Meny

Far til barnehage: - Barnet mitt skal ha Cola

Hva er sunn mat, og hva skal barnet spise? Barnehagepersonalet og foreldre er ikke alltid enige (Foto: Scanpix).

Foreldre kan være en utfordring i barnehagen. Her forteller norske førskolelærere hva du ikke kan forvente av barnehagen.

I barnehageloven står det blant annet: Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Enkelte foreldre trekker forståelsen av loven i lengste laget, skal vi tro fire førskolelærere Familieverden har snakket med. De har mange års erfaring som ansatte i barnehager, og har jobbet over hele landet.

– Av og til vet vi ikke helt om vi skal le eller gråte. Vi er jo nødt til å være vennlige og høflige, men av og til er det ikke like enkelt å holde maska.

Krangler om mat

Sukkerfri barnehager er vanlige, og mange foreldre er opptatt av sunt kosthold. Men hva dét er, er det ikke alle som er enige i.

– En far i en barnehage jeg var assistent i på begynnelsen av 2000-tallet ville ikke at datteren skulle ha kornblandingen barnehagen tilbød til frokost, forteller en 35 år gammel førskolelærer.

– Han mente den var usunn, og kalte inn til møte med pedagogisk leder. Etter hvert blandet han også inn styrer, og ga seg ikke før han fikk ”brød på bordet”, som han sa. Saken avsluttet med at barnet ble nektet av faren å spise kornblandingen på avdelingen. I stedet hadde hun med seg sin egen matboks. Der var det, hver dag og uten unntak, seks skiver loff. Med Nugatti.

McDonalds som matpakke

– Jeg måtte en gang høflig fortelle et foreldrepar at det ikke var greit å komme i barnehagen med cheeseburger og pommes frites fra McDonald’s som lunsj til barnet. De ble overrasket, for det var jo det ungen hadde mest lyst på! forteller en annen førskolelærer.

- Cola eller Fanta, dere kan velge

Den samme førskolelæreren fikk en far med sterke synspunkt på barnets kosthold. – Han reagerte på at vi bare ga melk og vann som tørstedrikk i barnehagen. Kunne vi ikke variere og kjøpe inn litt Coca Cola eller Fanta? For det var det hans barn likte best. Men vi kunne få velge hvilken brus vi helst ville ta inn, da, sier hun lattermildt.

Les mer : Alt du trenger å vite om barn i barnehage!

- Mitt barn skal lære engelsk!

Urealistiske forventninger om hva barnehagen kan tilby av opplæring, er ganske vanlig kost, forteller de fire.

– En mor kom en gang til meg og fortalte at familien vurderte å flytte utenlands om et par år. Hun beordret oss i fullt alvor å heretter utelukkende snakke engelsk med sønnen hennes. Det var nemlig viktig at han lærte det, i tilfelle de gjorde alvor av flytteplanene, forteller den ene.

- I dag skal han lære å sykle

Andre foreldre legger glatt ambisjoner på podens vegne i hendene på et travelt personale. En 31 år gammel førskolelærer fra Vestlandet opplevde en noe overivrig mor.

– Det var første dag på stor avdeling (3-6 år, red. anm.) for en tre år gammel gutt. Mor og barn troppet opp, og med seg hadde de en stor tohjulssykkel. Ikke hjelm, ikke støttehjul, og sykkelen var splitter ny. ”I dag skal dere lære ham å sykle,” sa moren, og strente ut igjen.

– Noen har fått med seg at barnehagen er viktig i de tilfellene barn trenger litt ekstra oppfølging, men ikke alle skjønner at vi ikke sitter på en uendelig mengde spesialister og ekspertise til fritt bruk. Jeg har opplevd flere ganger at foreldre i forbifarten har sagt til meg at barnet ikke kan si ”S” eller ”R” og at de derfor vil ha logoped. Helst den dagen. For å si det sånn, logopeder er ikke så veldig lett å oppdrive, og det må nok mer til enn en beskjed i garderoben …

Klær – et uendelig tema

Nesten ingenting gjør foreldre mer engasjerte enn barnas klær i barnehagen.

– En familie som hadde tre små barn i veldig tett alder, var nok litt slitne av alt husarbeidet barna førte med seg. En dag kom foreldrene til meg og klaget over at barnas tøy ble så skittent i barnehagen. De mente at vi som jobbet derfra burde vaske, tørke og sortere klærne til ungene, for det var jo her de ble skitne, og så mye klesvask hadde de jo ikke tid til i tidsklemma, sier en mannlig førskolelærer lattermildt.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si en regnvåt høstdag, forteller førskolelæreren fra Vestlandet.

Forbannet over en sokk

– En mor kom og var så fornøyd, for hun hadde kjøpt skikkelig dyrt Helly Hanssen-regntøy til barnet sitt. Det overleverte hun personalet med tilfreds mine, og med streng formaning: Dette regntøyet skulle IKKE brukes på tur eller i utelek i naturen, for det kunne jo bli ødelagt! At de ansatte blir holdt ansvarlige for hver minste lille sokk eller underbukse til et titalls småbarn, er noe mange foreldre tar som en selvfølge.

– Jeg har hatt foreldre som nærmest har holdt meg eller andre i personalet som gisler i garderoben fordi de ikke finner toåringens sokk. De vil at vi skal bruke ettermiddagen sammen med dem på letingen, og kan bli utrolig sinte! Det er utrolig å tro at vi skal holde kontroll på absolutt alle av de 20 to- og treåringers bittesmå strømper, forteller 35-åringen.

Kollegaen skyter lattermildt inn: – Jeg hadde en mor en gang som ble helt rasende i garderoben. Hun brølte: «SATAN! JEG FORLATER IKKE DENNE BARNEHAGEN FØR DERE HAR FUNNET GENSEREN HANS!»

Sykt barn? Ingen hindring

Mange foreldre har vel lurt på om barnet er friskt nok til å gå i barnehagen, eller om det bør være hjemme. For enkelte foreldre er det aldri noe spørsmål. I barnehagen skal man, uansett.

– Han er litt syk, men det ligger Paracet på hylla hvis feberen går opp, var en mors avskjedskommentar en gang, forteller den mannlige førskolelæreren.

– Mange foreldre vil at barnet skal være inne fordi det ikke er i form. Vi prøver å forklare at hvis det ikke kan leke ute som de andre barna, må barnet være hjemme. Men det er tydeligvis vanskelig å akseptere …

Da far drepte en fuglunge i barnehagen

– En episode jeg aldri glemmer, og som overhodet ikke var morsom, skjedde da jeg jobbet i en barnehage nordpå for noen år siden, forteller den ene i gruppa. – Det sto et stort tre på barnehagetomta, og en morgen oppdaget de små barna at en liten fugl hadde ramlet ned fra treet og skadet vingen.

Barn og voksne sto i ring rundt den lille fuglen, og vi var i gang med en fin samtale om dette, da en far ankom med barnet sitt. «Hva er det som skjer her!» utbrøt han bryskt, og banet seg vei gjennom den lille flokken. Da han så fuglen, plukket han den opp, snøftet, knakk nakken på fuglen og kastet den over gjerdet.

«Den hadde daua uansett,» var avslutningskommentaren, før han marsjerte ut igjen. Tilbake sto en gjeng sjokkerte og triste to- og treåringer som vi måtte bruke lang tid på å trøste.

Historiene er endeløse. Heldigvis kan de fire bekrefte at samarbeidet mellom barnehagen og hjemmet i de aller fleste tilfeller går bra.

– Men det kan være greit å minne alle foreldre på at de aller fleste barnehageansatte tenker på barnas beste før sitt eget beste. Allikevel er ikke en barnehage det samme som hjemmet, og man kan ikke ha de samme forventningene som man ville gjort dersom man hadde ansatt en privat barnepike.

Denne saken er laget av Familieverden.no

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge
Siste nytt
12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge
Populært