Test av Rioja-vin til under 150 kroner

Deilige rødviner til lam

VANILJE: Tradisjonelle rioja-viner er ofte ganske eikepregede, noe som gir dem et snev av vanilje. © Foto: Arnie Stalheim
VANILJE: Tradisjonelle rioja-viner er ofte ganske eikepregede, noe som gir dem et snev av vanilje. © Foto: Arnie Stalheim

Rioja til lam er klassisk. Her er de beste under 150 kroner.

Høsten er over oss, og det er tid for kraftige kjøttmiddager. Det er også sesong for noen av våre flotteste råvarer, nemlig saftig lammestek og vilt (her er den aller beste viltgryta ). Skal du stelle i stand noe basert på sistnevnte, bør du absolutt prøve en flaske crozes-hermitage.

Når det gjelder lam, er det Bordeaux og Rioja som regnes som de store klassikerne. Bordeaux skal vi komme tilbake til i en senere test; her og nå er det Rioja som gjelder.

Husk at du også alltid kan sjekke innom vår liste over de beste rødvinene til under 120 kroner - og de beste pappvinene finner du her.

Spanske viner

Nordmenn er veldig glade i spanske rødviner, og blant dem ligger rioja helt i tet. Rioja-distriktet ligger nesten helt nord i Spania, omtrent midtveis mellom øst og vest, men beskyttet av en fjellkjede, slik at distriktet skjermes fra regnet og vinden nordfra kyststrøkene.

Rioja er delt i tre hoveddistrikter: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Baja. Disse har ikke bare forskjellig høyde over havet, men også tildels forskjellig jordsmonn og klima.

Det er ganske vanlig at man blander druer fra de forskjellige distriktene når man lager vin, men det finnes også viner som kommer kun fra ett distrikt, og vi ser en trend mot viner fra enkeltvinmarker.

Eikepreget

Det alle røde rioja-viner har felles, er druen tempranillo, som kan utgjøre alt fra 50-100 prosent av druemiksen i vinen. Tempranillo får vanligvis følge av en mindre andel garnacha, og kanskje litt graziano og/eller mazuelo.

Rioja-vinene får forskjellige grader av lagring i eikefat og flaske før de sendes ut på markedet. Joven (som vi sjelden ser i Norge) har liten eller ingen lagring, crianza har 2 år hvorav minst 6 mnd i eik, reserva har minst 3 år hvorav minst 1 år i eik og gran reserva har minst 5 år hvorav minst 18 mnd i eik og minst 3 år i flaske.

De samme lagringsbetegnelsene finnes for hvit og rosé, men da med kortere lagring i både eik og flaske.

Det har tradisjonelt vært brukt amerikansk eik. Den er ganske porøs, noe som gjør at den setter et forholdsvis kraftig preg av treverk og vanilje på vinene. Det er imidlertid en trend at eikebruken reduseres, og man ser stadig mer fransk eik, som har tettere porer og dermed ikke vil prege vinen like mye. Resultatet blir en mer moderne og fruktigere stil.

Stort utvalg

Som vi allerede har vært inne på, så er nordmenn veldig glade i Rioja, og det reflekteres i da også i polets tilbud. Til denne testen var vi nødt å gjøre et utvalg, og bestemte oss for å ta for oss viner fra basisutvalget i prisområdet 100-150 kroner.

Vi lagde så en “shortlist” av viner basert på tidligere smaksnotater, samt anmeldelser i inn- og utland. Da havnet vi til slutt på 16 viner, og de fem beste finner du listet opp nedenfor. Det ble delt førsteplass til gran reservaene fra Berberana og Lagunilla. De er ganske like i stilen, og på prisen skiller det kun en femmer. Berberana har en tanke tydeligere garvestoffer enn Lagunilla, og passer derfor bedre til mat.

Og mens vi snakker om mat, har vi allerede nevnt at Rioja regnes som en av de klassiske lammevinene. Her er noen gode oppskrifter på lammeretter:

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

Lammefilet med ratatouille

Lammelår i terracottagryte

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Bilde

Karakter: 87 / 100

Test av rioja

Berberana Viña Alarde Gran Reserva 2003

Moden og kompleks vin.

Produsent: Berberana
Pris: 139,90

Les hele testen

Bilde

Karakter: 87 / 100

Test av rioja

Lagunilla Gran Reserva 2003

Munnfølelse som den reneste fløyel.

Produsent: Lagunilla
Pris: 144,90

Les hele testen

Bilde

Karakter: 86 / 100

Test av rioja

Coto de Imaz Reserva 2004

Fin duft, god fylde og lang ettersmak.

Produsent: El Coto de Rioja
Pris: 149,50

Les hele testen

Bilde

Karakter: 85 / 100

Test av rioja

Berberana Viña Alarde Reserva 2006

Pen duft av tørket frukt med fint eikepreg.

Produsent: Berberana
Pris: 119,90

Les hele testen

Bilde

Karakter: 84 / 100

Test av rioja

Marqués de la Concordia Crianza 2007

En tanke lettere enn de andre vinene i testen.

Produsent: Marqués de la Concordia
Pris: 119,90

Les hele testen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden