- Helsefarlig å stille klokken

- Helsefarlig å stille klokken
- Helsefarlig å stille klokken
Artikkelen fortsetter under annonsen

I natt skal du stille klokken en time tilbake - livsfarlig mener professor fra Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I natt klokken 03.00 skal man stille klokken en time tilbake, til klokken 02.00. Da går vi over til vintertid, eller normaltid.

Men professor Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, mener det hele bør avvikles. Han mener det er helsefarlig å stille klokken frem og tilbake.

– Flere studier viser at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker er mye større like etter at klokken stilles en time fram om våren. Folk som fra før har søvnforstyrrelser sliter. Vi burde virkelig avvikle hele konseptet, sier professor Pallesen.

Her kan du lese mer om huskeregler for om klokken skal stilles frem eller tilbake.

Grunnen til at vi skal stille klokken er gjennom EØS-avtale, via et EU-direktiv som stammer fra 2001. Alle medlemsstater skal stille klokken en time fram siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland bestemte seg imidlertid for å droppe vintertid i år. Ogå store deler av Sørøst-Asia og Afrika har ingen forskjell på sommer- og vintertid. De har heller aldri aldri hatt en slik ordning.

De som håpet på en time ekstra skjenketid på lørdag blir skuffet. Flere kommuner, blant annet Oslo, har tatt høyde for vintertiden, og forbyr å utvide skjenketiden.

Mange sliter med å huske hvilken vei klokken skal stilles.

En grei huskeregel er som følger:

Klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Har du andre husketips? Del gjerne tipset med oss i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter her