Harsk omega-3

Slik vet du at omega-3 er harsk

POPULÆRT: Omega-3 er det mest solgte kosttilskuddet i Norge. Men hvordan vet du at trankapslene ikke er harske? © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
POPULÆRT: Omega-3 er det mest solgte kosttilskuddet i Norge. Men hvordan vet du at trankapslene ikke er harske? © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Her er sjekklista for å fastslå at omega-3-tilskuddet ditt ikke er harskt.

FAKTA

Fremstilling og risikovurdering av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter i fiskeoljer:

- Oksidasjonsprodukter (harskningsstoffer) er stoffer som dannes når marint fett harskner. Enkelte av oksidasjonsproduktene forårsaker den karakteristiske harske lukten og smaken.

- Utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert, det vil si under innkapsling, pakking, transport og oppbevaring av det ferdige kosttilskuddet.

- Det finnes svært få publiserte vitenskapelige studier som sier noe om hvilke effekter harskningsstoffer har på menneskers helse. De få studiene gjort på mennesker gir ikke grunnlag for å kunne foreta en risikovurdering. En av grunnene er at studiene er gjort med planteoljer, ikke marine oljer.

- Studier gjort på dyr har vist at harske planteoljer i store doser har uheldig helseeffekt.

- Basert på den meget begrensede vitenskapelige informasjonen som er tilgjengelig, konkluderer VKM med at det er noe bekymring knyttet til jevnlig inntak av omega-3 kosttilskudd som inneholder harsk fiskeolje.

- Innkapsling vil kamuflere harsk lukt og smak. Det enkleste man som forbruker kan gjøre for å oppdage at oljen er harsk er å knekke en kapsel og lukte og smake på innholdet i kosttilskuddet før man spiser det. For omega-3 kosttilskudd som er tappet på flaske, vil det ikke være et problem å oppdage at innholdet er harskt.

- VKM anbefaler derfor at det kartlegges hvilke nivåer av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter som finnes i omega-3 kosttilskuddene som selges i butikken. VKM anbefaler videre at det forskes mer på hvilke helseeffekter nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter kan ha.

- VKM anbefaler at metodene som brukes for å fastsette kvalitet og harskhet på innholdet i omega-3 kosttilskudd gjennomgås og forbedres. VKM anbefaler også at det fremskaffes mer kunnskap om holdbarhetstid i butikk og hjemme hos forbrukeren av innkapslede omega-3 kosttilskudd.

Kilde: www.vkm.no

- 3500 analyser i året

- Det er lite kunnskap om oksiderte omega-3-produkter, og forhåpentligvis vil VKM rapporten føre til at det settes i gang mer forskning og kliniske studier på temaet. Vi har et selvpålagt krav til oksideringsnivået på tranen og fiskeoljen som er betydelig strengere enn dagens standarder, sier Kristina Johansen, informasjonssjef i Allexus.

De leverer flere kosttilskudd og helseprodukter, blant annet Möller’s Tran, og Möller’s, Pikasol og Triomars fiskeoljekapsler.

Johansen understreker at hver leveranse av råvarer blir nøye kontrollert når det gjelder harskning, renhet, utseende, konsistens og omega-3-innhold, både ved akomst til lager og før de tas i bruk i produksjonen.

- Vi gjennomfører 3500 analyser hvert år for å sjekke okksidasjonsnivået på våre produkter, sier hun.

Johansen er uenig i at forbrukeren må knekke en omega-3-kapsel for å sjekke om prduktet er harskt.

- Kapsler med en konsentrasjon på rundt 60 prosent omega-3-fettsyrer vil for de fleste av oss ikke smake godt selv om oljen er fersk. Veldig mange som velger å spise kapsler med fiskeolje heller enn flytende omega-3-tilskudd gjør det i utgangspunktet fordi de mener at oljen smaker vondt, uavhengig om den er harsk eller fersk, sier hun.

Omega-3 er det mest solgte helsekostproduktet i Norge, og det er mange forskjellige fiskeolje-produkter å velge mellom.

Kvaliteten på produktene er ulik, og forskning har vist at flere omega-3-produkter inneholder harskningsstoffer.

Men hvordan vet du at tranen og omega-3-kapselen ikke er harsk? Vi gir deg tipsene.

Harskningsprosessen

Harskningsstoffer er stoffer som dannes når marint fett harskner, det vil si at fettsyrene i oljen oksiderer og det dannes molekyler som smaker og lukter intenst.Virksomheter som produserer oljer til kosttilskudd er oppmerksomme på at olje kan harskne og har prosesser for å kunne hindre dette, men utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert. Det vil si under innkapsling, pakking, transport og oppbevaring av det ferdige kosttilskuddet i butikk og hjemme hos forbrukerne.

- Avhengig av hva du putter i kapselen sammen med oljen, kan mye kjemi skje. For eksempel vet vi at olje av topp kvalitet fra et raffineri, fort kan bli dårlig gjennom ukyndig behandling, sier Gjermund Vogt, forsker ved forskningskonsernet Nofima på Ås.

Ulik kvalitet

Han peker på at det er mange produkter av Omega-3 som har ulik kvalitet.

- I Norge er det bare en håndfull raffinerier, men det er rundt 120 produsenter av fiskeolje på markedet. Raffineriene har god kontroll, men hva med alle mellomprodusentene? Vi vet lite om hva som skjer på veien fra oljen selges fra raffineriet til den når deg og meg som konsument, sier Vogt.

Nedslående resultat

Forskere vet også foreløpig lite om hvor utbredt harsk omega-3 er. I 2010 kom rapporten som undersøkte harskheten i 112 omega-3-produkter på det norske markedet.

Vogt, som var en del av forskningsteamet, forteller at de kun fikk testet halvparten av produktene. Produktene som inneholdt aromaer som sitron og tutti-frutti kunne de ikke teste.

- De internasjonalt godkjente analysemetodene fungerte bare på halvparten av produktene. Vi må finne nye analysemetoder som fungerer også på smakssatte produkter, sier Vogt.

Av de produktene de fikk testet, var resultatet nedslående.

- Av de som ble testet, var det kun et fåtall som tilfredsstilte industriens egen standard, sier Vogt.

Han understreker at industriens standard er strengere enn EUs standard.

Vet ikke nok

I en rapport som ble lagt fram i oktober i år, uttrykker Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) noe bekymring for hvilke negative helseeffekter langtidsinntak av oksidasjonsprodukter, altså harskningsstoffer, i kosttilskudd med fiskeolje kan ha.

Grunnen er i hovedsak at man ikke vet nok om effekter på mennesker, og at man heller ikke vet hvor mye harskningsstoffer folk får i seg gjennom omega-3 kosttilskudd.

- Vitenskapskomiteen har stilt spørsmålstegn om eventuelle langtidsvirkninger av oksidasjonsprodukter på mennesker, og at dette ikke er godt nok dokumentert. Per i dag vet vi ikke nok om det til å trekke konklusjoner, sier Vogt.

Noe annet som diskuteres, er hvorvidt omega-3 fra krill er bedre enn annet tilskudd med omega-3.

Tiltak

Mattilsynet har tilsynet med produsentene av Omega-3-produktene.

Line Ruden i Mattilsynet understreker at før det er aktuelt med noen tiltak, må de sette seg grundig inn i rapporten fra VKM, og det den innebærer.

- Mulige tiltak kan være å se på om det er lurt å øke tilsynsfrekvensen med noen av aktørene på markedet. Vi vil også vurdere om det er aktuelt å endre på regelverket. Men vi må bruke tid på rapporten før vi velger veien videre, sier Ruden.

Vogt lurer på hva dette egentlig betyr.

- Hva hjelper det å øke tilsynsfrekvensen hvis metodene som brukes bare virker på halvparten av produktene som er på markedet, spør han.

Ikke slutt å spise fiskeolje

Vogt og Ruden understreker at folk for all del ikke må kutte ut tilskuddet av omega-3.

- Det verste som kan skje er at folk slutter å spise omega 3. Ikke slutt å spis fiskeolje hvis du ikke spiser nok fisk. Det er det helsekostproduktet i verden som best dokumenterer positive helseeffekter. Om folk slutter vil det få negative konsekvenser som mer hjerte- og karsykdommer, sier Vogt.

- Det er ikke noe som tyder på at vi får i oss harskhetsstoffer i mengder som er farlige for forbrukerne, sier Ruden i Mattilsynet.

- De positive effektene er større enn de negative utfra det vi vet nå, bekrefter Vogt.

Omega-3 beskytter mot hjerte- og karsykdommer. I tillegg påvirker omega-3 hormonene som styrer fettlagring, slik at omega-3 hjelper til med å forbrenne fett.

Videre forskning

- I Norge i dag forskes det på effekter av harsk fiskeolje på mennesker, og det er blant annet industrien selv som har tatt initiativ, sier Vogt.

Han forteller at det foregår kontinuerlig arbeid med å lage bedre og bedre fiskeoljer, samt studier i cellesystemer for å se på virkninger av fiskeoljen.

- Jeg er også helt sikker på at det kommer til å bli gjort nye studier på mennesker for å få en bedre kartlegging av betydningen av harske fiskeoljer på helsen, sier Vogt.

Her er tipsene for å unngå at du får i deg harske omega-3-produkter:

1. Fiskeolje skal normalt ha en mild smak. Smak på oljen.

2. Også kapsler kan smakes på. Knekk en kapsel i to, og smak på innholdet. Det holder å smake på en kapsel i et glass.

3. Et glass med omega-3-kapsler skal ikke lukte noe. Det skal i hvert fall ikke lukte gammel tran.

4. Med mindre du generelt gulper mye, og er plaget av reflux, så skal du ikke gulpe transmak etter en skje tran, eller omega-3-kapsler. Gulper du likevel olje, bytt merke.

5. Ikke velg smakstilsatte produkter. Sitron- eller tutti-frutti-smak skjuler en eventuell smak av harskhet.

6. Det er ingen kjent sammenheng mellom pris og kvalitet. Velg produkter fra kjente, norske raffinerier og produsenter. Det finnes mange Omega-3-merker med ulik seriøsitet.

7. Hold deg unna produkter som driver overdreven reklamevirksomhet for alle virkningene det skal ha. Omega-3 beskytter først og fremst mot hjerte- og karsykdommer. Dessuten vet vi for lite om hva som skjer når man blander omega-3 med mye forskjellig.

Kilde: Gjermund Vogt, forsker ved forskningskonsernet Nofima.

Les også:

Omega-3-brød får terningkast seks i stor test

Sjekk om du drikker for mye vann

Slik blir du kvitt hemoroider

Alt om lavkarbo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA
Siste nytt
03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA