Sjeldne navn

Slik lager du et nytt fornavn

UNIKT: Hva med å gi barnet ditt et fornavn som ingen andre har? Vi viser deg hvordan du kan lage et nytt navn. © FOTO: Scanpix
UNIKT: Hva med å gi barnet ditt et fornavn som ingen andre har? Vi viser deg hvordan du kan lage et nytt navn. © FOTO: Scanpix

Disse navnene finnes ikke ennå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange foreldre ønsker seg et sjeldent navn til barna sine, og mulighetene er mange.

Dersom du er ute etter et helt spesielt navn, og ikke har funnet noe som er spesielt nok, så er det faktisk mulig å lage et nytt navn selv.

Et godt utgangspunkt er to ledd fra allerede eksisterende navn, og plutselig har du et helt unikt navn til den nyfødte.

Nordiske navn

Mange navn vi i dag kjenner som vanlige navn var i bruk allerede i norrøn tid. Jostein , Oddbjørn , Sigbjørn , Sigmund , Torbjørn , Torstein , Øystein og Øyvind er alle eksempler på

gamle, nordiske mannsnavn. Vanlige kvinnenavn fra perioden er Ingunn , Ragnhild, Sigrun , Solveig , Torhild, Åshild og Aslaug. (Klikker du på navnene får du mer informasjon om det enkelte navn)

Allerede for 1000 år siden, og lenge før det, laget nordboere nye navn med utgangspunkt i ledd som fantes i eksisterende navn.

Ifølge Gulbrand Alhaug, professor i nordisk språkvitenskap og forfatter av boka 10001 navn, ble slike navn laget i hele Norden, og ofte er det vanskelig å vite hvor navnet først ble tatt i bruk av Norge, Sverige, Danmark eller Island.

Oddvar mest populært

Utgangspunktet for de nye navnene er to ledd fra allerede eksisterende navn. Den sterkeste perioden for nylagede navn kom var mellom 1870 og 1940.

- Selve høydepunktet i kreativiteten var rett før 1900. Da ble det laget over 100 nye navn, sier Alhaug.

Det suverent mest brukte nylagede navnet er Oddvar , laget av for eksempel Oddbjørn og Ivar.

- Siden 1900 har 14.752 menn hatt dette navnet. Det mest vanlige kvinnenavnet blant nylagede navn har vært Solfrid, skriver Gulbrand Alhaug.

20 navn som er ledige

Antall kombinasjoner av de gamle leddene er nesten uendelige. For å hjelpe oss litt på vei, har Alhaug laget et skjema i 10001 navn, som viser noen av kombinasjonene som ikke er i bruk ennå. Her har du mulighet til å finne et helt spesielt navn til barnet ditt.

Ti eksempler på guttenavn som ikke er i bruk ennå: Hervin, Ingvin, Jovald, Magnvin, Olvin, Sigvin, Torvar, Vilmund, Øybjørn og Øyvar.

Ti eksempler på jentenavn som ikke er i bruk ennå: Herhild, Herunn, Herveig, Jorborg, Jorveig, Ragnbjørg, Vilhild, Vilveig, Øyrun og Åsvor.

- Av personvernhensyn har jeg ikke krysset av for navn som bare tre eller færre personer har. Noen av navnene ovenfor kan tilhøre den kategorien, sier Alhaug.

Noen feil

Om du ikke skulle falle for noen av disse kombinasjonene, er det nesten to hundre andre muligheter i Alhaugs skjema.

Vær oppmerksom på at det er enkelte feil i skjemaet. Vilrun kommer i skjemaet opp som et navn som ikke er i bruk, men Statistisk Sentralbyrå (SSB) har registrert syv kvinner med navnet i Norge. Åsmund er et annet navn som ifølge skjemaet ikke skal være i bruk. SSBs statistikker kan gi deg svar på om et navn er i bruk i dag.

Du kan også oppleve å finne et navn merket av som "i bruk" i Alhaugs skjema, men som du ikke finner igjen hos SSB. Årsaken er at professoren baserer seg på alle som er født etter 1900, mens SSB forholder seg til personer som lever i dag.

Over 1000 kombinasjoner

Alhaug presiserer at listen av plassårsaker ikke fullstendig.

- Med 30 eller 40 ulike ledd kan det bli godt over 1000 kombinasjoner som ikke er i bruk ennå. Navnemuligheten Rudvin, sammensatt av Rudolf og Edvin, er for eksempel ikke med, sier Alhaug.

Noen av navneleddene som ikke er med i skjemaet, men som foreldre kan leke seg med på samme måte er for eksempel Gud-, Ei-, Frøy- Gjer- og Gunn-. Noen etterledd som ikke er med er -brand, -rid, -leik og -vid. Kombinasjonene kan for eksempel blir guttenavnene Gjervid og Eileik, eller jentenavnet Frøyrid. Flere for- og etterledd finner du i fornavnleksikonet 10001 navn.

For norske?

Etter 1950 er det nesten ingen nylagde navn. Felles for navnene du kan lage med Alhaugs skjema, er at de er basert på ledd av nordiske navn - kanskje folk synes de gamle navneleddene er gammeldagse eller for norske?

Du trenger ikke nødvendigvis bruke ledd av nordisk opphav for å lage et nytt navn. Et eksempel Alhaug bruker er Krisander/Chrisander, som trolig kommer fra Kristian og Aleksander . Ifølge Alhaug ble det laget i i 1986, og ifølge SSB har 27 personer Krisander som første fornavn i dag, og hele 98 har navnet Chrisander.

- Det er laget flere navn enn Krisander etter 1960, men når jeg avgrenser meg til navn som minst fire har, er det nesten bare Krisander som kommer med, forklarer Alhaug.

Nye navn fra navnetoppen

Hvorfor ikke la de mest populære navnene i dag inspirere deg?

Ved å ta utgangspunkt i navnetoppen for 2010, kan du sette sammen flere ledd som blir navn som ifølge SSB brukes av maks tre personer, om det er i bruk i det hele tatt.

Guttenavn laget på denne måten kan for eksempel være Lusander/Lukander (Lukas og Aleksander), Emilliam (Emil og William ), Willias (William og Jonas ) og Williver (William og Oliver).

På topplista over jentenavn er mange av navnene korte, noe som gjør dem vanskeligere å kombinere. Men hva med Ingra (Ingrid og Nora ) eller Sofida (Sofie og Ida)?

- Selv kunne jeg tenke meg Jonander (Jonas og Aleksander) og Kristella (Kristin og Stella) som nye navn, sier Alhaug.

Personvernpolicy