Meny

Reglene for borddekking gjelder ikke lenger

HØSTFEST: Ann-Kristin Enderud fryder seg når hun dekker på høstens viltbord. Hun bruker mammas gamle porselen sammen med nye kjøpeglass. (FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix)

Lån litt. Få litt. Bland og miks. De gamle borddekningsreglene gjelder ikke lenger.

PORSELEN
* Porselen lages av kaolinleire, feltspat og kvarts som brennes på 1400 grader.


* Beinporselen blir produsert ved å brenne leire med aske fra bein.

* Typisk for porselen er at det er gjennomskinnelig.

* Ordet «porselen» kommer av det italienske ordet «porcellana», som betyr venusskjell. Disse skjellene har også en gjennomskinnelig overflate.

* Kineserne fant opp porselensfremstilling på 600-tallet. Dekorasjonsteknikkene utviklet seg i de påfølgende århundrene, og under Ming-dynastiet ble det produsert fremragende porselen. De utviklet nye teknikker og søkte mønsterinspirasjon fra blant annet India.

* Fra 1400– 1500-tallet blir porselenet eksportert og ankommer også Europa.

* Den første norske porselensfabrikken ble etablert i Porsgrunn i 1877.

* Porselen brukes ikke bare til servise, men også i isolatorer for kraftkabler, laboratorieutstyr og til sanitære formål.

(Kilder: Denstoredanske.dk, Snl.no, Wikipedia)

Hold porselenet pent

* Porselen skal vaskes så skånsomt mulig. Bruk glansemiddel. Er det viktig å kunne sette porselenet i oppvaskmaskinen, bør du sjekke hvor mange omganger i maskinen det tåler.

* Porselen tåler mikrobølgeovn, men ikke putt servise med gulldekor i mikroen.

* Porselen er ildfast, men pass på å sette porselen inn i kald ovn. Det kan få sprekker ved temperatursjokk. Gull- eller platinadekor bør ikke settes i ovnen.

(Kilde: Porsgrunds Porselænsfabrik)

Slik dekker du et vakkert bord

* Ikke vær redd for å blande ulike stiler. Prøv deg fram, finn fram til noe du selv er komfortabel med, og dyrk stilen uten å skjele så mye til trendene.

* Ikke råd til stort servise? Gå på jakt i mormors skjenk og let på loppemarkeder. Det kan bli veldig fint selv om ikke alt matcher.

* Dekorasjonene behøver heller ikke være så dyre. Gjør som mange interiørbloggere og bruk granbar og kongler som ikke koster en krone – det passer ikke minst ypperlig til vilt- og fårikålmåltider.

– Det behøver ikke være dyrt, sier Ann-Kristin Enderud, innehaver av bloggen Landlige Hjem, mens hun dekker opp med vakkert porselen med duse lilla stemorsblomster.

– Dette porselenet har jeg fått av mamma. Det er fra Porsgrunds Porselænsfabrik, men har nok gått ut av produksjon.

Stemorsblomstene går ton i ton med duken.

– Jeg er ikke så opptatt av trend, men liker heller å bruke det jeg har i en god blanding, sier hun og prøver seg fram med flere forskjellige glass.

Les også: Disse ti entreene tar førsteinntrykket på alvor

Men én trend er likevel tydelig akkurat nå, mener bloggeren fra Jessheim: Naturen vokser seg inn i spisestuen. Og i tråd med den tendensen lager hun små buketter av granbar og strå som hun putter inn i serviettringene.

Jordomseiling

Og porselensprodusentene ser ut til å bifalle Enderuds uformelle stil. Royal Copenhagen vil også servere deg naturen på kopper og fat.

– Naturens mønstre og farger går igjen, sier Lise Kristensen, Royal Copenhagens norske representant.

– Det er brunt, grønt, beige, gult og blått som hav og himmel. På mønstrene er det trær, blomster, årringer og dyr, forklarer hun.

Og visst er det vakkert. Grønne blomster og blader slynger seg utover det nesten gjennomsiktige danske festporselenet. Og ser det ikke litt ut som noe som er lånt fra en mormors fine serviseskap?

Les også: Pusset opp med naturfarger og reiseminner

Men selv om de norske interiørbloggerne ikke kan få nok av mormornostalgi, så har mange designere for lengst reist videre. Royal Copenhagen har i år porselen som hinter til Santa Fe og de nordamerikanske urfolkenes mønstre. Også finske Elinno er ute på jordomseiling, og låner mønstre fra Kina, porselenets opphavsland.

Ganske enkelt hvitt

– Uansett trender selger hvitt servise alltid veldig godt, sier Aina Bonsak, produktansvarlig og innkjøper hos Christiania Glasmagasin.

Porsgrunds Porselænsfabrik har mange serier, og særlig serien Nathalie, med enkel sølv- eller gullkant, er populær. Nå får serien en søster som heter Cecilie – som gjerne kan brukes på samme bord som Nathalie.

Les også: Den gamle hønsegården ble til designbolig

Også hos kjeden Tilbords er hvitt en slager. De to mestselgende servisene heter Angelina og Platinum, og er begge hvite. Også disse er laget slik at man kan krysse servisegrensene.

Glade jul

NISSENOSTALGI: Selv om vi kan handle porselen fra hele verden, er Porsgrunds nisseservise det som selger best hos Christiania Glasmagasin i desember. Porselenet koster fra 99 kroner per del. (FOTO: Produsenten)NISSENOSTALGI: Selv om vi kan handle porselen fra hele verden, er Porsgrunds nisseservise det som selger best hos Christiania Glasmagasin i desember. Porselenet koster fra 99 kroner per del. (FOTO: Produsenten)

Julen spøker vi ikke med, skal vi tro Christiania Glasmagasin, for der er det Porsgrunds Porselænsfabriks 102 år gamle nisseservise som er det mest populære av juleservisene.

– De skøyeraktige fjøsnissene har blitt en del av norsk kulturarv. Serviset ble tegnet i 1909 av fabrikkeierens 11 år gamle datter, Sigrid Rachlew. Dette serviset topper Christiania Glasmagasins salgsstatistikk hver jul, sier Bonsak.

– Det er også fint å kombinere med hvitt servise.

Også hos IKEA ligger julen i ly for de villeste stilvindkastene:

– Julen er på mange måter tidløs. Nostalgi, nisser, grøt og glitter er bestanddeler som alltid vil være der, men tradisjonen kan fornyes og gjøres mer spennende med små grep. IKEA-julen preges av 1950- og 60-tallets formspråk. Det er nordisk jul i rødt, hvitt og grått, og med folkloristiske innslag som snøkrystaller, snøroser og reinsdyr, sier Frode Ullebust, kommunikasjonssjef i IKEA.

Les også: Usikker fremtid for bokhylla

Slapp av

Ann-Kristin Enderud elsker å dekke bord.

– Det er noe med å komme til middag, kjenne duften av god mat og se at bordet er pyntet, sier hun og tenner stearinlysene.

Selv om porselen og sølvplett er på plass, er ikke bordet ferdig uten blomster. Hun setter en dyplilla hortensia i en kjempestor tekopp.

– Kopper kan brukes på forskjellige måter, fastslår hun og danderer mose nedi koppen.

– Før i tiden var det mange regler for hvordan man skulle dekke bord, sier Enderud og legger på bestikk i upusset sølvplett, en liten arv fra svigermor.

– Nå er det ikke så mange regler, og det som ikke er perfekt, er også veldig fint. 90 prosent av oss er i full jobb og har barn. Da blir det ikke tid til stryking og sølvpuss.

Les også: Slik faker du rent hus

Under mors tallerkener og tante Gerds smørskål ligger det en krøllete duk.

– Det er ikke så mye i naturen som har skarpe strykekanter. Jeg synes det er fint med en litt krøllete duk også. Og så liker jeg å blande, og jeg er ikke redd for å gjøre noe nytt, selv om både faren min og tante Gerd synes det er litt rart.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter
Siste nytt
11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter