Meny

Barn og TV:

Bruk TV-en som barnevakt

TIDSFORDRIV: Det er helt greit å skru på skjermen når foreldrene trenger en pustepause. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TIDSFORDRIV: Det er helt greit å skru på skjermen når foreldrene trenger en pustepause. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Derfor kan du med god samvittighet sette barna foran skjermen.

TV-kanaler barna ser på:

Utenlandske kabelkanaler:

* Disney Channel

* Playhouse Disney

*Cartoon Network

*Boomerang

* Disney XD

* Nickelodeon

Norske:

* NRK Super


Barn reagerer på vold

Barn påvirkes ulikt av å se ting som er skummelt og aggressivt. Forskning viser at de barna som blir mest urolige og utagerende av å se voldelige programmer, ofte er de som dras mest mot slike programmer. Derfor bør man forsøke å begrense «inntaket» jo mer hekta barn og unge er på skumle ting.

Selv om et barn kan se en skummel film uten å gråte eller virke redd, er det mulig det kommer en reaksjon flere dager eller uker senere – i form av for eksempel søvnproblemer, rastløshet, irritabilitet eller uro.

Kilde: barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Dagens barn vokser opp med døgnåpen barne-TV. Noen av dem blir rett og slett avhengige av å sitte foran skjermen. Når blir det for mye flimmer?

Barne-tv er ikke lenger noe som begynner klokka 18.00 og varer en halvtime. Nå er det TV for minsten hele dagen. Mange barn har også tv på rommet sitt og DVD-spiller i bilen. I tillegg er de flittige brukere av nettbrett, smarttelefoner og andre elektroniske dingser.

30-60 minutter?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye TV og DVD et barn har godt av å se.

– Enkelte forskere hevder at grensen går ved 30–60 minutter TV for barn under seks år. Andre mener at barn under to år ikke skal se TV i det hele tatt, forklarer Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

Et pusterom

Han mener det er opp til hver enkelt forelder å finne ut hva de mener er både sunt og gjennomførbart. For det er ikke tvil om at barne-TV gir de fleste småbarnsforeldre et lite pusterom i deres hektiske hverdag.

– Generelt er jeg mer opptatt av hva barn faktisk ser og spiller, enn hvor mye tid de bruker foran skjermen, innen rimelighetens grenser. Barn er dessuten forskjellige, og reagerer ulikt på det de ser og opplever.

Tilbudet har eksplodert

Norge var i lang tid et av de mest restriktive landene i Vesten når det kom til TV og barn. Men siden begynnelsen av 2000-tallet har tilbudet nærmest eksplodert.

Boomen startet da utenlandske kanaler som Disney Channel, Cartoon Network og Boomerang ble tilgjengelig gjennom Canal Digital. I 2007 fulgte NRK opp med barnekanalen NRK Super.

På toppen av dette har det blitt vanlig med flere flatskjermer per husstand, internett døgnet rundt og et svimlende utvalg i TV-spill.

Utvikler språket

Det totale antallet timer voksne så vel som barn tilbringer foran skjermen er – ikke overraskende – langt flere ennfor bare fem år siden.

– Men dette gir ingen grunn til bekymring, sier Gunn Enli, medieforsker ved Universitetet i Oslo

– Det er ikke påvist at TV-titting i seg selv er skadelig for barn. Man kan like gjerne si at barn lærer av å se TV. De utviklerspråket, fantasien og kreativiteten. TV kan også bidra til lek og inspirasjon, og være en sosial plattform, forklarer Enli.

Tid til fysisk lek

Men det finnes selvsagt grenser.

– Dersom barn ser for mye på TV, kan dette komme i veien for lek og fysiske aktiviteter, sier medieforskeren.

– For mye TV kan virke passiviserende. Det gjelder all mediebruk – også spill og Internett, som lett kan få TV til å fremstå som tryggere enn før.

Hjernen trenger bevegelse

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsenmener mye TV-titting kan virke understimulerende på hjernens utvikling.

– Hjernen trenger bevegelse for å utvikle koordinasjonen, sier hun.

– Gjennom bevegelse får barnet stimulert en rekke ulike sanser og utforsket omgivelsene, noe som igjen virker inn på utviklingen av intelligens og læreevne. Derfor er det bedre at barn under skolealder er ute og leker, klatrer og løper enn at de ser et pedagogisk riktig TV-program, mener Gerhardsen, som har skrevet boken «Gode knep for småbarnsforeldre».

Som å gi barnet is

Barn under tre år får lite vesentlig igjen av å se på TV, mener barnepsykologen.

– Det er litt som å gi barnet is. De setter pris på det, men det gir ikke noen helsegevinst. For barn fra tre til seks år kan TV være hyggelig, morsomt og koselig i begrensede mengder.

Lørdag morgen er greit

Å bruke TV som barnevakt, for eksempel grytidlig lørdag morgen, er noe barnefamilier flest kan kjenne seg igjen i.

– Det er menneskelig å ha behov for en pustepause. La barna se TV lørdag morgen med god samvittighet, så lenge de ikke ser tre-fire timer i tillegg senere på kvelden, råder Elisabeth Gerhardsen.

– Mange barn blir grinete hvis de ikke får se TV når de selv ønsker. Da er det ikke enkelt å sette grenser, sier psykologen.

Sett grenser

– Men spør deg selv om «her og nå -behovene» kan krasje med hva som er bra for barna på sikt. La dem gjerne se favorittprogrammet, men lokk dem vekk fra TV-en resten av døgnet.

Dette innebærer ikke at du må stimulere dem hele tiden. Du kan for eksempel be dem være med og ta ut av oppvaskmaskinen.

NRK Super er foreldrefavoritten

En undersøkelse utført av NRK tidligere i år, viser at de fleste foreldre foretrekker NRK Super fremfor de utenlandske TV-kanalene. Hele 60 prosent av respondentene svarer at NRK Super har de beste barneprogrammene.

Barnevakt Samnøen er ikke overrasket.

– En del av tilbudet på de utenlandske barnekanalene er ikke nok tilrettelagt for de yngste seerne. Tempoet er høyt og inntrykkene mange og sterke.

Ikke for barn under to år

NRK Super sender egenproduserte og innkjøpte program til barn fra morgen til kveld. Bortsett fra «Fantorangen», «Lesekorpset» og «Kosinus», er de færreste programmene tilpasset barn under to år.

Samnøen råder derfor foreldre til å være selektive.

Foreldrenes ansvar

Redaksjonssjef i NRK Super, Hildri Gullriksen, er ikke bekymret for at norske barn ser mer TV enn for få år siden.

– Hvordan små barn skal bruke tiden sin, er foreldrenes ansvar. NRKs hovedoppgave er å lage pedagogisk og bra TV for barn i alle aldersgrupper. Vi vil lage programmer der barn kommer til ordet. Det å synes, betyr at man er viktig, sier Gullriksen.

Brokkoli med sjokoladetrekk

For å appellere til dagens barn må programmene inneholde en større grad av lyd, fart og spenning enn da dagens foreldre var barn – på 1970- og 80-tallet.

– Vi kaller ofte programmene våre for brokkoli med sjokoladetrekk. Barna må like dem og velge dem, ellers nytter det ikke, sier Gullriksen.

Skomakergata er utdatert

Medieforsker Enli tror denne utviklingen er uunngåelig:

– Vi har fått ny teknologi og vendt oss til det. Skomaker Andersen virker utdatert, sier hun.

Les også: Vil redde «Skomakergata»

Bruker du TV som barnevakt? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les også:

Fem gode tips for TV-titting

30 apper ungene digger

Sjekk hva slags personlighet barnet ditt får

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20 Nesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Støre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Fire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 Måling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Hver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Kan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen
Siste nytt
16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20PengerNesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkStøre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Kultur– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenFire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26PengerMåling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenHver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24KulturKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenKan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen