Designmøbler og kopier

Kan du se hvilken stol som er ekte?

TILSYNELATENDE LIKE: Stolen til venstre er fra Classic Furniture 4 u og er en kopi av Arne Jacobsens "Egget". Stolen til høyre er den originale, produsert med lisens av Fritz Hansen. © Produsentene.
TILSYNELATENDE LIKE: Stolen til venstre er fra Classic Furniture 4 u og er en kopi av Arne Jacobsens "Egget". Stolen til høyre er den originale, produsert med lisens av Fritz Hansen. © Produsentene.

35.000 kroner skiller disse stolene.

I England er opphavsretten mindre streng enn i Norge, noe som betyr at det er lovlig å produsere og selge møbelkopier 25 år etter at det opprinnelige designet ble laget.

I Norge er designet beskyttet 70 år etter designerens død.

Norge et økende marked

- I løpet av de siste 16-18 månedene har antall salg til Norge økt dramatisk. Dette grunnet den nylanserte internettsiden vår, "ryktebørsen", og ikke minst showroomet vårt i London, hvor vi opplever økende besøk av skandinaver generelt, sier David Friedman, daglig leder og eier av Classicfurniture4u.com, et londonbasert firma som i syv år har solgt kopier av kjente designmøbler.

I følge Friedman er vi nordmenn spesielt interessert i Arne Jacobsens "Egget" og Poul Henningsens "Artichoke"-lampe.

Jacob Kristensen er gründer i Voga.com, nok et englandbasert firma som selger kopier av kjente designmøbler. Han forteller at også de har opplevd en markant økning i antall salg til Norge.

- De nordiske regionene er en viktig kundegruppe for Voga.com og vi håper å øke vår nye produktserie i 2012 til å omfatte flere eksklusive produkter fra vårt eget merke, så vel som kvalitetskopier fra et bredere spekter av designere, sier Kristensen.

Stjeler stilen for en brøkdel av prisen

Hos Classicfurniture4u kan du få kjøpt en kopi av Arne Jacobsens klassiker "Egget" til underkant av 8000 kroner.

Er kun ekte vare godt nok for deg er drømmestolen å få kjøpt hos Room21- med priser fra 43.800 kroner.

En annen anerkjent møbeldesigner var Ludwig Mies van der Rohe. Han tegnet moderne møbler som uten tvil er blitt førende klassikere, slik som Barcelona-stolen.

Hos Voga.com selger de en kopi, inspirert av originalen, til 6650 kroner.

Ønsker du heller et udødeligjort kunstverk av en stol, og har 44.000 kroner til overs, kan du gå for den originale, designet av Mies van der Rohe og produsert av Knoll.

På Smow finner du herligheten i mange forskjellige farger og med ulike lærkvaliteter.

Designerens rettigheter krenkes

Loni Barsten er daglig leder i Vitra Norge, et av de største firmaene som har lisens på å produsere kjente designmøbler.

Hun forteller at i Vitra synes de det er synd at det finnes personer som har behov for å kjøpe kopier, når det finnes så mange flotte originale møbler der ute, i alle prisklasser.

- Disse kundene har ikke kunnskap og pasjon når det gjelder design, men kjøper ofte kun for statussymbol. Det er rettighetene til designerne som blir krenket, sier Barsten.

Mener det skader forbrukerne

Vitra mister kunder og omdømme på grunn av dårlige kopiprodukter.

Loni Barsten forteller at Vitra jobber mye med å bekjempe produksjon av kopimøbler, fordi det ofte går utover forbrukerne og fordi det ikke er lov å produsere kopier.

- Det som ødelegger mest er dårlige kopiprodukter som forringer produktkvaliteten, da gunstige priser betyr innsparinger på materialkvaliteten. Dette vil da forbrukerne lide for. Dette gjelder spesielt kunder som ikke er klar over at de kjøper en kopi, sier Barsten.

Stolt av kvaliteten

Friedman forteller at firmaet hans, Classic Furniture 4 u, er bygget opp på kvalitet.

- Vi er veldig påpasselig med hvilke materialer vi bruker. Læret får vi fra Italia, og stålet er importert 304, da dette er den beste kvaliteten, mener han. - Møblene blir produsert i Østen, under strenge kvalitetskrav, sier han.

Også Kristensen forteller at de også i Voga er opptatt av at produktene de selger er av høyeste kvalitet.

- En ledende dansk ekspert på dette området, auksjonarius Henrik Henriksen, fant det svært vanskelig å se forskjell på en "Voga" og møbelet med den opprinnelige, lisensierte designen, sier han.

Vil bekjempe kopiproduksjonen

- Det at noen har funnet smutthull i loven og tilbyr kopiprodukter i land hvor det ikke er ulovlig å selge kopiprodukter, ser vi fortsatt på som et lovbrudd. Vitra vil med mange andre kjente merkevarer-produsenter kjempe mot dette, sier Barsten.

Barsten synes det er ganske merkelig at det i Norge er lov til å kjøpe kopi produkter for privatpersoner, men at det er straffbart for bedrifter. Hun mener at det er ingen logikk i dette. Norge har bare delvis gitt beskyttelse til designerne, men ikke fullt ut slik de har gjort i flere europeiske land.

- Dette er en misfortstått beskyttelse av forbrukerne. Dette har blitt tatt opp mange ganger med forbrukerombudet, men de ser ingen behov for å endre dette, forteller hun.

Hvorfor velge originalen

Barsten forteller at en original er produsert 100 prosent etter de kriteriene designeren har satt opp. Dette gjelder estetisk form, materiale og kvalitet. Oppgaven å produsere et møbel er gitt bort til en produsent som forplikter seg til å følge disse reglene samt gi kommisjon til designeren for sitt arbeid.

Det skaper trygghet å kjøpe original, da vet du at du får den beste kvaliteten og får et produkt som varer i generasjoner.

- Det er dette designerne lever av. I praksis betyr det at bedrifter som produserer kopiprodukter stjeler fra designeren, sier Barsten til Bonytt.no.

Et komplisert tema

Ole-A. Rognstad er professor i privatrett på Universitet i Oslo, med immateriellrett som ett av kompetanseområdene.

Han forteller at dette med innføring av kopimøbler er et komplisert tema.

- Jeg er ikke helt sikker på det med lovligheten av møblene i England, men noen slike møbler kan nok ha en annen beskyttelse der enn i Norge. Ved internettsalg av møbler inn til Norge, kan det hevdes at møblene gjøres tilgjengelig for allmennheten her. I så fall er det hjemmel i åndsverkloven for å inndra møbler som har opphavsrettsbeskyttelse i Norge uansett lovligheten av dem i England.

Unntak for loven

Skulle du som privatperson ønske å bestille et kopimøbel på internett kan du gjøre det tilsynelatende uten å bekymre deg.

- Unntaket for loven her gjelder overfor dem som i god tro har kjøpt eksemplar til privat bruk, sier Rognstad.

Underdirektør i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet Liv Kristin Borgenholt Rundberget bekrefter dette.

- Tollvesenet har ikke hjemmel til å tilbakeholde piratkopierte varer til privatpersoner så sant vi ikke har mistanke om at det er til videresalg. Skulle vi ha mistanke om at dette er til kommersielt bruk kontakter vi rettighetshaver/eier av merkevaren eller representanten. Så er det opp til de å følge opp saken videre. Dette blir da en sivilrettslig sak, sier hun.

Borgenholt Rundberget forteller videre at Tollvesenet opplever en generell økning av import av kopivarer, men at tallene for 2011 som beskriver detaljert om det er møbler eller andre varer, ikke er klare enda.

Design original eller inspirert av originalen?

Hun legger til at om du skulle være usikker på om det du kjøper er ekte vare, for eksempel en Eames original, kan det lønne seg å titte etter produsentenes varemerke.

Står det ikke noe produsentvaremerke på, er det nesten garantert en kopi. Alle Vitra-produkter er merket med Vitra. Dette gjelder også alle de andre store designprodusentene.

Er du i tvil kan du kontakte aktuelle produsenter, som nok gjerne hjelper deg.

Les også:

Noen farger er hippere enn andre

Få trendy interiør på lavbudsjett

Her er de kuleste norske møblene

Du blir sittende og det er verdt det

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner
Siste nytt
07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner