å svare på spørsmål om hva som går rett hjem og rett vest på en første date. Og skal vi tro psykolog og datingekspert Andreas Løes Nartum, er det ikke nødvendigvis positivt å bare vise frem den positive, rosa og optimistiske utgaven av oss selv.

Hekta på «spillet»

Det er naturlig at man er positiv i interaksjoner med nye mennesker og vil vise seg fra smørsiden, men når to tilsynelatende «utadvendte optimister» møtes kan de ende opp med å skyte seg selv i foten dersom dette bare er et spill for galleriet.

- Noen kan tenke på daten som et slags rekrutteringsintervju og prøver å fremstille seg i et urealistisk positivt lys, og så sitter de igjen med følelsen av at daten har vært vellykket. Definisjonen av vellykket blir i hvilken grad de har greid å juge på seg positive egenskaper, men definisjonen av vellykkethet skal jo ikke være dét. Det som er vesentlig er i hvilken grad man har greid å finne frem til om man kan ha det fint sammen en annen gang eller tusen andre ganger, sier Narum som skriver doktorgrad om kjærlighet og individuelle forskjeller.

Går vi i positiv-fella kan et eventuelt forhold også bli basert på en løgn. Og det er vel ikke det vi vil, tross alt, selv om det gjør aldri så godt for selvtilliten å gå videre til en neste runde.

- På første date prøver mange å se ut som utadvendte optimister, men om man prøver å vise noe annet enn et glansbilde så kan man kanskje treffe noe hos den andre, noe den andre kjenner seg igjen i – og så kan man kanskje finne hverandre da, sier psykologen.

Kan du mønsteret, kan du bryte det

Hva man skal snakke om, er en utfordring for mange på første date.

Et tips blir derfor å ikke bare vise frem det rosa, men flette inn det grå også, for å kanskje komme nærmere svaret på om daten er den man søker.

- Da handler det om å snakke litt med ørene og øynene, puste med nesen innimellom, slippe til den andre og se an reaksjonene. Det er lurt å ha et langsiktig perspektiv samtidig som du er i datingsituasjonen, å eksperimentere litt med hvordan du fremstiller deg selv. For eksempel kan man si at i den og den situasjonen er man ikke så rosa, men mer grå. Det gjelder å være litt personlig samtidig som du ikke blir privat for tidlig og blottstiller deg selv, råder Narum.

I en datingsituasjon så vel som på et jobbintervju, eller bare når vi hilser på andre, har vi en formening om hvilke små, faste skuespill som hører til de ulike situasjonene, såkalte heuristikker. På en date dreier det lille skuespillet seg typisk om å være høflig, generelt vise seg fra sin beste side, dele informasjon, sørge for at begge slipper til orde og så videre.

Bryter man noe av dette gjør det sterkt inntrykk, tenk bare om du hilste på noen mens du så en annen vei?

- Men kan du mønsteret, kan du også bryte det, som hvis du velger å ta 90 prosent av taletiden den første timen eller den første daten fordi det er noe du bare må få sagt. Så må du påpeke skjevheten og si at du nå eller neste gang gjerne vil høre mer om den andre. Men om du ikke vet at du bryter et slikt mønster da er det vondt for den andre og du får antagelig ikke en ny sjanse, sier Narum.

Å kunne kontrollere reaksjonene sine

Dermed er vi inne på noe annet, nemlig det som i psykologien kalles emosjonskontroll, altså å kunne kontrollere sine reaksjoner så de «ikke skremmer vannet av verden». Her finnes det også teknikker som kan hjelpe. En av dem er WASP-teknikken, som ofte er brukt når man skal lære seg å holde taler. WASP står for Wait (vent), Absorb (ta inn),Slowly Proceed (fortsett forsiktig).

- Et eksempel er når man på date plutselig får hjerneteppe, svetter og alt er fryktelig på alle fronter. Da er det et tips å vente litt, kjenne på kroppens reaksjoner og så beskrive reaksjonene, om mulig på en rolig og ikke skremmende måte. Det vil både fortone seg som en befrielse samtidig som det er modig og formidler tillit som kan gjøre situasjonen bedre, sier Narum.

Den andre personen vil også sikkert kunne kjenne seg igjen. I stressende situasjoner er det ofte slik at man tyr til den handlemåten man kan best. Den utadvendte blir mer utadvendt, tar ordet og beholder det og den innadvendte blir helt taus.

Vær litt systematisk

Vi må heller ikke glemme det viktigste startpunktet, ifølge Narum, det at mange ikke er flinke nok til å finne ut hva de faktisk vil ha.

- Mange bare kaster seg utpå uten å tenke på at risikoen er høy. Det er faktisk en kjempekostnad å ende opp med feil livsledsager. En man kanskje skal få barn med, eller uansett bruke mye tid på. Er det bare litt seksuell tenning så er det rett til køys uten å tenke gjennom: «Hvem er jeg og hva passer for meg?», sier Narum.

Det dreier seg altså om å være litt systematisk.

- Det er en erkjennelsesprosess som ingen har vondt av å ta. Passer du sammen med en som deler følelser eller ikke, som sitter stille eller er apekatt, skravler hele tiden eller er taus, et sportsfantom eller en poet, spør Narum.

Hans tips er derfor å bruke folk som kjenner deg godt og som er glade i deg og be dem om hjelp til å finne ut hvordan de ser deg i situasjoner der du trives, enten det er i byen eller på fjellet. Men dette blir folk ofte litt sure for at jeg sier for de synes ikke det høres så romantisk ut å analysere hvem man bør være sammen med, men jeg mener det er tvert om – det er gigaromantisk, sier psykologen.

Antagelig vil analysen ende med en person som er lik deg på vesentlige områder, men siden vi ikke alltid får øye på disse selv kan det være en både nyttig og hyggelig øvelse å få sine venner med på en slik «analyze me-øvelse.

- Jo likere du er partneren, jo mindre friksjon blir det på sikt. Det er det masse forskning på, avslutter han.

5 tips fra «Hjerterknekten»

Med alt det sagt, finnes det mange tips til hvordan du kan slappe bedre av i selve datingsituasjonen. Sjekkeinstruktør Torkel «Hjerterknekt» Guttormsen, har følgende råd:

1. Bytt sted eller aktivitet

- Det mange sliter med, er gjerne at samtalen går i stå eller blir lite produktiv. Mange har fått for seg at dersom man skal møtes på en kafé for eksempel, så må man sitte der under hele daten. Men det er ingenting som sier at man ikke etter den ene koppen kaffe kan gjøre noe annet. Bare det å endre aktiviteten kan endre stemningen på daten og energien i samtalen, tipser han.

2. Velg noe avslappende første gang

- Akkurat hva dere gjør er ikke så nøye, men merk deg «komfortregelen»: Jo mer komfortabel du er med personen du skal møte, jo høyere stressnivå tåler daten. Har man bare møttes så vidt tidligere er en liten tur som eventuelt kan forlenges ved at man tar et glass et sted mye lurere enn en middag hjemme hos deg selv. Husk også at leken er et viktig poeng, tenk at dere skal ha det gøy, sier Guttormsen.

3. Vær tydelig når du inviterer

- Et annet viktig poeng er selve invitasjonen. Mange er utydelige her. Invitasjonen bør inneholde tre ting – tid, sted og aktivitet. Kvinner synes heller ikke det er så attraktivt med menn som fisker etter hvordan han skal få henne med ut på date, og responderer bedre på menn som er forberedt til å lede enn å følge, sier Guttormsen.

4. Forsøk å fjerne det kleine

- Ellers er jeg ikke noen tilhenger av å vente til i siste liten med ting, som å fikle med nøklene i døren når vi vil kysse henne, eller ringe etter daten for å sette opp en ny. Hvorfor ikke snakke om et neste møte når dere er ved et høydepunkt i interaksjonen og virkelig koser dere? Dette har også den effekten at begge ser for seg den andre litt mer inn i framtiden, man slapper mer av og begge gjør en ekstra innsats for at man skal trives. Det er noe med å fjerne alt det kleine, alt det som folk tror er obligatorisk, bare ved å snakke om det, sier han.

5. Tenk på kroppsspråket

- Husk også at du snakker med kroppen! Tenk åpent og avslappet kroppsspråk, litt mer tilbakelent enn foroverlent, strak rygg, ikke fikle med ting, ikke krysse armene, men enda viktigere når vi snakker om kroppen er å sørge for at vi har litt fysisk kontakt med den vi er på date med, tipser sjekkeinstruktøren.

- Fysisk kontakt er en av de beste måtene å bli komfortabel med et annet menneske, og det er noe som vi biologisk og genetisk sett responderer veldig godt på. Tenk bare på hvor mye barn tar på andre mennesker, fordi det føles godt. Et kontaktsøkende kroppsspråk som gjør det litt lettere å være borti hverandre er lurt. Da blir det heller ikke så kleint og skummelt når tiden kommer for det første kysset, sier Guttormsen.

Sitter dere ved et bord, sitt for eksempel 90 grader. Slike små ting kan gjøre mye. Man har den samme utsikten, stemningen blir litt mer intim og ikke så konfronterende.

Kroppsspråk kan også avslører hva den du er på date med føler for deg.

Tips fra kvinnen: Dette gjør du på date

1. Er interessert og stiller spørsmål

2. Får meg til å le

3. Lukter godt og ser bra ut

4. Gir komplimenter på min personlighet

5. Byr på deg selv

6. Sier at du vil treffe meg igjen

7. Er en gentleman

8. Gir komplimenter på utseendet mitt

9. Har organisert en spennende og koselig date

10. Er sjarmerende

Tips fra mannen: Dette gjør du på date

1. Er interessert og stiller spørsmål

2. Sier at du vil treffe meg igjen

3. Lukter godt og ser bra ut

4. Er sjarmerende

5. Får meg til å le

6. Gir komplimenter på min personlighet

7. Ler mye

8. Byr på deg selv

9. Gir komplimenter på utseendet mitt

10. Er høflig mot folk vi møter

Nummer en er det flest av de spurte i undersøkelsen synes er viktig, nummer to har fått nest høyeste score osv.


Les også:

Sovestillingen avslører forholdet

Her er de ekte filmsex-scenene

10 overraskende sexstatistikker

Kan du alle mannens erogene soner?


Denne saken kommer fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter