Gjør alt for hyttefolket

LETTVINT: Einar Einstad i Skeikampen Hytter kan bidra med måking både maskinelt og for hånd. I tillegg til en rekke andre tjenester, fra vedbæring til juletrepynting.

Noen synes vedbæring, snømåking og vannhenting er en del av hyttekosen. Andre betaler gladelig for å slippe å gjøre jobben selv.

Hva koster det?
  • Vintertilsyn (1. oktober – 31. mai), 1230 kroner (Skjåk Hytteservice)
  • Helårstilsyn, 1940 kroner (Skjåk Hytteservice)
  • Snømåking, 300 kroner per time, eks. moms (Kvitfjell Hytteservice)
  • Beising, 300 kroner per time, eks. moms (Kvitfjell Hytteservice)
  • Renhold, 345 kroner per time, eks. moms (Hallingdal Renhold)

Det banker på bilruta til Einar Einstad, der han står parkert med sin kassebil påskrevet «Skeikampen Hytter – Service & utleie». En hytteeier lurer på om han kan se på en ødelagt liftgardin. Einstad er velvilligheten selv, og lover å kjøre innom hytta og se på det straks.

– Det er viktig å være serviceinnstilt. Hytteeierne har tillit til at vi kan hjelpe dem med det som trengs, sier Einstad. Han er i utgangspunktet gårdbruker, men startet opp med hytteservice på Skeikampen for tolv år siden.

– Det begynte med at vi solgte tomter til et hytteområde. Tomtekjøperne begynte fort å etterspørre hjelp til praktiske ting, og som grunneiere har vi jo god lokalkunnskap, forteller han.

Fra snømåking til dagligvareinnkjøp

Den første tjenesten Skeikampen Hytter begynte å tilby, var tilsynsfunksjon.

– De fleste ønsker at vi skal sjekke innom hytta annenhver uke året rundt. Det er ikke uvanlig at vi møter både ulåste balkongdører, åpne baderomsvinduer og temperaturer på tjue grader fordi eierne har glemt å skru ned varmen, sier Einstad.

Men mulighetene for hjelp stopper ikke der. Einstads firma tilbyr også snømåking, vedlevering, måking av tak, innkjøp av varer, gressklipping, beising, rengjøring og vedlikehold av torvtak.

– I prinsippet kan vi ordne det meste. Før jul setter vi for eksempel opp juletrær og belysning på trær ute. Og vi kan fyre opp, så hytta er varm når folk ankommer. Vi merker særlig at flere ikke ønsker å bruke tid til å vaske når de er på hytta. Før var det først og fremst firmahytter som bestilte rengjøring, nå er det også en god del privatpersoner.

Se denne hytta: Åpner opp hele fronten mot naturen

Komfortabelt hytteliv

Hyttelivet er ikke hva det en gang var. I dag er nybygde hytter gjerne like komfortable som folks hjem, med dusj, vannklosett, oppvaskmaskin, varmekabler i gulvet og kanskje også badstu eller boblebad. Også størrelsen på hytta har økt. I 1983 var boligene som ble bygget, 170 prosent større enn hyttene og fritidsboligene som ble bygget samme år. I fjor var forskjellen bare 29 prosent, ifølge en rapport laget av Vestlandsforskning, NTNU og SIFO.

På tross av at mange hytter har fått økt komfort med strøm og vann, ønsker altså mange hjelp til å gjøre hyttelivet enda mer behagelig. I dag finnes det knapt et hytteområde hvor det ikke er muligheter for hjelp i form av hytteservice og vaktmestertjenester.

– Da jeg startet opp for 21 år siden, var jeg alene om å tilby service til hytteeiere, i hvert fall her på Norefjell. Det begynte med at folk ville ha de nybygde hyttene sine vasket etter håndverkerne. I dag kan hytteeierne få hjelp fra oss til så godt som alt. Vi gjør vårt beste for å stelle og stulle for folk så de skal like seg her oppe, sier Anne-Mari Pedersen i Norefjell Hytteservice.

Les også: Dette er ikke trepanel

I dag kan hytteeierne få hjelp fra oss til så godt som alt.

Ferie er lik fritid

Pedersen forteller at folk mer enn gjerne kjøper seg fritid når de er på fjellet.

– Mange har en travel hverdag, og vil ikke bruke ferien på vasking, forteller hun. Pedersen har ansvar for rundt 300 hytter, og har selv travle dager.

– Vi har tre virkelig travle perioder: Først er det før jul, når vi må sette opp juletrær, handle og ordne så alt er klart til folks julefeiring. Så topper det seg på nytt før vinterferien, og deretter før påskeferien, sier Pedersen, og innrømmer at lydene i bakgrunnen kommer av at hun er i full sving med sengetøyskift mens hun snakker i telefonen.

Einar Einstad innrømmer at det blir lite ferie for dem som skal ta vare på hyttefolket.

– Vi prøver å få til en uke fri om sommeren, men stort sett blir det jobbing året rundt. Ellers liker vi å ta en tur på setra vår. Den har enkel standard – uten innlagt vann, og kun solcellepanel. Barna liker det faktisk best slik.

Les også: Dette er ei hytte i Nordmarka

Les flere saker om bolig og interiør


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden