Meny

Designmøbler og kopier

Kan du se hvilken stol som er ekte?

TILSYNELATENDE LIKE: Stolen til venstre er fra Classic Furniture 4 u og er en kopi av Arne Jacobsens "Egget". Stolen til høyre er den originale, produsert med lisens av Fritz Hansen. © Produsentene.

35.000 kroner skiller disse stolene.

I England er opphavsretten mindre streng enn i Norge, noe som betyr at det er lovlig å produsere og selge møbelkopier 25 år etter at det opprinnelige designet ble laget.

I Norge er designet beskyttet 70 år etter designerens død.

Norge et økende marked

- I løpet av de siste 16-18 månedene har antall salg til Norge økt dramatisk. Dette grunnet den nylanserte internettsiden vår, "ryktebørsen", og ikke minst showroomet vårt i London, hvor vi opplever økende besøk av skandinaver generelt, sier David Friedman, daglig leder og eier av Classicfurniture4u.com, et londonbasert firma som i syv år har solgt kopier av kjente designmøbler.

I følge Friedman er vi nordmenn spesielt interessert i Arne Jacobsens "Egget" og Poul Henningsens "Artichoke"-lampe.

Jacob Kristensen er gründer i Voga.com, nok et englandbasert firma som selger kopier av kjente designmøbler. Han forteller at også de har opplevd en markant økning i antall salg til Norge.

- De nordiske regionene er en viktig kundegruppe for Voga.com og vi håper å øke vår nye produktserie i 2012 til å omfatte flere eksklusive produkter fra vårt eget merke, så vel som kvalitetskopier fra et bredere spekter av designere, sier Kristensen.

Stjeler stilen for en brøkdel av prisen

Hos Classicfurniture4u kan du få kjøpt en kopi av Arne Jacobsens klassiker "Egget" til underkant av 8000 kroner.

Er kun ekte vare godt nok for deg er drømmestolen å få kjøpt hos Room21- med priser fra 43.800 kroner.

En annen anerkjent møbeldesigner var Ludwig Mies van der Rohe. Han tegnet moderne møbler som uten tvil er blitt førende klassikere, slik som Barcelona-stolen.

Hos Voga.com selger de en kopi, inspirert av originalen, til 6650 kroner.

Ønsker du heller et udødeligjort kunstverk av en stol, og har 44.000 kroner til overs, kan du gå for den originale, designet av Mies van der Rohe og produsert av Knoll.

På Smow finner du herligheten i mange forskjellige farger og med ulike lærkvaliteter.

Designerens rettigheter krenkes

Loni Barsten er daglig leder i Vitra Norge, et av de største firmaene som har lisens på å produsere kjente designmøbler.

Hun forteller at i Vitra synes de det er synd at det finnes personer som har behov for å kjøpe kopier, når det finnes så mange flotte originale møbler der ute, i alle prisklasser.

- Disse kundene har ikke kunnskap og pasjon når det gjelder design, men kjøper ofte kun for statussymbol. Det er rettighetene til designerne som blir krenket, sier Barsten.

Mener det skader forbrukerne

Vitra mister kunder og omdømme på grunn av dårlige kopiprodukter.

Loni Barsten forteller at Vitra jobber mye med å bekjempe produksjon av kopimøbler, fordi det ofte går utover forbrukerne og fordi det ikke er lov å produsere kopier.

- Det som ødelegger mest er dårlige kopiprodukter som forringer produktkvaliteten, da gunstige priser betyr innsparinger på materialkvaliteten. Dette vil da forbrukerne lide for. Dette gjelder spesielt kunder som ikke er klar over at de kjøper en kopi, sier Barsten.

Stolt av kvaliteten

Friedman forteller at firmaet hans, Classic Furniture 4 u, er bygget opp på kvalitet.

- Vi er veldig påpasselig med hvilke materialer vi bruker. Læret får vi fra Italia, og stålet er importert 304, da dette er den beste kvaliteten, mener han. - Møblene blir produsert i Østen, under strenge kvalitetskrav, sier han.

Også Kristensen forteller at de også i Voga er opptatt av at produktene de selger er av høyeste kvalitet.

- En ledende dansk ekspert på dette området, auksjonarius Henrik Henriksen, fant det svært vanskelig å se forskjell på en "Voga" og møbelet med den opprinnelige, lisensierte designen, sier han.

Vil bekjempe kopiproduksjonen

- Det at noen har funnet smutthull i loven og tilbyr kopiprodukter i land hvor det ikke er ulovlig å selge kopiprodukter, ser vi fortsatt på som et lovbrudd. Vitra vil med mange andre kjente merkevarer-produsenter kjempe mot dette, sier Barsten.

Barsten synes det er ganske merkelig at det i Norge er lov til å kjøpe kopi produkter for privatpersoner, men at det er straffbart for bedrifter. Hun mener at det er ingen logikk i dette. Norge har bare delvis gitt beskyttelse til designerne, men ikke fullt ut slik de har gjort i flere europeiske land.

- Dette er en misfortstått beskyttelse av forbrukerne. Dette har blitt tatt opp mange ganger med forbrukerombudet, men de ser ingen behov for å endre dette, forteller hun.

Hvorfor velge originalen

Barsten forteller at en original er produsert 100 prosent etter de kriteriene designeren har satt opp. Dette gjelder estetisk form, materiale og kvalitet. Oppgaven å produsere et møbel er gitt bort til en produsent som forplikter seg til å følge disse reglene samt gi kommisjon til designeren for sitt arbeid.

Det skaper trygghet å kjøpe original, da vet du at du får den beste kvaliteten og får et produkt som varer i generasjoner.

- Det er dette designerne lever av. I praksis betyr det at bedrifter som produserer kopiprodukter stjeler fra designeren, sier Barsten til Bonytt.no.

Et komplisert tema

Ole-A. Rognstad er professor i privatrett på Universitet i Oslo, med immateriellrett som ett av kompetanseområdene.

Han forteller at dette med innføring av kopimøbler er et komplisert tema.

- Jeg er ikke helt sikker på det med lovligheten av møblene i England, men noen slike møbler kan nok ha en annen beskyttelse der enn i Norge. Ved internettsalg av møbler inn til Norge, kan det hevdes at møblene gjøres tilgjengelig for allmennheten her. I så fall er det hjemmel i åndsverkloven for å inndra møbler som har opphavsrettsbeskyttelse i Norge uansett lovligheten av dem i England.

Unntak for loven

Skulle du som privatperson ønske å bestille et kopimøbel på internett kan du gjøre det tilsynelatende uten å bekymre deg.

- Unntaket for loven her gjelder overfor dem som i god tro har kjøpt eksemplar til privat bruk, sier Rognstad.

Underdirektør i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet Liv Kristin Borgenholt Rundberget bekrefter dette.

- Tollvesenet har ikke hjemmel til å tilbakeholde piratkopierte varer til privatpersoner så sant vi ikke har mistanke om at det er til videresalg. Skulle vi ha mistanke om at dette er til kommersielt bruk kontakter vi rettighetshaver/eier av merkevaren eller representanten. Så er det opp til de å følge opp saken videre. Dette blir da en sivilrettslig sak, sier hun.

Borgenholt Rundberget forteller videre at Tollvesenet opplever en generell økning av import av kopivarer, men at tallene for 2011 som beskriver detaljert om det er møbler eller andre varer, ikke er klare enda.

Design original eller inspirert av originalen?

Hun legger til at om du skulle være usikker på om det du kjøper er ekte vare, for eksempel en Eames original, kan det lønne seg å titte etter produsentenes varemerke.

Står det ikke noe produsentvaremerke på, er det nesten garantert en kopi. Alle Vitra-produkter er merket med Vitra. Dette gjelder også alle de andre store designprodusentene.

Er du i tvil kan du kontakte aktuelle produsenter, som nok gjerne hjelper deg.

Les også:

Noen farger er hippere enn andre

Få trendy interiør på lavbudsjett

Her er de kuleste norske møblene

Du blir sittende og det er verdt det

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28 Abe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20 Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14 USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09 21-årig drapssiktet framstilles for varetekt i Bergen05:00 Rapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16 Europeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39 Australia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32 Forsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55 Helikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41 Kroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17 48 branner i Nord-Spania02:08 Ekspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49 Tyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44 Minotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05 Partene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12 Norge nummer tre i mixedstafett23:03 Leger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53 Guaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50 20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41 Drapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38 Napoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29 Skarstein åpnet para-VM med bronse22:24 Moen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02 Løken vant verdenscupen i telemark21:49 Ruud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27 Zuccarello scoret to i NHL-thriller21:26 Hiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død21:14 Britisk konklusjon: Huawei kan håndteres21:11 Landslagstrener sluttet etter uenighet med Kristoffersen20:41 Tilfeldige kvinner knivstukket i Tyskland – politiet famler etter motiv20:38 O'Sullivan hjalp landslagskamerater i tysk gullkamp20:03 Frykt for at ny demning skal kollapse i Brasil – 200 evakuert20:00 Kraftig metangass-økning truer verdens klimamål19:43 Indonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge19:28 Tande mister VM: – Må bare akseptere at jeg blir TV-seer19:26 Bombegruppe undersøker ødelagt bil ved E18 i Porsgrunn19:04 Mobilnettet rammet av helgas uvær i nord18:17 Spiller på sex for å få turister til å komme i Norge18:12 Seksåring alvorlig skadd i badeulykke i Lyngdal18:10 Assad advarer kurderne mot å stole på amerikansk beskyttelse17:30 Trump-rådgiver varsler veto hvis Kongressen avviser unntakstilstanden16:22 Polens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu16:12 Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper16:11 Leteaksjon etter savnet mann i Egersund15:33 Kjempenedtur for Kristoffersen, Hirscher vant suverent slalåmgull15:30 – Bistandsorganisasjoner er blitt milliard- firmaer betalt av stater for å utføre politikk i andre land14:34 Lundby med bakkekord og ny seier i Oberstdorf14:20 To nye pågrepet etter drapet i Bergen14:18 Real Madrid gikk på pinlig hjemmetap14:02 Tønseth sprakk, Bolsjunov med skremmeskudd i generalprøven13:23 Iran med hardt tilsvar til Pence13:14 Kristoff nummer to i Oman, leder sammenlagt12:29 Danmark vil ikke hente hjem IS-krigere12:27 Lysbakken tar kamp mot gruveplan til Stortinget12:11 Tybring-Gjedde: – Det har kostet å være «kona til»12:02 Dødelig kjedekollisjon ville ingen ende ta11:48 Nordmenn faller for feller11:41 Moland: – Vanskeligere å lage film i Norge
Siste nytt
14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkSp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28VerdenAbe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20PolitikkHøyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14PolitikkUSAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09Norge21-årig drapssiktet framstilles for varetekt i Bergen05:00PengerRapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16VerdenEuropeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39VerdenAustralia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32NorgeForsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55NorgeHelikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41VerdenKroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17Verden48 branner i Nord-Spania02:08NorgeEkspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49VerdenTyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere01:44NorgeMinotenks forslag om bosettingspause i Oslo får støtte01:05VerdenPartene i Jemen enige om gjensidig tilbaketrekking00:12SportNorge nummer tre i mixedstafett23:03VerdenLeger Uten Grenser kutter ned i Øst-Kongo22:53VerdenGuaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela22:50Verden20 skadd i sammenstøt på Gazastripen22:41NorgeDrapssiktedes forsvarer: Sier det har vært en konflikt22:38SportNapoli sløste i 0-0-oppgjør mot Torino22:29SportSkarstein åpnet para-VM med bronse22:24SportMoen imponerte i første løp etter skadeavbrekket22:02SportLøken vant verdenscupen i telemark21:49SportRuud fikk revansj og kvalifiserte til Rio-turnering21:27SportZuccarello scoret to i NHL-thriller21:26NorgeHiphop-miljø i sorg: – Jeg ble kvalm da jeg fikk vite hvem som var død21:14VerdenBritisk konklusjon: Huawei kan håndteres21:11SportLandslagstrener sluttet etter uenighet med Kristoffersen20:41VerdenTilfeldige kvinner knivstukket i Tyskland – politiet famler etter motiv20:38SportO'Sullivan hjalp landslagskamerater i tysk gullkamp20:03VerdenFrykt for at ny demning skal kollapse i Brasil – 200 evakuert20:00VerdenKraftig metangass-økning truer verdens klimamål19:43VerdenIndonesia får de første regnskogsmillionene fra Norge19:28SportTande mister VM: – Må bare akseptere at jeg blir TV-seer19:26NorgeBombegruppe undersøker ødelagt bil ved E18 i Porsgrunn19:04NorgeMobilnettet rammet av helgas uvær i nord18:17StemmerSpiller på sex for å få turister til å komme i Norge18:12NorgeSeksåring alvorlig skadd i badeulykke i Lyngdal18:10VerdenAssad advarer kurderne mot å stole på amerikansk beskyttelse17:30PolitikkTrump-rådgiver varsler veto hvis Kongressen avviser unntakstilstanden16:22VerdenPolens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu16:12NorgeNorsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper16:11NorgeLeteaksjon etter savnet mann i Egersund15:33SportKjempenedtur for Kristoffersen, Hirscher vant suverent slalåmgull15:30Politikk– Bistandsorganisasjoner er blitt milliard- firmaer betalt av stater for å utføre politikk i andre land14:34SportLundby med bakkekord og ny seier i Oberstdorf14:20NorgeTo nye pågrepet etter drapet i Bergen14:18SportReal Madrid gikk på pinlig hjemmetap14:02SportTønseth sprakk, Bolsjunov med skremmeskudd i generalprøven13:23PolitikkIran med hardt tilsvar til Pence13:14SportKristoff nummer to i Oman, leder sammenlagt12:29PolitikkDanmark vil ikke hente hjem IS-krigere12:27NorgeLysbakken tar kamp mot gruveplan til Stortinget12:11PolitikkTybring-Gjedde: – Det har kostet å være «kona til»12:02VerdenDødelig kjedekollisjon ville ingen ende ta11:48PengerNordmenn faller for feller11:41KulturMoland: – Vanskeligere å lage film i Norge
Populært