Ryggsmerter

Slik velger du madrass

LIGGE GODT: Riktig madrass og god hodepute er avgjørende for søvnen, sier ekspertene. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
LIGGE GODT: Riktig madrass og god hodepute er avgjørende for søvnen, sier ekspertene. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Her er ekspertenes ti råd.

RETT MADRASS

Ekspertene:

Hans-Jørgen Sørensen har jobbet med muskel- og skjelettlidelser som kiropraktor i over 20 år. Han er innehaver og daglig leder av Kiropraktisk Center i Moss. Sørensen har vært involvert i madrassprodusent Ekornes sin utvikling av en ny madrasstype for noen år siden.

Ole H. Myhre er fysioterapeut og har vært ansatt som produktutvikler hos Jensen Møbler as i 22 år. Han er rektor og faglig ansvarlig for Jensenskolen, som gir todagers opplæring for selgere i sengeavdelinger.

Harald Fagereng er daglig leder ved Sengemakeriet og Duxiana i Tønsberg. Han etablerte denne spesialbutikk i 1980.

Kjersti Storheim er fysioterapeut og forsker tilknyttet Oslo Universitetssykehus Ullevål og Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser, Formi.

Ekspertenes ti beste tips når du må ut på madrassjakt:

1. Gjør godt forarbeid. Sett deg inn i hvilke madrasstyper som fins på markedet før du tar runden i butikkene. På nettet kan du finne ulike madrasstester.

2. Lær deg forskjellen på ulike madrasstyper som rammemadrass, kontinentalmadrass, vendbar madrass og regulerbar madrass (motorseng).

3. Se deg i speilet. Hvordan er vektfordelingen på kroppen din, og hvor høy og tung er du? Tyngdepunkt og kroppsfasong har betydning for madrassfasthet og madrasstype. Jo tyngre du er, desto fastere madrass.

4. Bruk tid. Ikke vær flau over at du må prøveligge madrasser i butikken. IKEA har hele 90 dagers returrett på mange av sine madrasser dersom du ikke er fornøyd, men ikke alle madrassforhandlere lar deg omgjøre kjøpet hvis du har bommet på madrassfastheten.

5. Vær to. Ta med deg en “ryggobservatør” som kan se om du ligger riktig i madrassen: I sideleie skal ryggsøylen din være rett, noe som forutsetter at hofter og skuldre ligger akkurat passe langt ned i madrassen.

6. En god madrass skal ha en myk overflate med en fast kjerne. Prøv ulike madrasser og liggestillinger: Har korsryggen støtte i ryggleie, og midjen nok støtte i sideleie? Får skuldrene nok avlastning?

7. Lengden teller. Madrassen bør være 15–20 cm lengre enn høyden din. Er du over 1,85 meter, kan du gjerne gå opp til 2.10 meters seng.

8. Velg todelt. Kvinner og menn trenger ulik madrassfasthet på grunn av ulik fasong og vekt. Med mindre dere kjøper madrass med progressive fjærer som utligner vektforskjellen, er det best å kjøpe todelte madrasser i dobbeltsengen.

9. Du er eksperten. La deg ikke forlede av overivrige madrasselgere. Det er din rygg som kjenner om madrassen er riktig.

10. Madrassene du tester i butikk vil alltid kjennes mykere enn den du får levert hjemme. Akkurat som nye sko må gås inn, må madrasser ligges inn. Det kan ta to måneder før madrassen og kjennes god.

Kilder: Fysioterapeut Ole Myhre, kiropraktor Hans-Jørgen Sørensen og madrassforhandler Harald Fagereng.

Hvis du ikke har en kostbar spesialmadrass med ekstra lang levetid, kan du regne med at madrassen din er utslitt etter ti-tolv års bruk.

Og gammel eller feil madrass kan føre til smerter i rygg og nakke.

Ligner på hengekøyer

Mange nordmenn drøyer likevel madrassbyttet mye lengre enn madrassenes egentlige levetid.

- Det er sjokkerende å se hvor vondt folk ligger om natten. Enkelte ligger på samme madrass i 20 år, og madrassene er så slitte at de ser ut som hengekøyer. Jeg har til og med sett stålfjærene stikke opp, forteller daglig leder Harald Fagereng ved Sengemakeriet i Tønsberg.

Han har over 30 års fartstid som madrasselger og tar ofte hånd om gamle madrasser når kunder kjøper nytt.

Sjekk med håndflaten

Det er ikke alltid like lett å se med det blotte øyet at madrassen er utslitt. Men du kan kjenne det med håndflaten.

- Fjern overmadrassen først. Ved å føre hånden over hovedmadrassen, kan du kjenne om det er nedsøkk i sonene for hofter og skuldre, hvor belastningen er størst. På vanlige fjærmadrasser begynner ofte fjærene å “sette seg” i disse sonene etter ti-tolv år. Nedsøkk på tre centimeter er tegn på slitasje, opplyser Fagereng.

Vond madrass - vond rygg

Noen ganger er det ryggen som sier ifra om at du ligger på feil eller utslitt underlag.

Kiropraktor Hans-Jørgen Sørensen i Moss behandler mange pasienter som sliter med ryggsmerter, morgenstivhet og dårlig søvn.

- Særlig i hofte- og skulderregionen kan man få smerter og lokale betennelsesreaksjoner på grunn av dårlig underlag. Det kan skyldes både for hard og for myk madrass. Hovedregelen er at jo tyngre man er i kroppen, desto større trykk ned i fjærene og tilsvarende trykk tilbake mot kroppen. Til en mann på over 100 kilo vil jeg derfor anbefale posefjærer som gir ulik belastning, i stedet for enkle springfjærer, sier Sørensen.

Skadelig mageleie

Sovestilling kan være en annen smertetrigger, og mest utsatt er de som sover på magen. Både madrasselgere og ryggbehandlere advarer mot mageleie.

- Jeg kan ikke få understreket sterkt nok hvor uheldig mageleie er for nakke, skuldre og rygg. De som har sovet på magen i mange år kan få både korsryggplager og nakkeproblemer. For å bryte denne søvnvanen har jeg fått flere pasienter til å sy tennisballer på fremsiden av nattøyet, slik at de ikke snur seg over på magen i løpet av natten, forteller Sørensen.

Hardt gir mageleie

Ifølge madrassforhandler Fagereng ender mange kvinner opp som mageliggere fordi madrassen de ligger på er for hard.

- Særlig de med brede hofter og svai rygg har en tendens til å snu seg på magen. De får vondt i ryggen av for hardt underlag, sier Fagereng.

Ved stor tyngdeforskjell mellom par, anbefaler han ulik madrassfasthet eller fjærtyper som utligner vektforskjeller.

- Velg gjerne felles overmadrass, men ikke felles hovedmadrass, sier han.

Prikken over i-en

Overmadrassen er et særnorsk fenomen som blir lite brukt i andre land. Fra å være et rent hygieneprodukt som skulle forlenge hovedmadrassens levetid, er dagens overmadrasser blitt både tykkere, mer trykkavlastende og dyrere.

- Overmadrassen er prikken over i-en og bør være tilpasset den fastheten du har på hovedmadrassen. Og hvis hovedmadrassen er utslitt, hjelper det ikke å kjøpe ny overmadrass, sier Fagereng.

Overmadrasser har dessuten kortere levetid enn hovedmadrasser, og bør kasseres etter fem til sju år, litt avhengig av kvalitet. Hvis overmadrassen din er slamsete eller endrer farge fra hvit til gul, er dette typiske alderdomstegn.

God madrass – god søvn

Mange voksne snur seg ofte i løpet av natten, og mange har problemer med å sove godt.

Fysioterapeut Ole H. Myhre har vært ansatt hos Jensen Møbler i 22 år og mener det bare finnes én god, medisinsk forklaring på hvorfor vi mennesker snur oss i søvne: Vi ligger ikke godt.

PERFEKT: Slik skal ryggen din se ut når den ligger godt. Hofter og skuldre synker passelig langt ned i madrassen, og midje og korsrygg får perfekt støtte. © FOTO: Jensen Møbler ASPERFEKT: Slik skal ryggen din se ut når den ligger godt. Hofter og skuldre synker passelig langt ned i madrassen, og midje og korsrygg får perfekt støtte. © FOTO: Jensen Møbler AS

- Selv om det er normalt å bytte stilling, vil jeg hevde at vond madrass og liggestilling gjør at man stadig endrer sovestilling, og dermed får avbrudd i den dype søvnen. I en god madrass, som gir riktig avlastning og støtte, vil man kunne ligge i en og samme sovestilling hele natten, uten å være stiv om morgenen. Hvis du ikke kjenner trykk noe sted, har du en bra madrass som gir god søvnkvalitet, sier Myhre.

Han mener at en god hodepute med riktig høyde også har stor betydning for søvn og smerter. En god madrass blir dessuten stadig viktigere med alderen.

- Jo eldre og stivere i kroppen, desto mer følsomme blir vi for underlaget om natten. Men også unge rygger trenger gode underlag om nettene, påpeker han.

- Når barn nærmer seg puberteten, bør de ligge på en god fjærmadrass. Da utvikler kroppen seg fra barn til voksen, og kravet til en god seng øker.

For kort dyne kan være en annen grunn til ryggsmerter.

Lite forskning

Det er gjort lite forskning på forholdet mellom hvilken madrass man bruker og eventuelle ryggsmerter.

PÅ MAGEN: Mange kvinner ender opp som mageliggere fordi madrassen de ligger på er for hard, sier madrassforhandler. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.noPÅ MAGEN: Mange kvinner ender opp som mageliggere fordi madrassen de ligger på er for hard, sier madrassforhandler. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

- Forskningsmiljøene har nok ikke prioritert dette, til tross for at det er noe mange pasienter er opptatt av. Tradisjonene er sterkere på å undersøke effekten av ulike behandlinger man gir i helsevesenet. Madrasser inngår ikke i det, sier Kjersti Storheim, fysioterapeut og forsker tilknyttet Oslo Universitetssykehus Ullevål og Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser, Formi.

Hun tror også det kan ha sammenheng med at denne typen forskning er forbundet med kommersialisering.

- Forskning man får penger til fra offentlige finansieringskilder skal være fri og uavhengig, så om man knytter seg opp til et firma for å undersøke ulike typer madrasser kan det være vanskelig å få finansiert prosjektet, tror Storheim.

Hun tror også at det kan være vanskelig å få publisert industrifinansierte prosjekter i vitenskapelige tidsskrifter.

Stole på landets madrasselgere

- Noen studier finnes, blant annet en spansk studie av Kovacs som fant at medium hard madrass var bedre enn hard, og dermed utfordret myten om at hard madrass er bra for ryggpasienter. Men det er sikkert mange varianter av medium madrass, i tillegg til ulike overmadrasser som skal ha ulike effekter og kvaliteter. Siden det er mye reklame for ulike madrasser er det vanskelig å vite hva det er hold i og ikke, sier Storheim.

Hun mener at siden forskningen er sparsom på dette feltet, er forbrukerne prisgitt madrasselgernes kunnskap.

- Som forsker og fagperson vil jeg anbefale å prøveligge madrassen før kjøp. Siden det ofte dreier seg om store investeringer for den enkelte bør det være mulig å prøve ut madrassen ordentlig. Kanskje du kan få låne den med deg hjem, foreslår Storheim.

Dette kjennetegner en...

... for hard madrass (øverste bilde til høyre):

Hofter og skuldre synker ikke ned i madrassen. Verken midje eller korsrygg får støtte. Hvis noen legger hånden under korsryggen din, vil den gli uhindret gjennom.

... for myk madrass (bildet i midten):

Kroppen synker for langt ned i madrassen, og du blir liggende som i en hengekøye. Ryggraden får bøyd form.

... riktig madrass (nederste bilde):

Madrassen gir jevn støtte og avlastning, og i ryggleie er det akkurat nok plass til å få håndflaten inn. Når du ligger på siden, skal underlaget gi såpass etter at hofter og skuldre synker ned, mens ryggens kurvatur forblir rett.

Les også:

Spile-bh reduserer muskelkraften

Sjekk om du skifter sengetøy ofte nok

Sovestillingen avslører forholdet

Denne soveposen har innebygget madrass

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen
Siste nytt
17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen