Ble foreldre – fikk pengetrøbbel

Mange lever et økonimisk fritt liv - helt til de får barn. Da endres hverdagen drastisk. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Mange lever et økonimisk fritt liv - helt til de får barn. Da endres hverdagen drastisk. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Anita og ektemannen levde en bekymringsløs tilværelse, og kjøpte alt de ville ha. Så fikk de hus og barn. Den overgangen taklet de ikke økonomisk.

– Det er vanskelig å godta at jeg ikke kan gjøre som jeg vil økonomisk, sier Anita. Navnet hennes er endret av hensyn til familien. Før Anita og ektemannen ble foreldre hadde de det veldig romslig økonomisk. Begge hadde gode jobber, de bodde gratis og fikk mobilregningene dekket av arbeidsgiver. Etter at utgifter som mat og bil var betalt, hadde de masse å gå på – og i tillegg en saftig sparekonto.

Les: Lær barnet om penger

– Vi kunne kjøpe et nytt dataspill eller en ny sofa dersom vi hadde lyst på det. Gikk dekkene på bilen i stykker, var det bare å kjøpe nye. Vi trengte aldri å tenke på at vi måtte vente en måned eller to, for pengene var der, forteller hun.

Minus hver måned

Samtidig som de ble foreldre, flyttet de inn i et gammelt hus som de arvet. Plutselig gikk de i minus hver måned – uten helt å skjønne hvorfor.

– Huset trengte mye oppussing, og vi fikk etter hvert utgifter til barnehage. Vi spiste en del ute, og gikk ofte på kino. Hver måned gikk vi nesten 10.000 kroner i minus, sier Anita.

Sparekontoen er nå snart tom. Anita og ektemannen blir snart tobarnsforeldre, og ser at de ikke kan fortsette løpet de har startet. De siste tre månedene har de satt seg ned sammen og laget budsjett.

Økonom Hallgeir Kvadsheim gir gode råd til personer som nylig har blitt foreldre. (Foto: TV3)Økonom Hallgeir Kvadsheim gir gode råd til personer som nylig har blitt foreldre. (Foto: TV3)

– Denne måneden har det gått bedre enn forrige, men vi går fortsatt i minus. Økonomien fører til en del krangler, og er egentlig det som tar mest på forholdet vårt. Det ville være for dumt å sette oss i gjeld når vi egentlig har det så bra. Men vi prøver i alle fall å gjøre noe med det, og vi ser at det er mange små ting som til slutt blir dyrt, sier Anita.

– Ikke uvanlig å prioritere feil

Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom og har gjennom TV-serien «Luksusfellen» møtt mange familier med økonomiske problemer. Flere har kommet i en vanskelig situasjon fordi de har prioritert feil.

– Noen bruker mye penger på å bo, og har derfor lite igjen til andre utgifter. Andre har kanskje handlemønstre som blir veldig dyre, og mange føler at de er helt avhengige av bil – selv om de bor midt i byen, sier Kvadsheim.

Når du skal gjøre noe med situasjonen din, sier Kvadsheim det er det viktig å gå gjennom alle utgifter. Grupper dem gjerne inn i flere kategorier. En omlegging av livsstilen handler om å gjøre prioriteringer, og ofte innebærer det å måtte ofre noe.

Bil

– Bilbruk er noe du kan spare masse penger på. Vurder om familien i en periode kan klare seg med en bil – eller ingen. Mange nordmenn har en iboende frykt for å ikke ha bil, og knuger bilen til seg. Vi hadde eksempel på folk som måtte selge bilen, og som faktisk kom seg raskere fram med kollektivtransport. Frykten var hva de skulle gjøre dersom barnet ble sykt. Da må de faktisk ta en taxi. Dette syntes de hørtes utrygt ut, men det handler om følelser – ikke rasjonalitet. Bil er knalldyrt. Mange ser kun på hva det koster med bensin, og tenker ikke på årsavgift, forsikring og vedlikehold, sier Kvadsheim.

Mat, klær og gaver

– Generelt kan vi si at raske løsninger ofte er veldig dyre. Hvis du handler hver dag blir det dyrt. Ved å planlegge innkjøpene, kan du spare masse penger. Men å kutte ned på matbudsjettet betyr ikke at du må leve på hermetikk, frossenmat og havregrøt for å holde budsjettet. Du trenger kanskje ikke kjøtt til middag hver dag, men du kan for eksempel få en herlig minsetronesuppe av en billig knoke kjøpt hos slakteren. Det finnes også mange gode oppskrifter på lavbudsjettmat, sier Kvadsheim.

Han mener familier også kan være bevisst på hvor de handler. Å kjøpe klær på Fretex er kanskje stigmatisert, men du kan handle masse fine klær på Finn.no. Her kan det også være ekstremt billig.

– Et godt tips kan også være å handle ting kontra sesong. Du kan kjøpe sommertøy om høsten, og vintertøy om våren. Det er ikke alltid like lett å vite hvor mye barna vokse, men en viss peiling har du. I det hele tatt kan du spare masse på å være bevisst på salgene. Også bursdagsgaver går det an å kjøpe på salg. Ha en hylle i boden der du samler opp gaver, så kan du porsjonere ut. Motene svinger jo, men noen ting er uavhengig av tid – som for eksempel bøker, sier Kvadsheim.

– Senk terskelen

Hallgeir Kvadsheim tror mange barnefamilier kan tjene på å senke terskelen litt. – Det har for eksempel blitt veldig populært å feire bursdager på aktivitetssenter. Må du følge det samme løpet som alle andre? For mange kan det være like eksotisk å komme i en god gammeldags hjemmebursdag. Du trenger ikke tenke at det nødvendigvis er kjipt, sier Kvadsheim.

Han mener det er en ekstrem kjøpskultur i Norge.

– Da handler det om å være sterke som foreldre. Mange opplevelser kan kjøpes, men det er ikke alltid det barna vil ha. Jeg kjenner flere familier som har mindre penger fordi de selv har valgt å leve slik. De er veldig flinke til å finne alternativer, og ungene er happy med det. Dette går ikke på bekostning av barna, tvert imot er det mange som liker å komme hjem til dem fordi de gjør ting som er annerledes, sier Kvadsheim.

Ferier

Ferieturer kan gjøre et stort innhogg i en småbarnsfamilies økonomi. Spesielt dersom de skal ut på en større reise.

– Pakketurer til Syden er utrolig dyrt, i alle fall i sesongene. Hva med å heller gå inn på bytteordninger med familier fra andre land. Da kan dere bytte hus i en uke eller to, og få tak i billige flybilletter. Du får ingen bamseklubb for barna med på kjøpet, men det kan være et godt alternativ – til 20 prosent av prisen, foreslår Kvadsheim.

Ser resultater av innsatsen

Anita og ektemannen begynner å se resultater av budsjett og planlegging.

– Matutgiftene våre viser at det går an å få det til. Etter å ha begynt å handle på faste dager har vi redusert matbudsjettet fra rundt 13.000 kroner i måneden til 4000 kroner. Vi tar handleturer til Sverige, handler melk og brød for en uke om gangen og fryser ned mat. Vi har også blitt flinke til å lage middag i stedet for å kjøpe noe med oss hjem. Det er koseligere for hele familien å ha det slik. Og holder vi matbudsjettet, kan vi jo kjøpe andre ting vi har lyst på. Kanskje ikke alt på en gang, men over tid. Når vi ser at det nytter, får vi jo lyst til å fortsette, sier Anita.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft
Siste nytt
13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft