Meny

Nekter datteren Hello Kitty

NEI TIL «ROSA OPPVEKST»: Pappa-bloggeren Hallgeir vil ikke at datteren skal få en «rosa oppvekst». Dette bildet er en illustrasjon. Foto: Colorbox.com

Jentefarger, gutteleker. Pappa-bloggeren Hallgeir lar seg provosere, og bytter inn rosa kjoler datteren får i gave.

Lenge forsto ikke Hallgeir «poenget» med barn i det hele tatt. Han hadde ikke noe behov for å bli pappa. Det eneste han hørte fra hans tidligere kolleger var at de gledet seg til barnefri helg. Endelig skulle de få en helg alene - med barna plassert hos svigers.

- Hvis dette var toppen av lykke, forsto jeg ikke vitsen med å ha barn i utgangspunktet, sier Hallgeir.

Vil ha flere barn

Da graviditeten var en realitet, begynte Hallgeir å glede seg skikkelig. Og i dag vil han gjerne ha flere barn. Mange flere.

- Maks fem. Mer enn det så må man ha minibuss. Så får vi se hva jeg får kona med på, smiler han.

Les også: Hva gjør jenter til jenter og gutter til gutter?

Men hvem er Hallgeir og hvorfor denne motstanden mot en «rosa oppvekst»?

- Jeg liker å tro at jeg er litt barsk. Vi er nok ikke «A4» verken jeg eller kona. Jeg har ikke mange mainstreaminteresser, og jeg har vært veldig engasjert i diverse spill. Både rollespill med og uten kostymer, miniatyrer (figurer man gjerne setter sammen selv, maler på og så spiller strategispill med, som en slags type sjakk) for å nevne noe.

Les også: Gutter med prinsessedrømmer

Heldigvis har kona Marianne mange av de samme interessene som ham. Det var deres felles fascinasjon av «Ringenes Herre» grunnen til at det ble de to. De møttes i køen da de skulle sikre seg billetter til premieren på en av filmene. Siden har det vært de to.

Les også: Derfor skal du la barna krangle

Også bloggen hans opptar ham mye. En egen blogg måtte han ha, syntes han, og nå er pappasblogg en godt besøkt blogg som tiltrekker seg mange, særlig andre fedre. Han er ikke redd for å synge ut og siteres i mediene.

Som nevnt så ikke Hallgeir poenget med å få barn tidligere, men nå…..

- Jeg ser abolutt poenget nå! Det er rett og slett det beste som har hendt meg! Bare noen uker ut i graviditeten begynte jeg å glede meg skikkelig til å bli far. Jeg fabulerte mye om hvordan det kom til å bli. Men alt jeg tenkte kom til å skje, ble helt annerledes. Alt ble så mye bedre enn jeg hadde forestilt meg.

Irriterer seg over kjønnsdeling

Likevel. Han irriterer seg over kjønnsdelingen i samfunnet, og hvordan for eksempel klær, leker og litteratur har produkter spesielt rettet mot jenter og spesielt rettet mot gutter. Hello Kitty er ikke å finne i Hallgeirs hjem.

Les også: Gutter med prinsessedrømmer

- Det er vanskelig å svare på spørsmålet «født sånn eller blitt sånn», men verden rundt oss sørger i hvert fall for at skillene blir opprettholdt, og forsøker å rendyrke kjønnene. Selv er vi nøye med at Kathla har tilgang på alle typer leker. Selv har jeg hatt veldig stor glede av tekniske duppeditter, og mener det er lettere å få en inngang til dette gjennom biler. Samtidig er det sosiale aspektet viktig, og det er mye lettere å dyrke om man leker med dokker enn med biler. Derfor har hun begge deler.

Les også: Michelle (45) venter barn nummer 20

- En ting er hva dere kjøper. Hva om dere får en typisk «jenteleke» i gave eller en rosa kjole?

- Vi har fått rosa kjoler et par ganger, og da har vi gått og byttet, ler Hallgeir.

Født sånn, blitt sånn og evnen til å påvirke

Han forteller om en kompis som er vel informert om deres «anti-rosa»-regime, men som simpelthen ikke kan la være…

- Men det med rosa og blått er faktisk litt morsomt. Tidligere ble blått regnet som jentefarge og rosa som guttefarge.

Finnes det jente- og guttefarger? Les hva fjerdeklassinger fant ut da de forsket på dette i Årets Nysgjerrigper.

- Hva tenker du om begrepene maskulint og feminint?

- Ingenting. Eller, vi kan vel si at noen egenskaper er mer maskuline og noen mer feminine. Det er egentlig ikke begreper jeg tenker over. Jeg har imidlertid stilt meg selv spørsmålet; er det negativt at det finnes forskjeller mellom kjønnene? Jeg har ikke svaret på det. Jeg er ikke sikker på om det er forskjell på gutter og jenter sånn fra begynnelsen av, men for meg er det helt unaturlig å behandle folk annerledes basert på kjønn.

Besøk Hallgeirs blogg: pappasblogg.no

Hallgeir er ansatt hos Sandviks som blant annet eier Babyverden og Familieverden.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært