Meny

Sex-rutiner:

Derfor er kjedelig sex best

FORSTYRRENDE SPENNING: Jakten på spenning i senga kan gjøre større skade enn nytte for sexlivet. Rutine gir den beste sexen, i alle fall for kvinner som har en litt mer sammensatt utløsning enn menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FORSTYRRENDE SPENNING: Jakten på spenning i senga kan gjøre større skade enn nytte for sexlivet. Rutine gir den beste sexen, i alle fall for kvinner som har en litt mer sammensatt utløsning enn menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Piff opp sengevalsen med rutiner og retro-takter.

Retro-takter

Mange blir litt nostalgiske når de kommer «opp i åra» og har lyst til å finne igjen sin gamle fjortis på andre områder, så hvorfor ikke på den seksuelle arena?!

  • Kline i sofaen. Husker du tiden da dere kysset leppene såre og hovne? Ta den tiden tilbake.
  • Kle av hverandre. Det er lett å føle seg litt selvbevisst og forknytt når man kler av seg selv i stedet for at partneren river plaggene av deg, slik som i «gode gamle dager».
  • Ha lyset på. Se hverandre, og fortell hverandre at dere liker det dere ser. Vis det med kroppsråket og si det med kyss, ord og kjærtegn.
  • Vær spontane. Ta utgangspunkt i spontaniteten dere hadde tidligere, tilføy litt kreativitet og se om dere kan ta den tiden tilbake ved å prioritere annerledes.
  • Fokusér på nærhet. Putt følelsene tilbake i sexen og la den bety noe igjen.
  • Eksperimenter med tid. I hverdagen kan det bli litt halvhjertet og da kan det være et poeng å bruke mer tid. Hvis det man savner er den kjappe og impulsive sexen derimot, kan man gjeninnføre det. Som en liten hemmelig hyrdestund i bilen.
  • Tenk forspill. Husker du da du var 16-17 år og hadde en og en halv time med forspill og noen sekunders samleie?
  • Bruk kondom. Å ha sex med kondom kan være morsomt å gjøre igjen, som en liten «greie» som kanskje gir rom for litt andre måter å ha sex på.

Kilde: Psykolog Peder Kjøs

Sex med ektefellen er som å bestille take away fra den kinesiske favorittrestauranten. Du vet hva du får, men du får det også akkurat som du liker det, bedyrer internasjonalt kjent sexekspert og forfatter.

Ukens gladnyhet for mange er muligens at komfortsex, rutinesex eller kjedelig sex om du vil, er sterkt undervurdert.

Hjemme best

Vi lever i en kultur som er besatt av alt som er nytt og spennende, og sex er intet unntak. Nye og uutforskede punkter, teknikker og stillinger – samtidig som vi hyller seriemonogami.

Les også: – Dagens pensjonister har mer sex

Mange bytter også ut partneren sin i jakten på denne spenningen, skriver den internasjonalt kjente seksualrådgiveren Ian Kerner i et innlegg på cnn.com/blogs.

- Men min erfaring er at det trygge og sanne har flere fortrinn i forhold til alle de veiene man ikke har gått ennå, spesielt når det gjelder sex, skriver han videre.

Dedikerte menn

Kvinnens orgasme er et godt eksempel, som krever sin dedikerte og tålmodige mann og en bli kjent-prosess.

Det er også en forlengelse av denne bli kjent-prosessen som gjør at kvinnen kan fortsette å nyte komfortsex.

Les også: Så fort blir du gravid

Og rent fysiologisk innebærer orgasmen reaksjoner styrt av både vår egen vilje og reflekser i nervesystemet, såkalte autonome prosesser.

Har vi vært der en gang, er det nemlig stor sannsynlighet for at organismen vår bringer oss dit flere

- Rutine gir den beste sexen, i alle fall for kvinner som har en litt mer sammensatt utløsning enn menn, mener den amerikanske sexeksperten.

Nytt og ... rart?

Men temaet har ikke kun relevans for kvinner, skal vi tro psykolog Peder Kjøs.

- Det som for mange er nytt og spennende, er for vel så mange nytt og rart. Det snakkes ikke så mye om, for det er liksom ikke så godt avisstoff. Det er lettere å illustrere på en morsom måte at det er «fint å henge i taklampa» og sånn. Men i et forhold som varer over tid, er sex mer enn måte å bekrefte forholdet på enn det er spenning, sier psykologen som er spesialist i klinisk sexologi.

Kan forsterke ereksjonsproblemer

For mye fremmedhet kan i verste fall kan føre til en negativ «ut av deg sjæl-opplevelse» fordi du ikke klarer å være til stede i situasjonen, eller skape og forsterke orgasme- og ereksjonsproblemer, ifølge Ian Kerner.

- Ved komfortsex trenger ikke sinnet å tenke så mye på hva som skjer og kan koble seg ut og tillate seg å bli tullet inn i en dypere tilstand av avslapning og deaktivering, forklarer han.

Den enkle oppskriften

Med all sexfokuseringen i nyhetene skal det heller ikke mye til før man føler seg kjedelig.

Rådet er da å kopiere, ikke andre eller oppskrifter, men dere selv.

SEXRUTINER: Ofte er det man gjør greit og man har variasjon nok, men så har man falt inn i en rutine der det blir kjedelig og man har mistet den gløden man en gang hadde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com SEXRUTINER: Ofte er det man gjør greit og man har variasjon nok, men så har man falt inn i en rutine der det blir kjedelig og man har mistet den gløden man en gang hadde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Ofte er det man gjør greit og man har variasjon nok, men så har man falt inn i en rutine der det blir kjedelig og man har mistet den gløden man en gang hadde. Da er det kanskje bedre å fokusere på gløden og det man gjorde før som var gøy enn nødvendigvis å skulle tilføre så mye nytt, sier psykolog Peder Kjøs og sikter til «taklamperåd», og sånn.

Piff med retrosex

Dette er den enkleste oppskriften, og mer fornuftig enn å piffe opp med «en eller annen variant».

Les også: Du blir dårligere i senga av nettporno

- For en del par kan det gi en ny piff å ha retro-sex, å gjøre om igjen alt det som var spennende helt i starten av forholdet, men som har gått ut av repertoaret fordi det blir for mye styr når sex blir mer vanemessig og skal passe inn i en travel og slitsom hverdag, sier Kjøs.

Litt nostalgi kan rett og slett gjøre susen.

Finn fjortisen i deg

Tidligere seksuelle erfaringer er sjelden utelukkende positive, men det er likevel mye vi kan lære av de glade tenårene. Som hvor mye vi klinte og klådde på hverandre.

Les også: - Ha sex under barne-tv!

- Så det å kline i sofaen, ikke sånt som er så rart og merkelig, men sånt som man gjorde mer da man var i tenårene, kan være veldig fint, sier Peder Kjøs.

Og hvis man pleide å henge i taklampa eller ha sex på vovede steder, da må man gjerne gjøre det?

- Nettopp, noen var veldig impulsive og så har de falt inn i et mønster der de ikke gidder helt. Kanskje har man rundet 35 år og er blitt veldig komfortorientert; Ingen oralsex, jeg har pusset tennene, liksom. Da kan jo være gøy å prøve å ta opp igjen litt andre interesser, sier Kjøs.

Hver sin plass

For selvsagt, sex kan bli direkte kjedelig og noe man mister interessen for. Da kan nyheter og fornyelse ha sin plass, enes ekspertene, men som Ian Kerner skriver: Ikke kast babyen ut med badevannet!

Les også: Dette risikerer utro menn

- Det er et krysningspunkt der. Noen kan trenge å utvide litt, men som regel er jo det også innenfor et normalspekter som ikke er så veldig stort. Noen har for eksempel ikke noe forspill i det hele tatt. Men det er ikke sånn at jo mer nytt og spektakulært, jo bedre er det, sier Kjøs.

Komfort til kokepunktet

La heller ikke det faktum at du kjeder deg bli noe som de forutsigbare rutinene ved komfortsex får skylden for, advarer Ian Kerner.

Det er mye bedre å sette komfortsexen inn i en ny og frisk kontekst.

Les også: Derfor liker menn våte kyss

- Frisk opp sexmanuset deres ved å forlenge forspillet og ved å introdusere noe nytt i begynnelsen av opphisselsesfasen. Bruk det nye for å få dere til å «putre», men bruk komfortsexen til å nå kokepunktet, sier han.

Les også:

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Her er kvinnens erogene soner

Fem myter om kvinnekroppen

Her er de ekte filmsex-scenene

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Bomselskapenes kostnader stiger07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager
Siste nytt
08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PengerBomselskapenes kostnader stiger07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager