Barn og TV:

Bruk TV-en som barnevakt

TIDSFORDRIV: Det er helt greit å skru på skjermen når foreldrene trenger en pustepause. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TIDSFORDRIV: Det er helt greit å skru på skjermen når foreldrene trenger en pustepause. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Derfor kan du med god samvittighet sette barna foran skjermen.

TV-kanaler barna ser på:

Utenlandske kabelkanaler:

* Disney Channel

* Playhouse Disney

*Cartoon Network

*Boomerang

* Disney XD

* Nickelodeon

Norske:

* NRK Super


Barn reagerer på vold

Barn påvirkes ulikt av å se ting som er skummelt og aggressivt. Forskning viser at de barna som blir mest urolige og utagerende av å se voldelige programmer, ofte er de som dras mest mot slike programmer. Derfor bør man forsøke å begrense «inntaket» jo mer hekta barn og unge er på skumle ting.

Selv om et barn kan se en skummel film uten å gråte eller virke redd, er det mulig det kommer en reaksjon flere dager eller uker senere – i form av for eksempel søvnproblemer, rastløshet, irritabilitet eller uro.

Kilde: barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Dagens barn vokser opp med døgnåpen barne-TV. Noen av dem blir rett og slett avhengige av å sitte foran skjermen. Når blir det for mye flimmer?

Barne-tv er ikke lenger noe som begynner klokka 18.00 og varer en halvtime. Nå er det TV for minsten hele dagen. Mange barn har også tv på rommet sitt og DVD-spiller i bilen. I tillegg er de flittige brukere av nettbrett, smarttelefoner og andre elektroniske dingser.

30-60 minutter?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye TV og DVD et barn har godt av å se.

– Enkelte forskere hevder at grensen går ved 30–60 minutter TV for barn under seks år. Andre mener at barn under to år ikke skal se TV i det hele tatt, forklarer Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

Et pusterom

Han mener det er opp til hver enkelt forelder å finne ut hva de mener er både sunt og gjennomførbart. For det er ikke tvil om at barne-TV gir de fleste småbarnsforeldre et lite pusterom i deres hektiske hverdag.

– Generelt er jeg mer opptatt av hva barn faktisk ser og spiller, enn hvor mye tid de bruker foran skjermen, innen rimelighetens grenser. Barn er dessuten forskjellige, og reagerer ulikt på det de ser og opplever.

Tilbudet har eksplodert

Norge var i lang tid et av de mest restriktive landene i Vesten når det kom til TV og barn. Men siden begynnelsen av 2000-tallet har tilbudet nærmest eksplodert.

Boomen startet da utenlandske kanaler som Disney Channel, Cartoon Network og Boomerang ble tilgjengelig gjennom Canal Digital. I 2007 fulgte NRK opp med barnekanalen NRK Super.

På toppen av dette har det blitt vanlig med flere flatskjermer per husstand, internett døgnet rundt og et svimlende utvalg i TV-spill.

Utvikler språket

Det totale antallet timer voksne så vel som barn tilbringer foran skjermen er – ikke overraskende – langt flere ennfor bare fem år siden.

– Men dette gir ingen grunn til bekymring, sier Gunn Enli, medieforsker ved Universitetet i Oslo

– Det er ikke påvist at TV-titting i seg selv er skadelig for barn. Man kan like gjerne si at barn lærer av å se TV. De utviklerspråket, fantasien og kreativiteten. TV kan også bidra til lek og inspirasjon, og være en sosial plattform, forklarer Enli.

Tid til fysisk lek

Men det finnes selvsagt grenser.

– Dersom barn ser for mye på TV, kan dette komme i veien for lek og fysiske aktiviteter, sier medieforskeren.

– For mye TV kan virke passiviserende. Det gjelder all mediebruk – også spill og Internett, som lett kan få TV til å fremstå som tryggere enn før.

Hjernen trenger bevegelse

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsenmener mye TV-titting kan virke understimulerende på hjernens utvikling.

– Hjernen trenger bevegelse for å utvikle koordinasjonen, sier hun.

– Gjennom bevegelse får barnet stimulert en rekke ulike sanser og utforsket omgivelsene, noe som igjen virker inn på utviklingen av intelligens og læreevne. Derfor er det bedre at barn under skolealder er ute og leker, klatrer og løper enn at de ser et pedagogisk riktig TV-program, mener Gerhardsen, som har skrevet boken «Gode knep for småbarnsforeldre».

Som å gi barnet is

Barn under tre år får lite vesentlig igjen av å se på TV, mener barnepsykologen.

– Det er litt som å gi barnet is. De setter pris på det, men det gir ikke noen helsegevinst. For barn fra tre til seks år kan TV være hyggelig, morsomt og koselig i begrensede mengder.

Lørdag morgen er greit

Å bruke TV som barnevakt, for eksempel grytidlig lørdag morgen, er noe barnefamilier flest kan kjenne seg igjen i.

– Det er menneskelig å ha behov for en pustepause. La barna se TV lørdag morgen med god samvittighet, så lenge de ikke ser tre-fire timer i tillegg senere på kvelden, råder Elisabeth Gerhardsen.

– Mange barn blir grinete hvis de ikke får se TV når de selv ønsker. Da er det ikke enkelt å sette grenser, sier psykologen.

Sett grenser

– Men spør deg selv om «her og nå -behovene» kan krasje med hva som er bra for barna på sikt. La dem gjerne se favorittprogrammet, men lokk dem vekk fra TV-en resten av døgnet.

Dette innebærer ikke at du må stimulere dem hele tiden. Du kan for eksempel be dem være med og ta ut av oppvaskmaskinen.

NRK Super er foreldrefavoritten

En undersøkelse utført av NRK tidligere i år, viser at de fleste foreldre foretrekker NRK Super fremfor de utenlandske TV-kanalene. Hele 60 prosent av respondentene svarer at NRK Super har de beste barneprogrammene.

Barnevakt Samnøen er ikke overrasket.

– En del av tilbudet på de utenlandske barnekanalene er ikke nok tilrettelagt for de yngste seerne. Tempoet er høyt og inntrykkene mange og sterke.

Ikke for barn under to år

NRK Super sender egenproduserte og innkjøpte program til barn fra morgen til kveld. Bortsett fra «Fantorangen», «Lesekorpset» og «Kosinus», er de færreste programmene tilpasset barn under to år.

Samnøen råder derfor foreldre til å være selektive.

Foreldrenes ansvar

Redaksjonssjef i NRK Super, Hildri Gullriksen, er ikke bekymret for at norske barn ser mer TV enn for få år siden.

– Hvordan små barn skal bruke tiden sin, er foreldrenes ansvar. NRKs hovedoppgave er å lage pedagogisk og bra TV for barn i alle aldersgrupper. Vi vil lage programmer der barn kommer til ordet. Det å synes, betyr at man er viktig, sier Gullriksen.

Brokkoli med sjokoladetrekk

For å appellere til dagens barn må programmene inneholde en større grad av lyd, fart og spenning enn da dagens foreldre var barn – på 1970- og 80-tallet.

– Vi kaller ofte programmene våre for brokkoli med sjokoladetrekk. Barna må like dem og velge dem, ellers nytter det ikke, sier Gullriksen.

Skomakergata er utdatert

Medieforsker Enli tror denne utviklingen er uunngåelig:

– Vi har fått ny teknologi og vendt oss til det. Skomaker Andersen virker utdatert, sier hun.

Les også: Vil redde «Skomakergata»

Bruker du TV som barnevakt? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les også:

Fem gode tips for TV-titting

30 apper ungene digger

Sjekk hva slags personlighet barnet ditt får

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden