Meny

Barn og oppdragelse:

Slik blir du kvitt barnas uvaner

UVANE: Selv om det er naturlig å pille seg i nesen, trenger ikke barna putte neseinnholdet i munnen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no.
UVANE: Selv om det er naturlig å pille seg i nesen, trenger ikke barna putte neseinnholdet i munnen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no.

- Å plukke av barna uvaner er din jobb, sier barnepsykolog.

Ekspertene:
Elisabeth Gerhardsen er barnepsykolog og forfatter. Tidligere har hun gitt ut boken Gode knep for småbarnsforeldre, over jul kommer boken Å takle barn i "trassalderen".

Lars H. Fengsrud er klinisk sosionom, familieterapeut og daglig leder av Familiehjelp AS, som arbeider forebyggende og behandlende med barn, unge, voksne og familier som av ulike årsaker har behov for hjelp og støtte for ulike vansker.

- Ikke overlat oppdragelsen til andre. Å plukke av barna uvaner er din jobb, sier Elisabeth Gerhardsen.

Gerhardsen, som er barnepsykolog og forfatter, mener foreldre ikke bør se mellom fingrene på uvaner som folk flest ser negativt på.

- Noen tenker nok at barna lærer riktig oppførsel i barnehagen. Men da lærer de det ofte etter negative sanksjoner fra andre barn eller de ansatte. Er det verdt det, bare fordi du ikke orker kampen?, spør Gerhardsen.

Positiv forsterkning

- Barn har i utgangspunktet ikke tanker om at noe er flaut eller sjenerende, sier Lars H. Fengsrud, klinisk sosionom og familieterapeut.

Han har tro på positiv forsterkning for å endre barns uvaner.

- Barn vil gjøre mer av det de får positiv tilbakemelding på. Det er viktig at du vektlegger det du vil de skal gjøre, ikke motsatt, forklarer Fengsrud.

Det kan for eksempel bety å rose barna når de har vasket seg på hendene.

- Sett ord på det barna gjør som er bra.

Ignorere og korrigere

- Å forsøke å ignorere den uønskede oppførselen er første steg, kanskje vil det gå over av seg selv, sier Fengsrud.

Sosionomen understreker at noen handlinger er såpass overskridende at vi ikke kan tolerere dem. Da kommer korrigeringen inn.

- Å gi barna en «time-out» hver gang de gjør noe galt, det er utdatert. Jeg er mer for en «time-in». Bruk tid, sett deg ned med barnet, og snakk gjennom hva som skjedde nå som ikke var ålreit. Forklar barnet atferden, råder han.

Skille person og handling

Fengsrud anbefaler foreldrene å jobbe med å gi barnet et positivt selvbilde.

- Det viktigste er å skille mellom person og handling. Om de blir korrigert fordi de promper med vilje, for eksempel, så er det viktig at barnet tenker «Det jeg gjør er ikke ok, men det betyr ikke at det er noe galt med meg», sier sosionomen.

Her er barnepsykolog Elisabeth Gerhardsens råd om hvordan du kan plukke av barna noen vanlige uvaner:

1. Barn som ikke vasker hendene etter toalettbesøk

Mange foreldre opplever at mens det er veldig lett å lære barna å trekke ned etter seg, så er det mindre enkelt å få dem til å huske å vaske hendene etter toalettbesøket.

Ifølge Gerhardsen er det en vane som må innarbeides, og du må begynne tidlig.

- Det er lettere å innarbeide tidlig, enn å reparere senere. Begynn mens barnet er veldig lite, når dere er på badet sammen. Si «og nå må du også vaske hender», selv om ikke barnet har tørket seg selv. Innarbeid det fra barnet er veldig lite, også selv om det ikke er skittent, sier hun.

Om du skal lære barna det etter at de er blitt litt eldre, kan det lønne seg å henge litt rundt badet.

- Å be dem snu for å vaske seg etter at de har kommet ut fra badet skaper irritasjon hos dere begge, pluss at det ofte ikke fører til at barnet husker å gjøre det av seg selv neste gang det er på do. Ved å være i nærheten, og så gi en påminnelse i det ungen trekker ned, kan du få innarbeidet vanen lettere, sier Gerhardsen.

UTFORDRING: Mange foreldre kjenner nok til problemet med å lære barna å vaske hendene etter toalettbesøket. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no.UTFORDRING: Mange foreldre kjenner nok til problemet med å lære barna å vaske hendene etter toalettbesøket. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no.

2. Barn som tar på seg selv

- Hvis det var en ett-toåring, så ville jeg ikke gjort så mye ut av det. De har jo stort sett bare fri tilgang på underlivet når de ikke har bleie på seg, for eksempel på stellebordet. De færreste foreldrene tenker at unger ikke skal få lov til å utforsker seg selv, men de misliker at ungen får avføring på hendene. Foreldrenes irriterte ansikt kan imidlertid lett misforstås av det lille barnet.

- Ved å utbryte «æsj, ikke gjør det!», kan ungen fort føle at det å ta på seg selv er noe stygt, sier Gerhardsen.

Hun foreslår at man heller sier noe som «Vent litt, først må vi vaske deg ferdig».

- Du kan jo også la barnet ligge der litt og fikle, og så si noe som at «nå er vi ferdige, nå skal vi vaske hender».

Kan være et tegn

Hvis barnet er tre år eller eldre, og stadig stikker hendene i buksa i alle mulige situasjoner, ville Gerhardsen sagt noe annet.

- Kommuniser at det er greit, men at det er feil tidspunkt. Det er viktig at det å ta på seg selv ikke blir negativt, så unngå å si «æsj, slutt med det der». Du kan for eksempel si «ja, det er godt å ta der, men det kan du gjøre når du er alene, eller på rommet ditt». Eller «det er greit at du tar deg på tissen, men nå spiser vi middag». Det er viktig å ha et avslappet forhold til det, selv om du skal prøve å lære ungen å ikke gjøre dette mens andre ser på, mener Gerhardsen.

Men hun understreker også at dersom barnet trekker seg unna annen lek for å ta på seg selv, eller generelt tar veldig mye på seg selv, så skal man ta det på alvor.

- Om barn fortrekker å ta på seg selv istedenfor lek, så kan det være et tegn på at barnet ikke har det så bra, sier barnepsykologen.

3. Barn som avbryter når de voksne snakker

- For barn er det vanskelig å forstå når det passer. Det å stå ved siden av noen som prater, og forstå når det er høflig å bryte inn, eller når det er en liten pause, det er ganske avansert kinnskap, sier Gerhardsen.

Siden barn ikke forstår når det passer å bryte inn, er det din jobb å vise når det passer.

- Det er lurt å ikke alltid la seg avbryte, lurt å trene barna til at de må vente litt av og til. Men når du sier «vent litt», kom tilbake til barnet etter maks en setning eller halvannen. På den måten opplever de ikke at det ikke nytter å vente, sier barnepsykologen.

Oppmerksom uten oppmerksomhet

- Vær oppmerksom på barnet uten å gi oppmerksomhet. Når barnet avbryter, si «vent litt», men ikke gi oppmerksomhet umiddelbart. Om barnet kommer bort til deg når du står og snakker med noen, kan du se kjapt ned, si "vent litt", og holde barnet lett på skulderen eller hodet. Slik forstår barnet at det har blitt sett, og at du er klar over at det står og venter, sier Gerhardsen.

Ifølge barnepsykologen er det to viktige grunner til at du skal trene barna i å vente på tur.

- Det første er at denne opplæringen er en del av sosialiseringen. Barna skal lære å fungere ute i samfunnet. Å lære å vente på tur, være litt tålmodig, og kunne utsette egne behov, er noe av det viktigste du lærer barnet ditt. For det andre skal du også fungere. Å få fullføre en setning eller to uten at barna hyler på deg, er ikke et urimelig krav å stille, sier Gerhardsen.

KOMMUNIKASJON: - Skill mellom person og handling, er ekspertens råd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no.KOMMUNIKASJON: - Skill mellom person og handling, er ekspertens råd. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no.

4. Barn som spiser buser

Selv om vi alle piller oss i nesa av og til, er det vel knapt noe som er så udelikat som barn (og voksne!) som putter resultatet av nesegravingen i munnen.

Gerhardsen synes det går et skille mellom å plukke seg i nesa, og det å spise buser. Hun synes det er et paradoks at foreldre plukker babyer og små barn i nesa stadig vekk, men så fort de begynner å gjøre det selv, så er det «æsj».

- Men umiddelbart tenker jeg du kan si at «å pille deg i nesa kan du gjøre på badet, og så vasker du hendene etterpå». Å spise buser derimot - det er få der ute som synes det er greit å gjøre det. Si «hvis du er sulten kan du få en brødskive», eller «ikke gjør det der, det er skittent og fullt av bakterier. Du kan heller hive den i vasken eller i søpla».

Negative reaksjoner fra andre

Gerhardsen mener det er greit å sette inn litt krefter på å plukke av barna denne uvanen.

- At barna spiser buser er ikke noe som skaper ekstra vilje hos besteforeldre eller hos barnehageansatte. Barn vet ikke at det er ugreit, og det er neppe helseskadelig. Men det er sosialt uakseptabelt, og det vil barnet ditt oppdage via negative reaksjoner. Da er det bedre å lære det hjemme.

5. Barn som promper med vilje

- Når babyer og ett-toåringer promper, så er det ikke noe de gjør med vilje. Det er først når de slutter med bleier at de får mer kontroll på hva som kommer ut. De får mer bevisst kontroll over musklene, og lærer seg å holde igjen.

Hvis tre-fireåringen promper kan det være lurt å bare overse det, et vil si at du later som det ikke har skjedd.

- Ikke smil, le, eller kjeft. Bare fortsett med det du hadde tenkt å gjøre eller si, som om lyden aldri nådde dine ører, foreslår Gerhardsen.

Om de promper med vilje når de er 5-6 år er det vanskeligere å overse det, og de er så store at de vet at det irriterer deg selv om du prøver å ikke vise det. Da har barnepsykologen følgende forslag til hva man kan si:

- Si for eksempel helt rolig «Du synes kanskje det der var morsomt, men det synes ikke vi andre». Om det er skolebarn som promper med vilje, så bør de få kommentarer på det. Promping er jo ikke akkurat noe som skaper stor lykke i selskapslivet, sier Gerhardsen.

Les også:

Derfor skal barna krangle

Hvordan takle barns raseriutbrudd

Barnets navn avslører deg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Mange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete
Siste nytt
11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilMange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete