Meny

Du kan faktisk droppe sex-samtalen med barna

Du kan faktisk droppe sex-samtalen med barna
Du kan faktisk droppe sex-samtalen med barna

Psykolog beroliger stressa foreldre som gruer seg til å prate om blomsten og bien. Skulle du likevel ønske å ta praten, kan du få noen gode tips her.

Samtale med barna

Hold det enkelt: ”Når to voksne vil kose seg sammen, kan de lage barn” holder ofte som svar på treåringens spørsmål om hvordan barn blir til.

Ikke vær detaljert eller teknisk.

Kom med et enkelt svar på spørsmålet først, og ta en pause før du snakker videre. Ofte er barnet fornøyd med det korte og greie svaret ditt.

Dersom barnet tar opp onani med deg, si at det er normalt og hyggelig, at alle gjør det, men at man gjør det når man er alene.

Treåringen bør lære at ingen andre skal ta på tissen og rumpa hans eller hennes. Vær spesifikk og nevn kroppsdelene som er private.

Vær beredt – når spørsmålene kommer, må du svare og ikke la det ligge til senere.

Har dere ikke hatt sexpraten ennå, kan du kan vente til barnet går i andre/tredje klasse på skolen med å spørre om det har lært om sex og hvordan man lager barn. Hvis det ikke vet det, gir du en enkel forklaring.

Ikke gjør sexsamtalen til noe utenom det vanlige. Snakk om sex som du ville snakket om andre temaer.

- Mange foreldre opplever at når de endelig tar mot til seg, har barna allerede hatt praten. Mange vil jo ha lært om sex og samliv på skolen. Jeg pleier å roe ned foreldrene litt og fortelle dem at du faktisk kan klare deg uten å snakke med barna dine om sex hvis du ikke vil og du ikke er bekymret for om barnet for eksempel har debutert seksuelt veldig tidlig. Svar på spørsmålene som dukker opp, det holder som oftest, sier psykolog Svein Øverland, som jobber med barn, unge og deres foreldre.

Les: Ha sex under barne-tv

Psykologen oppfordrer likevel foreldrene til å snakke om kropp, onani og egne grenser med barna. Selv små barn bør lære at onani er greit, men at ingen andre skal ta på barnet.

- En typisk sexsamtale med en treåring starter gjerne med at barnet gledesstrålende forteller alle i rommet at det har gnidd seg på tissen og at det var godt. Når slike situasjoner dukker opp spontant, må du ta tak i det og reagere der og da, forklarer Øverland.

Han foreslår at foreldrene sier noe slikt som:

«Så hyggelig. Det er godt og alle gjør det, men vi gjør det når vi er for oss selv, og så snakker vi ikke så mye om det til andre.»

Psykologen mener at foreldrene ikke bør gjøre så mye oppstuss ut av det. Som forelder skal du normalisere onani. Samtidig bør du forklare for barnet hvor grensene går: Onani er normalt, men vi gjør det i enerom. Du må gjerne spesifisere hvor det er greit at barnet onanerer, for eksempel i sin egen seng.

- Samtidig må du gjøre det klart for barnet at ingen andre skal ta på det på en slik måte. Så du har i grunnen et dobbeltbudskap her: Ja, det er normalt, men vi snakker ikke så mye om det. Og ingen andre får ta på deg der. Utfordringen ligger i å formidle dette klart og enkelt.

«Pappa, hvor kommer barn fra?» Du har nettopp rigget deg til i sofaen etter middag for å lukke øynene i to sekunder når spørsmålet stilles av en lys barnestemme. Plutselig er du lys våken. Hva svarer du nå?

- Når en treåring spør, er det viktigste at du holder det på et enkelt nivå. Si at når en voksen mann og en voksen dame koser seg sammen, kan de lage barn. Stopp der. Ikke forvirr med detaljer. Som oftest vil dette svaret faktisk være nok, sier Øverland.

Når barna blir litt eldre, skjer det gjerne at de ser et par som har sex på tv. Da kommer spørsmålene. Det klassiske spørsmålet er om det gjør vondt, siden de lager så rare lyder.

- Et godt svar er å være direkte. ”Nei, det gjør ikke vondt. De lager lyder fordi det er godt.” Det er absolutt ingen grunn til å ta opp orgasme, g-punkt og teknikker her, forklarer psykologen.

En annen klassiker er når barnet uforvarende har sett foreldrene har sex. Det kommer kanskje tuslende inn på soverommet en sen kveld for å be om et glass vann, og overrasker dere midt i akten.

- Det kan være en skummel opplevelse for barnet. Det kan tro at dere slåss, eller bare bli veldig forvirret over lydene. Igjen må dere forklare at dette er noe som voksne gjør for å ha det godt med hverandre. Dropp detaljene her også, råder psykologen.

Psykologen forklarer at det er viktig ikke å sykeliggjøre sex. Du skal heller ikke ta det opp som tema dersom det ikke er nødvendig. Han understreker at det er en forskjell på å lære om sex og på å lære om sin egen kropp. Kroppen og egne grenser kan du gjerne lære treåringen om.

- Jeg ville ikke ha snakket om sex før barnet gikk i andre eller tredje klasse. Da kan du spørre om barnet har lært noe om sex på skolen og om hvordan man lager barn. Så lenge du ikke spør på en måte som er bekymringsskapende for barnet, er det sunt. Spør barnet slik du ville spurt om det har lært om mobbing eller om døden eller om Gud på skolen.

Psykologen mener at foreldre ikke skal gjøre altfor mye ut av en slik prat. Den behøver ikke planlegges i detalj og forberedes uker i forveien.

- Spør mens dere går tur eller ved middagsbordet. Dersom du vanligvis viser interesse for hva barnet driver med, vil dette falle helt naturlig for deg uansett. Vær gjerne i forkant i forhold til skole og barnehage og be om å få se læreplanen slik at du vet når barnet skal lære om sex på skolen.

Om sex og andre misforståelser Det kan være et lurt tips at du ta en kort ventepause før du setter i gang med de store forklaringene når de minste barna vil snakke om sex. Vi voksne kan så lett misforstå og lese altfor mye mellom linjene når barn snakker, som da treåringen spurte faren hva det heter når to mennesker ligger oppå hverandre i sengen. Faren skulle til å legge ut om blomstene og bien, da barnet gledesstrålende ropte: ”Nå vet jeg det! Det heter køyeseng!”

En mor fra et nettforum forteller om da niesen hennes kom hjem fra barnehagen og fortalte foreldrene at de ansatte hadde sex på pauserommet. Det ble heldigvis raskt oppklart: Det viste seg at de var «kjeks» de hadde, ikke «sex». Sånn kan det gå når kj-lyden ikke er helt på plass.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong
Siste nytt
19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong