Meny

Harsk omega-3

Slik vet du at omega-3 er harsk

POPULÆRT: Omega-3 er det mest solgte kosttilskuddet i Norge. Men hvordan vet du at trankapslene ikke er harske? © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Her er sjekklista for å fastslå at omega-3-tilskuddet ditt ikke er harskt.

FAKTA

Fremstilling og risikovurdering av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter i fiskeoljer:

- Oksidasjonsprodukter (harskningsstoffer) er stoffer som dannes når marint fett harskner. Enkelte av oksidasjonsproduktene forårsaker den karakteristiske harske lukten og smaken.

- Utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert, det vil si under innkapsling, pakking, transport og oppbevaring av det ferdige kosttilskuddet.

- Det finnes svært få publiserte vitenskapelige studier som sier noe om hvilke effekter harskningsstoffer har på menneskers helse. De få studiene gjort på mennesker gir ikke grunnlag for å kunne foreta en risikovurdering. En av grunnene er at studiene er gjort med planteoljer, ikke marine oljer.

- Studier gjort på dyr har vist at harske planteoljer i store doser har uheldig helseeffekt.

- Basert på den meget begrensede vitenskapelige informasjonen som er tilgjengelig, konkluderer VKM med at det er noe bekymring knyttet til jevnlig inntak av omega-3 kosttilskudd som inneholder harsk fiskeolje.

- Innkapsling vil kamuflere harsk lukt og smak. Det enkleste man som forbruker kan gjøre for å oppdage at oljen er harsk er å knekke en kapsel og lukte og smake på innholdet i kosttilskuddet før man spiser det. For omega-3 kosttilskudd som er tappet på flaske, vil det ikke være et problem å oppdage at innholdet er harskt.

- VKM anbefaler derfor at det kartlegges hvilke nivåer av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter som finnes i omega-3 kosttilskuddene som selges i butikken. VKM anbefaler videre at det forskes mer på hvilke helseeffekter nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter kan ha.

- VKM anbefaler at metodene som brukes for å fastsette kvalitet og harskhet på innholdet i omega-3 kosttilskudd gjennomgås og forbedres. VKM anbefaler også at det fremskaffes mer kunnskap om holdbarhetstid i butikk og hjemme hos forbrukeren av innkapslede omega-3 kosttilskudd.

Kilde: www.vkm.no

- 3500 analyser i året

- Det er lite kunnskap om oksiderte omega-3-produkter, og forhåpentligvis vil VKM rapporten føre til at det settes i gang mer forskning og kliniske studier på temaet. Vi har et selvpålagt krav til oksideringsnivået på tranen og fiskeoljen som er betydelig strengere enn dagens standarder, sier Kristina Johansen, informasjonssjef i Allexus.

De leverer flere kosttilskudd og helseprodukter, blant annet Möller’s Tran, og Möller’s, Pikasol og Triomars fiskeoljekapsler.

Johansen understreker at hver leveranse av råvarer blir nøye kontrollert når det gjelder harskning, renhet, utseende, konsistens og omega-3-innhold, både ved akomst til lager og før de tas i bruk i produksjonen.

- Vi gjennomfører 3500 analyser hvert år for å sjekke okksidasjonsnivået på våre produkter, sier hun.

Johansen er uenig i at forbrukeren må knekke en omega-3-kapsel for å sjekke om prduktet er harskt.

- Kapsler med en konsentrasjon på rundt 60 prosent omega-3-fettsyrer vil for de fleste av oss ikke smake godt selv om oljen er fersk. Veldig mange som velger å spise kapsler med fiskeolje heller enn flytende omega-3-tilskudd gjør det i utgangspunktet fordi de mener at oljen smaker vondt, uavhengig om den er harsk eller fersk, sier hun.

Omega-3 er det mest solgte helsekostproduktet i Norge, og det er mange forskjellige fiskeolje-produkter å velge mellom.

Kvaliteten på produktene er ulik, og forskning har vist at flere omega-3-produkter inneholder harskningsstoffer.

Men hvordan vet du at tranen og omega-3-kapselen ikke er harsk? Vi gir deg tipsene.

Harskningsprosessen

Harskningsstoffer er stoffer som dannes når marint fett harskner, det vil si at fettsyrene i oljen oksiderer og det dannes molekyler som smaker og lukter intenst.Virksomheter som produserer oljer til kosttilskudd er oppmerksomme på at olje kan harskne og har prosesser for å kunne hindre dette, men utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert. Det vil si under innkapsling, pakking, transport og oppbevaring av det ferdige kosttilskuddet i butikk og hjemme hos forbrukerne.

- Avhengig av hva du putter i kapselen sammen med oljen, kan mye kjemi skje. For eksempel vet vi at olje av topp kvalitet fra et raffineri, fort kan bli dårlig gjennom ukyndig behandling, sier Gjermund Vogt, forsker ved forskningskonsernet Nofima på Ås.

Ulik kvalitet

Han peker på at det er mange produkter av Omega-3 som har ulik kvalitet.

- I Norge er det bare en håndfull raffinerier, men det er rundt 120 produsenter av fiskeolje på markedet. Raffineriene har god kontroll, men hva med alle mellomprodusentene? Vi vet lite om hva som skjer på veien fra oljen selges fra raffineriet til den når deg og meg som konsument, sier Vogt.

Nedslående resultat

Forskere vet også foreløpig lite om hvor utbredt harsk omega-3 er. I 2010 kom rapporten som undersøkte harskheten i 112 omega-3-produkter på det norske markedet.

Vogt, som var en del av forskningsteamet, forteller at de kun fikk testet halvparten av produktene. Produktene som inneholdt aromaer som sitron og tutti-frutti kunne de ikke teste.

- De internasjonalt godkjente analysemetodene fungerte bare på halvparten av produktene. Vi må finne nye analysemetoder som fungerer også på smakssatte produkter, sier Vogt.

Av de produktene de fikk testet, var resultatet nedslående.

- Av de som ble testet, var det kun et fåtall som tilfredsstilte industriens egen standard, sier Vogt.

Han understreker at industriens standard er strengere enn EUs standard.

Vet ikke nok

I en rapport som ble lagt fram i oktober i år, uttrykker Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) noe bekymring for hvilke negative helseeffekter langtidsinntak av oksidasjonsprodukter, altså harskningsstoffer, i kosttilskudd med fiskeolje kan ha.

Grunnen er i hovedsak at man ikke vet nok om effekter på mennesker, og at man heller ikke vet hvor mye harskningsstoffer folk får i seg gjennom omega-3 kosttilskudd.

- Vitenskapskomiteen har stilt spørsmålstegn om eventuelle langtidsvirkninger av oksidasjonsprodukter på mennesker, og at dette ikke er godt nok dokumentert. Per i dag vet vi ikke nok om det til å trekke konklusjoner, sier Vogt.

Noe annet som diskuteres, er hvorvidt omega-3 fra krill er bedre enn annet tilskudd med omega-3.

Tiltak

Mattilsynet har tilsynet med produsentene av Omega-3-produktene.

Line Ruden i Mattilsynet understreker at før det er aktuelt med noen tiltak, må de sette seg grundig inn i rapporten fra VKM, og det den innebærer.

- Mulige tiltak kan være å se på om det er lurt å øke tilsynsfrekvensen med noen av aktørene på markedet. Vi vil også vurdere om det er aktuelt å endre på regelverket. Men vi må bruke tid på rapporten før vi velger veien videre, sier Ruden.

Vogt lurer på hva dette egentlig betyr.

- Hva hjelper det å øke tilsynsfrekvensen hvis metodene som brukes bare virker på halvparten av produktene som er på markedet, spør han.

Ikke slutt å spise fiskeolje

Vogt og Ruden understreker at folk for all del ikke må kutte ut tilskuddet av omega-3.

- Det verste som kan skje er at folk slutter å spise omega 3. Ikke slutt å spis fiskeolje hvis du ikke spiser nok fisk. Det er det helsekostproduktet i verden som best dokumenterer positive helseeffekter. Om folk slutter vil det få negative konsekvenser som mer hjerte- og karsykdommer, sier Vogt.

- Det er ikke noe som tyder på at vi får i oss harskhetsstoffer i mengder som er farlige for forbrukerne, sier Ruden i Mattilsynet.

- De positive effektene er større enn de negative utfra det vi vet nå, bekrefter Vogt.

Omega-3 beskytter mot hjerte- og karsykdommer. I tillegg påvirker omega-3 hormonene som styrer fettlagring, slik at omega-3 hjelper til med å forbrenne fett.

Videre forskning

- I Norge i dag forskes det på effekter av harsk fiskeolje på mennesker, og det er blant annet industrien selv som har tatt initiativ, sier Vogt.

Han forteller at det foregår kontinuerlig arbeid med å lage bedre og bedre fiskeoljer, samt studier i cellesystemer for å se på virkninger av fiskeoljen.

- Jeg er også helt sikker på at det kommer til å bli gjort nye studier på mennesker for å få en bedre kartlegging av betydningen av harske fiskeoljer på helsen, sier Vogt.

Her er tipsene for å unngå at du får i deg harske omega-3-produkter:

1. Fiskeolje skal normalt ha en mild smak. Smak på oljen.

2. Også kapsler kan smakes på. Knekk en kapsel i to, og smak på innholdet. Det holder å smake på en kapsel i et glass.

3. Et glass med omega-3-kapsler skal ikke lukte noe. Det skal i hvert fall ikke lukte gammel tran.

4. Med mindre du generelt gulper mye, og er plaget av reflux, så skal du ikke gulpe transmak etter en skje tran, eller omega-3-kapsler. Gulper du likevel olje, bytt merke.

5. Ikke velg smakstilsatte produkter. Sitron- eller tutti-frutti-smak skjuler en eventuell smak av harskhet.

6. Det er ingen kjent sammenheng mellom pris og kvalitet. Velg produkter fra kjente, norske raffinerier og produsenter. Det finnes mange Omega-3-merker med ulik seriøsitet.

7. Hold deg unna produkter som driver overdreven reklamevirksomhet for alle virkningene det skal ha. Omega-3 beskytter først og fremst mot hjerte- og karsykdommer. Dessuten vet vi for lite om hva som skjer når man blander omega-3 med mye forskjellig.

Kilde: Gjermund Vogt, forsker ved forskningskonsernet Nofima.

Les også:

Omega-3-brød får terningkast seks i stor test

Sjekk om du drikker for mye vann

Slik blir du kvitt hemoroider

Alt om lavkarbo

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Siste nytt
17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Populært