Sender hemmelige julegaver via nettet

NETTNISSENE: Espen Systad og Herdis Moldøen arrangerer julegavenettverket Operasjon Julegave på det sosiale nettverket Origo. De er med selv også, og gleder seg både til å gi gave til en ukjent og få gave fra en ukjent.  FOTO: Erlend Aas / Scanpix.
NETTNISSENE: Espen Systad og Herdis Moldøen arrangerer julegavenettverket Operasjon Julegave på det sosiale nettverket Origo. De er med selv også, og gleder seg både til å gi gave til en ukjent og få gave fra en ukjent. FOTO: Erlend Aas / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen gaver er fra den legendariske julenissen. Andre kommer fra en hemmelig internettnisse, som er tidlig ute med juleforberedelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er det nye store. Klart det, fastslår Espen Systad og Herdis Moldøen.

Via internett administrerer de et alternativt julegavenettverk der man enkelt og greit får og gir en julegave. Forskjellen fra vanlige presanger er at man ikke vet hvem giveren er.

– På lappen min står det: «Til Herdis. Fra Internettnissen», meddeler Herdis Moldøen.

– Og den som gir, får bare et navn og en adresse, legger Espen Systad til.

Lite, men stort

Nettverket heter Operasjon Julegave. For fjerde året på rad drar ildsjelene Moldøen og Systad det i gang på bloggen operasjon-julegave.origo.no.

ÅPENT FOR ALLE: Julegavenettverket handler om én ting: Å glede en annen med en julegave som ikke skal koste mer enn 200 koner. Alle gir. Alle får. Alle kan bli med. FOTO: operasjon-julegave.origo.noÅPENT FOR ALLE: Julegavenettverket handler om én ting: Å glede en annen med en julegave som ikke skal koste mer enn 200 koner. Alle gir. Alle får. Alle kan bli med. FOTO: operasjon-julegave.origo.no

Initiativtakerne er kolleger ellers også. De forteller at de fikk ideen til et landsomfattende julegavenettverk fra «en ensom kollega som nesten ikke fikk noen julegaver». Moldøen og Systad er så klart med, de også.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fjor var 40 personer med på Operasjon Julegave. Alle har meldt seg på i år også, pluss at vi er blitt 40 til. Dette har blitt en fin juletradisjon, noe vi ikke vil gå glipp av, forteller Herdis Moldøen (33).

For Espen Systad har gaven fra den ukjente internettnissen blitt selve høydepunktet på julaften.

– Det er den gaven jeg gleder meg mest til. De andre julegavene er jo også fine, men det er jo litt forutsigbart hva man får. Derfor er det alltid morsomt å pakke opp en gave fra en helt fremmed person, synes Systad (41).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må google mottakeren

GRÅSTEIN: Herdis Moldøens lillebror fikk en magisk gråstein fra en ukjent giver. Giveren hadde via googling funnet ut at en slik stein ville passe godt som en intern familiespøk som ville vekke latteren i stua på julaften. FOTO: PrivatGRÅSTEIN: Herdis Moldøens lillebror fikk en magisk gråstein fra en ukjent giver. Giveren hadde via googling funnet ut at en slik stein ville passe godt som en intern familiespøk som ville vekke latteren i stua på julaften. FOTO: Privat

Giveren er anonym. Men den som gir, har cirka ti dager på seg til å finne ut så mye som mulig om mottakeren. I år får de som har meldt seg på, utdelt et navn onsdag 7. desember. Pakken bør sendes før Postens sendefrist, som er åtte– ni dager før den store gavedagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt ønske er at man skal bruke internett til å prøve å finne ut mer om den personen man skal gi en gave til. Noen gjør seg tydeligvis veldig flid med både googling og gaver. I fjor fikk jeg blant annet duftekuler til å ha i maratonskoene mine. Den som ga, hadde tydeligvis funnet ut at jeg er en fanatisk løper. Året før fikk jeg en diktsamling som passet godt til det jeg drev på med akkurat da. Og det første året fikk jeg en vin som passet ypperlig til et matprosjekt jeg holdt på med, forteller Espen Systad.

Gavene skal ikke være så dyre; grensen er satt til 200 kroner. Men noen bruker mye tid på å lage gaven selv.

– Moren min er også med i julegavenettverket. I fjor fikk hun et fint, innrammet korsstingsbroderi med sitatet: «All sopp er spiselig, men noen bare én gang». Jeg vet tilfeldigvis hvem som ga henne det, og han er ikke typen til å sy korssting, ler Moldøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper på tusen

I år håper de at flere skal melde seg på. De føler seg sikre på at dette sosiale og aktiviserende internettfenomenet er noe mange kunne tenke seg å være med på.

GAVEBLOGGING: Bildene av gavene fotograferes, og det takkes via bloggnettstedet. Samtidig deles morsomme historier, for eksempel om disse alkoholfrie drikkevarene, med de andre på bloggen. FOTO: Privat.GAVEBLOGGING: Bildene av gavene fotograferes, og det takkes via bloggnettstedet. Samtidig deles morsomme historier, for eksempel om disse alkoholfrie drikkevarene, med de andre på bloggen. FOTO: Privat.

– Det hadde vært morsomt om det ble tusen medlemmer i Operasjon Julegave i år. Det er en alternativ julegavetradisjon der det handler om å få og å gi til folk man ikke kjenner. Man gjør noe hyggelig for å glede andre og seg selv, sier Moldøen.

Mange takker for gaven allerede på julaften. De legger ut bilder av den på for eksempel Facebook, Twitter eller Origo, og forteller hva de fikk og om giveren hadde klart å treffe riktig.

– På forskjellige nettsider starter diskusjoner og spekulasjoner om mottakeren med det samme man har fått navnet på den man skal gi gave til. Og de vennligsinnede diskusjonene fortsetter i mange uker etter at gaven er åpnet, forteller Espen Systad.

Alle kan bli med. Fristen for å melde seg på er mandag 5. desember.

Les også:

Nordmenn handler gaver for nesten 50 milliarder kroner

Norske sjefer gjerrige på julegaver

Rekordmange julepakker i år

Ingen selvfølge at julegaver byttes

Norske nisser mer spandable