Oppussing av fjellhytte

Se hvordan 60-tallshytta ble totalforandret med oppussingen

VELLYKKET OPPUSSING: Den gamle 60-tallshytta har blitt totalrenovert. Nytt kjøkken, gulv og overflatebehandling av vegger og tak har gitt hytta et helt nytt uttrykk. Foto: Privat og Per Erik Jæger
VELLYKKET OPPUSSING: Den gamle 60-tallshytta har blitt totalrenovert. Nytt kjøkken, gulv og overflatebehandling av vegger og tak har gitt hytta et helt nytt uttrykk. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Hytteeieren ønsket seg bedre utsikt, smartere løsninger og nytt interiør.

Den gamle hytta er pusset opp for andre gang.

Eierne la denne gangen vekt på å beholde noe av det gamle, innføre litt nytt og bruke tidløse farger.

Foreldrene til hytteeier Inger Marit S. Folland satte opp hytta i Hemsedal i 1968. Den ble brukt til utleie, helt til Inger Marit bestemte seg for å kjøpe den på begynnelsen av 90-tallet.

Selv om foreldrene hadde gjort oppgraderinger i deler av hytta, syntes hun at tiden nå var inne for en fornyelse. Hun bestemte seg for å totalrenovere, og kontaktet interiørdesigner Marianne Hemmestad fra Hemsen interiør i Hemsedal.

Byttet ut vinduene

For å åpne opp for utsikten over Hemsedalsfjellet, bestemte de seg for å bytte ut alle vinduene.

Oppusset hytte i Hemsedal mars 2011. IDYLLISK: Hytta ligger flott til med gode skiløyper i området og vakker utsikt over fjellheimen. Foto: Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Hemsedal ÅPNET OPP: Hytteeier Inger Marit S. Folland er fornøyd med at alle vinduene er byttet ut for å åpne opp for den flotte utsikten. Foto: Per Erik Jæger

PLANTEGNINGPlantegning. Foto: Privat

Oppusset hytte i Hemsedal KOSEKROK: Foran den nyoppussede peisen har Marianne innredet en liten kosekrok. Møblene er fra Hemsen interiør. Den gamle kisten har Inger Marit funnet på en låve. Foto: Per Erik Jæger

Før og etterbilder fra hytte i Hemsedal=PEISKOS: Inger Marit syntes den gamle peisen var hyggelig, og ønsket å gjøre noe med den. Peisen er nå pusset opp for å stå i stil med resten av hytta. Skiferflisene foran den er erstattet med en spesialtilpasset glassplate. På den måten blir ikke gulvet så oppdelt. Platen kan løftes vekk slik at gulvet kan rengjøres under. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Tidløse farger

Inger Marit ville ha et dempet og rolig interiør med farger som kunne vare lenge.

– Jeg ønsket å få vekk det gulnede panelet, og samtidig lysne taket. Det var mye bondefarger i interiøret, og alt det røde og blå ga et rotete inntrykk. Jeg ville ha roligere farger, ton i ton.

Interiørdesigneren er glad i å hente fram fargene fra naturen, slik at eksteriøret harmonerer med interiøret. Hyttas fargepalett er i ulike gråbrune nyanser med innspill av grønt.

– På fjellet er det lekkert å bruke jordtoner og gråtoner som plukker opp de ulike kulørene fra det storslagne landskapet utenfor hytta. Man kan heller friske opp med litt sterkere farger på puter og tilbehør, sier hun til Hytteliv.no.

Både Marianne og Inger Marit ønsket å tilføre litt farger, slik at ikke alt ble grått. Sengen i barnerommet har for eksempel fått beholde sin opprinnelige blåfarge, og fargene til de nye gardinene og tilbehøret er valgt på bakgrunn av den.

Før og etterbilder fra hytte i Hemsedal=DUST OG HARMONISK: Med nymalte vegger og gulv fremstår det nye soverommet delikat og innbydende. Her valgte de malte flater for å få en variasjon fra resten av hytta. Den gamle, syrelutede dobbeltsen­gen er blitt overflatebehandlet med Osmo-produkter. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Hemsedal NOSTALGISK SENG: Nos­tal­gisk seng: Fa­mi­lie­køy­en på bar­ne­væ­rel­set ble malt på nit­ti- tal­let, og Ma­ri­an­ne valg­te gar­di­ner ut fra blå­far­gen på sen­gen. Veg­ge­ne tar også til seg fargen og gir et kjø­lig og blå­grått skinn. Foto: Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Hemsedal OPPBEVARING: Sengen på barneværelset har praktiske oppbevaringsskuffer til sengetøy og klær. Foto: Per Erik Jæger

Store endringer på kjøkkenet

Kjøkkenet er betydelig forandret. Deler av den gamle innredningen er malt, og supplert med nye skap som er overflatebehandlet med samme farge. Det er satt inn en ny komfyr, og bygget et lite gryteskap for å utnytte all plass. Kjøkkenbenken i eik er også et nytt tilskudd, og den er blitt overflatebehandlet

– Det gamle kjøkkenet var rødt og blått, det ble pusset opp av faren min på slutten av 80-tallet. Den gangen ble det også forstørret med et lite påbygg. Jeg ønsket roligere og tidløse farger, forteller Inger Marit.

Før og etterbilder fra hytte i HemsedalBONDEFARGER: Det gamle kjøkkenet var rødt og blått. Hytteeieren ønsket roligere farger. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Hemsedal NYTT KJØKKEN: Hele kjøkkenet ble omstrukturert, det ble supplert med nye skap og noen av de gamle ble malt. De gamle overskapene ble fjernet, og en ny vifte og komfyr kom på plass. Kjøkkenbenken er en 3 cm eikeplate som er behandlet med Osmo dekorvoks og hardvoksolje. Foto: Per Erik Jæger

Før og etterbilder fra hytte i Hemsedal=GJENBRUKSBORD: Det gamle spisebordet sto på hytta da Inger Marit overtok. Marianne hjalp henne med å slipe det ned og sette det inn med Osmo dekorvoks. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Hemsedal TILPASSET BENK: En lokal møbelsnekker har laget en benk til bordet, og Marianne har sydd putene. Foto: Per Erik Jæger

En utfordrende farge

I denne hytta er det satt opp nye panelvegger, som ble behandlet to ganger.

Først la de et strøk med Osmo transparent hvit, og deretter et tynt strøk med en egenblandet farge for å få en laserende effekt. Overflatebehandlingen påførte de før panelveggene ble satt opp, slik at det ikke skulle sprekke opp. Dragerne har fått en egen farge med silkematt overflate.

– Jeg ønsket at det skulle se litt gammelt ut, sier interiørdesigneren. - Den gråbrune tonen er spennende, ettersom den stadig forandrer seg i sollyset. Grått er en utfordrende, men interessant farge, som i dette tilfellet ser brun ut i det ene øyeblikket og mosegrønn i det neste. Det gir et spill og liv til treverket.

– Når det er litt trangt om plassen, som det gjerne er på hytter, synes jeg det er greit ikke å ha for markerte farger.

Før og etterbilder fra hytte i Hemsedal=PRAKTISK GANG: Den gamle gangen var mørk med få knagger til yttertøy.Nå har gulvbelegget måttet vike plass for mørkegrå skiferfliser med varme­kabler under. En lokal snekker har laget krakken etter Mariannes tegninger. Hyllen med knagger gir bedre plass til oppbevaring av klær. Foto: Privat og Per Erik Jæger

Oppusset hytte i Hemsedal BAD: På badet, som tidligere var en del av den gamle ytterboden, var det varmtvannsbereder, pumpevann og et wc. Etter at varmtvannsberederen ble flyttet ut i vedboden og pumpen ut, fikk Inger Marit et funksjonelt og lekkert bad. Foto: Per Erik Jæger

Skiftet ut gulvet

Spisebordet i furu sto på hytta fra tidligere. Det er nå pusset ned og behandlet med dekorvoks og hardvoksolje. En lokal møbelsnekker bygde en praktisk sittebenk, mens Marianne Hemmestad har sydd pynteputer i duse jordtoner.

Gulvene

Hele gulvet er byttet ut, bortsett fra på soverommene. Der har eierne beholdt det gamle tregulvet, og malt det i en dus gråfarge.

Det var to ulike gulv i hytta. Kjøkkenet hadde gulvbelegg fra da det ble pusset opp på slutten av 80-tallet. Det gamle gulvet var ikke godt nok isolert, og det var råtne dragere som måtte byttes.

Det nye gulvet i eik rustikk helplank gir et varmt og lunt uttrykk. Helt i harmoni med fargepaletten.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Helt nytt interiør med maling

Så smart kan en fjellhytte bli

Slik merker du at hun er gravid

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden