Barnets navn avslører foreldrenes personlighet

Dette sier barnets navn om deg

FORNAVNET VIKTIG: Dagens foreldre bruker mye tid på å velge riktig navn til barnet.. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
FORNAVNET VIKTIG: Dagens foreldre bruker mye tid på å velge riktig navn til barnet.. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Navnet til barnet ditt avslører om du liker fotturer i fjellheimen eller charterturer med «all inclusive».

Navnevalg

Avslører foreldrenes forventninger

I navnevalget kan det ligge ambisjoner og forventninger om hvilke personlige egenskaper foreldre ønsker for barna sine.

– Bakgrunnen til foreldrene og deres kulturelle orientering spiller en stor rolle med tanke på hvilke navn de velger for barnet. Det handler om å vise frem sin smak, hvem de er som mennesker, og hva slags kultur de tilhører. Et par som gir barnet sitt navnet Kiri, etter operasangerinnen Kiri Te Kanawa, signaliserer for eksempel at de er en del av finkulturen, at de er glad i opera. sier Alhaug.

Kaller opp etter sportshelter

Men i Norge er det vanligere å kalle barna opp etter idrettsstjerner, gjerne fra ski- og annen vintersport.

– Kunstløper Sonja Henie et godt eksempel, Sonja ble et populært navn i mellomkrigstiden, Hallgeir (Brenden) var populært på femtitallet, Gjermund (Eggen) på sekstitallet og Vegard (Ulvang) på nittitallet. Men verken Bjørn (Dæhli) eller Marit (Bjørgen) har fått samme oppsving, av den enkle grunn at foreldre opplever disse navnene som altfor vanlige. De blir ikke spesielle nok, forklarer navneforskeren.

Populære oldeforeldre

Det at vi i dag velger navn som var vanlige i oldeforeldregenerasjonen, og kanskje også fra tippoldeforeldre, er noe nytt. Det skjedde ikke før. Dette har blitt vanlig de siste tjue årene både i Danmark og Norge, og sikkert også i de andre nordiske landene, forteller Gulbrand Alhaug.

Det var på slutten av 1900-tallet at foreldre begynte å ta i bruk navn som hadde vært populære for 100-120 år siden.

Trenden startet sannsynligvis med at slektsinteresserte foreldre har funnet navn fra oldeforeldregenerasjonen til sine barn, for eksempel Gustav, Theodor, Amanda, Agnes eller Emilie.

I neste fase har andre foreldre hørt disse navnene og valgt et navn som Theodor eller Amanda, uten å ha eldre slektninger med disse navnene, men fordi de synes navnene høres sjeldne og originale ut, forklarer navneforskeren.

Er barnet ditt en kongelig Victoria eller en nordisk Solbjørg? Barnets navn kan signalisere mer til omverdenen enn du tror.

Kanskje har du valgt å stave barnets navn på en spesiell måte, eller funnet på et navn som ingen andre heter. Uansett så har du ifølge den danske navneforskeren Birgit Eggert ved Københavns Universitet bevisst eller ubevisst tenkt over hva navnet sier om deg da du valgte det til barnet ditt.

– For en eller to generasjoner siden var man ikke så bevisst om navnet. I dag går man opp i navnenes betydning og hva de signaliserer, sier hun til det danske foreldremagasinet Vores Børn.

Måtte kalle opp etter besteforeldrene

Gulbrand Alhaug, navneforsker og professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, er enig. Alhaug er aktuell med naveneleksikonet «10 001 navn. Norsk fornavnleksikon», den mest omfattende navneboka som er gitt ut i Norden og har god oversikt over norske fornavn før og nå.

Han forteller at mens dagens foreldre er svært opptatt av hvilke signaler barnets navn gir, var det mer strikte regler for navnevalget før i tiden.

– I det gamle bondesamfunnet var det strenge oppkallingsskikker. Det var viktig at navnene gikk i arv i annenhver generasjon på gården. Besteforeldre på farssiden skulle oppkalles før besteforeldre på morssiden, og odelsgutten ble oppkalt etter farfaren. Tilsvarende på jentesiden, hvor det var mor på farssiden, altså farmoren, som skulle kalles opp først, sier han til Foreldre & Barn.

Særlig de siste 50 årene har navnevalget blitt friere, forteller Alhaug.

Viser frem sin personlige smak

Nå ønsker foreldre gjerne å vise frem sin personlige smak og stil når de velger navn til barna.

Et spesielt barn fortjener et spesielt navn. Slik tenker mange foreldre i dag.

– Valg av navn er mer en smakssak i dag. Det er som med kunst. Noen foretrekker en Weidemann, mens andre godt kan like «elg i solnedgang». Jeg synes vi skal være åpne for og respektere forskjellige smaksretninger, og ikke se ned på noen på grunn av valg av navn, mener navneforskeren.

Hvilken foreldretype er du?

Foreldrenettstedet Vores børn har laget en test over hvilke typer foreldre som velger hvilke navn til barnet.

Sjekk hvilken foreldretype de mener du tilhører.

1. Barnet mitt har et nordisk navn

Eksempler: Sigrid , Odin , Balder , Solbjørg , Torjus , Tora , Tor , Ask , Asbjørn , Amund , Fridtjof , Aslak.

«Du foretrekker fotturer i fjellet fremfor charterferie i Bulgaria. Du er stolt av dine nordiske røtter og hyller det naturlige. Boligen din domineres av tre og skinn. Du er aktiv i fritiden, kanskje med hester eller friluftsaktiviteter som kano/kajakk eller ekstremsport. Kanskje er du ingeniør, tømrer, lærer, pedagog eller dyrlege», skriver Vores Børn.

I et historisk perspektiv er nordiske navn svært populære, kan navneforsker Gudbrand Alhaug fortelle. På 50-tallet var 18 av de 20 mest brukte guttenavnene i Norge nordiske.

Men når man kommer til 2000-tallet, så er det ikke et eneste nordisk guttenavn på topplisten, selv om de fortsatt er i bruk – de er bare ikke så populære lenger, forklarer navneforskeren.

2. Barnet mitt har et topp ti-navn

Eksempler: Emma , Lukas , Emil , Linnea , Nora , Mathias , Sofie , Alexander , Jonas , Sara

VALG AV NAVN

VELGER SÆRE NAVN: Skuespillere og mennesker i kreative yrker velger gjerne spesielle navn til barna sine. Den velstående delen av befolkningen velger internasjonale navn med kongelig klang, ifølge den danske navneforskeren Birgit Eggert. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

«Du har ikke noe stort behov for å skille deg ut, du synes bare at Emil, Emma og Sofie er pene navn. Du reiser på campingferie eller kanskje bondegårdsferie fordi det er praktisk. Der er det er dyr å klappe, hoppeslott og masse frisk luft. Du kvier deg heller ikke for å reise på charterferie med all inclusive, fordi det er bekvemt. Du er sannsynligvis håndverker, sosialrådgiver, pedagog, økonom eller lærer og har en naturvitenskapeligs utdannelse», skriver Vores Børn.

3. Barnet mitt har et kongelig navn

Eksempler: Victoria , Alexander , Caroline , Olav , Isabella , Victor , Frederik , Carl -Gustav.

«Du er interessert i den nyeste teknologien, biler og flatskjermer og arbeider kanskje innenfor det private næringsliv. Du hyller det internasjonale perspektivet, og det er blant annet derfor barna har fått navn som kan uttales på flere språk. Det er viktig for deg å lykkes, og det samme gjelder for barna dine, som du er tilbøyelig til å sende på privatskole hvor det legges vekt på det faglige. Du har en kort- eller mellomlang handelsutdannelse, eller er kanskje jurist eller økonom».

4. Barnet mitt har et tradisjonelt, men hipt navn

Eksempler: Ella , Jens , Alfred , Ola, Anna , Oskar , Oda

«Dette er gamle navn som er mer spesielle og hippe å bruke til barnet sitt enn egentlig tradisjonelle. Du bor i byen eller i et bofellesskap og liker ferier med kulturell input, som man kan få i byer som Barcelona og Paris. Du arbeider med et eller annet kreativt eller litterært, og er journalist, fotograf eller cand. mag. i nordisk, litteratur, historie eller moderne kultur».

5. Barnet mitt har et spesielt navn

Eksempler: Øde , Storm , Viola , Rosalina , Zandra , Mikas , Scott , Amadeus.

«Du elsker å gå mot strømmen og innretter livet ditt slik som det passer deg, ikke som andre mener at du «bør». Kanskje er du litt hippieaktig og er ikke redd for å sende barnet ditt til en kreativ friskole. Du er unik, barnet ditt er unikt, og det skal navnet også være. Du er skuespiller, musiker, pedagog eller litterat, eller kanskje jobber du innenfor medie- og reklamebransjen», skriver Vores Børn.

Navneforsker Gudbrand Alhaug bekrefter at det gjerne er skuespillere og kreative mennesker som velger spesielle navn til barna sine, kanskje fordi de lever av å skille seg ut?

– Barn av skuespillere, kunstnere og andre kreative mennesker får gjerne spesielle navn. Som for eksempel Amadeus, sønnen til Carola og eksmannen Runar Søgaard, Fam , datteren til Wenche Myhre, eller Scott, som er sønnen til skuespiller Mari Maurstad og cellist Aage Kvalbein.

Les også:

De mest populære lange navnene

Fikk ikke kalle datteren Ronia Røverdatter

Her er årets mest trendy navn

10 kriterier for å velge riktig navn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenFransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag