Meny

Amming av store barn

Norske mødre skammer seg over å amme

OFFENTLIG AMMING: Det er helt greit i Norge å amme offentlig, men mange har store problemer med det dersom barnet er over 1 år. © Foto: Colourbox
De ammer barnet til det er langt over ett år. Men ikke offentlig.
Fakta

Så lenge ammer vi i Norge:

 • Ved 4 måneder får 85 prosent morsmelk.
 • Ved 6 måneder får 80 prosent morsmelk.
 • Ved 9 måneder får 63 prosent morsmelk.
 • Ved 12 måneder får 46 prosent morsmelk.
 • Ved 24 måneder får 4 prosent morsmelk.
 • Kilde: Helsedirektoratet.

Derfor er amming bra:

 • Eneste matkilde
 • Styrker immunforsvaret og gir barnet god helse
 • Gir barnet trygghet
 • Ammingen frigjør hormoner som gjør at mor kommer seg raskere etter fødsel
 • Amming styrker forholdet mellom mor og barn
 • Barnet beskyttes mot allergener

Norske kvinner som ammer barnet sitt til det er over 2 år og åtte måneder, møter ord som uakseptabelt og ekkelt.

Monica Betten fra Kristiansund er ammehjelp, og mener det er mye positivt ved å amme barna sine frem til to år, men at stigmatiseringen i Norge gjør det vanskelig for mange kvinner.

- Jeg tror det er mange flere som ammer lengre enn det vi tror, men at det ikke blir snakket åpent om, sier Betten. Fire prosent av norske kvinner ammer barnet til det er over 2 år.

Bra for barnet

Hun har selv en liten jente på syv måneder, og har ikke tenkt til å slutte å amme helt ennå.

- Det kommer mye godt med seg å amme. Babyen får i seg masse antistoffer. I tillegg er det veldig praktisk som mor å slippe å tenke på måltidene, sier hun.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har anbefalt kvinner å amme barna til de er to år gamle, og Betten mener norske myndigheter bør gjøre det samme.

Mor ammer ikke for sin egen del

- Da vil det kanskje ikke bli like mye tabu rundt tema, sier hun.

Og påstanden om at mor ammer lenge kun for sin egen del er hun ikke enig i.

- Du kan ikke tvinge et barn til å amme, sier Betten som tror det er mange flere kvinner som ammer lenger enn de tør å innrømme.

Stigmatiserende

Jordmor Kjersti Irgens holder til i Bergen og møter ofte kvinner som har spørsmål angående amming.

- Det hender vi får inn kvinner som fortsatt ammer barnet langt over ett år, men som synes det er veldig pinlig å skulle gjøre det offentlig på grunn av stigmatiseringen knyttet til det i Norge, forteller Irgens.

Reduserer faren for brystkreft

Leder for norsk Bryst cancer gruppe, Erik Wist sier at det er fordeler ved å amme litt lenger enn det som er vanlig i Norge. Bare fire prosent av norske kvinner ammer barna til de er to år gamle.

- For hvert antall år du ammer barnet ditt reduserer du faren for brystkreft med 4,3 prosent, sier Weist som legger til at årsaken er en hormonell påvirkning, og at antall menstruasjonssykluser går ned fordi man ammer.

Og han påpeker at det finnes en annen viktig ting du kan gjøre for å redusere kreftfaren ytterligere.

- Kvinner som får barn før fylte 30 år har mye mindre risiko for å utvikle brystkreft enn andre kvinner. Da spiller det også mindre rolle hvor lenge de ammer, understreker han.

Ikke lenger søtt

Også Nasjonal kompetansesenter for amming ser helsegevinstene for barn som blir ammet lenge, men er klar over stigmatiseringen som er knyttet til det.

- Når en liten baby ammer er det bare søtt, men når en på over ett år går bort til mamma for å få pupp er det mange som ikke lenger synes det er greit, sier helsesøster og internasjonalt godkjent ammespesialist Elisabeth Tufte.

Hun mener det bør være opp til hver enkelt familie å bestemme hvor lenge de vil amme barna.

- Det finnes ingen ulemper ved at kvinner ammer lenge, så lenge barnet også får fast føde. Dersom både mor og barn er fornøyd ser jeg ikke problemet, sier Tufte.

Sterke meninger

Også på Barn i magens eget forum har folk engasjert seg i ammedebatten, og meningene er både mange og delte.

- Med nummer to ammet jeg til jeg måtte sette strek og da var hun 2 år og 8 måneder. Syntes selv dette var altfor lenge, men fra hun var ett og et halvt var det kun morgen og kveld og aldri offentlig. Jeg skal også amme nummer tre og ammer gjerne i 2 år, men da holder det. Det er mye allergi på mannen min sin side, og jeg ser jo at faktisk har friske barn uten astma eller allergier. Derfor har jeg tro på at amming har en positiv effekt, skriver en av kvinnene på Barn i magen.

- Nei, det er ekkelt! Synes det begynner å bli ekkelt da baby ikke er en baby lenger.... 1 år max! Ammet selv i 6 måneder sist gang, og da var snuppa selv ferdig med puppen! Det var helt greit! skriver en annen av forumbrukerne.

Må være opp til mor

- Det er opp til hver enkelt, men jeg personlig syns det er å gå over streken. Det virker mer ut som om mor har et problem med å slippe taket rett og slett. Skal du på død og liv amme barnet til det er over 2 år, så gjør det når du og barnet er for dere selv. Min grense går på 1 år, skriver en annen kvinne i forumet.

- Jeg er veldig overrasket over at så mange syns det er så galt. Og ikke er det noen gode argumenter for at det er galt, annet enn at det er ekkelt, skriver en annen kvinne.

- Det er vel strengt tatt bare to mennesker som har noe med hvor lenge det er greit å amme, nemlig moren og barnet. Så lenge begge de synes det er greit, spiller det ingen rolle hva andre mener.

- Jeg tror at det å amme etter at barnet er i ett års alderen, handler om helt andre ting enn barnets behov for morsmelk. Jeg tenker at når et barn er så stort, vil jeg som mamma finne andre måter å føle meg nær barnet mitt enn det å amme. Uansett er det opp til enhver å bestemme. Jeg vil ikke si at det er ekkelt, og å kalle det incest er langt over grensen!! Men må innrømme at jeg synes det ikke er veldig sjarmerende når barnet selv sier "mamma, jeg vil ha pupp"...

Les også :

Røyker hasj og ammer barn

Amming gir ikke hengepupper

Menn som ammer


Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært