Ti smarte hjemmekontorer

Her får du gjort jobben - hjemmefra

PERSONLIG JOBBPLASS: Hjemmekontoret er dekorert med mange familiebilder, og en lekker tapet fra Berge Interiør. Skrivepulten er tilpasset etter veggen. Foto: Anniken Zahl Furunes

En arbeidsplass trenger ikke se ut som en arbeidsplass. Stjel løsningene fra disse ti hjemmekontorene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å kunne jobbe hjemmefra er en mulighet stadig flere benytter seg av. Men man trenger ikke nødvendigvis ha et eget, separat rom for å etablere et hjemmekontor.

Flere av disse løsningene viser at du kan rigge til en plass for jobb, lekser eller hobbyarbeid på et sted du kanskje ikke hadde tenkt deg.

Designikoner i gangen

Gangarealer kan være gode steder å etablere en kontorplass. Slik tar man i bruk hele huset. I dette loppehjemmet har beboeren fått plass til den amerikanske designeren George Nelsons ikoniske kontorpult fra 1958. Møbelet ble opprinnelig designet som ”Ladies' desk”, men er siden blitt tatt i bruk i mange private hjem.

En skjenk fra omtrent samme tidsepoke - et typisk innslag i såkalt retrostil - er plassert langs motsatt vegg, og rommer blant annet nødvendig kontorrekvisita.

RETROKONTOR: Hjemmekontoret er innredet med designikonet Home Desk fra Vitra. Foto: Espen GrønliRETROKONTOR: Hjemmekontoret er innredet med designikonet Home Desk fra Vitra. Foto: Espen Grønli

Gjenbrukskontoret

Kunsten å gjøre kupp på loppemarked er et godt utgangspunkt for en personlig arbeidsplass hjemme. Dette vesle hjemmekontoret er satt sammen av forskjellige typer bruktkjøp; et skoleatlas på veggen, en gammel kontorstol og mel-og sukkerskuffer som her brukes til oppbevaring av kontorrekvisita. Når beboerne trenger pause fra skjermen kan hun la øynene hvile på fjordlandskapet rett utenfor.

GJENBRUK PÅ ARBEIDSPLASSEN: Dette hjemmekontoret har smarte, små bokser for oppbevaring av småting, og større bokser for store ting. Verdenskartet på veggen er et gammelt skolekart, og fungerer nå som veggkunst. Foto: Frode Larsen GJENBRUK PÅ ARBEIDSPLASSEN: Dette hjemmekontoret har smarte, små bokser for oppbevaring av småting, og større bokser for store ting. Verdenskartet på veggen er et gammelt skolekart, og fungerer nå som veggkunst. Foto: Frode Larsen

Arbeidskjøkken

I enden av kjøkkenet er det etablert en hjemmekontorplass, uten at det egentlig synes. Alt av kontorrekvisita, inkludert laptop, gjemmes unna i kjøkkenskuffer og -skap når de ikke er i bruk.

Løsningen tillater at noen kan sitte og sulle i hjørnet under middagsforberedelsene. Når maten kommer på bordet, slipper man å rydde spisebordet for papirer.

KJØKKENARBEID: Kjøkkenet har et praktisk lite kontorhjørne på enden av kjøkkenbenken. Foto: Sveinung BråthenKJØKKENARBEID: Kjøkkenet har et praktisk lite kontorhjørne på enden av kjøkkenbenken. Foto: Sveinung Bråthen

Tilflukt på soverommet

Det finnes flere gode råd for å lykkes med et godt soverom. Å bruke soverommet som arbeidsplass er gjerne ikke et av dem. Et kompromiss er å gjemme kontoret inne i et skap. Inne i denne garderoben befinner det seg en utfellbar skriveplate. Her er det mulig å sette seg ned en stakket stund og få unna litt overtidsarbeid mens familien herjer i resten av huset. Når man trenger en pust i bakken, er sengen forlokkende nær, på godt og vondt.

SKAPARBEID: En utfellbar pult i klesgarderoben gir mulighet for å sette av en kort arbeidsøkt. Foto: Espen GrønliSKAPARBEID: En utfellbar pult i klesgarderoben gir mulighet for å sette av en kort arbeidsøkt. Foto: Espen Grønli

Hjemmesnekret hjemmekontor

Med et minimum av snekkerferdigheter kan du bygge dine egne hyller. Både reolsystemet og skrivebordet er snekret av beboeren. Hyllesystemet er i ubehandlet kryssfinerplater, bordet er satt sammen av osb-plater, et rimelig byggematerial laget av furuflis.

HJEMMELAGD OG GJENBRUK: Hjemmekontoret består av hjemmelagde møbler og bruktfunn. Foto: Yvonne WilhelmsenHJEMMELAGD OG GJENBRUK: Hjemmekontoret består av hjemmelagde møbler og bruktfunn. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Inspirerende hobbykrok

Noen lar seg inspirere av at det myldrer til på arbeidsplassen.

En miks av private bilder, tegninger og bøker i nogenlunde samme fargepalett sørger for et vell av impulser uten at man fortaper seg i rot.

HVITT, BEIGE OG FRODIG: På denne arbeidsplassen er det lagt opp til at det kan myldre litt. Det krever desto strengere krav til orden. Foto: Sveinung BråthenHVITT, BEIGE OG FRODIG: På denne arbeidsplassen er det lagt opp til at det kan myldre litt. Det krever desto strengere krav til orden. Foto: Sveinung Bråthen

Kontor på hjul

Det rødmalte hjemmekontoret går på hjul, og fungerer som romdeler når den rulles ut fra nisjen.

I rommet som åpnes bak, er det en skjermet lekestue for barna. Den kreative løsningen åpner for god kontakt mellom generasjonene – mellom lek og arbeid.

Prosjektet er tegnet av det norske arkitektkontoret Dahle & Breitenstein.

FLEKSIBEL LØSNING: Arbeidsplassen for to personer kan trekkes ut fra nisjen og benyttes som romdeler i allrommet. Foto: Nils Petter DaleFLEKSIBEL LØSNING: Arbeidsplassen for to personer kan trekkes ut fra nisjen og benyttes som romdeler i allrommet. Foto: Nils Petter Dale

Arbeid bak senga

Ved fotenden av dobbeltsengen er det bygget opp en halvvegg. Den rommer tv-skjerm på den ene siden og en utfellbar arbeidspult med kontorrekvisita på den andre siden.

Slissene i halvveggen sørger for lufttilførsel til elektronikken. Prosjektet er ved Momenta arkitekter.

SKJULT I HALVVEGGEN: Veggen ved fotenden av sengen er egentlig en boks fylt med elektronikk og kontorrekvisita. Foto: Sveinung BråthenSKJULT I HALVVEGGEN: Veggen ved fotenden av sengen er egentlig en boks fylt med elektronikk og kontorrekvisita. Foto: Sveinung Bråthen

Jobben under trappa

Det finnes mange konstruktive løsninger til hvordan utnytte det litt vriene volumet under trappa. I dette prosjektet har beboer og interiørdesigner Regina Øvergaard utnyttet plassen til å etablere et hjemmekontor.

Benken gir ikke maks komfort, men sørger for at to barn kan sitte ved siden av hverandre og bruke datamaskinen når mor ikke jobber.

Alle ledningene er løftet opp fra gulvet og festet under pulten, både for å skape et ryddig uttrykk og for å gjøre renhold enklere. For å unngå at støv og smuss faller ned på arbeidsplassen har beboeren montert lister bakerst på trappetrinnene. Både benk, bord og hyller er skåret til av mdf-plater fra en byggvarehandel.

UTNYTTET ROMMET UNDER TRAPPA: Et fullverdig hjemmekontor er etablert i det vesle volumet under trappa. Foto: Bjørg Hexenberg StaveliUTNYTTET ROMMET UNDER TRAPPA: Et fullverdig hjemmekontor er etablert i det vesle volumet under trappa. Foto: Bjørg Hexenberg Staveli

Spesialtilpasset hjemmekontor

Arbeidsbenk og hyller er spesialtilskåret av en benkeplate i eik. Et dekorativt, rosamønstret tapet på fondveggen og familiebilder i hjørnet gir kontoret et personlig og hjemlig preg, samtidig som det er tilstrekkelig arbeidsplass og oppbevaringsplass til at kontoret faktisk fungerer som arbeidsplass.

PERSONLIG JOBBPLASS: Hjemmekontoret er dekorert med mange familiebilder, og en lekker tapet fra Berge Interiør. Skrivepulten er tilpasset etter veggen. Foto: Anniken Zahl FurunesPERSONLIG JOBBPLASS: Hjemmekontoret er dekorert med mange familiebilder, og en lekker tapet fra Berge Interiør. Skrivepulten er tilpasset etter veggen. Foto: Anniken Zahl Furunes

Les også:

Tips og triks til hjemmekontoret

Slik pimper du Ikea-boksene

Alt om graviditet og fødsel på iPad

Denne saken ble skrevet av Bonytt og først publisert på Klikk.no.

Les flere saker fra ABC Nyheter.

Personvernpolicy