Du kan faktisk droppe sex-samtalen med barna

Du kan faktisk droppe sex-samtalen med barna
Du kan faktisk droppe sex-samtalen med barna

Psykolog beroliger stressa foreldre som gruer seg til å prate om blomsten og bien. Skulle du likevel ønske å ta praten, kan du få noen gode tips her.

Samtale med barna

Hold det enkelt: ”Når to voksne vil kose seg sammen, kan de lage barn” holder ofte som svar på treåringens spørsmål om hvordan barn blir til.

Ikke vær detaljert eller teknisk.

Kom med et enkelt svar på spørsmålet først, og ta en pause før du snakker videre. Ofte er barnet fornøyd med det korte og greie svaret ditt.

Dersom barnet tar opp onani med deg, si at det er normalt og hyggelig, at alle gjør det, men at man gjør det når man er alene.

Treåringen bør lære at ingen andre skal ta på tissen og rumpa hans eller hennes. Vær spesifikk og nevn kroppsdelene som er private.

Vær beredt – når spørsmålene kommer, må du svare og ikke la det ligge til senere.

Har dere ikke hatt sexpraten ennå, kan du kan vente til barnet går i andre/tredje klasse på skolen med å spørre om det har lært om sex og hvordan man lager barn. Hvis det ikke vet det, gir du en enkel forklaring.

Ikke gjør sexsamtalen til noe utenom det vanlige. Snakk om sex som du ville snakket om andre temaer.

- Mange foreldre opplever at når de endelig tar mot til seg, har barna allerede hatt praten. Mange vil jo ha lært om sex og samliv på skolen. Jeg pleier å roe ned foreldrene litt og fortelle dem at du faktisk kan klare deg uten å snakke med barna dine om sex hvis du ikke vil og du ikke er bekymret for om barnet for eksempel har debutert seksuelt veldig tidlig. Svar på spørsmålene som dukker opp, det holder som oftest, sier psykolog Svein Øverland, som jobber med barn, unge og deres foreldre.

Les: Ha sex under barne-tv

Psykologen oppfordrer likevel foreldrene til å snakke om kropp, onani og egne grenser med barna. Selv små barn bør lære at onani er greit, men at ingen andre skal ta på barnet.

- En typisk sexsamtale med en treåring starter gjerne med at barnet gledesstrålende forteller alle i rommet at det har gnidd seg på tissen og at det var godt. Når slike situasjoner dukker opp spontant, må du ta tak i det og reagere der og da, forklarer Øverland.

Han foreslår at foreldrene sier noe slikt som:

«Så hyggelig. Det er godt og alle gjør det, men vi gjør det når vi er for oss selv, og så snakker vi ikke så mye om det til andre.»

Psykologen mener at foreldrene ikke bør gjøre så mye oppstuss ut av det. Som forelder skal du normalisere onani. Samtidig bør du forklare for barnet hvor grensene går: Onani er normalt, men vi gjør det i enerom. Du må gjerne spesifisere hvor det er greit at barnet onanerer, for eksempel i sin egen seng.

- Samtidig må du gjøre det klart for barnet at ingen andre skal ta på det på en slik måte. Så du har i grunnen et dobbeltbudskap her: Ja, det er normalt, men vi snakker ikke så mye om det. Og ingen andre får ta på deg der. Utfordringen ligger i å formidle dette klart og enkelt.

«Pappa, hvor kommer barn fra?» Du har nettopp rigget deg til i sofaen etter middag for å lukke øynene i to sekunder når spørsmålet stilles av en lys barnestemme. Plutselig er du lys våken. Hva svarer du nå?

- Når en treåring spør, er det viktigste at du holder det på et enkelt nivå. Si at når en voksen mann og en voksen dame koser seg sammen, kan de lage barn. Stopp der. Ikke forvirr med detaljer. Som oftest vil dette svaret faktisk være nok, sier Øverland.

Når barna blir litt eldre, skjer det gjerne at de ser et par som har sex på tv. Da kommer spørsmålene. Det klassiske spørsmålet er om det gjør vondt, siden de lager så rare lyder.

- Et godt svar er å være direkte. ”Nei, det gjør ikke vondt. De lager lyder fordi det er godt.” Det er absolutt ingen grunn til å ta opp orgasme, g-punkt og teknikker her, forklarer psykologen.

En annen klassiker er når barnet uforvarende har sett foreldrene har sex. Det kommer kanskje tuslende inn på soverommet en sen kveld for å be om et glass vann, og overrasker dere midt i akten.

- Det kan være en skummel opplevelse for barnet. Det kan tro at dere slåss, eller bare bli veldig forvirret over lydene. Igjen må dere forklare at dette er noe som voksne gjør for å ha det godt med hverandre. Dropp detaljene her også, råder psykologen.

Psykologen forklarer at det er viktig ikke å sykeliggjøre sex. Du skal heller ikke ta det opp som tema dersom det ikke er nødvendig. Han understreker at det er en forskjell på å lære om sex og på å lære om sin egen kropp. Kroppen og egne grenser kan du gjerne lære treåringen om.

- Jeg ville ikke ha snakket om sex før barnet gikk i andre eller tredje klasse. Da kan du spørre om barnet har lært noe om sex på skolen og om hvordan man lager barn. Så lenge du ikke spør på en måte som er bekymringsskapende for barnet, er det sunt. Spør barnet slik du ville spurt om det har lært om mobbing eller om døden eller om Gud på skolen.

Psykologen mener at foreldre ikke skal gjøre altfor mye ut av en slik prat. Den behøver ikke planlegges i detalj og forberedes uker i forveien.

- Spør mens dere går tur eller ved middagsbordet. Dersom du vanligvis viser interesse for hva barnet driver med, vil dette falle helt naturlig for deg uansett. Vær gjerne i forkant i forhold til skole og barnehage og be om å få se læreplanen slik at du vet når barnet skal lære om sex på skolen.

Om sex og andre misforståelser Det kan være et lurt tips at du ta en kort ventepause før du setter i gang med de store forklaringene når de minste barna vil snakke om sex. Vi voksne kan så lett misforstå og lese altfor mye mellom linjene når barn snakker, som da treåringen spurte faren hva det heter når to mennesker ligger oppå hverandre i sengen. Faren skulle til å legge ut om blomstene og bien, da barnet gledesstrålende ropte: ”Nå vet jeg det! Det heter køyeseng!”

En mor fra et nettforum forteller om da niesen hennes kom hjem fra barnehagen og fortalte foreldrene at de ansatte hadde sex på pauserommet. Det ble heldigvis raskt oppklart: Det viste seg at de var «kjeks» de hadde, ikke «sex». Sånn kan det gå når kj-lyden ikke er helt på plass.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia
Siste nytt
18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia