Ryddetid

HJEMMEKONTOR: Ryddighet kan også handle om farger. Vinduet ved arbeidsbordet gir nøytral utsikt vinterstid, og et grønt skjær om sommeren. Også inne er grønt valgt som hovedfarge. FOTO: Erlend Aas / Scanpix / Last ned høyoppløselig

Et ryddig hjem gir deg både bedre økonomi og mer sjelefred, mener ryddeekspertene.

Peter Walshs ryddelov

* Alt du eier skal ha en verdi, enten det er fordi tingen har en funksjon, fordi den er vakker eller fordi du bare elsker den.

* Hver ting skal ha sin faste plass. Ting som hoper seg opp på kjøkkenbenk eller bord, blir til rot. Ha nøkkelen liggende på et sted ved utgangsdøra, for eksempel.

* Hold fokus. Når du multitasker, tror du at gjør 19 ting samtidig, men ingenting blir egentlig gjennomført.

* Hjemmet ditt er ikke et museum. Er en ting unyttig eller stygg, så gi deg bort eller selg den til noen som virkelig vil ha den.

(Kilde: Peterwalshdesign.com, Oprah.com)

Ryddehjelp på nettet:

www.peterwalshdesign.com

http://resignert.blogspot.com

www.ikea.no

http://www.hammarplast.com/storage.aspx

Du finner ikke stiftemaskinen eller vinterjakka fra i fjor. I kjøleskapet surner baconet bak et berg av påleggspakker.

– Det er dyrt å være rotete, sier innredningsekspert Signe Schineller, som blant annet er kjent fra TVNorges program «Sinnasnekker'n».

– Du kjøper nytt fordi du ikke finner det leter etter. Og tenk på all maten som blir kastet fordi alt blir liggende bakerst. Så blir du frustrert, stressa og bruker mye tid på å lete.

På stell

Derfor er ting på stell hjemme hos Signe Schineller, som driver egen interiørvirksomhet med mange forskjellige oppdragsgivere. På hjemmekontoret hennes ligger bånd, knapper og sysaker i en boks for seg, verktøy i en annen. Boksene er gjennomsiktige.

– Det er lettere å se innholdet da, forklarer Schineller.

Papirer er samlet i sorte permer, men har fått hjemmelagede grønne merkelapper.

– Da blir de stygge svarte permene finere, synes hun.

Schineller har en rød, eller snarere en grønn, tråd i systemet. Hun holder seg til én eller to hovedfarger:

– Når det kun er noen få farger i rommet, og oppbevaringsboksene har likt uttrykk, blir det færre inntrykk. Da ser det ryddigere ut, sier hun og setter seg ved skrivebordet.

– Mange sier at man ikke skal ha skrivebordet vendt ut mot vinduet, men jeg synes det er deilig. Jeg har hentet det grønne inn og viderefører fargen, sier hun.

Rot i huset, rot i hodet

Den australskfødte ryddeeksperten Peter Walsh har blitt en stor TV-kjendis i USA. Han mener rotete rom er et uttrykk for rotete tanker. Han hevder at mange som har det rotete hjemme, også har rot i økonomien og på andre områder i livet:

– Vi har en kultur der «mye» er det samme som «bedre», og tror at ting gir oss glede. Men det blir for mye, og rotet tar over og stjeler sjelefreden vår, har Peter Walsh forklart på et av Oprah Winfreys TV-show.

Med for mange ting i huset, kommer man lettere inn i en ond sirkel der man mister grepet på ryddingen, blir stresset og overveldet av rot. I verste fall mister man oversikten ikke bare over rotet, men også over økonomi og jobb.

Kom i gang

Schinellers rydderåd er enkle.

– Begynn med å lage en plan, og rydd rom for rom, sier hun, og ramser opp seks punkter:

* Sorter tingene

* Kast og gi bort

* Legg ting på steder hvor det er naturlig at du bruker dem.

* Putt i esker. Like oppbevaringsesker gjør at det ser rolig ut.

* Merk eskene. Har du førskolebarn i huset, kan du for eksempel merke boksene med symboler. Da blir det enkelt for ungene, og det kan også se fint ut.

* Sorter maten i kjøleskapet, så du har oversikt og spiser den før holdbarhetsdatoen går ut. Husk at 25 prosent av all mat som kjøpes i Norge, går rett i søppelbøtta. Det er dyrt og lite miljøvennlig.

Selv har hun penner og kontorsaker lett tilgjengelig på skrivebordet. Avtaler hun må huske, har hun hengt opp i en liten klype. Hjemmekontoret er ryddig, oversiktlig og rolig. Omgivelsene inspirerer henne til å sette seg ned ved datamaskinen for å få neste avtale i boks eller skrive et nytt innlegg på bloggen.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden