En smak som ikke er til salgs:

Bestemors beste rundstykker

BESTEMOR OG JEG: Rundstykkeoppskriften er bestemors, mens baconsmøret er min idé.

Alle oppskrifter som starter med «bestemors», legger lista høyt.

Hveteøl til hvetebakst

Ukens rett er en enkel ukomplisert variant laget på hvete. Dens drikkefølge er laget av samme råmateriale.

Rundstykker er noe de færreste av oss drikker vin eller andre alkoholholdige drikker til. Ofte er de en del av en frokost, og da sverger vi gjerne juice eller melk. Om du derimot serverer rundstykkene litt utpå dagen, er det ingenting i veien med en leskende alkoholholdig variant ved siden av.

Rundstykkene i seg selv har ikke all verdens smak, men viser sin hovedråvare hvete aller tydeligst. Videre har de strø av krydderne fennikelfrø, korianderfrø og sesamfrø. Dette gir dem et variert krydret preg, men det er det piskede smøret med bacon som blir mest dominerende i smaksbildet. Ingen av disse smakene roper på vin som følge. Og kanskje vil vin virke litt snobbete i denne settingen?

Jeg velger heller å konsentrere meg om å finne fram til en passende øl. Det er da ganske naturlig å velge en øl laget på hvete, slik at vi får en del av de samme smakene. Hveteøl har dessuten ofte god fruktighet og friskhet, som vil være med på å rense opp etter det fete baconsmøret. Videre kan vi med fordel gå for en øl med et visst krydderpreg for å matche strøet på rundstykkene.

Vi har flere gode varianter av denne typen øl i Norge, men jeg velger likevel en dansk variant her, nemlig Bøgedal Hvede Bryg No. 276 (kr 169, spesialbestilling) som fungerer perfekt til akkurat denne oppskriften.

Ølen er tilsatt appelsin, sitrus og koriander, og viser tydelig de samme aromaene i duften. I tillegg har den en aromatisk lukt av urter og gjær. Smaken er fyldig og rik, med en frisk fruktighet og en lett bitter avslutning. Mye av aromaene fra duften er også å finne i smaken.

Hvetesmaken fra rundstykker og øl harmonerer nydelig. Strøet på rundstykkene blir fint akkompagnert av de delikate urtearomaene, og den rike fruktigheten renser opp etter fet baconsmak. Dette er en kombinasjon som absolutt bør prøves, og som beviser at verken mat eller drikke behøver å være avansert for å gi en virkelig god smaksopplevelse.

Robert Lie gir deg drikken.Robert Lie gir deg drikken.

Få kan så mye om hjemmelaget mat som bestemødrene våre gjorde. Fra min egen bestemor er rundstykkene, rullet sammen på kjøkkenbenken av rynkete hender, et særdeles godt minne.

De inneholdt ikke spor av ekstra gluten, ekstra stivelse eller ekstra enzymer. Heller ikke stabilisator, surdeig og annet som kommersiell bakst i dag er tilført.

Nettopp derfor er smaken av bestemors rundstykker litt fremmed for mange. Vi snakker om en smak som rett og slett ikke er til salgs. De myke, hvite, søte, salte, nystekte rundstykkene smaker ganske enkelt hjemmelaget.

Det eneste du trenger for å lage bestemors rundstykker, er fem naturlige ingredienser og tre timers tålmodighet.

Det eneste du trenger for å lage bestemors rundstykker, er fem naturlige ingredienser og tre timers tålmodighet. Her har bestemors barnebarn tillatt seg å ta det beste fra rundstykkene hennes – smak og konsistens – for så å kjøre oppskriften gjennom tidsmaskinen. Dermed havner de på et restaurantbord anno 2012, sammen med deilig baconsmør og krydder.

Krydder som er supre til bakst, er de svarte og hvite sesamfrøene, korianderfrø, svart grov pepper, fennikelfrø og flaksalt. Et strøk med melk og egg gir en mørk gyllen skorpe som binder krydderet og saltet til rundstykkene under steking. Det sedvanlige smøret er blandet med fett fra godt bacon.

Kan du tenke deg noe en mer appetittvekkende start på et måltid? Ikke jeg heller ...

Bestemors finfine rundstykker

Ingredienser (35– 40 rundstykker)

50 g fersk gjær (ikke tørrgjær, det hadde aldri ikke min bestemor hørt om)

6 dl H- melk

50 g normalsaltet smør

1 økoegg

1,5 ss salt

4 ss sukker

1 kg fint hvetemel

Til pensling:

1 økoegg og 1 dl melk, sammenpisket

Krydder:

maldonsalt, fennikelfrø, korianderfrø, svarte og hvite sesamfrø

Tilbehør:

1 pakke tørrsaltet bacon

1 pakke smør

Framgangsmåte

Smelt smøret og tilsett melken. Varm dette til 45 grader. Ha egg, gjær, melk, smør, sukker og salt i eltebollen, som kjøres på lav hastighet med eltekrok. Ha i litt ekstra mel hvis du synes deigen ser altfor løs ut. Det er ikke noe problem med litt løs deig, for hard deig er derimot ikke bra. Kjør deigen i ca. fem minutter, til den begynner å slippe bollen. Ta ut eltekroken, dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel høyde, ca. 45– 60 minutter.

Ha litt mel på bordet og legg deigen på melet. Del deigen i to og rull ut to like lange pølser. Del hver pølse i like emner som rulles ut til runde boller. Hver bolle skal veie cirka 30– 40 gram. Sett rundstykkene på smurt plate og la dem heve under kjøkkenhåndkle i ca. 30-45 minutter. Pensle med sammenpisket egg/melk, dryss på krydder og salt (lag en miks av alle krydderne, eller bruk dem du liker best av disse). Stek rundstykkene ved 180 grader i 10-12 minutter eller til de er gylne oppå.

La rundstykkene hvile minst 15 minutter etter steking før du setter dem til livs med uforskammede mengder av baconsmøret.

Slik lages baconsmør: Skjær opp baconet i tynne strimler. Stek strimlene sammen smøret i en stekepanne på lav varme. Stek til væsken i smøret er fordampet og baconet er lett sprøtt og gyllent. Dette kan ta ca. 10– 15 minutter. Sil av fettet i en bolle og avkjøl det på benken til romtemperatur, ca. 18– 20 grader. Pisk fettet hvitt og luftig. Legg det luftige baconfettet i en skål rett før servering. Ta vare på baconet også. Noe av det kan drysses på toppen ved servering.

Hilsen bestemor og meg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden