Solid oppgradering av gammel tømmerhytte

Tømmerhytta fra 1940-tallet ble moderne enebolig

RØFT INNGANGSPARTI: Tømmmeveggen var yttervegg på den tidligere hytta, nå er den blitt en spennende innefasade i hallen. Det gamle vinduet ble beholdt da nybygget kom utenpå. © FOTO: Ragnar Hartvig.
RØFT INNGANGSPARTI: Tømmmeveggen var yttervegg på den tidligere hytta, nå er den blitt en spennende innefasade i hallen. Det gamle vinduet ble beholdt da nybygget kom utenpå. © FOTO: Ragnar Hartvig.

Da tilbygget ble bygget utenpå den tidligere ytterveggen, fikk beboerne et hus i huset.

I 1948 ble det bygget en tømmerhytte på tomten i Bærum. Hytta var feriested i mange år før den ble ombygget til hus på 60-tallet. Under utvidelsen ble flere av tømmerveggene skjult av panel, blant annet på utsiden.

–Vi ble sjarmert av tømmeret og bestemte oss for å beholdt det som var og bringe det andre fram i lyset igjen. Vi fant den opprinnelige ytterveggen bak 60-talls panel. Med vindu ut mot hallen blir det som et hus i huset, sier eierne, interiørdesigner Marzena Eiesland og entreprenør Dominik Kostilek.

Ombyggingen var en omfattende prosess. Med to barn i huset måtte de gå i gang steg for steg.

Det viktigste ble skiftet ut først slik at det ble en funksjonell bolig. Fagfolkene Marzena og Dominik visste de hadde et stykke vei å gå, men det var slett ikke skremmende ifølge Marzena. Hun sier at begge to er impulsive av natur.

En dag starter eller en kveld slutter gjerne med at de sitter ved kjøkkenbordet og tegner sammen. Etter hvert som skissene tar form genererer det flere ideer. Ofte blir den første den beste.

NIVÅFORSKJELLER. Stuene ligger på ulike nivåer som bidrar til en spennende løsning. Solid eik går igjen i hele huset. I den midterste stuen er tømmeret ubehandlet, mens det er malt hvitt i spisestuen. © FOTO: Ragnar Hartvig NIVÅFORSKJELLER. Stuene ligger på ulike nivåer som bidrar til en spennende løsning. Solid eik går igjen i hele huset. I den midterste stuen er tømmeret ubehandlet, mens det er malt hvitt i spisestuen. © FOTO: Ragnar Hartvig

Samler inntrykk fra reiser

– Salongbordet vårt er blant det som ble til på dem måten. Jeg hadde tegnet en stor sofa som er 90 cm dyp, og den krevde et solid bordfølge. Under bordet tegnet jeg inn skuffer med skinnhåndtak, skuffene er fine til fjernkontroller og andre ting som ergreie å skjule når de ikke er i bruk.

Marzena er født i Polen, men har bodd i Sverige og Norge. Dominik kom til Norge for flere år siden. Men selv om begge er polske og har bodd her lenge, traff de hverandre i Frankrike.

– Vi er begge glade i å reise, men det var likevel et morsomt sammentreff, sier Marzena. På reisene rundt i verden samler de inntrykk, og paret tar gjerne med hjem noe til interiøret.

I spisestuen kan man nyte et måltid i komfortable stoler fra Delford House rundt det massive trebordet. De lyse fargene og det store speilet på veggen er med på å øke romfølelsen. © FOTO: Ragnar Hartvig I spisestuen kan man nyte et måltid i komfortable stoler fra Delford House rundt det massive trebordet. De lyse fargene og det store speilet på veggen er med på å øke romfølelsen. © FOTO: Ragnar Hartvig

KJØKKENFINT. Marzena ville ha et lyst kjøkken som er lett å holde ryddig. Stort vindu over kjøkkenbenken gir fint lys. © FOTO: Ragnar Hartvig KJØKKENFINT. Marzena ville ha et lyst kjøkken som er lett å holde ryddig. Stort vindu over kjøkkenbenken gir fint lys. © FOTO: Ragnar Hartvig


Masse utfordringer

Marzena tar seg først og fremst av interiøret, mens Dominik tar seg av byggingen. Mye er gjort fra grunnen av, og hele inngangspartiet utenfor den tidligere ytterveggen er nybygget.

–Vi har møtt nok av utfordringer, men det var ikke uventet. Vi visste hva vi gikk i gang med. Samtidig som vi ville beholde tømmerveggene, ville jeg ha et rent og delikat kjøkken. I spisestuen ble tømmeret malt lyst, Jeg var en stund i tvil om jeg skulle male alt tømmeret, men jeg er glad vi beholdt det opprinnelige i stuen, det gir en varm atmosfære. Stuene er også på to nivåer, noe som skaper spenning, jeg liker den virkningen det gir.

Den tidligere peisestuen nede, ble til hovedsoverom med bad innenfor. Sengegavlen er laget av en møbeltapetserer, grov tekstil er festet til den polstrede gavlen med nagler. Veggene på soverommet er kledd med stoff for å dempe akustikken samtidig som rommet blir lunere.

HØYGAVLET. Sengegavlen når høyt opp på veggen og gir sengen et majestetisk preg. Et lass av puter og det franske, gamle sengeteppet tilfører litt romantikk. © FOTO: Ragnar Hartvig HØYGAVLET. Sengegavlen når høyt opp på veggen og gir sengen et majestetisk preg. Et lass av puter og det franske, gamle sengeteppet tilfører litt romantikk. © FOTO: Ragnar Hartvig

Det er ikke bare soverommene som har et utradisjonelt materialvalg. Gulvet i gangen utenfor er laget av eik og italiensk stein. Det er ikke bare soverommene som har et utradisjonelt materialvalg. Gulvet i gangen utenfor er laget av eik og italiensk stein.

– Vi tegnet mønsteret rett på betonggulvet. Steinflisene er valgt ut med omhu, jeg liker at det er spill i steinen.

Marzena forteller at de har sprøytemalt trapp og karmer med høyglansmaling. Karmene mellom stuene er så blanke at interiøret speiler seg.

– Ved bruk av høyglans er det lett å rengjøre. Dessuten blir det en fin kontrast mot de matte tømmerveggene, sier Marzena.

LYST BAD. Badet preges av duse farger, både på fliser og på baderomsmøblementet. Tak, vinduslister og gulvflisene er derimot holdt i hvitt. Det ovale badekaret er omringet av beige mosaikk, og i vinduskarmen står en glasskrukke med koraller fra Maldivene. © FOTO: Ragnar Hartvig LYST BAD. Badet preges av duse farger, både på fliser og på baderomsmøblementet. Tak, vinduslister og gulvflisene er derimot holdt i hvitt. Det ovale badekaret er omringet av beige mosaikk, og i vinduskarmen står en glasskrukke med koraller fra Maldivene. © FOTO: Ragnar Hartvig

Les også

La deg inspirere av våre interiørbilder

Lys og åpen kjøkken/stue-løsning

Se spisebord i XXL

Slik får du barnet til å spise hva som helst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden