Plus size-modeller vs vanlige modeller

Nakenbildene som startet alt bråket

Bildene fra Plusonemag.com har fått skapt mye oppmerksomhet på internett. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)
Bildene fra Plusonemag.com har fått skapt mye oppmerksomhet på internett. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

I dag er en størrelse 36 regnet som «plus size». Heldigvis er det noen som protesterer.

Det hersker liten tvil om hvem av kvinnene på bildet som ser mest ut som deg og meg og kvinner flest. Men det er ikke hun som får oppdragene i alle bladene vi leser eller fotograferes i de klærne vi gjerne vil gå i.

I denne kontroversielle bildeserien som stod på trykk i januar-utgaven av PLUS Model Magazine, et e-magasin dedikert til modeller og klær i kategorien plus size, har man fotografert plus size-modellen Katya Zharkova, 28, sammen med en modell som faller innenfor størrelsen på dagens catwalk modeller. Forskjellen er rimelig iøyenfallende. Og oppmerksomheten har ikke latt vente på seg.

«Hva er galt med kroppene våre»

Det var en blogg-post med denne tittelen på hjemmesidene til e-magasinet PLUS Size Magazine som sparket i gang debatten. Blogginnlegget viste bildene av Zharkova og hennes nakne med-modell og tok temaet om modellstørrelser opp til debatt. Det fikk tusenvis av sidetreff og ble delt i det uendelige på sosiale medier som Facebook og Twitter i dagene som fulgte.

FORMFULL: Disse bildene av plus-size modellen Katya Zharkova har høstet oppmerksomhet i media og sosiale media verden over. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com) FORMFULL: Disse bildene av plus-size modellen Katya Zharkova har høstet oppmerksomhet i media og sosiale media verden over. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

I innlegget diskuterer sjefredaktør Madeline Figueroa Jones hvordan bildeserien var et motsvar på en mote- og skjønnhetsindustri som «fortsetter å fronte supertynne idealer som slett ikke alltid er sunne, og som dermed fremmedgjør seg for mange av kundene sine.»

Vi bombarderes daglig med reklamer for slanke- og diettprodukter fordi det er multi-million industri som utnytter vår redsel for å være eller bli feite, forklarer Figueroa Jones i innlegget, som fikk mer enn 300.000 treff den dagen det ble postet.

Ulikheter mellom modeller og vanlige kvinner blir større

På 90-tallet regjerte supermodeller som Cindy Crawford, Naomi Cambell og Christy Turlington, som alle var mellom en amerikansk størrelse seks til åtte (altså størrelse 36-38 i norske størrelser).

I dagens moteverden, hvor de fleste catwalkmodeller er i en amerikansk størrelse 0 eller 2 (tilsvarer norsk str. 30 eller 32), ville mange av disse toppmodellene vært for store til å passe inn i designernes prøve-størrelser, og dermed havnet i kategorien «plus size».

Bildeserien fra januar-utgaven av PLUS Size Magazine er akkompagnert av noen hardtslående statistikker:

«For 20 år siden veide en mote-modell i gjennomsnitt åtte prosent mindre enn gjennomsnittskvinnen. I dag veier hun 23 prosent mindre».

Og:

«De fleste catwalk modeller møter Body Mass Index' (BMI) sine kriterier for anorexia.»

Til nyhetskanalen Fox News forklarer Madeline Figueroa Jones at hun med å trykke bildene ønsket å «åpne øyene til moteindustrien».

– Det er ikke bare det faktum at dagens catwalkmodeller er farlig tynne vi ønsket å belyse, forklarer Figueroa Jones til nyhetskanalen.

– Men også at begrepet plus size er i forandring. Før var man ikke regnet som plus size før man snakket om størrelser fra 12-14 (amerikanske størrelser) og oppover. I moteindustrien i dag blir en amerikansk størrelse seks (tilsvarer norsk størrelse 36) regnet for plus size å være. Og da er det noe som er feil.

– Jeg ble emosjonell og begynte nesten å gråte, forklarer redaktøren til Fox News om det hun følte da hun først fikk se bildeserien.

– Bildene hadde blitt sendt inn til og blitt forkastet av flere store motemagasiner. Når de kom til meg var det ikke noe spørsmål, jeg måtte ha dem på trykk. Jeg visste at disse bildene ville gjøre inntrykk på folk, og at med de rette statistikkene kunne vi få belyst et budskap som er svært viktig å spre.

Ikke snakk om sunn eller ikke sunn

Jones er snar med å tydeliggjøre at dette ikke dreier seg om sunn kontra usunn.

– Dersom det var det dette dreide seg om, ville den store flerparten av modellene under New York eller Paris Fashion Week ikke være på catwalken i det hele tatt, forklarer redaktøren.

– Å ikke spise på dagesvis kan umulig være sunt, uansett hvordan man snur og vender på det.

I stedet insisterer Jones på at saken, og magasinet i sin helhet, er en feiring av kvinnekroppen.

– Denne artikkelen er enkelt og greit en hyllest til alle plus size kvinner der ute som elsker kroppen sin, og som ønsker å bli behandlet som likeverdige i moteverdenen. Vi ønsker ikke å fremme at det er OK å være overvektig, men at sunnhet og aksept kan komme i mange former og fasonger.

– Moteriktige klær er en rettighet alle kvinner har, ikke bare de som er små nok til å passe inn i prøve-størrelser.

SUNNERE FORBILDE: Både prøve-størrelser og modellene krymper. Kan det stemme at man er plus size om man er en størrelse 36? Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com) SUNNERE FORBILDE: Både prøve-størrelser og modellene krymper. Kan det stemme at man er plus size om man er en størrelse 36? Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

Ingenting i moteverden å gjøre

Den britiske toppdesigneren Julien Macdonald uttalte for et par år tilbake til avisen Wales Online at plus size modeller ikke har noe i motebransjen å gjøre. Designeren, som stilte som dommer i reality programmet Britain’s Next Top Model, kom med flere negative uttalelser rettet mot modeller som bruker størrelser over en norsk størrelse 36 - altså plus size.

– Det er ingen plus-size modeller med i serien. Dette er et seriøst program. Du kan ikke ha en plus-size modell som vinner av konkurransen, det hadde vært en vits, skal MacDonald ha uttalt til avisen WalesOnline.

Ville ha modeller som ser sunne og friske ut

Redaktøren for motebibelen Vogue i Storbritannia, Alexandra Shulman, derimot, ønsker å endre standarden i moteverdenen. Hun sendte ifølge et intervju med avisen The Guardian for noen år tilbake brev til alle de store motehusene og ba dem om å sende prøvekolleksjonene i større størrelser.

Schulman forklarer til avisen at hun ønsket å benytte modeller i Vogue som var av en litt mer normal størrelse, men problemet var at alle prøveklærne var for små.

Ifølge redaktøren var responsen heller laber, men Schulman mener bestemt at det er en forandring i gjære, og at normale kvinner ikke lenger ønsker å bli bombardert med bilder av utmagrede og unaturlige modeller.

ULIKE STØRRELSER: Det blir stadig større forskjell på størrelsen på gjennomsnittskvinnen og størrelsen på modeller. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com) ULIKE STØRRELSER: Det blir stadig større forskjell på størrelsen på gjennomsnittskvinnen og størrelsen på modeller. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

Ikke marked i Norge

Den norske modell-mammaen Eivor Øvrebø hos Team Models i Oslo mener at det i Norge ikke finnes et stort nok marked for plus size-modeller til at noen kan jobbe som det.

– En prøvestørrelse er som regel en norsk størrelse 36, eller mer ofte nå en 34, så det er den størrelsen, eller mindre, modeller er, sånn er det bare, forklarer Øvrebø til Klikk.no.

– Det kan godt hende at det stemmer at prøvestørrelser er blitt mindre, størrelser generelt har jo krympet, men jeg vet ikke om dette betyr at grensene for å bli regnet som plus size har flyttet seg eller ikke.

Selv mener Øvrebø at det jo ofte har vist seg at plus size-modeller ofte ender opp med å slanke seg for å passe inn i prøvestørrelser, og dermed faller ut av plus size kategorien.

– Se bare på britiske Sophie Dahl, forklarer Øvrebø (bildet over.)

– Hun ble hyllet som modell da hun var en britisk størrelse 16 (norsk str. 42-44), men endte jo opp med å slanke seg og bli en britisk størrelse 8 (norsk str. 38) etter hvert.

En sunnere størrelsesrevolusjon

Ikke alle er enige med Øvrebø om at mange plus size modeller ønsker å bli sylslanke.

Det er ikke så lenge siden bildet til venstre stod på trykk i amerikanske Glamour, og nærmest skapte en mini-revolusjon i moteverdenen.

20-år gamle Lizzie Miller, med sine normalt store lår og en synlig bulk på magen, ble en sensasjon over natten, og blåste uten tvil nytt liv i debatten om den ideelle størrelsen.

Miller var vakker, men verken sylslank eller avmagret, og kvinner verden over ropte hurra og identifiserte seg umiddelart med henne.

I etterkant av både dette og den heftige debatten som har blåst rundt mikro-størrelsen Size Zero kan det virke som det ikke er like in å være unaturlig tynn som det var for en tid tilbake, noe de flotte bildene av den russiske plus size modellen Katya Zharkova ovenfor bare understreker.

For lubben for Victoria's Secret

Den 19-år gamle modellen Kate Upton har oppleved at det har stormet rundt henne de siste ukene. Blondinen prydet nylig den årlige badedraktutgave av Sports Illustrated i USA, men da det ble kjent at den formfulle jenta hadde fått det prestisjetunge oppdraget, reagerte mange moteeksperter med avsky. Kritikken gikk på at Upton hadde for store pupper og lår til å være en ekte modell.

Vi ville aldri brukt Kate Upton i et Victoria's Secret-show. Hun har altfor store former til at hun kan bli benyttet av oss, uttalte Sophia Neophitou, moteredaktør og kreativ ansvarlig for rekrutteringen til Victoria'a Secrets moteshow i en større artikkel i New York Times.

Men det ser ikke ut til at Kate Upton sitter og depper av manglende oppdrag fra undertøysgiganten. Nylig lanserte den amerikanske hamburgerkjeden Carl's Jr sin nye reklamefilm, hvor Upton er stjernen, og spiller på nettopp de tingene hun har blitt kritisert for.

Populært med plus size

Irske Jean Barrett er en britisk størrelse 16 (norsk 42-44) og plus size-modell hos et modellbyrå Dublin. Hun merker også at interessen for å benytte seg av modeller som ser litt mer realistiske ut i kroppen virker som om den øker.

– En håndfull jenter faller inn under kategorien plus size i byrået jeg er tilknyttet, forklarer Barrett.

– Og det ansettes faktisk flere.

26-åringen forklarer at stadig nye oppdrag tikker inn, både for TV, kataloger og magasiner.

– De aller fleste high-street kjedene har jo størrelser som går opp til i allefall en størrelse 16, og gjennomsnittskvinnen er angivelig en størrelse 14 (norsk 40-42). Da er det jo ikke så rart at alle disse kvinnene har lyst til å se hvordan klærne ser ut på en kropp som ligner deres egen!

Kilder: Wikipedia, Daily Mail, The Telegraph, Fox News, The Huffington Post

Les også:

Heidi ble ny med Kamille. Se forvandlingen her!

Produktene ekspertene ikke kan leve uten

Venstrefoten din er størst (og derfor heter det str. 38)

Få silkemyke babyføtter (vi har testet Baby foot!)

Stor test av maskara

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Kamille og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden