Meny

Harsk omega-3

Slik vet du at omega-3 er harsk

POPULÆRT: Omega-3 er det mest solgte kosttilskuddet i Norge. Men hvordan vet du at trankapslene ikke er harske? © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Her er sjekklista for å fastslå at omega-3-tilskuddet ditt ikke er harskt.

FAKTA

Fremstilling og risikovurdering av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter i fiskeoljer:

- Oksidasjonsprodukter (harskningsstoffer) er stoffer som dannes når marint fett harskner. Enkelte av oksidasjonsproduktene forårsaker den karakteristiske harske lukten og smaken.

- Utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert, det vil si under innkapsling, pakking, transport og oppbevaring av det ferdige kosttilskuddet.

- Det finnes svært få publiserte vitenskapelige studier som sier noe om hvilke effekter harskningsstoffer har på menneskers helse. De få studiene gjort på mennesker gir ikke grunnlag for å kunne foreta en risikovurdering. En av grunnene er at studiene er gjort med planteoljer, ikke marine oljer.

- Studier gjort på dyr har vist at harske planteoljer i store doser har uheldig helseeffekt.

- Basert på den meget begrensede vitenskapelige informasjonen som er tilgjengelig, konkluderer VKM med at det er noe bekymring knyttet til jevnlig inntak av omega-3 kosttilskudd som inneholder harsk fiskeolje.

- Innkapsling vil kamuflere harsk lukt og smak. Det enkleste man som forbruker kan gjøre for å oppdage at oljen er harsk er å knekke en kapsel og lukte og smake på innholdet i kosttilskuddet før man spiser det. For omega-3 kosttilskudd som er tappet på flaske, vil det ikke være et problem å oppdage at innholdet er harskt.

- VKM anbefaler derfor at det kartlegges hvilke nivåer av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter som finnes i omega-3 kosttilskuddene som selges i butikken. VKM anbefaler videre at det forskes mer på hvilke helseeffekter nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter kan ha.

- VKM anbefaler at metodene som brukes for å fastsette kvalitet og harskhet på innholdet i omega-3 kosttilskudd gjennomgås og forbedres. VKM anbefaler også at det fremskaffes mer kunnskap om holdbarhetstid i butikk og hjemme hos forbrukeren av innkapslede omega-3 kosttilskudd.

Kilde: www.vkm.no

- 3500 analyser i året

- Det er lite kunnskap om oksiderte omega-3-produkter, og forhåpentligvis vil VKM rapporten føre til at det settes i gang mer forskning og kliniske studier på temaet. Vi har et selvpålagt krav til oksideringsnivået på tranen og fiskeoljen som er betydelig strengere enn dagens standarder, sier Kristina Johansen, informasjonssjef i Allexus.

De leverer flere kosttilskudd og helseprodukter, blant annet Möller’s Tran, og Möller’s, Pikasol og Triomars fiskeoljekapsler.

Johansen understreker at hver leveranse av råvarer blir nøye kontrollert når det gjelder harskning, renhet, utseende, konsistens og omega-3-innhold, både ved akomst til lager og før de tas i bruk i produksjonen.

- Vi gjennomfører 3500 analyser hvert år for å sjekke okksidasjonsnivået på våre produkter, sier hun.

Johansen er uenig i at forbrukeren må knekke en omega-3-kapsel for å sjekke om prduktet er harskt.

- Kapsler med en konsentrasjon på rundt 60 prosent omega-3-fettsyrer vil for de fleste av oss ikke smake godt selv om oljen er fersk. Veldig mange som velger å spise kapsler med fiskeolje heller enn flytende omega-3-tilskudd gjør det i utgangspunktet fordi de mener at oljen smaker vondt, uavhengig om den er harsk eller fersk, sier hun.

Omega-3 er det mest solgte helsekostproduktet i Norge, og det er mange forskjellige fiskeolje-produkter å velge mellom.

Kvaliteten på produktene er ulik, og forskning har vist at flere omega-3-produkter inneholder harskningsstoffer.

Men hvordan vet du at tranen og omega-3-kapselen ikke er harsk? Vi gir deg tipsene.

Harskningsprosessen

Harskningsstoffer er stoffer som dannes når marint fett harskner, det vil si at fettsyrene i oljen oksiderer og det dannes molekyler som smaker og lukter intenst.Virksomheter som produserer oljer til kosttilskudd er oppmerksomme på at olje kan harskne og har prosesser for å kunne hindre dette, men utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert. Det vil si under innkapsling, pakking, transport og oppbevaring av det ferdige kosttilskuddet i butikk og hjemme hos forbrukerne.

- Avhengig av hva du putter i kapselen sammen med oljen, kan mye kjemi skje. For eksempel vet vi at olje av topp kvalitet fra et raffineri, fort kan bli dårlig gjennom ukyndig behandling, sier Gjermund Vogt, forsker ved forskningskonsernet Nofima på Ås.

Ulik kvalitet

Han peker på at det er mange produkter av Omega-3 som har ulik kvalitet.

- I Norge er det bare en håndfull raffinerier, men det er rundt 120 produsenter av fiskeolje på markedet. Raffineriene har god kontroll, men hva med alle mellomprodusentene? Vi vet lite om hva som skjer på veien fra oljen selges fra raffineriet til den når deg og meg som konsument, sier Vogt.

Nedslående resultat

Forskere vet også foreløpig lite om hvor utbredt harsk omega-3 er. I 2010 kom rapporten som undersøkte harskheten i 112 omega-3-produkter på det norske markedet.

Vogt, som var en del av forskningsteamet, forteller at de kun fikk testet halvparten av produktene. Produktene som inneholdt aromaer som sitron og tutti-frutti kunne de ikke teste.

- De internasjonalt godkjente analysemetodene fungerte bare på halvparten av produktene. Vi må finne nye analysemetoder som fungerer også på smakssatte produkter, sier Vogt.

Av de produktene de fikk testet, var resultatet nedslående.

- Av de som ble testet, var det kun et fåtall som tilfredsstilte industriens egen standard, sier Vogt.

Han understreker at industriens standard er strengere enn EUs standard.

Vet ikke nok

I en rapport som ble lagt fram i oktober i år, uttrykker Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) noe bekymring for hvilke negative helseeffekter langtidsinntak av oksidasjonsprodukter, altså harskningsstoffer, i kosttilskudd med fiskeolje kan ha.

Grunnen er i hovedsak at man ikke vet nok om effekter på mennesker, og at man heller ikke vet hvor mye harskningsstoffer folk får i seg gjennom omega-3 kosttilskudd.

- Vitenskapskomiteen har stilt spørsmålstegn om eventuelle langtidsvirkninger av oksidasjonsprodukter på mennesker, og at dette ikke er godt nok dokumentert. Per i dag vet vi ikke nok om det til å trekke konklusjoner, sier Vogt.

Noe annet som diskuteres, er hvorvidt omega-3 fra krill er bedre enn annet tilskudd med omega-3.

Tiltak

Mattilsynet har tilsynet med produsentene av Omega-3-produktene.

Line Ruden i Mattilsynet understreker at før det er aktuelt med noen tiltak, må de sette seg grundig inn i rapporten fra VKM, og det den innebærer.

- Mulige tiltak kan være å se på om det er lurt å øke tilsynsfrekvensen med noen av aktørene på markedet. Vi vil også vurdere om det er aktuelt å endre på regelverket. Men vi må bruke tid på rapporten før vi velger veien videre, sier Ruden.

Vogt lurer på hva dette egentlig betyr.

- Hva hjelper det å øke tilsynsfrekvensen hvis metodene som brukes bare virker på halvparten av produktene som er på markedet, spør han.

Ikke slutt å spise fiskeolje

Vogt og Ruden understreker at folk for all del ikke må kutte ut tilskuddet av omega-3.

- Det verste som kan skje er at folk slutter å spise omega 3. Ikke slutt å spis fiskeolje hvis du ikke spiser nok fisk. Det er det helsekostproduktet i verden som best dokumenterer positive helseeffekter. Om folk slutter vil det få negative konsekvenser som mer hjerte- og karsykdommer, sier Vogt.

- Det er ikke noe som tyder på at vi får i oss harskhetsstoffer i mengder som er farlige for forbrukerne, sier Ruden i Mattilsynet.

- De positive effektene er større enn de negative utfra det vi vet nå, bekrefter Vogt.

Omega-3 beskytter mot hjerte- og karsykdommer. I tillegg påvirker omega-3 hormonene som styrer fettlagring, slik at omega-3 hjelper til med å forbrenne fett.

Videre forskning

- I Norge i dag forskes det på effekter av harsk fiskeolje på mennesker, og det er blant annet industrien selv som har tatt initiativ, sier Vogt.

Han forteller at det foregår kontinuerlig arbeid med å lage bedre og bedre fiskeoljer, samt studier i cellesystemer for å se på virkninger av fiskeoljen.

- Jeg er også helt sikker på at det kommer til å bli gjort nye studier på mennesker for å få en bedre kartlegging av betydningen av harske fiskeoljer på helsen, sier Vogt.

Her er tipsene for å unngå at du får i deg harske omega-3-produkter:

1. Fiskeolje skal normalt ha en mild smak. Smak på oljen.

2. Også kapsler kan smakes på. Knekk en kapsel i to, og smak på innholdet. Det holder å smake på en kapsel i et glass.

3. Et glass med omega-3-kapsler skal ikke lukte noe. Det skal i hvert fall ikke lukte gammel tran.

4. Med mindre du generelt gulper mye, og er plaget av reflux, så skal du ikke gulpe transmak etter en skje tran, eller omega-3-kapsler. Gulper du likevel olje, bytt merke.

5. Ikke velg smakstilsatte produkter. Sitron- eller tutti-frutti-smak skjuler en eventuell smak av harskhet.

6. Det er ingen kjent sammenheng mellom pris og kvalitet. Velg produkter fra kjente, norske raffinerier og produsenter. Det finnes mange Omega-3-merker med ulik seriøsitet.

7. Hold deg unna produkter som driver overdreven reklamevirksomhet for alle virkningene det skal ha. Omega-3 beskytter først og fremst mot hjerte- og karsykdommer. Dessuten vet vi for lite om hva som skjer når man blander omega-3 med mye forskjellig.

Kilde: Gjermund Vogt, forsker ved forskningskonsernet Nofima.

Les også:

Omega-3-brød får terningkast seks i stor test

Sjekk om du drikker for mye vann

Slik blir du kvitt hemoroider

Alt om lavkarbo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:31 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
02:13VerdenMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:31NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag