Ikke opptatt av utseendet, sier du?

Det er populært å si at utseendet spiller liten rolle i valg av partner. Men tester viser at det er underbevisstheten som styrer. Fotoillustrasjon: Colourbox.
Det er populært å si at utseendet spiller liten rolle i valg av partner. Men tester viser at det er underbevisstheten som styrer. Fotoillustrasjon: Colourbox.

De færreste vil nok innrømme at de bevisst går etter utseendet i valg av partner. Men teori og praksis er ikke alltid det samme, viser ny forskning.

– Mange mennesker kan liste opp hva slags kvaliteter de ser etter i en partner. Men studier etter studier viser at disse preferansene ofte ikke er i samsvar med hva de faktisk tiltrekkes av, hevder psykologiprofessor Eli Finkel ved Northwestern University.

Sammen med forskere fra Texas A&M University har Finkel utarbeidet en test for å finne ut hvilke kvaliteter folk går etter når de stilles overfor en potensiell partner og det er underbevisstheten som styrer.

Brukte dataprogram

Heller enn å sende en gruppe studenter ut på sjekking, brukte forskerne et dataprogram i en test hvor forsøkspersonene fikk se forskjellige ord blafre over skjermen.

Les også: Menn foretrekker brunetter - Igjen

Så skulle deltakerne raskest mulig knytte synonymer for tiltrekkende utseende med andre ord de tilfeldigvis liker, som for eksempel tequila, motorsykler eller romaner.

De personene som gjorde det bra på denne oppgaven har en sterk implisitt preferanse for fysisk attraktivitet, ifølge forskerne.

Psykologiprofessor ved Texas A&M University, Paul W. Eastwick, som har ledet studien, mener funnene reiser spørsmål om hvordan vi avgjør hva vi vil ha i en partner.

Les også: Vakre kvinner får jobbavslag

– Dersom en person forteller meg at hun ikke bryr seg om hvor fysisk tiltrekkende en fyr er, viser vår undersøkelse at hennes påstand må tas med en klype salt. Det vil være mer interessant å se hvor lang tid hun bruker på testen vi har utarbeidet.

Flere studier

Det er ikke den første psykologistudien som viser at det gjerne er liten sammenheng mellom uttalte preferanser og faktiske valg. I de fleste studiene har deltakerne gitt sine bevisste preferanser.

Les også: - En sexy stemme tilhører ofte en sexy kropp

Den nye studien klarte imidlertid å anslå på forhånd hvordan deltakerne ville like vakre og potensielle partnere både i speeddating og ansikt til ansikt i laboratoriet, heter det i rapporten.

– Det er ikke alltid så lett for folk å begrunne hvorfor de liker enkelte partnere. Men det betyr ikke at tiltrekningen vår er tilfeldig. Grunnen kan fortsatt være der, rett utenfor vår bevisste bevissthet, tror Eastwick.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden