Meny

BARN OG MOBBING:

Er englebarnet ditt en mobber?

SNILL ELLER SLEM? Englebarn kan bli smådjevler når de voksne ser en annen vei. Klassens verste mobber kan like gjerne være en av de søteste jentene, som en av de rampete guttene. © FOTO: Colourbox

Ditt nydelige, utadvendte englebarn kan være klassens verste mobber. Her er tegnene som bør få varsellampene til å lyse.

Varselsignalene du skal se etter:
Barnet er selvhevdende og dominerende, og manipulerer andre barn i lek.


Barnet tenker veldig svart-hvitt: Enkelte personer er fantastiske, mens andre er umulige – og de fortjener å gjennomgå.

Barnet er utvelgende og ekskluderende angående hvem det vil være sammen med.

Barnet er rask til å starte eller henge seg på negative stemningsbølger mot noe eller noen.

Barnet snakker ofte negativt om og til andre barn – også på tull.

Barnet har ustabile venneforhold. Særlig jenter opptrer i par, ofte i skiftende kombinasjoner, og får problemer når de er tre.

Det virker som om barnet liker å håne, krenke, herse med, latterliggjøre eller skade andre barn.

Barnet er aggressivt, frekt, trassig og i generell opposisjon.

Barnet er tiltrukket av aggressive handlinger i lek eller på film, eller liker å pine dyr.

De fleste synes det er vanskelig å se for seg sitt eget barn som en som mobber andre. Særlig hvis barnet er veloppdragent, høflig, flink på skolen og har mange venner.

Men mobbere er ikke nødvendigvis barn som kommer fra dårlige hjem eller trøblete bakgrunn.

De kan vel så gjerne være populære ledertyper med høy status og gode sosiale ferdigheter.

- Det å forstå hvordan andre har det, og å se sin egen posisjon i forhold til andre, er en egenskap som også kan brukes til å manipulere andre for å få mer status selv, påpeker Tove Flack ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger.

Hun har forsket spesielt på skjult mobbing, og mener foreldre lett kan bli blinde for hvordan egne englebarn oppfører seg mot andre.

- Det kan ofte handle om små, intrikate ting som i sum kan bli store – som å snu seg vekk når noen prater, dra pulten sin litt vekk fra sidemannen, dele godteri med alle unntatt én, gi en i klassen en litt styggere bursdagsinvitasjon enn de andre, eller låne bort en liten, ødelagt blyant til én, mens en annen får låne en helt ny, fin blyant. Barn vet godt hvordan de kan krenke andre, selv med de mest hverdagslige ting, sier hun.

Negativ lederstil

Akkurat slik det finnes en rekke varselsignaler som kan avsløre om barnet ditt blir mobbet, finnes det også varselsignaler som kan avsløre om barnet ditt er en som mobber andre.

- Foreldre bør være bevisste på språkbruk og ikke-verbal kommunikasjon barna i mellom. Legg merke til hvordan barnet ditt snakker til venner og om andre barn. Er sjargongen i vennegjengen preget av sarkasme, ironi og negativ ordbruk? Snakker barnet ditt negativt om andre barn? Bruker barnet blikk og kroppsspråk for å vise at det synes andre er teite?

Hun mener man gjør barna sine en bjørnetjeneste hvis man ikke undersøker og tar tak i negative tendenser så snart man oppdager dem. Uansett om barnet har mange venner eller ikke.

- Foreldre må spørre seg: Er mitt barn en leder? Hva slags lederstil benytter mitt barn seg av? Man må huske på at barnet vil ta med seg denne formen for kommunikasjon videre inn i voksenlivet, det kan bli et mønster for sosialt liv. Barnet vil ofte ha mange venner og høy status, men vennskapet er ikke nødvendigvis basert på tillit og nærhet. Ofte kan selv de nærmeste vennene føle seg litt utrygge og redde for ikke å bli akseptert, sier Flack.

- Snakk med barna

Forfatter, foredragsholder og mobbeekspert Kristin Oudmayer jobber med en bok om mobbere, der hun samler historier fra dem som har mobbet andre. Boka er en oppfølger til boka "Fordi jeg fortjener det?" fra 2010, der Oudmayer samlet historier fra mennesker som er blitt mobbet.

- Foreldre er ofte de siste som får vite at barnet mobber andre. Det betyr ikke at det ikke finnes tegn vi bør være oppmerksomme på, sier Oudmayer.

- Hvis barnet er veldig utvelgende og ekskluderende i valg av hvem det vil være sammen med, er det vår plikt som foreldre å finne ut hva som ligger bak. Barn har gjerne gode forklaringer på hvorfor de velger vekk noen – forklaringer vi foreldre ofte kjøper. Men det kan bety at barnet ditt har en sterk posisjon i klassen og er med på å bestemme hvem som får være med og hvem som blir holdt utenfor, sier hun.

Hun mener den opplagte løsningen, som mange foreldre likevel ikke tenker så mye over, er å snakke med barna og la dem forstå at vi forventer at alle skal få være med.

- Foreldre må være ekstremt tydelige på dette. Vi må hjelpe barna til å sette seg inn i hvordan det oppleves for den som er utenfor, og få dem til å tenke over hva som kan være lurt å gjøre. Vi må påvirke barna til å gjøre gode valg, sier Oudmayer.

Bursdager - nok en gang

Alle er mot mobbing, og alle sier de vil gjøre noe med det. Men når det gjelder å gå i seg selv, mener Oudmayer vi foreldre har et stykke igjen. Blant annet når det gjelder bursdagsinvitasjoner – et tilsynelatende evigvarende tema i mobbedebatten.

- Du vil ikke tro hvor mye tid jeg bruker på å snakke om bursdagsinvitasjoner. Det er faktisk ikke en selvfølge at alle skal få være med, heller ikke blant de voksne. Ved å tillate at barnet ikke inviterer alle, er man med på å skape aksept for utvelgelse og det at noen holdes utenfor. Her må foreldre ta regi, og ikke akseptere barnets ønske om å holde noen utenfor, sier Oudmayer.

Skjult mobbing er vanskelig å oppdage, og vanskelig for barn å rapportere.

Mobberne er ikke bøller eller urokråker, men høflige, veloppdragne, utadvendte, ressurssterke og populære “englebarn”, som voksne ofte liker.

Mobbingen skjer gjerne uten at et eneste vondt ord blir sagt.

- Det kan være at en gruppe jenter konsekvent flytter sekkene sine vekk fra en annen jentes sekk, for å markere at hun er en de ikke vil ha kontakt med. Slike ting er det lett for voksne å overse eller bagatellisere, og fryktelig vanskelig for et barn å forklare, sier Oudmayer.

I tillegg til den åpenlyse, fysiske mobbingen, er skjult mobbing et stort problem for mange barn og unge. Spesielt jentemobbing er i stor grad preget av mer indirekte og subtile krenkelser. Hvorfor har noen barn behov for å mobbe andre?

- For enkelte kan det handle om å få tilfredsstilt noen sosiale behov, som makt, status, sosial kontroll og tilhørighet, forklarer Tove Flack.

- Forskning viser en sammenheng mellom det å ønske seg høyere status og skjult mobbing. Ved at en annen er utenfor, kan man få en sterkere følelse av egen tilhørighet. Gjennom å baksnakke og spre rykter kan man få andre med seg i å tenke negativt om en potensiell konkurrent til lederposisjonen. Undersøkelser blant barn viser at det ikke nødvendigvis er de mest populære barna som flest kunne tenke seg å ha som bestevenn. De populære barna er ofte noen man vil holde seg inne med, fordi det kan være lurt sosialt sett, forklarer Flack.

Voksne er rollemodeller

Både Flack og Oudmayer mener voksnes tydelige holdninger - og ikke minst væremåte - er avgjørende for hvordan barn forholder seg til hverandre.

- Foreldre må snakke med barna sine om hva slags oppførsel, språkbruk og kroppsspråk som gjør at man har det hyggelig og føler seg trygg. Barna må vite at vi voksne forventer at alle skal få være med. Mye av humoren i media i dag går ut på å harselere med og krenke andre, og latterliggjøre andres feil og mangler. Enkelte ungdomsserier gir barna rene oppskrifter på hvordan de kan manipulere, ekskludere eller skape intriger. Det er ikke rart barn blir forvirret, sier Flack.

Oudmayer tror voksne glemmer hvor stor påvirkningskraft de har på barna. Baksnakking om naboen ved middagsbordet skaper aksept for baksnakking om andre barn på skolen.

- Vi voksne kan jo begynne med å se på oss selv. Hvis vi er rause og flinke til å snakke positivt om andre, vil barna også bli det. Vi må vise gjennom handling og levemåte at vi har respekt for hvor andre menneskers grenser går, og at ytringsfrihet ikke er det samme som retten til å krenke andre, sier hun.

Og minner om at barn som mobber andre, ofte blir hengt ut og møtt med motmobbing når de blir avslørt. Også av voksne.

- Ingen barn er født slemme. Mobbing er en strategi vi lærer gjennom miljø og påvirkning. Barn som mobber må stoppes, og så få hjelp til å finne andre og bedre strategier for samspill med andre barn. Tidligere mobbere må også inkluderes i fellesskapet.

Les også:

Ta grep mot mobbing

Slik oppdager du at barnet ditt mobber

Gi barnet ditt indre styrke

Skriv ut artikkelen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:43 SAS-meklingen fortsetter på overtid01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka
Siste nytt
02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:43NorgeSAS-meklingen fortsetter på overtid01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka
Populært