Barnehagebarn

Derfor sliter 2-åringene mest i barnehagen

TRYGG VOKSENKONTAKT: 2-åringene trenger tilstedeværende voksne som de har et godt forhold til. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
TRYGG VOKSENKONTAKT: 2-åringene trenger tilstedeværende voksne som de har et godt forhold til. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Det krangles mye om hvorvidt 1-åringer er modne nok for barnehagen. Men 2-åringene er de som faktisk har det mest krevende.

– 2-åringene har det høyeste stressnivået. Det viser studier fra barnehager i USA og Tyskland, forteller May Britt Drugli, forsker ved NTNU og forfatter av boka «Liten i barnehagen».

Trenger voksne

I 2-årsalderen begynner barna å bli kompetente på mange ting. De utforsker mer, men det er fortsatt mye de ikke mestrer . Det er lett å bli frustrert. Og trassalderen kan forandre personligheten.

– 2-åringene trenger tilstedeværende voksne som de har et godt forhold til, som følger dem, men også lar dem være i fred når det trengs, sier May Britt Drugli.

– Forstår mer

Vigdis Halsli er pedagogisk leder ved småbarnsavdelingene til Møllenberg barnehage i Trondheim. Hun opplever ikke 2-åringene som stresset, men påpeker at barn i denne alderen begynner å forstå mer av hva som skjer rundt dem.

– 1-åringene ser foreldrene dra, og så er de borte. 2-åringene lurer mer på hvor det er blitt av dem, sier Halsli.

Sosiale vesener

De voksne ved Møllenberg barnhage er tett på leken, og støtter og hjelper de små barna når det trengs.

– Det må også sies at 2-åringene er veldig sosiale. De deler gleder med hverandre, og synes det er artig å gjøre det samme som kompisene, forteller Vigdis Halsli.

2-åringer flyttes opp

I Oslo har Dagsavisen satt søkelys på at mange kommunale barnehager flytter 2-åringer opp på avdelinger med større barn. Slik frigjøres plasser på småbarnsavdelingene, dessuten mottar barnehagen et høyere tilskudd for en 2-åring enn et eldre barn – selv om det er flyttet til en avdeling med større barn og færre voksne.

– Alle 2-åringer bør være på småbarnsavdelinger med høy voksentetthet, slår May Britt Drugli fast.

– 2-åringer har en sterk vilje, men er ikke gode på problemløsning. Derfor er det viktig å ha voksne som kan regulere atferden, og gjerne komme inn og hjelpe før det oppstår en konflikt med andre barn.

nettsak om at 2-åringene er de som har det mest krevende i barnehagen, det høyeste stressnivået=

INDIVIDUELLE BEHOV: - Hvert barn i barnehagen må få ha sin egen rytme og sitt eget tempo, sier Vigdis Halsli. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com


Ta hensyn til behovene

Drugli er ikke blant dem som mener at små barn helst bør holdes unna barnehagen.

– Denne diskusjonen er ikke lenger relevant i Norge. 1- og 2-åringer er i barnehagen, og utfordringen er ta hensyn til behovene deres. Det gjør man i barnehager som har egne grupper for 1- og 2-åringer, sier hun.

– Det er viktig at avdelingene ikke er for store, og at personalet ikke skiftes ut for hyppig. Små barn trenger én eller to voksne i barnehagen som de kan ha et spesielt trygt tilknytningsforhold til, sier Lars Smith, professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Individuelle rutiner

I Møllenberg barnehage har de tre småbarnsgrupper med barn fra 0 til 3 år. I hver gruppe er det ti barn og tre voksne – og daglig deles de inn i mindre grupper på fire-fem barn.

– Hvert barn får ha sin egen rytme og sitt eget tempo, sier pedagogisk leder Vigdis Halsli.

– Noen sover én gang midt på dagen, mens andre får sove to ganger til andre tider, opplyser hun.

– Og alle barna har én voksen som er deres primærkontakt. Men når denne personen ikke er til stede, er det viktig at barna også har et nært forhold til andre voksne i barnehagen.

Usikre konsekvenser

May Britt Drugli mener at stressende forhold i barnehagen i seg selv ikke trenger å være altfor skadelig.

– Men de små blir jo veldig slitne av konstant å være i beredskap, påpeker hun.

– Og dersom barn som opplever mye stress i barnehagen, i tillegg har en disharmonisk hjemmesituasjon, kan det få konsekvenser for barnets psykiske helse senere, sier professor Lars Smith.

– Det finnes ingen god langtidsforskning på konsekvensene av et høyt stressnivå, men noen få studier viser en sammenheng med økt uro, aggresjon, svekket immunforsvar eller dårligere psykisk helse i ungdommen.

Les også:

– Ikke send ettåringer i barnehage

Slik forlater du barnet i barnehagen

Slik klager du til barnehagen

Foreldre stjeler andre barns klær i barnehagen

Dette irriterer de barnehageansatte

nettsak om at 2-åringene er de som har det mest krevende i barnehagen, det høyeste stressnivået=

TENKER SITT: Mens en 1-åring ser foreldrene dra, og så er de borte, kan en 2-åring gruble over hvor det er blitt av dem. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com


Denne saken kommer fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden