- 75 prosent av ungdom som melder om psykiske plager er jenter

75 prosent av norske tenåringer som melder om psykiske plager er jenter, viser en ny undersøkelse (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
75 prosent av norske tenåringer som melder om psykiske plager er jenter, viser en ny undersøkelse (Illustrasjonsfoto: Colourbox).

Tre ganger flere tenåringsjenter melder om psykiske plager enn gutter på samme alder.

En undersøkelse av norske tenåringer og deres psykiske plager vekker internasjonal oppsikt.

Stor jenteandel

Undersøkelsen viser at 15 prosent av norske 15- og 16-åringer melder om psykiske plager som angst og depresjoner.

75 prosent av de som melder om dette er jenter.

Får mer medisiner

Undersøkelsen viser også at over en fjerdedel av disse får medisiner for sine lidelser. Antallet jenter som medisineres er også høyere enn antallet gutter.

- Skyldes disse forskjellene måten vi oppfører oss som foreldre, som samfunn eller er dette biologiske forskjeller? spør lederen av undersøkelsen Anne Kjersti Myhrene Steffenak ved Høgskolen i Hedmark i et intervju med nettstedet Medical Express.

Også utsatt på andre områder

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Journal of Adolescent health og baserer seg på offentlige tall der nesten 12 000 norske 15- og 16-åringer har svart på spørsmål om livsstil mental og fysisk helse.

94 prosent av jentene som meldte om psykiske plager meldte også om fysiske smerter, høyere alkohoinntak, røyking, liten fysisk aktivitet, lave familieinntekter og mangel på karriereplaner.

Les flere nyheter fra ABC nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden