En suppe verdig «The soup Nazi»

BERØMT SUPPE: Seinfeld-episoden om suppenazien bygde på virkelighetens Soup Kitchen International i New York, som drives av Ali Yeganeh, mannen bak den kompliserte suppen «Al Yeganeh». Her er suppen i en noe forenklet versjon.

Dette er suppen som mange har hørt om, men få har smakt – fra Seinfeld-episoden «The soup Nazi».

Grå pinot til fargerik suppe

Med et fyrverkeri av smaker i suppeskålen blir vinvalget en utfordring.

Krydret kylling- og grønnsakssuppe står på menyen denne uken. Her finner vi chili, tomat, løk, cheddar, guacamole, egg og mye mer. Det betyr at vi forholder oss til både krydder, syre og sødme, og både vegetale og animale smaker. Å finne en vin til alt dette er ikke så enkelt: En lett, frisk, tørr hvitvin vil falle helt igjennom. En rik, kraftig, eiket hvitvin vil gå dårlig med krydderet. En halvtørr hvitvin vil takle krydderet, men bli for søt for helheten i retten. En rødvin med sine tanniner vil få store problemer med blant annet egg og chili.

Så hva skal vi da velge? Alsace har løsningen – i form av sin egenartede stil av Pinot gris-druen. Alsace, som i mange år har levert populære kvalitetsviner, sliter i øyeblikket litt i motvind i Norge. Grunnen er etter min mening tredelt. Det mest åpenbare er nok at konkurransen fra Tyskland de senere årene har tatt sin del av markedet – med viner av høy kvalitet og fornuftige priser. I tillegg har vinene i Alsace blitt rikere på alkohol og sødme, noe som ikke harmonerer med samtidens lyst på lettere, tørrere og mer elegante viner. Den siste grunnen er nok at området er meget uoversiktlig med tanke på lovverk. Mens du i Tyskland kan se utifra etiketten om vinen er tørr, halvtørr eller søt, er ikke dette tilfellet i Alsace. Her er inngående kunnskap til produsent og stil helt nødvendig for å vite hva du ender med i glasset. Altså er ikke området optimalt for en gjennomsnittlig vinkonsument med begrensede kunnskaper.

Ukens anbefaling er uansett en meget god vin, og akkurat hva denne retten trenger. Pinot gris, Reserve Personelle, Trimbach 2005 (best. nr. 789401, kr. 299, bestillingsutvalg ) har en aromatisk duft av aprikos, fersken, krydder, røde epler, mineraler og blomster. Smaken er rik med en søtlig fruktighet og god fylde. Vinen har til tross for sin rike stil god friskhet og et hint av mineraler i ettersmaken.

Med 9 gram sukker per liter har vinen akkurat nok sødme til å hanskes med krydderet og chilien i retten. Den smakskraftige stilen fungerer meget godt med både smaksrik kylling og grønnsakskraft og det mylderet av andre ingredienser som bidrar i retten.

Robert Lie gir deg vinen.Robert Lie gir deg vinen.

Originaloppskriften på «Al Yeganeh» inneholder over 60 ingredienser i en firetrinns framgangsmåte, noe som gjør den til et vel stort prosjekt for hjemmekjøkkenet. Her presenterer vi derfor suppenazistens suppe i en forenklet utgave, tilpasset utvalget i norske butikker.

Suppen er basert på mange forskjellige grønnsaker, mye krydder og saftig kyllinglår. Den er tykk, proppet med ulike konsistenser og smaker, og til slutt toppet med enda mer smak – med referanser til det latinamerikanske kjøkkenet. Hvilket land suppen kommer fra, er det vel ingen som egentlig vet, men den ser i mine øyne ut til ut til å være sterkt inspirert av Mexico.

Fra et kokkeperspektiv kan denne oppskriften fortone seg som et underlig sammensurium av ingredienser. Men hvis man går retten litt nærmere etter i sømmene, ser man at den spiller på alle de kombinasjonene smaksapparatet vårt elsker: varmt sammen med kaldt, kjøtt sammen med grønnsaker, hete kryddere sammen med ost, rå løk sammen med rømme.

Det blir en del hakking av grønnsaker her, men dette kan du for eksempel gjøre mens kyllingen koker. Sørg bare for at bitene er jevnt over like store, slik at de får omtrent samme koketid.

Hvis du får venner på besøk, kan de droppe blomsten til vertskapet, og heller medbringe et av garnityrene til suppen ­– så blir det mindre styr for travle deg. Du har jo allerede vært på en solid handletur, og satt av to timer på kjøkkenet, for å kunne invitere til suppeparty à la Seinfeld.

«Al Yeganeh» kyllingsuppe

Ingredienser (6– 8 personer)

1,5 l vann

2 sjalottløk

1 gulrot

2 laurbærblad

3 fedd hvitløk

1 ts salt

5 hele kyllinglår

5 ss olivenolje

2 hakket rødløk

1 finhakket rød, grønn eller gul paprika

8 fedd hakket hvitløk

1 rød chili

1 hakket gulrot

1 ts chilipulver

1 ss spisskummin

1 ss paprikapulver (spansk hvis du har)

1 ts malt kanel

3 dl bokstomat

1 dl rødvin

3 dl kokte brune bønner (fra boks går bra)

3 kokte og grovmoste poteter

1 dl maiskorn

2 ss limejuice

På toppen av suppen:

6-8 ss guacamole

6-8 ss crème fraîche og yoghurt (blandet 50/50)

6-8 ss revet cheddar

6-8 tynne skiver rødløk

4 ss kokt, hakket egg

6-8 ss hakket ruccola

Framgangsmåte

Vi starter vi kalaset med å koke kyllinglårene i 45 minutter i vannet, sammen med sjalottløk, hvitløk, gulrot og laurbærblad. (Kjøttet plukkes senere rent for bein og skinn etter koking. Kast skinn og bein. Ta vare på den gode kraften og kjøttet).

Mens lårene koker seg møre, koker du tre poteter i en egen kjele og hakker rødløk, gulrot, paprika, rød chili og hvitløk.

Fres disse grønnsakene i olivenolje i en kjele i ett minutt. Tilsett de tørre krydderne og fres videre i ett minutt til. Tilsett deretter bokstomat, rødvin, grovmost potet, kokte brune eller svarte bønner og maiskorn. Ha i kraften fra kyllingen og kyllingkjøttet. Smak til med limejuice og salt.

Kok dette sammen i 10 minutter og hell opp i skåler. Suppen skal nå være spicy, krydret, grov, tykk og full av smak. Enda bedre blir det når du topper hver skål med en spiseskje av henholdsvis egg, rødløk, cheddar, ruccola, crème fraîche /yoghurt og guacamole.

Se også videoen: Seinfelds suppe-nazi i Oslo

Les også: Slik blir ferdigmaten sunnere

Pangstart på slankekuren med suppekur

Bli inspirert med flere oppskrifter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden