Meny

Barnets navn avslører foreldrenes personlighet

Dette sier barnets navn om deg

FORNAVNET VIKTIG: Dagens foreldre bruker mye tid på å velge riktig navn til barnet.. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
FORNAVNET VIKTIG: Dagens foreldre bruker mye tid på å velge riktig navn til barnet.. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Navnet til barnet ditt avslører om du liker fotturer i fjellheimen eller charterturer med «all inclusive».

Navnevalg

Avslører foreldrenes forventninger

I navnevalget kan det ligge ambisjoner og forventninger om hvilke personlige egenskaper foreldre ønsker for barna sine.

– Bakgrunnen til foreldrene og deres kulturelle orientering spiller en stor rolle med tanke på hvilke navn de velger for barnet. Det handler om å vise frem sin smak, hvem de er som mennesker, og hva slags kultur de tilhører. Et par som gir barnet sitt navnet Kiri, etter operasangerinnen Kiri Te Kanawa, signaliserer for eksempel at de er en del av finkulturen, at de er glad i opera. sier Alhaug.

Kaller opp etter sportshelter

Men i Norge er det vanligere å kalle barna opp etter idrettsstjerner, gjerne fra ski- og annen vintersport.

– Kunstløper Sonja Henie et godt eksempel, Sonja ble et populært navn i mellomkrigstiden, Hallgeir (Brenden) var populært på femtitallet, Gjermund (Eggen) på sekstitallet og Vegard (Ulvang) på nittitallet. Men verken Bjørn (Dæhli) eller Marit (Bjørgen) har fått samme oppsving, av den enkle grunn at foreldre opplever disse navnene som altfor vanlige. De blir ikke spesielle nok, forklarer navneforskeren.

Populære oldeforeldre

Det at vi i dag velger navn som var vanlige i oldeforeldregenerasjonen, og kanskje også fra tippoldeforeldre, er noe nytt. Det skjedde ikke før. Dette har blitt vanlig de siste tjue årene både i Danmark og Norge, og sikkert også i de andre nordiske landene, forteller Gulbrand Alhaug.

Det var på slutten av 1900-tallet at foreldre begynte å ta i bruk navn som hadde vært populære for 100-120 år siden.

Trenden startet sannsynligvis med at slektsinteresserte foreldre har funnet navn fra oldeforeldregenerasjonen til sine barn, for eksempel Gustav, Theodor, Amanda, Agnes eller Emilie.

I neste fase har andre foreldre hørt disse navnene og valgt et navn som Theodor eller Amanda, uten å ha eldre slektninger med disse navnene, men fordi de synes navnene høres sjeldne og originale ut, forklarer navneforskeren.

Er barnet ditt en kongelig Victoria eller en nordisk Solbjørg? Barnets navn kan signalisere mer til omverdenen enn du tror.

Kanskje har du valgt å stave barnets navn på en spesiell måte, eller funnet på et navn som ingen andre heter. Uansett så har du ifølge den danske navneforskeren Birgit Eggert ved Københavns Universitet bevisst eller ubevisst tenkt over hva navnet sier om deg da du valgte det til barnet ditt.

– For en eller to generasjoner siden var man ikke så bevisst om navnet. I dag går man opp i navnenes betydning og hva de signaliserer, sier hun til det danske foreldremagasinet Vores Børn.

Måtte kalle opp etter besteforeldrene

Gulbrand Alhaug, navneforsker og professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, er enig. Alhaug er aktuell med naveneleksikonet «10 001 navn. Norsk fornavnleksikon», den mest omfattende navneboka som er gitt ut i Norden og har god oversikt over norske fornavn før og nå.

Han forteller at mens dagens foreldre er svært opptatt av hvilke signaler barnets navn gir, var det mer strikte regler for navnevalget før i tiden.

– I det gamle bondesamfunnet var det strenge oppkallingsskikker. Det var viktig at navnene gikk i arv i annenhver generasjon på gården. Besteforeldre på farssiden skulle oppkalles før besteforeldre på morssiden, og odelsgutten ble oppkalt etter farfaren. Tilsvarende på jentesiden, hvor det var mor på farssiden, altså farmoren, som skulle kalles opp først, sier han til Foreldre & Barn.

Særlig de siste 50 årene har navnevalget blitt friere, forteller Alhaug.

Viser frem sin personlige smak

Nå ønsker foreldre gjerne å vise frem sin personlige smak og stil når de velger navn til barna.

Et spesielt barn fortjener et spesielt navn. Slik tenker mange foreldre i dag.

– Valg av navn er mer en smakssak i dag. Det er som med kunst. Noen foretrekker en Weidemann, mens andre godt kan like «elg i solnedgang». Jeg synes vi skal være åpne for og respektere forskjellige smaksretninger, og ikke se ned på noen på grunn av valg av navn, mener navneforskeren.

Hvilken foreldretype er du?

Foreldrenettstedet Vores børn har laget en test over hvilke typer foreldre som velger hvilke navn til barnet.

Sjekk hvilken foreldretype de mener du tilhører.

1. Barnet mitt har et nordisk navn

Eksempler: Sigrid , Odin , Balder , Solbjørg , Torjus , Tora , Tor , Ask , Asbjørn , Amund , Fridtjof , Aslak.

«Du foretrekker fotturer i fjellet fremfor charterferie i Bulgaria. Du er stolt av dine nordiske røtter og hyller det naturlige. Boligen din domineres av tre og skinn. Du er aktiv i fritiden, kanskje med hester eller friluftsaktiviteter som kano/kajakk eller ekstremsport. Kanskje er du ingeniør, tømrer, lærer, pedagog eller dyrlege», skriver Vores Børn.

I et historisk perspektiv er nordiske navn svært populære, kan navneforsker Gudbrand Alhaug fortelle. På 50-tallet var 18 av de 20 mest brukte guttenavnene i Norge nordiske.

Men når man kommer til 2000-tallet, så er det ikke et eneste nordisk guttenavn på topplisten, selv om de fortsatt er i bruk – de er bare ikke så populære lenger, forklarer navneforskeren.

2. Barnet mitt har et topp ti-navn

Eksempler: Emma , Lukas , Emil , Linnea , Nora , Mathias , Sofie , Alexander , Jonas , Sara

VALG AV NAVN

VELGER SÆRE NAVN: Skuespillere og mennesker i kreative yrker velger gjerne spesielle navn til barna sine. Den velstående delen av befolkningen velger internasjonale navn med kongelig klang, ifølge den danske navneforskeren Birgit Eggert. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

«Du har ikke noe stort behov for å skille deg ut, du synes bare at Emil, Emma og Sofie er pene navn. Du reiser på campingferie eller kanskje bondegårdsferie fordi det er praktisk. Der er det er dyr å klappe, hoppeslott og masse frisk luft. Du kvier deg heller ikke for å reise på charterferie med all inclusive, fordi det er bekvemt. Du er sannsynligvis håndverker, sosialrådgiver, pedagog, økonom eller lærer og har en naturvitenskapeligs utdannelse», skriver Vores Børn.

3. Barnet mitt har et kongelig navn

Eksempler: Victoria , Alexander , Caroline , Olav , Isabella , Victor , Frederik , Carl -Gustav.

«Du er interessert i den nyeste teknologien, biler og flatskjermer og arbeider kanskje innenfor det private næringsliv. Du hyller det internasjonale perspektivet, og det er blant annet derfor barna har fått navn som kan uttales på flere språk. Det er viktig for deg å lykkes, og det samme gjelder for barna dine, som du er tilbøyelig til å sende på privatskole hvor det legges vekt på det faglige. Du har en kort- eller mellomlang handelsutdannelse, eller er kanskje jurist eller økonom».

4. Barnet mitt har et tradisjonelt, men hipt navn

Eksempler: Ella , Jens , Alfred , Ola, Anna , Oskar , Oda

«Dette er gamle navn som er mer spesielle og hippe å bruke til barnet sitt enn egentlig tradisjonelle. Du bor i byen eller i et bofellesskap og liker ferier med kulturell input, som man kan få i byer som Barcelona og Paris. Du arbeider med et eller annet kreativt eller litterært, og er journalist, fotograf eller cand. mag. i nordisk, litteratur, historie eller moderne kultur».

5. Barnet mitt har et spesielt navn

Eksempler: Øde , Storm , Viola , Rosalina , Zandra , Mikas , Scott , Amadeus.

«Du elsker å gå mot strømmen og innretter livet ditt slik som det passer deg, ikke som andre mener at du «bør». Kanskje er du litt hippieaktig og er ikke redd for å sende barnet ditt til en kreativ friskole. Du er unik, barnet ditt er unikt, og det skal navnet også være. Du er skuespiller, musiker, pedagog eller litterat, eller kanskje jobber du innenfor medie- og reklamebransjen», skriver Vores Børn.

Navneforsker Gudbrand Alhaug bekrefter at det gjerne er skuespillere og kreative mennesker som velger spesielle navn til barna sine, kanskje fordi de lever av å skille seg ut?

– Barn av skuespillere, kunstnere og andre kreative mennesker får gjerne spesielle navn. Som for eksempel Amadeus, sønnen til Carola og eksmannen Runar Søgaard, Fam , datteren til Wenche Myhre, eller Scott, som er sønnen til skuespiller Mari Maurstad og cellist Aage Kvalbein.

Les også:

De mest populære lange navnene

Fikk ikke kalle datteren Ronia Røverdatter

Her er årets mest trendy navn

10 kriterier for å velge riktig navn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:10 Bolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Siste nytt
02:10VerdenBolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter