Meny

En stille matrevolusjon for vegetarianerne

VEGANKOKK: Vilje Bech er aktuell med det første norske oppslagsverket for veganere, «Den norske vegankokeboken». Selv har hun vært veganer i fem år, og vegetarianer i ytterligere fem år før det.

Mens butikkhyllene har vært tomme for smør, har de som ikke spiser animalske produkter fått stadig bedre vareutvalg.

Ulike typer vegetarisk kost
  • Lakto-ovo-vegetabilsk kost: Den mest vanlige typen av vegetarisme, der man også spiser melkeprodukter og egg.
  • Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse, slik som meieriprodukter, egg og honning. De fleste veganere og vegetarianere bruker heller ikke produkter som stammer fra dyr, for eksempel klær laget av ull eller skinn.
  • Demi-vegetarisk kost: Å spise fisk og kanskje også kylling i tillegg til vegetarkost. Altså et kosthold som egentlig ikke kan kalles vegetarisk.


«Skjulte» animalske råvarer

En del av produktene som finnes i butikken, inneholder animalske stoffer. Norsk Vegetarforening har laget en oversikt over de viktigste.

Albumin (eggehvite) brukes som bindemiddel i mat. Kan erstattes av f.eks. potetmel.

Beinkull (fra dyrebein) brukes i sukkerraffinering og i vinfremstilling. Andre filtreringsmetoder finnes.

Beinmel (fra malte dyreknokler) brukes i gjødsel, kalktabletter og tannkrem. Kan erstattes med dolomin.

Cochinell/karmin (laget av finmalte biller) gir rød farge, og brukes i godteri, i kosmetikk og ved behandling av film. Vegetabilske farger som rødbeter er en god erstatning. Omtales også som E 120.

Gelatin (fra kokte dyrekadavre) brukes i godteri, syltetøy, gelé, yoghurt, film, pillekapsler, kosmetikk med mer. Finnes i veldig mange matprodukter. Kan erstattes av agar-agar, alger og pektin.

Glyserol, også kalt glyserin, (kan komme fra dyrefett eller fra vegetabilske stoffer) brukes som emulgeringsmiddel. De animalske variantene kan skiftes ut med vegetabilske typer glyserol.

Kasein (melkeprotein) benyttes blant annet i ost. Kan byttes ut i flere ostetyper.

Laktose/melkesukker (hovedsakelig fra melkekyr) brukes i kosttilskudd, sjampo med mer.

Lecitin (vanligvis fra soyaprotein, av og til fra egg) brukes i matlaging. Den animalske varianten kan erstattes med soyaprotein.

Løpe/rennin (enzym fra kalvemager) brukes ved fremstilling av ost. Kan f.eks. erstattes av sitronjuice. Det finnes noen få oster som lages uten løpe.

Marint fett/marin olje (vanligvis fra fisk) benyttes blant annet i brød og bakevarer. Kan byttes ut med vegetabilske oljer.

Musk (kjønnsorgan fra asiatiske rådyr) brukes i parfyme og som smakstilsetning i mat. Kan erstattes av andre oljer.

Pepsin (hormon fra grisemager) brukes i ost og vitamintilskudd. Kan erstattes av gjærkulturer.

Rogn/kaviar (fra fiskeegg) brukes i matlaging.

Shellakk (insektsekret) benyttes for å gi glans i billakk, godter og medisiner. Vegetabilske alternativer eksisterer.

Testosteron (kjønnshormon fra dyr) brukes i kosttilskudd.

Vitamin D3 (fra lanolin og fiskeolje) brukes som kosttilskudd.

I tillegg er en del e-stoffer ikke vegetariske eller ikke veganske.

På et kjøkken i Oslo lages festmat til et stort antall gjester – helt uten melkeprodukter, egg, kjøtt og fisk.

– Utvalget av alternative varer for oss veganere har blitt merkbart mye bedre de siste årene. Soyamelk får man overalt, og Rema 1000 har for eksempel begynt å satse på «Fri For»-produktene. I tillegg har folks opptatthet av helse ført til et merkbart bedre utvalg i helsekostbutikkene, sier Vilje Bech. Hun er aktuell med den første helnorske veganske kokeboken, som også gir en innføring i vegansk matlaging, livsstil og kosthold, det vil si et kosthold helt uten animalske produkter.

– Det finnes få vegetariske og veganske kokebøker på norsk, og de som finnes, er stort sett oversatt fra andre språk. I tillegg manglet det en bok som gir en generell innføring i vegansk kosthold, sier Bech.

Oppskriftene har hun laget selv, eller hentet fra andre og laget sin egen vri.

– Jeg så blant annet på oppskrifter fra åtti år tilbake, da det første vegetariske spisestedet i Norge ble åpnet. Det var interessant å se hva de fikk ut av råvarene de hadde tilgjengelig den gangen.

Kjøttfri trend

I 1930 ble forløperen til Norsk Vegetarforening dannet, og tre år senere åpnet Norges første vegetarspisested i Oslo. Norsk Vegetarforening gjenopptok sitt arbeid på 1990-tallet, og i dag er interessen for vegetarmat ifølge foreningen økende.

– Særlig merker vi en økning i interessen for vegansk kost, sier informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening, Pål W. Thorbjørnsen.

– Årsaken er nok delvis praktisk – matvareutvalget har blitt bedre, og det har dermed blitt lettere å finne alternativer til egg og melkeprodukter. Mange vegetarianere sier at de ideelt sett ville vært veganere, hvis det hadde vært enklere å gjennomføre i praksis. I tillegg har det de siste årene vært mye oppmerksomhet rundt at melkeprodukter kanskje ikke er så bra for oss, forklarer han.

Det er utført få undersøkelser om antall vegetarianere i Norge, men en SSB Omnibus-undersøkelse fra begynnelsen av 1990-tallet antyder at andelen vegetarianere den gang var 1 prosent, mens en SIFO-undersøkelse fra 2004 viste at tallet da hadde økt til 2– 4 prosent.

Les også: Stordalen innfører kjøttfrie mandager

Vilje Bech mener folks holdninger til vegetarisme er i endring.

– Folk har fått større kunnskap om og interesse for mat og helse. Før syntes mange det var sært å ikke spise kjøtt, nå opplever jeg heller at folk blir nysgjerrige hvis jeg sier at jeg er veganer.

Fullverdig kosthold

Ifølge Bech har en del likevel fordommer mot vegetarmat.

– At man ikke blir mett, og at maten smaker lite og kjedelig er antakelser som går igjen, sier Bech.

– Dessuten tror mange det er vanskelig å få i seg nok proteiner. Men det er sjelden noe problem så lenge du ikke kun spiser salat. P roteiner finnes i mange matvarer, blant annet kornprodukter, forklarer hun.

Det eneste man bør ta av tilskudd som veganer, er vitamin B12, i tillegg til vitamin D i vinterhalvåret.

For de fleste som vurderer et vegansk kosthold, er sannsynligvis den største utfordringen å finne ut hva man skal erstatte egg, smør, melk og fløte med i matlagingen. Bech har eksperimentert mye med å lage veganske varianter av vanlige oppskrifter.

– Man må se på hvilken funksjon en råvare har i en oppskrift. Hvilken funksjon har for eksempel egg i en kake? Jo, de kan være bindemiddel, hevemiddel og bidra til fuktighet. Så gjelder det å finne ut hvorfor egget er med i akkurat denne oppskriften, og erstatte det med veganske ingredienser med samme virkning, forklarer hun.

Se bildene: Dette er laget av mat

Smaken av umami

HELNORSK: Det finnes få vegetarkokebøker på norsk, og de fleste som finnes er oversatt fra andre språk. Nå er det kommet en helnorsk variant, inspirert av Ingrid Espelid Hovigs rutete kokebøker.HELNORSK: Det finnes få vegetarkokebøker på norsk, og de fleste som finnes er oversatt fra andre språk. Nå er det kommet en helnorsk variant, inspirert av Ingrid Espelid Hovigs rutete kokebøker.

Også smaken av kjøtt kan man finne erstatninger for.

– Kjøtt har mye av smaken som kalles umami. Den finnes blant annet også i tomatpuré, soyasaus og balsamico. En personlig favoritt er røykt paprikapulver, som tilfører noe av den samme smaken som røykt kjøtt, forteller Bech.

Hun mener det ikke nødvendigvis er mer tungvint å leve som veganer, det handler mest om vane.

– Det finnes mange retter som ikke krever så mye innsats. Jeg tror alle har mye å hente på å lære mer om veganske matlaging, generelt spiser jo nordmenn for lite grønnsaker, påpeker hun.

I disse dager er det høysesong for antall henvendelser til Norsk Vegetarforening.

– I januar og februar satser folk på ny frisk med sunn mat og gode forsetter, og vi merker en økt pågang på sidene våre, sier Thorbjørnsen.

Så gjenstår det å se om de gode forsettene holder helt til neste juls ribbe og pinnekjøtt står på bordet.

Se også: Julestek for veganere

Les flere saker som denne

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap
Siste nytt
13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap