Klesvask og rensSlik vasker du dressen

LES VASKELAPPEN NØYE: Har du planer om å vaske plagg som er merket med "rens", bør du finne ut hvilke tekstiler og fibre det er laget av. Du må også vite hva tråden som er brukt til å sy plagget med, er laget av, og eventuell dekor. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
LES VASKELAPPEN NØYE: Har du planer om å vaske plagg som er merket med "rens", bør du finne ut hvilke tekstiler og fibre det er laget av. Du må også vite hva tråden som er brukt til å sy plagget med, er laget av, og eventuell dekor. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle plagg merket med rens, må på renseriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Slik gjør du det:

Har du bestemt deg for å ta sjansen på å vaske plagget i maskinen, er det tre enkle huskeregler du må følge:

  1. Finn ut hva plagget er laget av
  2. Vask i henhold til hva de ulike materialene tåler (se skjema nederst i saken!)
  3. Ta skylden og det økonomiske tapet på egen kappe dersom det går galt

Kilder: SIFO, Miele, Moods of Norway

Generelle vaskeråd:

* Følg alltid bruksanvisningen for vaskemaskin og vaskemiddelet.

* Følg vedlikeholdsmerkingen på tøyet.

* Vask ikke lyst og lyst farget tøy sammen med kulørt tøy. Sortering er viktig!

* Vask ikke glatt tøy sammen med noe som loer

* bruk vaskeposer til bh-er med spiler, til strømper og til finere tekstiler

* Vaske kulørt tøy alene første gangen for å fjerne overflødig farge

* Håndvask ullplagg som ikke er merket med ”Superwash” eller ”Maskinvask”

* Benytt skyllemiddel i siste skyllevann hvis du ønsker mykhet og redusert statisk elektrisitet

Kilde: Lilleborg.no

Problemstillingen er klassisk: Du skal i selskap, men finblusen eller dressen er flekkete.

Rens rekker du ikke, og forsøkene på å fjerne flekken har hatt motsatt effekt enn du ønsket, og nå ser plagget ut som et patetisk forsøk på lage et eget camo-mønster.

Vaskelappen sier plagget må på rens. Men må det virkelig det?

Ikke anbefalt, men kan funke

- Vi anbefaler ikke at man vasker noe i maskin som ikke er beregnet for maskinvask, sier produktsjef Stian Normann-Arvesen i Miele til Alt for damene.

- At et plagg er merket med "rens" betyr at du ikke kan bruke vann, eller at du må bruke så lite vann som mulig.

- Når det er sagt, har jeg selv prøvd å vaske dress i maskin, og det gikk fint. Det gjorde jeg fordi den var i ull, og ullplagg kan stort sett vaskes hvis du bruker så kaldt vann som mulig.

Han understreker at du i regelen skal holde deg til plaggets vaskeanvisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Normann-Arvesen har inngående kunnskap om vaskemaskiner, og vet mer enn gjennomsnittsnordmannen om hva slags maskinens egenskaper og hvilke program som eventuelt egner seg for vask av "renseklær".

Tenk deg godt om

Vil du forsøke deg på et lignende stunt, bør du sette deg nøye inn i hvilke program din maskin har og hvordan vaskeprogrammene fungerer.

Finn ut: Bruker de mye eller lite vann? Er det sentrifugering eller ikke? Hvis det er sentrifugering, hvor mange omdreininger går den på, og kan jeg skru den av? Har jeg mulighet til å velge halv vannmengde?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste spørsmålet er imidlertid: Er det ok at plagget kanskje ødelegges?

I tillegg må du undersøke hva plagget og eventuell dekor er laget av. Deretter kan du se i tabellen under om plagget kan vaskes, og eventuelt hvordan.

Pysete produsenter?

Kvinneguiden diskuteres vask av renseklær ivrig, og brukerne forteller om mer eller mindre vellykkede forsøk på maskinvask. Blant tipsene er aldri å bruke tøymykner eller varmt vann dersom du først drister deg til å prøve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I bunn og grunn er det materialet i plagget som avgjør om det kan vaskes med vann, sier Normann-Arvesen.

Alle naturlige stoffer som lin, bomull, ull og silke kan vaskes i maskin. Problemene kan oppstå når plagget inneholder syntetstoff.

Har du en dress i ull, men som er sydd med syntetisk tråd, kan selve tråden krympe i vask. Eller du kan oppleve at dressen krymper, men ikke fôret eller tråden. Da inneholder dresstoffet kunststoff som ikke tåler vann, eller du har vasket med feil program, vaskemiddel eller temperatur.

- Kan enkelte plagg være merket for "snilt"?

- Den som har produsert plagget må stå inne for merkingen, sier Normann-Arvesen.

Bilde

TRIST SYN: Det kan gå riktig ille med dressen dersom du vasker den feil. Fôret kan tyte ut av ermene, eller bli hengende neden for jakkeslaget, eller tråden kan krympe, men ikke det andre. Har du tenkt til å prøve å vaske renseklær, må du være forberedt på at det kan gå galt, og at plagget må kastes etter eksperimentet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, noen merker for snilt

- Ingen av våre plagg merket med rens, kan vaskes i maskin. Det trenger ikke å være fordi tekstilet i produktet ikke tåler vann, men detaljer i plagget kan gjøre at det må renses, sier kvalitetsansvarlig Heidi Vik hos Moods of Norway.

- Tror du enkelte produsenter merker litt mer "forsiktig" enn det som trengs?

- Det kan nok forekomme. Men hos oss er det alltid en god grunn til at plagget eventuelt må renses for å holde seg pent, eller hvis vi tror plagget får redusert kvalitet av å maskinvaskes, sier hun.

Mister reklamasjonsretten

Konsekvensen av et mislykket forsøk på å vakse plagget i maskin, er todelt: Du mister reklamasjonsretten på plagget, og plagget er/blir ødelagt.

Mange er villige til å ta risikoen.

- På generelt grunnlag vil jeg råde til å følge vaskeanvisningen i plagget. Det er ikke bare fibrene som bestemmer ha plagget tåler, sier Ingunn Grimstad Klepp ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at også knapper, farger og dekor av ymse slag kan gjøre at plagget må renses for at kvaliteten ikke skal forringes.

- Dersom du ikke er enig med anvisningen, bør du ikke kjøpe det. Du mister reklamasjonsrett om det går galt, sier Klepp.

Full oversikt

Er du imidlertid av typen som ønsker å prøve, bør du lese på den lappen som har oversikt over hva plagget er laget av.

I tabellen under er det listet opp nær sagt alle tekstiler og stoffer som brukes i produksjon av klær i dag.

Her ser du at dersom dressen din er laget av henholdsvis ull, viskose og acetat, ser du at plagget kan vaskes på ullprogram under 40 grader, og at det verken tåler enzymer eller kjemikalier. Et vaskemiddel for ull kan derfor fungere, men ikke bruk tøymykner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men husk at du selv er ansvarlig for resultatet - også dersom plagget blir ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Acetat - Kunstfiber med vakker glans og mykt fall. Minner om silke. Brukes spesielt til fôr i jakker osv. Acetat er ikke spesielt sterkt og svekkes av kjemikalier. Krøller seg mye i vask. Vaskes ved 40° C. Strykes ved lav temperatur.

Akryl

Også kjent som Orlon, Courtelle og Dralon. Tåler sollys og de fleste kjemikalier. Slitestyrken er ikke like god som nylon eller polyester. Ikke formfast ved vask. Vaskes ved 40° C, skåneprogram anbefales. Tåler ikke tørking i tørketrommel.

Angora - Animalsk naturprodukt. Kommer fra kanin. Vaskes for hånd som ull, se ull. Angora loer, så vask separat.

Blonder - Fås i silke, bomull og kunststoffer. Har ofte navn etter de franske byene som opprinnelig spesialiserte seg på fremstillingen, blant annet Chantilly, Valencienne og Calais. Behandles etter anvisningen for det tekstilet de er fremstilt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomull - Tøy av bomull er komfortabelt, slitesterkt, enkelt å vaske og har stor absorberingsevne. Bomullens kvalitet avhenger av bomullens renhet, fiberlengden og innfarging. Hvit bomull kan kokvaskes. Farget bomull skal vaskes i henhold til vaskeanvisningen. Det er innfargingens kvalitet som bestemmer vasketemperaturen.

Kanvas - Kraftig lerretsvevd naturstoff av bomull eller lin. Brukes blant annet til vesker, sko, kampdrakter, yttertøy og arbeidstøy. Behandles etter anvisningen for det tekstilet det er laget av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chiffon - Kjennetegnet av å være gjennomsiktig, lett og flagrende, noe som gjør den ettertraktet til brudekjoler. Laget av silke og behandles deretter – noe som generelt vil si: skånsomt! Håndvask anbefales ofte. Ellers: vask ved 30 °C på finvaskprogram med spesialvaskemiddel. Tåler ikke tørking i tørketrommel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chintz - Fintrådet, svært tett lerretsvevd bomull. Glatt og blank overflate. Behandles i utgangspunktet som bomull, men vær ekstra oppmerksom på vaskeanvisningen – chintz kan også være en blanding av bomull og polyester, som til og med kan være voksbehandlet.

Damask - Behandles etter anvisningen for det tekstilet det er fremstilt av. Damask er en spesiell veveteknikk, så damasktekstiler kan være av så ulike materialer som silke, bomull og polyester. Opprinnelig var damask alltid i bomull, siden ble det også brukt silke (silkedamask kalles også jacquard), og i dag finnes damask også som blandingstekstiler – f.eks. med polyester.

Denim - Dongeristoff. Kraftig kipervevd stoff av bomull eller bomull og polyester. Behandles som farget bomull. Det er innfargingens kvalitet som bestemmer vasketemperaturen – ofte 40° C. Bør alltid vaskes og strykes på vrangen. Kan tørkes i tørketrommel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elastan - Elastiske fibre. Finnes i badedrakter, undertøy, strømper, bukser. Kan som regel behandles som den fiberen de er blandet med. Tåler ikke bleking med klor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gabardin - Kipervevd stoff av ull eller polyester og ull. Gabardin er en spesiell veveteknikk. Tradisjonelt fremstilt av ull, men lages også av bomull og kunststoff. Behandles etter anvisningen for det tekstilet det består av.

Hulfiber - Hule syntetiske fibre, oftest polyester. De hule fibrene gir økt isolasjonsevne. Handelsnavnet kan blant annet være Hollofil. Tåler vask ved 60° C og tørking i tørketrommel ved lav temperatur.

Lin - Vegetabilsk naturprodukt som krøller seg mye og er vanskelig å stryke. Krymper i vask. Vaskemiddelet må ikke inneholde blekemiddel, siden det skader stoffet. Tåler ikke å bli gnidd. Lin bør vaskes på skåneprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isoli - Også kalt joggingstoff. Behandles etter anvisningen for det tekstilet det er fremstilt av.

Kunstfibre - Er industrielt fremstilte fibre som kan deles inn i to typer, regenererte fibre og syntetiske fibre. Skal behandles svært ulikt, så se under det enkelte kunststoff.

Lammeull - Animalsk naturprodukt. Lammeull er tatt fra den første klippingen, og kjennetegnet av å være finere, lettere og mykere enn ull fra de etterfølgende klippingene. Vaskes som ull, se ull.

Mikrofiber - Ekstra tynt kunststoff/kjemofibre. Ekstremt kompakt, men gir stadig plass til luft. Brukes til sportstøy (beskytter mot vind og vann) og til undertøy (avgir luft og fukt, men forblir ”tørt”). Tåler vanligvis bare skånevask med ekstra vann ved 30° C. Må ikke sentrifugeres eller tørkes i tørketrommel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Modal - Modalfibre er kunstige cellulosefibre, men med en annen indre oppbygning enn viskosen. Tåler vask ved 60 °C og stryking på høyeste temperatur. Kan tørkes i tørketrommel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylon - Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer både i rive- og slitestyrke. Nylon er lysfølsom og gulner og smuldrer i sollys. Brukes til forsterkning av sportsklær i mange former, samt til vesker og annet tilbehør. Vask ved 40 °C.

Oilskin - Overflatebehandlet med voks. Nesten vanntett. Tåler ikke vask eller rens. Rengjøring foretas med en fuktig klut eller ved skylling. Vedlikeholdes med voks.

Polyamid - Krymper ikke i vask. Undertøy, bluser og strømper vaskes ved 40 °C på normalprogram med liten tøymengde. Lyst stoff tåler vask ved 60 °C, men tøyet blir som regel rent ved 40 °C. Tåler skånsom sentrifugering, tørking i tørketrommel ved høyst 60 °C.

Polyester - Også kjent som Terylen, Diolen, Dacron, Tetoron. Er formfast og slitesterk. Tåler sollys og de fleste kjemikalier. Er mindre varmefølsom enn andre syntetiske fibre. Brukes i alle former for klær, ofte blandet med bomull eller viskose. Vaskes ved 40 °C.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polyestervat - Jakker og lignende av bomull/polyester eller nylon med fyll av polyestervat vaskes med liten tøymengde i maskinen. Lyst tøy tåler 60 °C, kulørt tåler 40 °C. Tåler tørking i tørketrommel, temperaturen er avhengig av stoffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polypropylen - Lettere enn andre tekstilfibre. Sterkt, kan strekkes og tåler de fleste kjemikalier, men er lys- og varmefølsom. Brukes blant annet til sportsundertøy. Vaskes ved 40 °C.

Poplin - Tett, lerretsvevd stoff med dobbelt så mange tråder på langs som på tvers av stoffet. Fås som ren bomull og bomull/polyester. Brukes til både skjorter og polotrøyer. En spesiell vevning. Behandles etter anvisningen for det tekstilet det er fremstilt av.

Pvc - Tøy med plastbelegg av pvc samt regntøy vaskes med liten tøymengde ved 40° C. Pvc tåler verken sentrifugering eller tørking i tørketrommel. Tøy av pvc skal behandles som miljøfarlig avfall når det kasseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Silke - Silke er finfibret, myk, særdeles glansfull, krøller bare litt og har en god isolerende evne. På lik linje med andre naturlfibre kan den oppta mye fukt og er derfor behagelig å ha på. Den blir ikke statisk elektrisk. Håndvaskes eller vaskes med skånsomt vaskemiddel og tilpassede programmer. Skal aldri tørkes i tørketrommel.

Sportsull - Spesielt behandlet ullkvalitet som holder brukeren kjølig selv ved kraftig fysisk belastning. Lett å vaske. Ikke særlig sterkt. Blandingsprodukt av polyester og ull. Vaskes ved 40° C. Tørking i tørketrommel ved lav temperatur.

Triacetat - Har bedre bruksegenskaper enn acetat – krøller mindre i vask, tåler sollys bedre og er sterkere. Ikke spesielt sterkt. Vaskes ved 60° C – fargingen av tøyet kan imidlertid bety at det bare tåler 40° C.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyll - Tyll er betegnelsen på et nettstoff som tradisjonelt lages av silke, men som i dag like ofte fremstilles av kunststoff (vanligvis polyester). Behandles etter anvisningen for det tekstilet det er fremstilt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ull - Fra sau, hest, kamel, kanin og andre langhårede arter. Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke. Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd. Fjern søl før de har rukket å lage flekkerIkke vask for ofte - prøv heller med lufting.

Dersom plaggene er for små eller i feil fasong: Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask. Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.

Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke. Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd. Fjern søl før de har rukket å lage flekkerIkke vask for ofte - prøv heller med lufting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom plaggene er for små eller i feil fasong: Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask. Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velur - Opprinnelig vevd utelukkende av silke. I dag fremstilles velur også av bomull og viskose. Velur har litt lengre og bløtere luv enn fløyel og plysj. Behandles etter anvisningen for det tekstilet det er fremstilt av.

Viskose - Den mest brukte av såkalte regenererte fibre. Behagelig mykt å ha på og opptar kroppsfukt som bomullsvare. Viskose er ikke sterk i våt tilstand og krøller seg mye – kan dessuten krympe i vask. Vaskes ved 60° C – fargingen av tøyet kan imidlertid bety at det bare tåler 40° C.

Kilder: Gorenje.no og Ingunn Grimstad Klepp fra Forbrukerrådet

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter