Test: Samsung Galaxy Note

Her er den nye mobilkjempen

STØRST: Med sine 5,3 tommer er Samsung Galaxy Note den største mobilen på markedet. © Produsent
STØRST: Med sine 5,3 tommer er Samsung Galaxy Note den største mobilen på markedet. © Produsent

Samsung Galaxy Note er en stor mobil. Og da tenker vi på mer enn den fysiske størrelsen.

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Note
OS: Android 2.3.4


Skjerm: 5,3 tommer

Oppløsning: 800 x 1280 punkter, HD Super Amoled

Prosessor: 1,4 Hz dual core

Minne: 16 GB

Kamera: 8 mp

Video: 1920*1080 full HD

Blits: Ja, LED

Autofokus: Ja

Frontkamera: Ja

Exchange: Ja

FM-radio: Ja

Batteri: 2500 mAh

Minnekort: microSD, maks 32 GB

WiFi: Ja, støtter også 5 GHz nett

Vekt: 178 gram

Størrelse: 14,6 x 8,3 x 0,97 cm (H x B X D)

Reaksjonene på Samsung Galaxy Note varierer fra vantro latter til «en slik må jeg ha», når vi drar «verdens største» mobil ut av lommen. For Samsung Galaxy Note har en skjerm som er hele 1,8 tommer større enn iPhone 4S.

Et mer forståelig begrep er kanskje at dette utgjør cirka 4,5 centimeter målt diagonalt. Den 5,3 tommers store Super Amoled HD-skjermen er en av de aller beste mobilskjermene på markedet.

Trolig er det kun Samsung selv med Galaxy SII og Apple med iPhone 4/4S som kan måle seg med denne skjermen. Høy oppløsning, god lysstyrke og god kontrast gjør det til en fryd å bruke Galaxy Note.

Lommekino

Den store skjermen er ypperlig til flere ting. Film er et opplagt bruksområde som Galaxy Note takler på en svært god måte. I tillegg bidrar den store skjermen til å gjøre mobilspill til en bedre opplevelse.

Den store skjermen gjør også betjeningen av mobilen generelt lettere enn på en mobil med mindre skjerm. Dette til tross for at oppløsningen er på hele 800 x 1280 punkter. Til sammenligning har mobilen Galaxy S II en skjerm på 4,3 tommer med en oppløsning på 800 x 480 punkter.

Men selv om mobilen måler 15 x 8 centimeter, så gjør tykkelsen på slanke 9,7 mm at det faktisk er mulig å få den ned i en vanlig bukselomme.

Brukervennlig

Brukervennligheten er god og grensesnittet er i kjent Samsung-stil, slik vi har sett det på mobilen Galaxy SII og nettbrettene Galaxy Tab 10.1 og Galaxy Tab 8.9.

Samtidig er det umiskjennelige en Android-basert mobil og byr på mye av det vi liker så godt med Android. Som for eksempel aktive skrivebordselementer (widgets), enkel organisering av skrivebordet og stor fleksibilitet når det kommer til innstillinger.

Nederst på skjermen er det en fast liste med programmer som består av telefon, kontakter, Samsungs memo-app, meldinger og programmer. Disse knappene kan ikke endres. Oppsett mot e-post (også Exchange) fungerer greit og Note har alle funksjoner du forventer av en mobil til 5.000 kroner – og litt til.

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy NoteSpesifikasjoner: Samsung Galaxy Note

Note har heller ikke en søkeknapp, slik mange Android-mobiler har hatt til nå. I stedet er søkefunksjonen integrert i enkeltprogrammer, som i kontaktlisten, eller man må innom menyknappen for å velge søk.

Med penn

Det har ofte vært et dårlig tegn når en produsent må legge ved en penn (stylus) med mobilen/nettbrettet. I Galaxy Note sitt tilfelle er dette en ren ekstrafunksjon.

Du kan bruke pennen til å ta håndskriftsnotater, skrible/tegne eller skrive inn tekst i en tekstmelding eller redigere i bilder du har tatt. Til skribling og notater fungerer det greit, men som skriveredskap går det for tregt og den er for unøyaktig.

FLEKSIBELT: Android er et fleksibelt operativsystem. Galaxy Note byr i tillegg på Samsungs egne tilpasninger. © HjemmePC FLEKSIBELT: Android er et fleksibelt operativsystem. Galaxy Note byr i tillegg på Samsungs egne tilpasninger. © HjemmePC

Trolig blir pennen en ekstrafunksjon enkelte finner nyttig, mens andre sjelden eller aldri kommer til å bruke den.

God ytelse

Galaxy Note skårer svært greit på våre ytelsestester. Der den først og fremst skiller seg ut er på Linpack-testen, som sier litt om «datakraften» til mobilen. Her skårer Note med sin 1,4 GHz dobbelkjerneprosessor langt bedre enn både Galaxy Tab 8.9 og Galaxy Tab 10,1 som begge har en 1 GHz dobbelkjerneprosessor.

I tillegg så imponerer Galaxy Note på batterilevetiden. I vår batteritest (kontinuerlig filmavspilling, lysstyrke på maks og nettverk av) holdt den i 9 timer og 12 minutter. Det er mer enn iPad 2 og ny rekord i våre målinger.

Note byr også på det raskeste mobilbredbåndet (HSDPA+21 Mbps nedlasting og 5,76 Mbps opplasting - i teorien). Våre tester viser at den ligger fra 1,3-2,1 Mbps i nedlasting og fra 1,3-1,8 Mbps i opplasting. Tallene vil naturlig nok variere avhengig av kapasiteten i mobilnettet, hvor god dekning du har og hvor nært du er nærmeste mobilmast.

Vi vil også nevne at den har en lynrask oppkobling mot trådløse nett. Mens enkelte Android-mobiler tidligere har tatt seg svært så god tid, bruker Note kun noen få sekunder.

8 megapikselkameraet leverer gode bilder. Vi har sammenlignet kameraet på Galaxy Note med kameraet på iPhone 4S. Uten at vi har testet kameraet like grundig som vi bruker i våre tester av vanlige kamera, tør vi påstå at kameraet er nesten like bra som på iPhone 4S. Det er litt smånyanser som gjør at sammenligningen tipper i favør iPhone 4S.

Konklusjon:

STILIG: Galaxy Note er under en centimeter tykk. Det bidrar til at den i praktisk bruk ikke føles stor. © ProdusentSTILIG: Galaxy Note er under en centimeter tykk. Det bidrar til at den i praktisk bruk ikke føles stor. © Produsent

Samsung Galaxy Note er på mange måter den mest komplette mobilen på markedet akkurat nå. Den har et bra design, har super ytelse, svært god brukervennlighet og en stor skjerm i toppklassen.

Dersom ikke størrelsen plager deg – og du ikke er fast bestemt på å kjøpe en iPhone 4S, så er Galaxy Note en super mobil. Den er dyr, men har ingen upris i forhold til andre mobiler i samme kategori. For eksempel koster HTC Sensation XL rundt 5000 kroner.

Vårt eneste ankepunkt mot Galaxy Note er i grunn størrelsen. Rett og slett fordi den for noen vil bli altfor stor, men vi tror svært mange kommer til å like det. Det er litt uvant i starten, men etter noen timer er det blitt en vane.

Personlig falt vi for konseptet og vi forstår Samsung som sier de har laget Galaxy Note for alle de som vil ha en dings - ikke både mobil og nettbrett.

Galaxy Note kan raskt bli en elsk/hat-mobil, som man ikke klarer å være nøytral til. Det er trolig et bra tegn for Samsung.

Les også:

Slik er Wimp på Sonos

Stilig hjemmekino med god lyd

Test: Tynn og tøff Macbook Air-konkurrent

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden