Test av billige rødviner

De fem beste rødvinene under 100 kroner

BILLIGE RØDVINER: De klassiske vinlandene Frankrike, Italia og Spania dominerte i testen. Foto: Arnie Stalheim
BILLIGE RØDVINER: De klassiske vinlandene Frankrike, Italia og Spania dominerte i testen. Foto: Arnie Stalheim

Vi har testet rødviner til under 100 kroner flasken. De beste er faktisk veldig gode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er svært begeistret for pappviner (også kalt Bag-in-Box), og nå utgjør disse hele 60 prosent av det totale volumet av vin som selges her i landet. Det at de både er praktiske og billige, er nok de to viktigste forklaringene. Men noen av vinene er faktisk også ganske gode. De kan du lese mer om i våre store tester av hvite pappviner og røde pappviner.

Det er høst, og vi skal derfor holde oss med de røde vinene. Det er ikke til å komme forbi at vin på flaske i de fleste tilfeller er bedre enn pappvin. Og det trenger ikke nødvendigvis å bli så dyrt heller. Vi bestemte oss derfor for å teste rødvin på flaske til under hundre kroner.

Her finnes det et enormt utvalg, så vi foretok en avgrensning av hvilke viner vi skulle ta med i testen. Vi bestemte oss for polets basisutvalg, hvilket vil si at vinene er tilgjengelige i de fleste polutsalg, og at du derfor kan handle inn allerede til helgen. Videre baserte vi vårt utvalg på tidligere oppnådde testresultater, samt anmeldelser i inn- og utland. Da endte vi opp med 20 viner.

Tett i toppen

Vi valgte å prioritere de matvennlige vinene da vi ga poeng. Enkelte viner var veldig søtladne og med både lav syre og lav forekomst av garvestoffer (tanniner). Disse vinene er greie nok som “koseviner” eller såkalte “drikkeviner”, men er ikke gode til mat. Skikkelige matviner skal bite litt fra seg, og må derfor ha et visst minimum av syre og/eller garvestoffer.

De fem beste vinene i testen finner du anmeldelse av nedenfor, og det var svært tett i toppen, med tre viner på delt tredjeplass. Ikke uventet, kom alle fem vinene fra klassiske, europeiske vinland som Frankrike, Italia og Spania, hvor vinstilene gjerne er mer matvennlige enn i mange av de oversjøiske vinområdene.

Hvilken mat til vinene?

I og med at vinene kommer fra forskjellige land og er basert på forskjellige druer, er det ingen selvfølge at de passer til samme slags mat. Men ingen av de fem vinene som topper vår test utarter seg i ekstrem retning. De er hverken veldig lette eller veldig kraftige, og som vi allerede har nevnt ovenfor, har vi lagt vekt på at de skal være matvennlige og derfor ha et visst minimum av syre og/eller garvestoffer. Alle de fem vinene er gode allroundviner, men skal vi bli mer spesifikke hva gjelder matvalg, kan vi anbefale følgende:

Den franske Robert Vic Cuvée Sélection passer til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Her er en god kyllingoppskrift: Ovnsstekt kylling.

De to spanske vinene, fra henholdsvis Marqués de la Concordia og Gran Feudo, er gode til lam og vilt. Denne lammeoppskriften burde passe: Klassisk lammelår.

De to italienerne, TreRose og Farnese, fungerer fint med samme type mat som Robert Vic, men siden vi er i Italia, anbefaler vi en kraftig pastarett: Penne med kjøttragu.

Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 2010

Karakter: 85 / 100

Frisk, sursøt og velbalansert fransk vin.

Fra Oc i Frankrike. Dyp rød med hint av fiolett. Sursøt duft av mørke bær med hint av lakris, krydder og urter. Middels til god fylde og også sursøt på smak. Frisk syre og en ganske lang ettersmak med veldig fine tanniner.

Marqués de la Concordia Tempranillo 2009

Karakter: 84 / 100

Moden og sødmefull spansk vin med diskret eikepreg.

Fra Rioja i Spania. Dyp rød med hint av fiolett. Moden duft av solbær og jordbær med hint av treverk og vanilje. God fylde med sødmefull frukt, passe syre og en lang ettersmak med fine tanniner.

Farnese Montepulciano d’Abruzzo 2010

Karater: 83 / 100

Fin italiensk vin med duft av kirsebær og hint av lær.

Fra Abruzzo i Italia. Dyp rød med hint av fiolett. Fin duft av kirsebær med innslag av lær og hint av krydder og urter. Middels til god fylde med pen frukt, passe syre og en lang ettersmak med fine tanniner.

Gran Feudo Crianza 2006

Karakter: 83 / 100

Spansk rødvin med fint eikepreg.

Fra Navarra i Spania. Dyp rød som brekker mot murstein. Moden duft av solbær og jordbær med innslag av treverk, vanilje og krydder. Middels til god fylde med fin og lett eikepreget frukt, brukbar syre og en lang ettersmak med fine tanniner.

TreRose Rosso di Montepulciano 2009

Karakter: 83 / 100

Fra Toscana i Italia. Klar rød på farve. Kirsebær i duften med hint av rått kjøtt, krydder og urter. God fylde med god frukt, passe syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Personvernpolicy